Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009Q1

2009.04.12

***********

feb16-20

Na jó, Nekifutok újra. Tehát erre a hétre mi prognosztizálható.,.ez a kérdés.
Szerintem a múlt hét kellemes tanulságokkal szolgált. A TA mindig übereli a fundát, a funda rövidtávon okozhat meglepetést, de az van ami van, azt nem lehet orrbagyűrni csak úgy.
Mert az maga a valóság És nem hagyja magát, természetéből adódóan nem lehet csak úgy félrelökni. De mi a valóság? Ez a kérdés....nem biztos, hogy tudom. De egyet igen, hogy szerintem mi az.El is mondom.

A múlt hét végefelé egészen shortos állásba került ismét minden ( a trend az úr, arról nincs kétségem), de ezen belül lehetnek kanyarok.Múlt hét végén a "kanyaroknak vége, irány a le" látszódott. És erre mi történt? Nem tudom ki minek látja...gondolja...de egy kicsit gondoljunk már bele józan ésszel...mi is történik körülöttünk? Alaphelyzet : az uzsoracivilizáció a végét járja, Alapjaiban remeg. Miért...azért, mert minden kibocsájtott USD egál egy tartozással, amit ráadásul orcátlan módon kamat is terhel. Usa kibocsájt adósságlevelet, amit a FED megvesz,  és másik papírra másik jeleket rajzol nyomtat, fest, pingál (elnevezi pénznek), és cserébe ezt adja. De nem akárhogy. Többet kér vissza.  Tessék észrevenni....ez a rendszer, a maga gigakamataival egy kiváló alkalom volt az ötvenes évektől idáig arra, hogy egy modernkori pénzügyi rabszolgaság rendszerét felállítsák és működtessék.Ez a rendszer az elmúlt 3-4 évben elérte a tűréshatárát, fel is pörgött, ahogy az kell, és irdatlan erős bull piacokat eredményezett a tőzsdéken. Az a töménytelen dollár, (usd) ami 21 milliárd ember teljesítményével arányos fizetőeszköz mennyiség sajnos csak 7 milliárd ember számára bocsájtották ki. Így inflálva el magát a TELJESÍTMÉNYT, mint olyat.
Ugyanis elvben mindenki minden erőegység teljesítményéért pénzt kap. nem kaphat búzát, rozst, rizst,akármit amire szüksége van. Pénzt kap. A barter fogalma ma már nem más mint olyan azonnali cserekereskedelem, ami gyakorlatilag egyidőben végrehajtott adásvétel,
és ami a lényeg , ami a fontos : KÖZTE KÖTELEZŐEN OTT A PÉNZ. Tehát nem csereberélhetsz semmit semmire, csak akkor, ha azt kifejezed pénzben, abban nyilvántartod,
abban könyveled el. Mára (az a baj, hogy Ti, olvasók...zömmel egy ilyen világba születtetek bele, így számotokra ez a normális sajnos), tehát mára már mindent a pénz fejez ki, a pénz ural, a pénz az isten.No persze, nem véletlen. Az egyetlen, ami uralható (az információn kívül - erről mostanában gondoskodnak, lásd  a világra kémnyszerített digitális rendszer), az a pénz. Illetve annak értéke, árazása. Ebbe a folyamatba nagyon kevesen látnak bele, nem is értik, ködös az egész. Nincs szabály. Az nem szabály, ahol van kivétel.Persze ha algoritmizálható, akkor lehet szabály, annyit kiemelve : ekkor és