Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Piaci irracionalitások (sic!) - nincs befejezve

2010.03.18

Természetesen minden 'racionális'. Sőt...'A' racionális. Nincs más racionalitás, csak az, amit a chartokon látunk. Ez van. Kész. Nehezen hihető, tudom...

E mögé persze lehet belemagyarázni bármit. Jellemzően utólag, ritkábban közben, alig-alig előre - szokás megmagyarázni hivataloséknál, hogy "mitől döglik a légy". A kontinuitást előszeretettel mellőzik, nem tudom (ti, kisbefektetők) ehhez miként viszonyultok, nekem - bevallom férfiasan - nem sikerült soha megszoknom, hogy az általam olvasott "hivatalosságok" úgy közölték elemzéseiket, mintha minden nap úgy kezdődne, hogy nem volt tegnap. Mintha aznap lenne első napos a világ, és nekik ez a témáról írt első értekezésük, előtte nem volt több, ez az első. Hogy az előző homlokegyenet más logikával íródott, hogy előzőleg (például) egy dollárerősödét javuló fundamentumokkal , de az aznapi (a világ most született) dollárerősödést rossz fundamentumok miatti "biztonságos dollárba meneküléssel"  - / az meg mi a jó csuda? /  magyarázták.

Hát elfelejtették. Van ilyen...

Ma épp azt olvasom, hogy az otp fair ára valakik szerint csak 4980 vagy valami ilyesmi érték...és eddig hol teccettek tartózkodni eme véleményükkel? De kérdezek furcsábbat...akkor mennyi volt a fair értéke, amikor épp 1300 volt nemrég? Ugye senki sem hiszi azt, hogy most épp ötször annyit "ér" mint 1,5 éve az otp?  Árfolyamban igen. Amúgy meg "fair" értéken ....be kéne látni a nyilvánvalót. A tőzsde nem így működik. Ennek az adatnak, pláne ahányan vannak annyit mondanak...semmi haszna. Most amikor e sorokat írom, épp eszembe jut az öreg Koszto...és akkor itt ezek a "fair" értékek...na hagyjuk.

A "miért" ott motoszkál mindenki fejében, arra kíváncsi. "miért?" Na vajon miért..? Mondom, ha középkorba születek bele, már rég elégettek máglyán. A válaszom a miértedre : mindegy. Eretnekség igaz? Leánykori nevén esetleg hülyeség? Gondolod... :) Jogodban áll. Gondold, semmi baj. Azért leírom még egyszer : ne töltsd a dárga idődet és értékes energiádat napi - heti - szinen a történések okainak vizsgálataival.

Persze legyünk pontosak...95 %-ban felesleges. Néhány ritka kivétel azért van. Szóval attól nem lesz több pénzed. Ezt leírom még egyszer : attól, hogy akár előre, akár közben - utólag tökmindegy - tudod, hogy egy folyamatnak épp mi az oka , nem lesz több pénzed a tőzsdén.

Ez ugyanis egy nyitott komplex rendszer. Tehát : nyitott (vagyis nem zárt - ez nagyon nem mindegy), és komplex, vagyis a részek összesenje sem adja ki magát a rendszert. Ennek tengernyi következménye is van, de van itt egy ami mostani mondandóm szempontjából fontos : a véletlenfaktor. A többiről később részletesen írok majd. Illetve mindenről. De most ez : a véletlenfaktor, ami fontos. Ebben a rendszerben a véletlenek , vagyis a nem kiszámítható , nem megjósolható folyamatok sokkal többen vannak, tovább tartanak és gyakoribbak, mint az "lejön " a hivatalos oldalról. Mintha szántszándékkal akarnának egy olyan nézőpopntot kreálni, hogy ha onnan rátekintesz a tőzsdére, akkor az általuk ismertetett módszerrel, logika vagy okoskodás útján lesz esélyed kiszámítani a mozgásokat. Frászt lesz. Nem lesz. Ráadásul ami a borzasztó, hab a tortán, hogy a kisiskolás kortól a többségbe nevelt zsigeri tekintélytisztelet, és a "hozzáértő" véleményének feltétlen elfogadása miatt fel sem merül az, hogy no és akkor az hogyan lehetséges, hogy túl azon, hogy te nem tudod a rád erőltetett logika alapján kiszámítani a tőzsdét,de e szerint, ahogy tőlük hallod.... ők sem tudják? Vagy tudják? Nézd meg. Mondjuk egy éven át nézd, ki mit ír a piacról. Kész. És látni fogod, hogy meg tudják-e jósolni előre, hogy mi lesz (de egzaktul ám...., nem ködösen).

Most épp a fejezet címén rágódom ...jó ez? 21. század tőzsdéje....miért pont 2000-re teszem a választóvonalat? De azt hiszem jó lesz ez. Van egy (előre írom sacckb - 5-6) olyan tényező, mely alapjaiban  - ezt is leírom még egyszer, ne haragudj - tehát alapjaiban változtatta meg a tőzsde viselkedését. Van olyan "dolog" , amely tényleg az ezredfordulóra tehető kb,  és tényleg valóban azóta "más" mint előtte, van olyan, ami 1,5-2 éve olyan amilyen, de hogy alapjaiban változtat, az biztos. Illetve....mondom inkább így : szerintem biztos, ezt eléd tárom fejezetenként, te pedig -ha a célomat elértem - elgondolkodsz rajt.

De ! Ez csak egy vélemény. Éppen véletlenül az enyém. Kérlek kezeld is úgy. Tehát célom, az elgondolkodtatás. A tutit, a frankót majd megmondja más. Arra nem vállalkozom. 

Tudod  ... a  tőzsde nagy ívben tesz a fundamentumokra. (micsoda szó....nem szeretem) szóval a részvénypiaci árfolyamok köszönik elvannak, valahogy sosem sikerül még véletlenül sem úgy beállniuk, ahogy az a "hivatalos" értékelésekben kifejeződik. Mert hát ezeket a vállalkozásokat értékelik valahogy. Tudod...van mindenféle dolog P/E, meg anyám tyúkja, negyedéves jelentés, meg rákfene,fair érték... van itt minden. De minek?

Kédeznék valami nagyon egyszerűt : ismertek olyat, aki egy ilyen cég, vagy cégek csoportjának értékeléséből (eredmények) kiindulva, alulértékeltnek látva pár cég árazását, belevett , ezzel keresett, ez a taktikája és ez működik? Vagy esetleg olyan közgazdászt aki rojtosra kereste itt már magát? És nem azért keresett , mert bikapiac volt ?  (lásd alant mit is jelent az - nem írtam külön oda, de látni fogod) . Tehát ha belevesz valamibe, akkor az dönt, szerencsés kézzel kalkulált portfóliót, vagy sem, de veszteni nem tud, lásd bikapiaci árfolyamváltozások az időben előre.

Megint egy eretnekséget közlök (lesz belőle nem kevés) de mindezt tisztelettel teszem, hátha elgondolkodsz ezen is : szóval állítom, a rv piacoknak a világon semmi közük a közgazdaságtannak nevezett nemtudommihez. Olyan áttételes ez, és olyan távoli kapcsolat, amit egy halk sóhaj is képes elszakítani és máris oda az egész összefüggésnek nevezett álom. 

Hogy épp a felsőmutyi kerékgyártó cég alulértékelt, mert a rv árfolyamok nem tükrözik hűen a cég valós értékét....ez egy olyan vakvágány, amire rákerülni könnyű, lejönni róla észrevéve, hogy szegénykém vak, nagyon nehéz. Mert olyan "tudományos" . Annyira vonzó...mert tudás áll mögötte...gondolod esetleg. Vagy közelítsük meg ugyebár praktikusan a dolgot...mennyit ér most a TVK, ha megvenném? Annyit amennyi a rv árfolyama szorozva a részvények mennyiségével ? Kötve hiszem. Alulértékelt? Vegyünk? Vagy felülértékelt? Mihez képest...és ha alulértékelt....mikor lesz annyi, amennyit szerinted ér?

Egy válságon vagyunk túl (gondolod...) , hát se nem vagyunk rajta túl, se nem "egy darab" válság ez. De ez most mindegy. Hanem ami fontos ..nézd csak meg.....érdekes...

Ez az MSCI WORLD INDEX , válság előtt, alatt, és most.

Kép

És most nézzük az s&p -t hozzá. (ez több év mint az MSCI WORLD)

 

Kép

Gyorsan meg is jegyzem le ne maradjon : 2000 óta már két medve volt (van). 10 éven belül. Sok ez kérem..előtte ez nem volt divat. Megyünk a piaci irracionalitások felé, lassan de biztosan. Már hosszúban is. Rövidben is. De miért is? (áhh jut eszembe....remélem látható, hogy miért nem nyugszom bele a "bikapiac van" marhaságba....nézzétek csak meg azt a két bikát...a bikák legjobbikát, és utána az emlékfázis bikát....na...hát az olyan a bikapiac. ez meg nem az.)

Nézzük hozzá a kamatokat :

Kép

Azért ez érdekes nem? Soha nem volt ilyen alacsony a kamat, amióta a dollárkibocsájtás mögül kivették az aranyfedezetet (ergo, feltétele nincs, csak következménye a töménytelen dollárkészítésnek). Most épp a következményekkel "bajlódnak. " . No persze nem ma kezdődött ez, nem nem....nem bizony. Nemzedékeket felölelő szélhámosság ez, két nemzedéket biztosan.  Így aztán nehéz átlátni az embernek. Azért szögezzük le sietve mielőtt tovább firkálok : Nixon után (1973) szépen az egekbe emelték a kamatokat ÉS EMELLÉ nyomták a pénzt kifelé tonnaszám. Hát kérem, ez az üzlet, nem bejárni reggel nyolcra a hivatalba...És nézzétek csak meg...amikor ez már nem volt jó üzlet, 1985 tájékán, akkor hová is ment a pénz?

Az alsó képeken látni fogjátok hová. 1985 től nézzétek. A dow logaritmikus (ez épp most nincs fenn képen), 1890 től napjainkig...hát alig beszédes. 1985 től úgy megindultak a rv piacok, hogy abból tartós emelkedés lehetetlen (elvben) szinte meredeken megindultak felfelé, és elkezdődött a duplázások, triplázások korszaka, lett is belőlé egy zutty 1987 ben, arányaiban elég nagy...de ez nem számított semmit, ment tovább,  ment tovább, ezt is túlélték, igaz, szakadt minden mint atom, sokan elvéreztek akkor, de túlélték (köszönhetően az -akkori szemmel - irdatlan 2 éves emelkedésnek), és abból szépen felépült minden. Akkor a dow index (hasból írom ezt most...emlékezetből, olyan 2700 ról leesett viharsebesen 1700 ra...az azért nem semmi rotty volt), na és onnantól kezdve kész. Felépült egy új IPARÁG, a hülyítés iparága. Pénz volt, és lett is dögivel. 1991 re már magasabban volt az index mint a rotty előtt, és elérte a 3K -t. 2000-ben 11500 lett. És most ezt vesd kicsit össze a kamatyolással (kamatos hülyítéssel), érdekes nem?

Elmondom mire gondolok konkrétan

1. üzlet, szabadon nyomhassuk a bankót, ne kelljen már hozzá holmi valami, akármi bármi..megtörtént. Kennedyék már nem voltak útban, nem kellett semmi, a rendszer nyújtózkodott párat, volt ott a vietnámi háború, ilyesmi, zavarólag hatott az új rendszernek, oké, aztán adj neki. 1980 és 83 között a 20 % körül lebzselt a federal funds rate. Eszement egy dolog ez.

2, 1985 re a kamatokat levitték, 1986 ban már csak 6 !!! % volt, de nézd csak hozzá a rv piacokat...az olajlufit meg elnevezték "olajválság" nak. Fizess. Mindenért.

Majdnem négyszereződtek a rv piaci árfolyamok. Már engedelmet...hol itt a "fair" érték? Vagy ezt értsem úgy, hogy XYZ cég, amelyik 1900 -1980 ig mondjuk négyszereződött, 1980 és 2000 között pedig tízszereződött "fair" értéken?  No hát ennyi köze van a reálgazdaságéhoz a rv piacoknak.Semennyi. Nem is volt soha. Ez a játék nem erről szól. Egész másról. Sajnos nem áll módjukban elárulni miről, mert akkor te is keresnél, és mindenki keresne, olyan meg nincs.

A hülyítési iparág meg kapott egy frappáns nevet : "buy and hold".  20 éven át gyakorlatilag ment is minden mint rakéta. Onnantól 2000-től ez az iparág válságba került.

Szóval szerény nyomott véleményem szerint értsük meg végre : ennek a dolognak egy üzemanyaga van : a pénz. Ha az van, megy fel minden mint atom. Ha nincs, megy le mint atom. Kb ennyi ez az egész. Ne feledjük  , a rv piacok üzemanyaga tehát a pénz, a devizapiac maga az üzemanyaggal játszadozik (és nem okozat, hanem okozó), az árupiac pedig a klasszikus trió alapján árazódik : - tényleges kereslet az áru iránt - a mértékegységének változása - és e mellé van vagy nincs üzemanyag.

Van itt még valami...egy index csalós. Például csak néhány ex- dow  cég: Airbourne Freight,Roadway Express, Eastman Kodak, International Paper, Northwest Airlines, US Freightways, Enron Corp. , Reliant Energy, Delta Air Lines, Refco, UAL Corp, US Airways....szép egy banda.

És kérem, azt állítani, hogy még így is... a cégek zöme már a válság előtti árfolyamukon van...vagy közel ott...főleg ha megnézed a lenti ábrákat is...alig ostobaság. Japánt külön kiemelem, majd írok az 1980-as években kitört Usa-Japán gazdasági háborúról, ahol gyakorlatilag Usa elveszítette azt, és kb a 90 -es évek elejére vége is lett. A Japán indexen meg is látszódik szépen. De erről máskor.