ekkor nem érvényes (egzakt kivételek), különben ez a szabály. Pld a kamatmódosítások. Az sem az elsődleges prioritás, noha az egész világmédia annak állítja be. Most volt pld BoE interest rate csökkentés, erre a font erősödni kezdett...vicces.Ne feledjük : mindaz igaz, amit látunk, megtapasztalunk, hallunk, érzünk, tapintunk. Amit mások mondanak és homlokegyenest szembe megy azzal amit látunk, az mi lehet? Segítek : hülyítés. Sajnos az Usában manapság ez egyre nagyobb méreteket ölt.  Nézzük ott mi a helyzet? Akkora a baj, mint még talán soha. Egy hitelre, hitelezésre (no és persze annak könyörtelen bevasalására épült) civilizáció romjaiba hull.
Az én olvasatomban azzal, hogy egy afro-amerikait választottak elnöknek ( a választottak kifejezést mellőzném...mást jelent), szóval ,meg lett választva valahogy, jelzésértékű.
No persze tudni kell, az Usá-ban ma a nem fehérbőrű lakosság politikai súlya az egekbe szökött.Jelzi, mekkora a baj. De ha látjuk, a  tőzsdéken is látszódik majd és már látszódott is nem kicsit. Évszázados rekordok dőltek meg, és nem fehér elnöke sem volt még soha Usának.Az elnök szerepe adott. Azt az elképesztő sokkot, ami az amerikai válaszpolgárra vár, el kell adni, Trauma káosz, zavargások, politikai instabilitás nélkül lenyeletni. Ehhez nem tartom kizártnak azt sem, hogy Kennedy szintre népszerüsíti a világmédia a jelenlegi elnököt. Hasznos lesz, mert le tudja nyeletni a legfájdalmasabb érvágásokat is.Az amerikai polgárok elköltötték már unokáik teljesítményét is, felélték, elfogyasztották, behabzsolták mértéktelenül. És itt a "fejlett" nyugati civilizáció egészét értem  ( fejlett...jó vicc... ez is olyan hazugság, mint a liberálisok köze bármilyen szabadsághoz).Nem.Nagyon nem fejlett.
Pénzben gondolkodik, illetve nem gondolokodik sehogy. Pénzt lát, avval fekszik, azzal kel, azzal huncutkodik esténként, ahhoz imádkozik, azt üldözi. Persze sosem éri utol.
Mindent kiirtottak, a kezdeményezőkészséget, a kerativitást, a szabad gondolkodást, az önállóságot,egyengondolkodókat nevelve birkák szavaznak négyévente, és még az sem zavarja őket, hogy törvény tiltja a szavazatok újraszámlálását, (ragozzák ezt... vagy alapban tilos, lehetetlen, vagy adott idő után nincs rá jogi keret...vagy mindegy...
a lényeg, ha nekem, mint szabad választópolgárnak (ilyen nem létezik), de tegyük fel az vagyok, kedvem szottyanna megszámolnom a szavazatokat (mindegy meddig tart...10 év...nem érdekes, hideg élelem zsebben, időm mint tenger, megyek számolni...) nem tehetem meg. Tilos.De vissza a lényeghez. Tehát...az új Usa elnök és csodái. Most ez a játék folyik. Csodára várás. Akkora a baj, és vele a manipuláció , hogy már egy Reuters is elég ahhoz, hogy - minő véletlen- pont a legjobb időben (TA alapon éppen a szakadék szélén), megint felturbózza párszáz pontot a dow-t.No ez volt a múlt héten.