No és akkor lássuk csak : DOW 30 INDUSTRIALS

3M, Alcoa, Altria, American Express, American int Group, AT&T, Boeing, Caterpillar, Citigroup, Coca Cola, Du Pont, Exxon Mobile, General Electric, General Motors, Hewlett Packardm Home Depot, Honeywell, Intel, IBM, Johnson & Johnson, JP Morgan Chase, McDonalds, Merc, Microsoft, Pfizer, Procter & Gamble, United Technologies, Verzion, Wal Mart Stores, Walt Disney

Szép egy banda ez is. Már engedelmet, de ha ezek prezentálják azt, hogy az usa gazdaság épp hol tart, akkor én megtanulok rézfán fütyülni. Ebbe megy  LÓVÉ. Az oké. Azt értem. De hogy ezeknek mi közük ahhoz, hogy az Usa gazdaság kilábalt vagy sem a válságból - mégis melyikből? - mert volt egyszer egy ingatlanpiaci, aztán egy arra épült szélhámossági, aztán volt egy banki hiteli, aztán egy arra épült szélhámossági, és most éppen visszaállamosították azt ami kell (nem mehet kukába), vagy frissen nyomott dollárral feltőkésítették a bankokat, akik azóta köszönik jól vannak, de ha a hitel szót kiejted valamelyik mellett egy esti koktélpartin, hanyatt homlok kimenekül a teremből, és éjjel rosszat álmodik, forgolódik, reggel karikás szemmel bámul a semmibe.  Eközben nincs kinek eladni a portékát, mert fülig adós a világ. Betelt ez a "piac". Immáron már a kormányok is eladósodnak.

Semmi köze ennek az egész indexes dolognak ahhoz, hogy épp az úgynevezett "gazdaság" hol áll. És most épp alulfogyasztási (mihez képest alul) válság kezd ébredezni...minek van itt vége?

Ez az őrült emelkedés egy ok miatt van. Pénz. Amíg nyomják, megy fel minden mint atom.

Rövidben az egyik alapvetés mostanra, mostantól : nem éri meg bankban tartani a pénzt. Tudják ezt jól azok, akik támadnak. Látható, hogy egy eszement részvénypiaci felépülés indult soha nem volt alacsony kamatok mellett. És nagyon változékonyan. Mondjuk így : támad a pénz. Támad, nem nyugszik, csörtet, utat tör magának ...no persze hogyan?

Elvben (de csak elvben) egy alacsony alapkamatozású rendszer egészséges dolog.Célja a csereeszköz (pénz) kijuttatása oda, ahol értékteremtés folyik, elősegítendő ezzel az értékcserét, és így az értéket létrehozók sebessége és rugalmassága önmaguk hatékonyságától függ, a csereeszköz (pénz) hiánya miatt nem kell várakozni.

Ehelyett mi történik most is épp ebben a pillanatban? Támad a pénz. A szó legszorosabb értelmében. FIzikailag megtámadja azokat a területeket, ahol rövid távú haszonhoz jutásnak nincs gyakorlati akadálya (politikailag előkészített a terep), és támad. Ezerrel. Mindemögé egy látványosan összefűzött ideológiát kreál, mintha köze lenne a világgazdasághoz az emelkedésnek. Akárhogyan is. Bárhogy is. Valójában sehogy sincs.

Egy nagyon egyszerű képlet az, ami megmutatja , hogy most épp nagyjából a világban mekkora az erőforrásfelhasználás. Nem untatnálak benneteket ezzel. Ha vitatkozni lehet is a mindenkor kijött értéken, ha a képletet nem változtatom meg, és időrendben megnézem egymáshoz képest az eredményeket, akkor abba kevésbé lehet belekötni, hogy relatív mit mutat ez a képlet.Ezt ha elosztom a rendszerbe juttatott pénzmennyiség és a nem lakossági összhitelkihelyezés hányadosával, akkor már egy olyan értéket kapok, mely szépen megmutatja, hogy épp a pénz merre is kószál. A termelőszférában alakítja sztahanov szerepét alacsony kamattal, vagy kaszinózik épp. 

Nézzük meg hol kaszinónak, hol támadtak. Az az érdekes ebből a szempontból, hogy a válság óta hol és mekkora volt a növekedés (mert ugye sok részvény már a válság előtti áron pörög..no persze)

Kép

 

Kép

Kép

Szóval inkább fogadjuk el : minden racionális a piacon. Mert a piac maga a racionalitás. Fogadjuk el, hogy abban a folyamatóceánban, mely éveket ölel fel, és állandóan változtatja a tőzsde a viselkedését, 2000 től sarkos változások léptek életbe, "az alacsony kamatok  fogyasztásnövekedés nélkül - huszonkettes csapdája" korszak pedig nemrég elkezdődött, és a piacot rövidben, nagyon rövidben is kezelhetetlenebbé tette. A hirtelen hátraarcok kora elkezdődött. És tart. Ne feledjük : ha egy nap egy árfolyam egyszer lemegy 6000 ről 5700 ra, aztán vissza 6000-re, a VIX index ugyanaz, mintha ezt egy nap négyszer egymás után megteszi. A volatilitás indexeken ezt hiába forgjátok keresni, nem lelitek meg. Zsúfoltság van. Túl sok mohó pénz akar keresni.  És minél gyorsabban, mert nincs mögötte semmi, csak a látszat.

Hónapok óta töröm a fejem, jó lesz -e analógiának a fizika. Döntöttem. Jó lesz.

Fentiek miatt (is)  ha egy elektromágneses hullámnak képzelem el az árfolyamot (bármilyet) előre az időben haladva, akkor a változás a következő (az "alacsony kamatok világában támad a tőke " szindróma okán) :

1, egyre rövidebb időszakon belül extrém változik a frekvenciája

2, egyre sűrűbben - mintha átlépne egy közegből egy másik közegbe - változik a sebessége, másképp : a hullámhossza

E két állítás 1,5-2 éve egyre dominánsabban igaz. Kb amióta redukálták a kamatokat, és öntik dézsából a magának helyet kereső pénzt kifelé hatvan csövön keresztül amennyi az ólajtón kifér. Mivel fent céloztam már rá (de ez nem ennyi, sokkal több), hogy ez az állapot megítélésem szerint jellemzően így marad sokáig, Egyszer volt Budán kutyavásár, egyszer lehetett az 1985 től látható eszement emelkedést megprodukálni, ahhoz kéne egy másik bolygó, lakossággal, erőforrásokkal , és a bolygón még nincs McDonalds. Akkor lehetne még egy eszement ralli, még egy tízszereződés.

Mivel a téma elképesztően szerteágazó és nagy, és magam is ilyenkor "hangosan gondolokodom" , ezért természetesen folyt köv. Az ábrák, melyeket eddgi felraktam, sok más furcsa (eretnek) tanulságot is tartalmaznak, most sok különöset meg sem említettem.

Egy rössel ezt nem tudom befejezni. Most egy kis szünet, köszönöm a figyelmet, érlelődik, gondolkodom, figyelem a piacot, és máris írom tovább, ha van időm. Mondjuk az, amit még le tudnék írni, mert már amit bizonyosnak vélek, ennek a sokszorosa, csak sajnos be kell fejeznem, most már időm sincs folytatni.

Ugye érted miért azzal kezdtem , hogy az okok kifürkészése (utólag időpocsékolás és önámítás- utólag nem ügy rájönni semmire) menet közben , vagy előre , az esetek döntő többségében teljesen haszontalan időtöltés, a tőzsde nem aszerint működik, ahogy azt hivatalosék beállítják. Ha így lenne, a többség keresne. Olyan nincs. Akkor nem lenne tőzsde. Itt mindig a kisebbség keres, a többség bukik. Tehát kell egy idológiai máz, amire mindenki figyel, lesi, egy nézőpont, mely beépül a fejekbe ahhoz, hogy a kellő számú vesztes megszülessen végül. És ehhez a világmédia tevékenyen hozzáadja a magáét.

Sziasztok. Köszönöm a figyelmet.

------------------------------------------------------------------------

Nem árt néha megnézni, mi is vesz körbe minket. Nos, megmutatom, hogy szerintem mi vesz körbe minket. Egyre messzebb és messzebb hátralépve, összehúzott szemekkel. Az első "olajválság" óta (35 év alatt) mi történt?  

Kép

Kép

 

Kép

Kép

 

Kép 

Kép

Következtetéseim :

Soha nem látott módon váltott pénzmennyiség alapúvá a legfontosabb piaci, vállalati értékmérőnek kikiáltott találmány, a tőzsde - ahelyett, hogy teljesítmény alapú maradt volna. Ez egy szabadpiaci "vívmány". Tehát az egyensúly felborult, a mérleg nyelve átbillent, és kukába hajítható az összes közgazdasági vállalati értékmérő és számító módszer. No nem mintha eddig lett volna jelentősége (számomra). A II. világháborút követően volt némi racionalitása az első oljaválságig.Lehet számolgatni nyugodtan, de értelme - meggyőződésem immár - semmi. Ahogy én is most szépen kiszámolhatom békében, hogy a Mount Everest (Csomolugma) tetejéről ha leugrom, akkor mekkora erővel csapódom a földbe, tudván, hogy mekkora a tömegem, hogy pontosan honnan estem hanyatt, és ahhoz képest hol az első függőleges kiterjedés, ami megállít az esésemben. Mire jó ezt kiszámítanom? Kábé ennyi az értelme azt számolgatni, hogy egy vállalat reális piaci értéke, valós értéke, vagy akármilye mennyi. Persze ha valóban ki tudnánk ilyet számítani. Idézzük csak fel a kitalált komplex számítási rendszer néhány kis részletét. Egy vállalat értékének eredmény alapú meghatározása például az értékkontrolling témakörén belül: elmélet és gyakorlat teljesen kettévált. Ha azt írom soha nem is volt köze egymáshoz, túlzó szélsőségesnek látszom, aki mintha le akarná értékelni ezt a szakmát. Nos, lányom épp közgazdász egyetemista. Tán nem is biztos, hogy szemellenzős elfogultság vezérel.....az elmélettel szemben a gyakorlatban ez az értékelés elfogad eltérő helyzetértelmezéseket. Eltűri az adatgenerálást (ami nem egyenlő az adatközléssel). Különböző pozíciójú felek egyenrangú összehasonlítását is megengedi. Pénzügyi szempontból vizsgálandó : az eszközök piaci értéke, saját tőke piaci értéke, és az adósság piaci értéke. Érdekes,mert  mindhárom merő szubjektum csak. Egzaktul meghatározhatatlan a jelenlegi eszközökkel. Ezt ha valaki nem közgazdász beleássa magát a témába, hamar észreveszi.  A módszertant sem értem. Ahogy pld a másodfokú egyenlet megoldóképletét értem. Ezt viszont nem. Megengedő státusznak értelmezem azt , hogy hol a közvetlen saját tőke (E) értékére fókuszál, hol közvetett, nettó eszközérték módszerrel dolgozik (A-D=E) , ahol D értéke egy becslés, és A értéke (reáleszközök) összehasonlító piaci áron meghatározandóak. Ezt sem értem miért és mikor. Azt értem, hogy a kör alakú kereket azért találtuk fel, hogy könnyebb legyen az életünk. Ezt miért találták fel azok, akik feltalálták? Ettől kinek könnyebb , jobb, gyorsabb,  ésszerűbb? 1973 óta tehát az Usa vállalatok  értéke ötvenszereződött? Képtelenség....Egy tőzsdére bevezetett vállalat értéke egyenlő (állítólag) a saját tőke aktuális piaci értékével (lásd fent, merő becslés csak),amiből levezetik , hogy az egyenlő a rv aktiuális piaci értéke szorozva a részvények darabszámával. Az 1973 óta ötvenszereződött rv árfolyamok , ha feltételezzük, hogy a részvények darabszáma nem változott, akkor ötvenszeres növekedést sejtet. Ha volt plusz részvénykibocsájtás, akkor ez sem igaz.Mert még több. Persze hogy volt....A piaci érték meghatározásnál már nagyot néz az ember, ha van türelme ezzel foglalkozni. Részvénynél a P/E+fundamentális elemzés az értékképző paraméterek felhasználása után eredményt szolgáltat. Állítólag. Mivel ezt mindannyian ismeritek (P/E), zárásként a témában egy gondolat még :  ha jók a vállalat növekedési kilátásai, (ez is egzakt ám a javából...) ezért (vagy nem ezért - mindegy) de alacsony  a rv szám, mert pld a nyereséget biztosnak vélik, akkor magas a részvényárfolyam, ergo magas a P/E is. Ha alacsony a nyereség számviteli módszerrel, az is magas P/E-t ad. Ez aztán a nem semmi...de menjünk tovább...P/E = Aktuális részvényárfolyam/EPS ( az előző időszak adózás utáni eredményének egy részvényre jutó értéke). De P/E ez is : rv társagás aznapi tőkeértéke (kiszámíthatatlan egzaktul - mondom én), /utolsó befejezett gazdasági év adózott nyeresége. Ami érdekes, ők maguk is elismerik , hogy ezen módszer előnye, hogy gyorsan kiszámítható, hátránya viszont tonnányi :  mindig egy kiválasztott tényadat összevetése történik analóg adattal, nehéz analóg piaci adatot szerezni, szükséges az eredmény stratégiai vonatkozású korrekciója , a kockázat megjelenítése nem lehetséges, az eredmény alapú meghatározás nem veszi figyelembe az újra befektetési igényt, K+F be befektetések RONTJÁK !!! rövid távon az eredményt, és most jön a legszebb ...veszteséges vállalatok értékének meghatározására szerintük nem is használható. Nos, ez az a pont nálam, amitől kezdve életem pocsékba dobása, perceim kihajítása az ablakon, ha ezzel tovább foglalkoznék.  De gondoltam szólok, mielőtt nekiálltok P/E, EPS , EBIDTA vagy akármilyen alapon befektetni cégekbe...először menjetek végig azon, hogy ezek mit is jelentenek valójában. Rosszul fogalmaztam....hogy ezek mennyire reálisak, és mivel lesz könnyebb, jobb, közelítőbb és  kockázatmentesebb a befektetésetek. Mert megérteni még csak csak meg lehet...de belátni, hogy ez mire is jó...nekem nem sikerült.Az egy jelenérték értékelési eljárás volt számomra úgy ahogy szimpatikus, a többségi tulajdon értékelése vállalati free cash flow alapján, a kisebbségi tulajdon értékelése Gordon modell alapján.Még tán ennek volt a legtöbb köze a valósághoz (de vigyázat,  a jelen ismerete nem elég a jövő kifürkészéséhez), és annyi más ismeretlen van még paraméterként a függvényemben (mit hoz a jövő függvénye) , hogy kár a gőzért részemről. És messze nem biztos, hogy közelebb kerültem ezzel a módszerrel az igazsághoz. De ennek bizonyításába már nem akarok belekezdeni.