Sanszosan ez marad is, amíg bírják szuflával, Lesz itt még trükk, trükkök százai, csak hogy ne induljon újabb ereszd el a hajam, ami már 5K tartományba taszítja a Dow indexét.Kérem ne tessék elfelejteni : a világban túltermelési (alulfogyasztási) válság van, nincs már ki, miből, és minek fogyasszon töménytelenül, nem foglalkozva azzal, hogy lemenői
egészen az ükunoka szintig rabszolgái maradnak az ő felelőtlen életformájának, a habzsolásának köszönhetően, annak hogy OLYAT FOGYASZTOTT EL, AMIT MÉG MEG SEM TERMELT, AMI MÉG NEM IS LÉTEZIK. Hitel...kinek mit jelent ez? Mi ez valójában? Gondolkokdjatok el ezen...persze , tudom, ebbe születtetek bele, értem. Megértem. Nektek ez a normális. De mégis...mi a fene ez?Mi a célja, mit szolgál, mi lett a GYAKORLATBAN abból, amit annak idején még nagy magyarjaink teljesen más formában és módon álmondtak meg?

Egyébként haszna is van, hogy most írok, mer a neten már megint olvasom a zöldségeket délelőtt, hadd reagáljak ezekre is kicsit...Babics Egon kellemes TA elemző, ha esésről van szó. De kérem...amit ma ír, már engedtesség meg nekem...alig fura...egy OTP nem fog csak úgy kitörni és felfelé elindulni önmagában holmi ukrán leányok és menyecskék ügyes elpasszolása miatt...az ehhez olyan kevés, mint törött tükrön macskát sétáltatni és várni a szerencsémet...Nem. Nagy tévedés az egész. Elszigetelve ugyanis nem lehet vizsgálni semmit. Az OTP NEM LÉTEZIK, MINT ÖNÁLLÓ ENTITÁS. Egy rendszer része, és ebben létezik. Ez a rendszer pedig milyen? Ha nem elég, amit tudtok, és láttok...nézzétek meg ma reggel a forintot...megint a 300 feletti résszel kacérkodik az eur huf...hol lesz itt a vevő? Hol lesz itt kérem az OPT vevő? Majd ha a forint 250 lesz, lehet az OTP is 3K felett (kitörve ugyi az emelkedő háromszögéből, amiből simán ki is eshet akár, szuper...ismét egy TA kütyü, egy alakzat, ami semmire sem jó előre)..de addig nem. Vagyis...nem ártana nézni, vannak-e az eur/huf chartján fordulós jelek? Néztem nagyítóval, két szemüveggel, fejtetőre állított monitorral, forgattam ide-oda, guggolva , hátulról is megnéztem...de nem látom.Ez azért nem utolsó szempont, mert ha a sell trend éppen erősödik megint (minő véletlen...ki számított ilyesmire...nem igaz? ),akkor további FORINT GYENGÜLÉS lesz, A devizapiac már csak ilyen, nem nagyon bír trenddel szemben semmi sem közlekedni. Ezért sokkal jobb terep, mint egy ilyen Bét, a mutyitőzsdék királya, ahol már exanyósom megtakarításaival is lehet indexeket mozgatni....na ne vicceljünk már....hol lesz a pénz, ami bevásárol? Honnan jön?  És mi célból? Vagy ez most hogy van? Nem Volvo-t fognak venni először és életük végéig
vagdalják majd a szelvényeket, hanem OTP-t? Na...rendben...de azt megígérem, akkor dobok egy eszméletlen hátast ha így lesz. Kicsik adnak kicsiknek kicsit. Nagyok ,meg majd beöntik a kicsikre a nagyot, ahogy eddig. Szép móka lesz. És van.

Medvepiac van fiatalok, olvasok érdekességeket hogy itt vége ( ez megint az itt a vége hol a vége olcsó játék) ....no kérem...csak egy apró példa...nem is olyan apró azért...Teccettek bizonyára hallani a carryről. Jelenleg NINCSENEK CARRYPÁROK. Nem zavarja ez a tisztelt medvepiaci véget várók látásmódját? Csak egy csöppet...egy hangyányit...na mert ha nem,
akkor annyit értenek tanult kollégáim a tőzsdéhez, mint szerénytelennek tűnő személyem az űrhajóvezetéshez. A carry-trade pozíciókat felszámolták, MIELŐTT a kamatcsökkentési járvány kitört volna...(ennek oka sem az sajnos, amivel a világmédia nyakonönti a bolygó lakosságát) Kamatkülönbözetre nem lehet spekulálni, ha nincs érdemi, más befektetés kockázatát toleráló , kompenzáló mértékű eltérés a kamatszintek között.Márpedig nincs, Akkor? Medvepiac végéről beszélni most olyan, mint lóversenyről ábrándozni, miközben a ló kihalófélben lévő védett állatfaj. És akinek ez inge, vegye már fel.Lehet szabadon véleményt nyilvánítani. Nyilván. De tessék ezt ne olyan szinten tenni, hogy az ég zöld. Mert itt kérem pénzről van szó. jelenleg az egyetlen dologról, aminek tartós hiánya a mélybe taszíthat bármilyen családot, személyt, olvasót.