Vissza hát a chartokra : fentiek után álljon ismét előttetek kontrasztként a csárt. Nézzétek meg. Ha mindez igaz, és valóban az ÉRTÉK és annak MÉRÉSE a legfontosabb szempont a tőzsdei árfolyamok alakulásában (az most mindegy, hogy milyen távon), akkor ez a fenti csárt normális?

Igaz az ÉRTÉKALAPÚSÁG, ha a fenti csártot megnézem és hozzáteszem időben a világpolitikai és / vagy világgazdasági nagy horderejű eseményeket? Egy frászt igaz. Valamelyik nem igaz. Vagy nem ÉRTÉKALAPÚ a tőzsde, vagy ez a csárt nem a tőzsdei viágcégek átlagárfolyama hanem mondjuk a csirkekeltetőmben kikelt kiscsibék száma amióta ülzletelek velük.

Ma, a XXI. században a tőzsde végérvényesen (de nem most kezdődött) ÜZEMANYAG alapú. Megy fel, ha van üzemanyag. Leáll, ha az elfogyott. A részvénypiacon az üzemanyag a pénz.  

Tehát kijelentem, hogy a rv árfolyamok nem mástól függnek, mint a szabad, erre a célra feláldozható (jó a szó) pénz mennyiségétől. Úgy egyben. A világban. De ha ez igaz, (tegyük fel igaz), akkor felmerül a kérdés : mire jó ez az egész közgazdasági cégértékelési ámítás? Az univerzumban semmi sem létezik , ha azt valami vagy valaki nem hozza létre, létrejötte után addig létezik, míg az őt felhasználó közeg felhasználja, használja, a létezése során érdeke fűződik annak használatához. "Nem zörög a haraszt"...gondoljunk csak bele...ma a földön minden 10 emberből 9 vallásos. Illetve hisz egy olyan erő létezésében, mely számára részben vagy egészében nem kiismerhető, nem detektálható , ugyanakkor elhelyezkedését és hatásmechanizmusát tekintve olyan közeg része, mely jelenlegi kiismerhető dinamikáin és dimenzióin kívül esik. Így a bizonyosság sosem adatik meg neki, "csak" a hit. A  hit nem bizonyosság. Az hit. Ha Isten megjelenne nekünk valódi mivoltában, a valllás  mint olyan megszűnne létezni. Átalakulna hitből bizonyossággá, és azonnal elveszítené minden jellemző- a hittel kapcsolatos - attributumát. Akkor most a világ zömmel tökhülye? Tehát létezik egy szűk egytized, aki tudja pontosan, hogy a semmiből jöttünk, és majd oda is megyünk vissza, aki tudja pontosan, hogy egy életed van, azt használd ki, harácsolásra, vedd el amit el tudsz, ragadd magadhoz a lehetőséget, a hatalmat, a pénzt, mert csak egyszer élsz, és az amúgy is nagyon rövid...hízz, szélesedj, tokásodj, és aztán saját önzésedbe belefulladva majd csak eltemet valaki...

Ti még sosem éreztétek mintha valami megmoccanna? Mintha "angyal szállt volna át a termen?" Amikor újszülött 1-2 hetes kisgyermeketeket a karjaitokon tartotttátok, és néztétek hosszan, eltűnődve a mindenségen és azon a pillanaton, amikor először mintha rátok nézne...és szinte "halljátok" hogy mit mond...? szeretlek apa...vagy anya...mintha ezt mondaná...de nem mondja, de ti valamit akkor is éreztek, ami lehet, nem más, mint egy nagyon tiszta pillanat, egy letisztult , zavaró körülményektől mentes élettöredék...egy ajándék, amikor a zaj elült, a ricsaj megszűnt, a hodály elillant, és csak te maradtál ott és ő...és ÉRZITEK szinte egymást...és egymás szeretetét....honnan jött ez a kis ember? És pont ide hozzám? A semmiből érkezett? Ilyen van? Ez reális? A semmiből sosincs valami. Energia. No az igen. De az az igazi "nem semmi. "

Csak egy példa volt. Arra, hogy az univerzumban fenntartott, létező, élő gondolatok, eszmék, dolgok, tárgyak, mind mind okkal, céllal jöttek e világra, és egész addig léteznek, míg valakinek -valaminek ezekre "szüksége" van a létezéséhez.

Kissé elkalandoztam látszólag...elnézést. Pedig szerintem nem. Ugyanis arra gondolok csak, hogy egy ilyen szinte "tökélyre" fejlesztett tudomány, mint az értékalpúság kutogatása tőzsdére bevezetett részvénytársaságok esetében AZZAL, hogy azt összefüggésbe hozom a tőzsdei árfolyamokkal....szintén szolgál valami célt. Nem a semmiből lett csak úgy, nem három habókos kamasz találta ki azért, hogy aznap délután ne unatkozzon.

Határozott, konkrét célja van ennek. És pedig szerintem nem más, mint ELLÁTNI ÜZEMANYAGGAL, ERŐFORRÁSSAL a rézvénytársaságokat. Függetlenül attól, hogy mennyit is érnek, mivel foglakoznak pontosan, mennyiben lesz tevékenységük által a mi életünk jobb, szebb, egyszerűbb, praktikusabb, boldogabb. Ezek a bonyolult cégértékelési számítási módszerek is konkrét célt szolgálnak, ami nem más, mint egy INDOKTENGER. Indok arra, hogy a pénzed oda kerüljön. Miért? Azért, mert az kell nekik. AZ KELL nekik. Azért. A te pénzed közvetlenül (tőzsdézel) vagy közvetve (nem direkt vásárolsz ) oda kerül. Hozzájuk.

Mit kockáztat egy részvénytársaság? Gondoljuk csak el...és te mit? Ne feledd : az időben előre minden rv árfolyam a nullához konvergál. Ezzel a komplex indokegyüttessel, melyet vállalatértékelésnek hívnak, megteremtik kontinuitással azt a nézőpontot, melyet odaadnak neked, hogy így lásd a világot, így lásd őket, egy lehetőséget láss bennük, mely nem lutri, nem biohazard, nem mutyi, nem bennfenntes infókra épül, hanem kiszámítható reálsi kockázatot rejt csupán. Mondom : kiszámíthatót.