Egy sosem látott mértékű gazdasági világválság bontakozik ki az orrunk előtt....a világ fő hatalmi politikai látszatstruktúrája átalakul ( a valódi marad), és olybá tűnik, mintha messiások érkeztek volna (no persze...pont most a semmiből, vezényszóra) akik majd ismét
lehetővé teszik a sörszagú meccsnéző nyugodt bamba estéket a "fogyasztói társadalom" -ban pancsolóknak (miközben a világban naponta százezrek halnak éhen -hogy nem szégyelljük már magunkat...?) mi szépen ismét majd zsíros körömpörköltet fogunk enni esténként, és megvesszük a legújabb hifit, tévét, szgépet, meg mindent...és hitelből...és nem érdekel ki mit csinál, fizetem a törlesztést, a munkahelyem meg tehet egy szívességet,
bemegyek, de nem fogok megszakadni...mit képzelnek ezek.

A mesének vége. Az álom végetért. Sosem létezett. Csak azt hittük. Nem lesz munkahely. Ha lesz, ott meg dolgozni kell. Ha meg nem kell, a munkhely eltűnik a semmibe. Vezetőivel élősködőivel együtt. Szertefoszlik.Óvakodjatok olyan mnkahelyre menni (kényszerből sajnos jellemzően), ahol hú de klafa...nem kell sokat dolgozni. Alig gyanús. Nem lesz egyetlen magyar vagy nem magyar vállakozás sem, ami fennmaradhat úgy, hogy nem a maximumot hozza ki a melósokból. Mindegy hogy hol van a melós, alul középen, felül...meg kel szakadnia.Különben nem lesz cég sem. Nem lesz körömpörkölt. Nem lesz sör. Nem lesz hitel. Nem lesz semmi. Egy valami lesz (van): teljesíteni KELL, különben éhenhalunk. Ez lesz. És hála "liberális" testvéreinknek, ezt szabadon meg is tehetjük, a kutya sem fog akadályozni, de még megzavarni sem ebbéli tevékenységünkben minket.Jogunk van hozzá. Emberi jogunk éhendögleni, miközben a világ lakosságának 1 % -a olyan életszínvonalon él, amit még könyvben sem írtak le soha, nem filmesítettek meg soha, halandó ember el nem tudja képzelni a lézetésnek azt a színvonalát....hatmilliárd ember KÁRÁRA.

Olvasom, olvasom a neten ..itt az alja, lehet venni...aztán : oppszika, mégse itt volt az alja? (ezt már kérdezi, nem mondja)

Itt az alja hol az alja...beszállsz? Szállj be te is. Amíg van pénzed. Hajrá.Sok sikert. Ha egy csöpp eszed van, ne merészeld. Majd ha fordul a piac. Addig ne. Az meg akkor fordul majd, ha a válságnak a világban vége.Hogy az mikor lesz? Egész estét betöltő hangszórós kérdés. Mivel logikailag sincs fogalmam és sehogysem, hogy ezt hogyan lehetne megoldani, ezért egyelőre az egész megoldásos helyrehozós dolog a homályba vész nálam. Messzi ködben ott a távolban.A ködös jövőbe.

Jelenleg még mindig saját magukkal vannak elfoglalva. Aki benyalta már magát rendesen, az a bank marad, aki nem bandatag, az a férgese. Az meg hulljon. Még mindig a banjaikkal töcskölődnek. Elképesztő....