Tehát ezt sugallja neked ez a nézőpont : HOZZÁÉRTŐK kezei között REÁLIS és MÉRHETŐ kockázatot vállalsz ha egy részvénytársaságba befektetsz (nem spekulációról beszélek, hanem befektetésről). És szó nincs itt semmilyen pilótajátékról...semmilyen "aki előbb kapcsol az nyer, a többség pedig bukik" játékról...szó nincs itt ilyesmiről....nos, ennek pontosan ez a célja, és mivel ezt igénylik (lévén nézőpontot alakítottak ki erre), ezért ez létezik. Abban a pillanatban, ha egyetlen embert sem érdekelne ez a földön, megszűnne létezni. De nem szűnik meg, mert sok befektető egyszerűen el is várja az ilyen számításokat, sőt...sok törvény is létezik, mely a hedge fundok, a pénzügyi alapok "befektetéseit" szabályozza, (pld egy adott forgalmi érték alatt -negyedévente számítják tán? nem is emlékszem most - alap nem vehet részvényt, tehát ha túl illikvid, máris kerülniük kell -  de van még egy csomó ilyesmi...), és kötelező ilyen fundamentális értékelést közzéadniuk. És ezek szerint befektetni.

Abban a pillanatban, ha ez a közmegegyezésen alapuló lufi kénytelen kibillenni kvázi egyensúlyi állapotából, abban a pillanatban el lehet menni kapálni az ilyen elemzésekkel. Ha meg lufifújás van....valóban a megfelelő P/E értékek levadászás fogja a legtöbbet hozni? Tényleg? Alig hiszem...

Veszel és tartod, amíg tart a fújás. Ennyi. A köznyelv ezt bikapiacnak is szokta hívni.

A befektetői mentalitást nagyon jól érzékelteti az pld, ha egy cég hirtelen hitelhez jut. Máris érdemes venni, mert jajj de jó, hitelt kapott. Eszébe sem jut senkinek hogy azt vissza is kell ám fizetni....elvben legalábbis. Kamatostól. És a kamat kifizetése még plusz teljesítményt kíván. Egy létrehozott metseséges viágban, ahol gyakorta nem a megtermelt érték, hanem a forráshoz jutás a jelentősebb árfelhajtó tényező...nincs min csodálkoznunk. És ez a forrás nem más, mint a hitel. Melyet nyakló nélkül 1973 óta felvettettek a világgal, eladósítva azt csontig. A kötelező banki tartalékráta elvén alapuló hitelezési mechanizmus alapján kijelenthető tehát : ha igaz, hogy a kibocsájtott pénz és kamata zömmel adósság, (zömmel, mert létezik egy kvázi indulóállomány is), akkor már nagyon régóta a tőzsdék árfolyammozgása szorosan összefügg a világ eladósodási szintjével. No és ha az már tovább nem növelhető...a pénz is kámforrá fog válni, és az a pénz is, mely jelenleg a rv árfolyamok mögött húzódik meg (valójában persze nincs ott, de ennek bizonyításába most nem kezdek már bele).

Nem hihető? Akkor nézzük meg a rv árfolyamok alakulását a nagy gazdasági világválság óta és tegyünk mellé egy olaj csártot is 1860 óta (nem nulla felé konvergáló instrumentum, hanem valamelyest felhasználási , és keresleti alapon árazott dolog).

 

Kép

Kép

No jól eltávolodtam valóban. Csak tudnám hova és mi célból...kissé megosztottam veled, miken töröm itt a fejem , mikor épp nincs nyitva a tőzsde. Tán gondolatébresztőnek jó volt. Nem tudom. Majd eldöntöd. 

Egy apróság még...ha az 1973 óta látható s&p csárt egy órás chart, akkor te vennél belőle? Most..vennél? Ha ez

Várom, ha van. Legyetek kedvesek nem megsértődni, ha néha olyasmit írok vissza, hogy "erre nem válaszolok." Miért zárnék el egy információs csatornát csak azért, mert nem feltétlen minden kérdésfelvetést szeretnék tisztázni itt, bármilyen okból. Attól még a tisztázhatóak hadd szerepeljenek. Köszönöm.

Tisztelettel : Dlph.

egy órás chart , akkor jó lesz ez nekünk longra most? Épp most...(befektetni szándékozóknak írtam ezt, mert ha ATH ra megy se történt semmi, amíg ebből ki nem tör, vagy le nem tör, addig nincs meg a tartós, évtizedes irány...egy széles range lehet ebből nagy volával sokáig...láttam már csártokat, felismerem melyik a bullos...ez nem az így..még nem...tehát egy következő 10-20 évre befektetés kezdete csak ATH ból kitörés után az 1973 óta tartó emelkedés 2/3 ára azt követően még esélyes, akkor ennyi még simán benne van..de addig...).

--------------------------------------------------

 

4. Hét

Cél : éberen figyelni. Ha tűréshatárt átlépi a piac, akkor fedezések indítása, az eredeti pozíciók zárása nem indokolt, még sokáig szóba sem jöhet, de a fedezésük már előfordulhat, hogy indokolt lesz. Ha viszont a várt mozgások elindulnak, akkor nagyon okosan kell a stoppokat állítanom, a felesleges kiütést elkerülendő, amíg csak lehet, a pozikat futtatni akarom.

Eredmény : hát...figyeltem éberen....volt egy alkalom, amikor nagyon kitörésgyanús volt minden, ekkor long pozikkal fedeztem elég jelentősen a sell pozikat, 1-2 elég korán zártam is, ezek eredménnyel bírtak végül, a zöm azonban kiütött nullában, mert a célt ami papírforma lett volna, sem érték el, és visszazuhantak nap végére végül. Ezt követően további trendirányú mozgások következtek, közben lecsökkentettem a kitettséget, jelenleg elég kicsi.

5. Hét cél : elég egységes most a tőzsde képe, a jövőbeli irányt jól mutatja.  Harmadszorra most viszont nem veszek fel már ezen a szinten új pozikat, a meglévőek kifuttatása bőven elég lesz. (ha valamit nem csinálok, hajlamos sikerülni fejben...) Ha ismét a világpiac teszi a köreit fel aztán le, akkor természetesen poziépítés falak alattt ismét. De itt most nem növelek már semmit.  Viszont elérkezett egy nagyon üdvözítő helyzet, ha a felfelé poziépítésem sikertelennek bizonyul, akkor is már csak a nyereség 1/3 -a vész oda tartós és meglehetősen biztos long pozik felvétele előtt a sell zárásokkal. Magyarul az irányváltás már nem lesz fájó. Csak elkerülhetetlen, ha oda kerül a sor. De nem kerül. Alig sanszos. Ha első várt szintemig elér minden, all close lesz, persze nem egyszerre, szakaszosan. És pihenő, míg ki nem derül, merre tovább. 