Hol van még ennek a vége....? No persze...valami változott...már nem lehet gátlástalanul tovább nyomni a fedezetlen USD-ket, így aztán nincs zsé, amivel fel lehetne tőkésíteni
magukat. Megoldás? Tőkésíteni sajna pénzből lehet. No de hol van pénz, ha nyomni már nem nyomhatok (az vezetett ide ugyanis) ? Hát állambácsinál. Ott még van valamennyi, amíg a hülye melós fizeti a sarcot. Így most adódollárokból állítják helyre a tesókat, de a gond a csomagolás. Hogy lehet azt bemesélni, hogy a te adódat bankok feltőkésítésére használják fel? Ahhoz már világelső piár kell. Mindent überelő parasztvakítás. No el is kezdődött mint látható. Sok kedves tőzsdés kolléga figyel a neten árgus szemekkel, figyeli az aktualitásokat és roppant naprakész az ötleteket illetően, szavazások, szenátus...kutyafüle...Áhh. Kárbaveszett fáradtság ezt skubizni.Kedd reggel emberünk felébred, és eszébe jut...nidda....az asszonynak volt este egy jó ötlete a megoldásra nosza,
arra jó lesz, hogy időt húzzunk vele. Bemegy melózni (minisztérium, elnöki tanácsadó..mindegy..), és előadja legújabb ötletét a válság hatékony megoldása érdekében,
most aztán indul a mandula...és jön egy ÖTLET. ötölnek ezerrel ugyanis. A világmédia kap ezen, a médiumok azonnal ontják a híreket magukból , mint tehénből a ...úgy folyik belőlük kifeléa világmegváltó hír.., na most...,megvan...na MOST tényleg megvan...ez lesz a jó megoldás...szerdán a fél világ erről beszél, csütörtökön az index (minő meglepő) felpattan mint józsibá ha forró kályhára könyökölt, mindez azért, hogy az ötlet péntekre hamvába hulljon, elvetélt volt , meg sem született soha, és végül MAGASABBRÓL lehessen adni azt, ami nagyon sokáig nem kell a kutyának sem...igen kérem : A RÉSZVÉNYEKET. Jó játék mi?Ugyanis ezt adják szisztematikusan előre megfontolt szándékkal az örök optimista befektetőknek már mióta. Részvényeket.Akik nem átallnak persze mindenbe belevenni, mert olyan nincs, hogy állandóan minden szakad, és különben is....az elemző cégek már az alját várják, tudják lesik,sejtik....

Meg akarják menteni az indexet,így aztán marad a sávjában (sáv...nosza,lehet minden alkalommal kiugrani a tizedikről, hogy a másodikon egy izomkolosszus úgyis elkap majd,
és ezt ,meg lehet csinálni többször is...de ha egyszer nem kap el...annyi lesz neked Ötletparádé. Ez van most.Ez a játék fut. Világvége elnapolási görcsöléssel. Abban a pillanatban amint a reálszféra beköszön az ajtón, és közli tupírozva...aggyisten megjöttem, itt vagyok..és megmutatja hol is tart épp...rotty lesz. Mindegy, hogy ez tavalyi q4, idei q1, vagy tavalyi éves beszámoló. Teljesen lényegtelen. És mindegy, egy-egy cég tündöklése is. Mert bukásba forul, nem kell sok neki.

Ez a hét a béten? 300 eur huf felett már átértékelődik a világ. Az IMF és a kormány gondoskodott arról, hogy unokáink se érezzék jól magukat ebben az országban. Gyarmat vagyunk. Mikor kell vásárolni egy gyarmaton? Ha kiáruisítás van. Már nincs nagyon mit eladni. És újabban, amióta világválság van, már vevő sincs, még ha lenne is mit eladni.

Nem számítok olyan heves szakadásokra, mint tavaly. Nem számítok már olyan medverallira sem, ami aftreben a 2000 pontból 1400-al húzta fel a dowt. De lehetnek meglepetések, a média hatalma óriási.Hírekkel ki lehet ütni az összes short stoppját. És mire szakad, már nem vagy poziban, mert a kedved is elment az egésztől.

Vigyázzatok a pénzetekre. Sok sikert, de inkább tudást kívánok nektek. Minden pénz elfogy egyszer, de amit tudtok, azt senki sem veheti el tőletek.Az a tiétek örökre.

**************

feb23-27

Nem szeretnék sokat írni arról, mi volt. Láthattuk, mit ragozzam. Trendirányba elmozdult a történet, ahogy azt józan ésszel várni lehetett. Elképzeléseimhez mérten a BÉT nagyobbat, a dow kevesebbet...mindegy. Ilyen pontos találatokra nem vagyok képes. Nem is hajszolom, hogy képes legyek rá.  Rólunk érdemes megemlíteni hetes -havi chart támaszokat,melyeket látni vélek az otp-ben. 1500-1600 között. Jártam már így egyszer, nem akarom pontosan belőni. A dow kapcsán a havi támaszt magasabbra tettem, mint ahol volt, és annak letörését összekevertem a támasz érintésével. Egy rossz irányba felvett pozitömeg bánta. Az viszont biztos, a chart nem hazudik. És minél nagyobb a timeframe, annál kevésbé képes füllenteni. Figyelemre méltó események vannak, (voltak) ezeket látni kell.Akármi/ Forint kiugrási, meglódulási küszöb alatt, még egy kicsi, és nagyot gyengül megint. Ahogy látom, vérszegény erőfeszítések küzdenek a háttérben a további drasztikus leértékelődés ellen. Nem nagyon hiszem, hogy hosszútávon sikerülhet, de nem is ez a cél. "Örökké nem eshet minden " -elvet figyelembe véve, elég az időhúzás is...előbb utóbb csak megnyugszanak megint a kedélyek...és nem csak adják a forintot és szállnak ki a rv piacunkból, hanem veszik, és szállnak be a az államkötvény piacainkba és részvényekbe. Talán....ezért az időhúzás is jelen esetben jó taktika az MNB részéről. Elfogadom. Megkockátatom, és tartok tőle...devizatartalékunk gyakorlatilag szinte nincs már.  Az IMF hitel lehívása, annak felhasználása a sűrű homályba vész, mélyen hallgat a média erről a témáról. Mindenről persze nem tud. Van itt egy érdekes dolog, 4000 milliárd költségvetési forint átcsoporotosítását várja a kormánytól az IMF a bankokba. A gond ezzel az, hogy az európai átlaghoz képest bankjaink még egész jó állapotban vannak. Hogy pontosan ez a pénzátcsoportosítás mi célt szolgálna...nem tudom. Illetve...egy elképzelésem van, de hagyjuk. Túl kézenfekvő de paradox módon hihetetlen is , ezért nem írom le. A lényeg, a hazai bankok megsegítését követeli az IMF a kormánnytól, mindezt adóforintokból. Idáig jutottunk. Itt tartunk most. Ilyen jellegű jövőbeli bejelentések felfűthetik majd az otp árfolyamát normálisabb, kezelhetőbb , és elviselhetőbb területekre...mondjuk 2K fölé. Persze nem örökre. A messzi vége nagyon gyászos lesz ennek a játéknak, de ez nem a következő hét története lesz még. A jenek világa, mint klasszikus előjelző, most már alig működik. Carrypozíciók híján és ennyire erős tartományban már további drasztikus, heves, katartikus erősödését nem várok még akkor sem, ha padlót fog megint minden. Japán érdekeivel szöges ellentétben áll az ilyen erős nemzeti fizetőeszköz, meg is tesznek ezért sok mindent, hogy megállítsák a fékeveszett erősödését. Exportország lévén, és teljesen más berendezkedési mechanizmussal mint a "normális" kapitalizmus, furcsa mód nem a gyengülés, hanem az erősödés ellen védik a fizetőeszközüket. Nem látványosan, nem hirtelen, de van egy sejtésem arról, hogy "őrt állnak" Japán bankok a szabadpiacon tömegével a megfelelő helyeken.  Az eur usd pénteki megugrása sem semmi szempont, jelenleg inkább az USD keresztjei jelzik mi várható, szemben a jen keresztjeivel. Sajnos ez a pénzeki produkció kevés a megnyugvásra, 1,3000 tól kezdődhetne egy jelentősebb gyengülése az usd-nek, 1,3300 felett már az 1,.4000 is elérhető lenne...de erre most kevés az esély, noha valami megmozdult. Csak sorban...először szelje át erővel az 1,299x-et, és maradjon felette. Addgi ez kevés. A kép vegyes, és az indexek sokkal ramatyabbul állnak , mint a deviák. Ausztrália most kapott épp egy erős sell momentumot, A dow életveszélyes terep, most látszólag új minimumot ütött, de verbális eszközökkel könnyen kinyírható minden short. Ezzel az index-el nagyon óvatosan kell bánni. A chart szerint természetesen le, nem is kicsit. De...7200 elesése után mondom csak azt, irány az 5K. Addig nem.Ha lecsorog, és innen nem indul öntöde tovább, nagy katasztrófa nem történt, ami kiüthetné európai és más indexek támaszait. 7200. Ez lesz a hét nagy kérdése.  Otp 1500-1600 tart-e, ez is lesz a nagy kérdés. Mindenesetre erős támasz felett venni nem szégyen, az is egy koncepció.Ha támasz alatt stop lesz. Nehogy úgy járjon a publikum, mint 5950-nél, ahol nem hitt a szemének, és nem hitte el, hogy a betontámasz elesett. 1600-1500 alatt, 310-330 as eur hufnál viszont már nincs miről beszélni. Lassan eljő , amitől féltünk. Hazánknak befellegzett. Ilyen ökoszisztmában, ezzel a világpiaci trenddel egy ilyen kis ország fülig eladósodva,,,IMF hitellel és dirigálással a nyakunkon, ilyen kormánnyal....a bankokat lábtörlőig alázkodva kiszolgálták azzal, hogy boldog boldogtalant chf és eur alapú hitelek felvételére biztatták....jó lesz ez...na..jó lett. Itt van. Úgye milyen jó? Megcsináltátok ezt is . Gratulálok. ..megcsináltuk...mondták. És igazuk lett, tényleg megcsinálták.