----------------------------------------------

5. Hét cél : elég egységes most a tőzsde képe, a jövőbeli irányt jól mutatja.  Harmadszorra most viszont nem veszek fel már ezen a szinten új pozikat, a meglévőek kifuttatása bőven elég lesz. (ha valamit nem csinálok, hajlamos sikerülni fejben...) Ha ismét a világpiac teszi a köreit fel aztán le, akkor természetesen poziépítés falak alattt ismét. De itt most nem növelek már semmit.  Viszont elérkezett egy nagyon üdvözítő helyzet, ha a felfelé poziépítésem sikertelennek bizonyul, akkor is már csak a nyereség 1/3 -a vész oda tartós és meglehetősen biztos long pozik felvétele előtt a sell zárásokkal. Magyarul az irányváltás már nem lesz fájó. Csak elkerülhetetlen, ha oda kerül a sor. De nem kerül. Alig sanszos. Ha első várt szintemig elér minden, all close lesz, persze nem egyszerre, szakaszosan. És pihenő, míg ki nem derül, merre tovább.

Eredmény : a nagy semmi. A nagyobb trendirányú elmozdulás várat magára, mindannyiszor megakasztanak egy folyamatosnak induló irányt. Kis napi szentimentekkel kompenzáltam a romlást, így valóban a semmi volt ragozva egész héten át.

6. hét terv :

Óvatoskodás, pozicsökkentés ha lehet, és napi szentimentek elkapása, ha képes vagyok rá. Ennél tovább romlani nyitott pozikkal nem lehet, markánsabban látszódnak fedezési szintek, ez jó dolog. Ki kell használnom, ha tudom. Bikába fordulásig kizárólag shortépítés , fedezéssel vagy anélkül. Meghatározó szintek rottyanására éberen figyelni. Az nem hagyható ki, nagy lehetőség lesz.

----------------------------

6. hét terv :

Óvatoskodás, pozicsökkentés ha lehet, és napi szentimentek elkapása, ha képes vagyok rá. Ennél tovább romlani nyitott pozikkal nem lehet, markánsabban látszódnak fedezési szintek, ez jó dolog. Ki kell használnom, ha tudom. Bikába fordulásig kizárólag shortépítés , fedezéssel vagy anélkül. Meghatározó szintek rottyanására éberen figyelni. Az nem hagyható ki, nagy lehetőség lesz.

6. hét tény

Zömmel rendben volt. Ragozom a nagy semmit. Amennyivel a hosszú pozik romlanak, annyit a rövidek hoznak. Érdemi eredmény nem ebből várható.

7. hét terv :

Amíg nem értem el az index  vételi rész alját, addig kizárólag shortépítés tovább. Egy esetleges felszúrásra kell majd figyelni. Ha egyáltalán lenne. Ugyanaz mint előző héten, kivéve , nem kell már pozikat csökkenteni, ellenkezőleg. Minden közép és hosszútávú lehetőségbe bele kell menni. Fokozatosan, ahogy jönnek sorban egymás után. Jüan cuccost értelmezni kell. Rövid közép és hosszútávú lehetséges várható változások emiatt a piacokon. Index és vonzatai fedezést erős faltámadás esetére ki kell építeni előre. Az utolsó löket már fedezve legyen.

-----------------------------------------

7. hét terv :

Amíg nem értem el az index  vételi rész alját, addig kizárólag shortépítés tovább. Egy esetleges felszúrásra kell majd figyelni. Ha egyáltalán lenne. Ugyanaz mint előző héten, kivéve , nem kell már pozikat csökkenteni, ellenkezőleg. Minden közép és hosszútávú lehetőségbe bele kell menni. Fokozatosan, ahogy jönnek sorban egymás után. Jüan cuccost értelmezni kell. Rövid közép és hosszútávú lehetséges várható változások emiatt a piacokon. Index és vonzatai fedezést erős faltámadás esetére ki kell építeni előre. Az utolsó löket már fedezve legyen.

7. hét tény

Egészen más keredett ki belőle, mint eredetileg terveztem. és vártam. A piac a lassú csorgás furcsa műsorát adja elő. Mivel nem húzták meg rendesen a piacot, így nem volt alkalmam shortépítésre. Néhány rövidebb pozi kiment. Ennyi az egész heti műsor. Illetve még két dolog megfigyelhető. Az egyik, megszabadultam egy kolonctól, tévedésből nok/jpy pozi vastagabb lett sokkal mint akartam, elég későn eszméltem, akkor már nem akartam bántani. Őrizgettem mínuszban is eleget,  volt régebben egy kiszállólehetőség, azt nem használtam ki, aztán megint leromlott alaposan. A z előző héten már le is fedeztem, elegem lett. Most végül kivágtam mindet, elég volt. Ettől a kolonctól meg kellett szabadulnom.  Mesterien rosszkor fedeztem, és alapjaiban is nagyon rosszkor nyúltam hozzá, ahányszor belepiszkáltam. Felejtős, nem bántom. Elég volt. A másik ami megfigyelhető magamon így hétvégén...most nagyon rosszul trédelek.  Amit futtatni kéne, korán zárom, ez visszavezethető erre az ostoba nok/jpy -re , most már nem hajt a kényszer, ennek a mínuszát javarészt ledolgoztam, így sikerült a hetet 3-4 % realizált pluszban zárnom végül.

Hiába az eredmény nagyon jó, ezek oka elsősorban a jó belépő , a jó stratégia és a jó irány. A zárás pocsékul ment a héten. Előtte se az a hejde jó volt, de most negatív rekordot döntöttem. Magyarabbul : sokkal jobb is lehetne az eredmény, ha nem zárok ilyen gyagya módon a héten pozíciókat. Pld hufok targetjét meg sem vártam. Persze mind teljesült volna...néhány tickre ott, ahová vártam.

Szóval látszat ide, eredmény oda, nem tetszik amit csinálok. Ennél sokkal jobban is lehet. No ennyit erről a hétről.

8. hét terv :

Ez már ennyi idő alatt védeni kötelező eredmény. Tehát a biztonság az első helyen kell szerepeljen. Szélesebb sávban mint most, több belépővel és alaposan kifuttatva kell kiépíteni pozíciókat. Taktikát váltok, még több és még kisebb pozik kellenek. Még szélesebb sávban. A mozgásterem adott, 5-6 % erejéig ha reális, lehet romlani. De ki kell építenem végre az egymástól független bázisokat, és békén hagyni őket, hadd haladjanak amerre kell nekik. És nagyobb figyelmet kell szentelnem az instrumentunok átnézésének, megint elmentem két lehetőség mellett is vakon. Mindkettő a chf-hez köthető királyi belépő volt. Mire észrevettem már meglódultak. Ja és ezt is leírom , el ne felejtsem : aludjak már egyben legalább 6 órát. Néha már...fáradtan egyre többet fogok hibázni.

--------------------------------------

8. hét terv :

Ez már ennyi idő alatt védeni kötelező eredmény. Tehát a biztonság az első helyen kell szerepeljen. Szélesebb sávban mint most, több belépővel és alaposan kifuttatva kell kiépíteni pozíciókat. Taktikát váltok, még több és még kisebb pozik kellenek. Még szélesebb sávban. A mozgásterem adott, 5-6 % erejéig ha reális, lehet romlani. De ki kell építenem végre az egymástól független bázisokat, és békén hagyni őket, hadd haladjanak amerre kell nekik. És nagyobb figyelmet kell szentelnem az instrumentunok átnézésének, megint elmentem két lehetőség mellett is vakon. Mindkettő a chf-hez köthető királyi belépő volt. Mire észrevettem már meglódultak. Ja és ezt is leírom , el ne felejtsem : aludjak már egyben legalább 6 órát. Néha már...fáradtan egyre többet fogok hibázni.