Nem várok erre a hétre drasztikus öntést, a hetes támaszok működnek jellemzően. Bármilyen borús is most a hangulat. Az a 20-30 % OTP csökkenés elég látványos volt. Olyan, mint  ha 7000 ről 5000-5500 ra esett volna. Sok,.Ismét sok. 2002-ben a Dow képes volt a 7200 duplaaljból felállni. Félreértés ne essék...nem a bikát várom mostantól. Csak azt mondom : egy ideig tartania kell. Több index és rv is a világban masszív támaszokra lelt. Egyelőre. De mivel a világgazdasági válságot sokkal nagyobbnak gondolom, mint a zöm, ezért átmeneti dologról van csak szó. Havi charton a támasz mellett szül a kanócnélküliség. Visszajött ide tesstel kivenni azt, ahová már leszúrt egyszer. Vagy majdnem ide.  AZ időintervallum is normális...havin 2-3 gyertya után veszi ki csak testtel. Klasszikus.

Most nem tancsálok shortot erre a hétre...hacsak el nem esnek ezeréves támaszok látványosan. Akkor viszont.....mindent bele. A vége messze lesz.

Sok sikert, és bölcsességet kívánok nektek erre a hétre is.

****************

marc2-6

Medvében normális dolog a kiszámíthatatlanság. De az irány adott. Érdekes, hogy a carrypozik hiánya és a globális kamatcsökkentések miatt elenyészővé vált kamatkülönbözettől szenvedő jen keresztek trendfordulást hajtottak végre. Zömmel persze. A gond ezzel az, hogy azt kell tudni, hogy ez mit is jelent. Azt nem, amit bullpiacon. Ebből emiatt nem lesz rakétázás. Meg amúgy sem. Japán védi magát. Sokkal többet nem jelent ez ma már.Aki ismer, tudja, a korrekció szótól már rosszul vagyok. De most már valami itt nem stimmel. Dow most épp 7000 alatt, Mondok érdekeseket : 15 hónap alatt 3 hónapban volt az, hogy magasabban zárt, mint ahogy  a hónapot nyitotta. Havi charton 15 hónap alatt 12 piros (fekete) gyertya, és 3 zöld (fehér). Ha ez a hónap nem zár 7000 fölé, akkor zsinórban 7. hónap lesz piros gyertyás. Eddig 6 havi gyertya piros. Folyamatosan.

Utolsó medve minimumok :

Nem vitte még át

Anglia : 3320 Ausztrália : 2650 Németország 2270 Spanyolország 5250 Franciaország . 2420  Hong Kong 8270

Átvitte

Olaszország : 20600  Japán 7720 Dow, 7250  SP 770

Eur/ huf 307 kritikus. Ne vigye át.

Korrekció...korreckció....barátkozom a szóval.  No lássuk. Mert ha nem lesz ebben a hónapban, ...talán soha már. Döbbenetes, de már magam is valahol túladottnak látom az indexeket. Minden visszaállamosítás előre beárazásával együtt is. Ha ez a hónap is piros gyertyával zár.....kutya betyár világ jön. 