8. hét tény

Stratégiaváltás megvalósult, széles mozgástér már megvan, első hullámban minipozíciók felvétele megtörtént.

9. hét terv

A forgatókönyv adott mit kell tenni, már csak vigyáznom kell, hogy be is tartsam. Semmi különleges dolgom már nincs. Annyival bővítek, hogy néhány setupot és más rövidebb stratégiákat is beépítek, de ez esetleges. A hangsúly a már kiépített bázis karbantartása. Bővítés, szűkítés, védelem, építkezés, új hullámok esetleg....és így tovább. Innentől már könnyű.

----------------------------------

9. hét terv :

 

9. hét tény

Sajnos a lehető legrosszabbkor váltottam stratégiát. Rövid pozik nem nagyon adódtak. A romlási maximum határig a romlási tartományon belül elment a cuccos. Ha okosan folytatom, nem lesz semmi baj. A folytatás adott megint . Az  "all close" kérdése felmerült bennem hét közben,  (haszonvédés), elvetettem végül. Minek...közép és hosszúban és trend szerint is irányban állok, most ezt zárjam? Ha szétesnék kissé, nem tudnék rendesen koncentrálni, fáradtnak érezném magam, akkor igen. Vagy mentálisan nem volnék a toppon. Akkor zárok, egy hét pihi, így is marad jócskán haszon. Ami nem csúnya ennyi időre. De erről egyelőre nincs szó. Folytatom "tankönyvien."

10. hét terv

Ez a folytatás a következő lesz (lehet) :  Pontosan (de mérnöki pontossággal ) meg kell határoznom a két elkövetkezendő lehetéséges cselekvési helyzetet : első a full fedezés, második a kis nettó long majd annak zárása, és vissza fedezésbe szintjei. Nem hinném, egész valószínűtlen, hogy ezen a héten meg kéne fordulnom mindennel. Tehát ezen áll vagy bukik minden most. Jókor, vagy nem jókor fedezek. Erre kell figyelnem a héten. Más dolgom nincs. Kérdés még, hogy ez mennyire viszi el a figyelmem arról, hogy észrevegyem és jól vegyem észre azt, ha rövidebb trédek lehetősége felmerül. Remélem kiszúrom ha jó alkalom lesz bármi rövidebb bulira

-----------------------------

9. hét terv :

 

9. hét tény

Sajnos a lehető legrosszabbkor váltottam stratégiát. Rövid pozik nem nagyon adódtak. A romlási maximum határig a romlási tartományon belül elment a cuccos. Ha okosan folytatom, nem lesz semmi baj. A folytatás adott megint . Az  "all close" kérdése felmerült bennem hét közben,  (haszonvédés), elvetettem végül. Minek...közép és hosszúban és trend szerint is irányban állok, most ezt zárjam? Ha szétesnék kissé, nem tudnék rendesen koncentrálni, fáradtnak érezném magam, akkor igen. Vagy mentálisan nem volnék a toppon. Akkor zárok, egy hét pihi, így is marad jócskán haszon. Ami nem csúnya ennyi időre. De erről egyelőre nincs szó. Folytatom "tankönyvien."

10. hét terv

Ez a folytatás a következő lesz (lehet) :  Pontosan (de mérnöki pontossággal ) meg kell határoznom a két elkövetkezendő lehetéséges cselekvési helyzetet : első a full fedezés, második a kis nettó long majd annak zárása, és vissza fedezésbe szintjei. Nem hinném, egész valószínűtlen, hogy ezen a héten meg kéne fordulnom mindennel. Tehát ezen áll vagy bukik minden most. Jókor, vagy nem jókor fedezek. Erre kell figyelnem a héten. Más dolgom nincs. Kérdés még, hogy ez mennyire viszi el a figyelmem arról, hogy észrevegyem és jól vegyem észre azt, ha rövidebb trédek lehetősége felmerül. Remélem kiszúrom ha jó alkalom lesz bármi rövidebb bulira.

--------------------

10. hét terv

Ez a folytatás a következő lesz (lehet) :  Pontosan (de mérnöki pontossággal ) meg kell határoznom a két elkövetkezendő lehetéséges cselekvési helyzetet : első a full fedezés, második a kis nettó long majd annak zárása, és vissza fedezésbe szintjei. Nem hinném, egész valószínűtlen, hogy ezen a héten meg kéne fordulnom mindennel. Tehát ezen áll vagy bukik minden most. Jókor, vagy nem jókor fedezek. Erre kell figyelnem a héten. Más dolgom nincs. Kérdés még, hogy ez mennyire viszi el a figyelmem arról, hogy észrevegyem és jól vegyem észre azt, ha rövidebb trédek lehetősége felmerül. Remélem kiszúrom ha jó alkalom lesz bármi rövidebb bulira.

10. hét tény

Sikerült elrontanom. A nettó semleges állásból hamar mentem nettó longba. Az mindegy, hogy csak rövid időre szólt volna, akkor is korán volt. A piac is ellenem volt, a szép rövid long állás pénteken nagyon becsúnyult. Necces lett az állás, közel az all close és haszonvédés helyzete, de egyelőre még nem jött el.

11. hét terv

Ez most rövid lesz. Mindent, amit elrontottam az előző héten, most szépen hozzam helyre. Tehát álljon vissza ismét az egyensúly a két irány kitettsége között úgy, ahogy azt a helyzet szerint kell most tenni. Nem így állok.  A takarításkor pedig a csontvázak állására figyelnem kell. Nem szabad kapkodni. Amíg van esély javulni, hagyni kell. Ha nincs, tilos hagyni. Nem lesz könnyű. Bár a szerencse a pénteki szerencsétlenkedés után mellém állt kicsit. Olyan közeliek most a szakadási pontok, hogy több sellt lehet, hogy zárhatok is. Mivel az újranyitás pár pontnyira van csak. Nem veszélyes.

.

A forgatókönyv adott mit kell tenni, már csak vigyáznom kell, hogy be is tartsam. Semmi különleges dolgom már nincs. Annyival bővítek, hogy néhány setupot és más rövidebb stratégiákat is beépítek, de ez esetleges. A hangsúly a már kiépített bázis karbantartása. Bővítés, szűkítés, védelem, építkezés, új hullámok esetleg....és így tovább. Innentől már könnyű.

A forgatókönyv adott mit kell tenni, már csak vigyáznom kell, hogy be is tartsam. Semmi különleges dolgom már nincs. Annyival bővítek, hogy néhány setupot és más rövidebb stratégiákat is beépítek, de ez esetleges. A hangsúly a már kiépített bázis karbantartása. Bővítés, szűkítés, védelem, építkezés, új hullámok esetleg....és így tovább. Innentől már könnyű.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.