Ez a hét...az összes szemünk legyen az összes támaszon ....mást most nem is érdemes figyelni.  Elesett támaszoknak látsztó tárgyakat kell keresni. És néhány gyors imát érdemes lenyomni, hogy ne kövesse begyorsulás az elesést.

Egyébként minden lefelé áll. Ismét. De minden. Növelni kell a bontást, mert potya forgásokból is kijut rendesen.  3-4 naponta áll le-föl vezényszóra minden, hosszabb bontásban is. (a fel nagyon relatv, olyan kis felszerű.., ) de számít. Hülyén hangzik, de mást most nem látok...ez vagy valaminek a vonaglós vége, (és jön egy korrekciócska - nem bika...az veszélyeztetett állatfaj) vagy ez valaminek a kezdete. Előbb lassan, aztán egyre gyorsabban elkezd esni megint minden, mint legutoljára szeptember végén , október elején.

****************

marc9-13

Ismét túl vagyunk egy héten. A múlt hét nagy kérdése volt számomra,, hogy meghatározó szintek elesnek vagy sem.  Megtörtént. Ha másban nem a trendben bízzatok, az nem hagy cserben. Nem árul le, nem hazudik neked, nem nyűgös és mogorva reggel, dacára, hogy előzőző este romantikus pillanatokkal ajándékozott meg téged...nem utálatos, nem hisztizik, nem reklamál folyton, nem féltékeny, nem akar uralkodni feletted, és ami a legfontosabb : soha nem árul el. Ilyen ez a trend. A barátunk. Az egyetlen barátunk.

Belegondoltam bizonyos dolgokba...azért ha valaki nem tegnap kezdte, és széles spektrumban rendelkezik már emlékanyaggal a tőzsdézéséről...az is meghökken néha. Nyilván...a devizapiac más tészta, ott megszokhattuk, hogy a trend nagyon erős tud lenni, hosszú és a "korrekció" mint  olyan, sok esetben egy idióta kis álmodozás csak, semmi más, mert hosszú és erős trendek uraják a devizapiacot. Ami érdekes...hogy ilyen erős sell trend a részvénypiacokon nem mostanában volt,, ezt már akármilyen bontásban is nézem, jól látom. Három dolog ami fontos és mostanában eszembe jutott ....talán joggal.  Az egyik : medvepiacot sem sokan láttak még..ahhoz már harminconévesnek kell lenni legalább, és 8-10 éve tőzsdézni ..de rendben...tegyük fel, sokunk átélte a .com válságot, vagy poziban volt az orosz pü válság idején...oké...tehát látott már ezt-azt ami meghökkentő...de !!! a másik dolog...szerintem ilyen medvepiacot egyikőnk sem látott még. Illetve rosszul fogalmaztam : nem "szerintem"...hanem biztosan nem láttunk még. És ez nem egy mellékes tény. A napokban belegondoltam...azok az eszközök, melyeket használok (TA és fundamentális folyamatok együtt)...rendben...használom...de akkor is....Tény: nem láttam még ilyen brutális medvét. Úgy viselkedik a rv piac, mintha nem is az lenne. Korrekció mentes, mint ha devpiacon lennék...nagyon fura...és ...óvatosan, csak halkan...nagy erő a vétel, nagy erő a kényszer shortzárások sorozata, nagy erő a medveralli, noha még egy tisztességes sem volt eddig. Óvatos vagyok ezért a rv piacokat illetően, és nem hiszem, hogy lehetne "büntetlenül" ennyit folyamatosan és megállás nélkül esni. A kérdés csak az, addig mekkora mélységeknek lesz még kis gazdája néhány papír. Eljő, az biztos, ezt állítom...tessék nyugodtan rajtam számonkérni...el fog jönni egy iszonyatos medveralli, ami 2000-3000 ponttal is felküldi a dowt pillanatok alatt...és minden shortost megöl ha nincs stopja...olyan nincs, hogy nem jön el....csak az a baj, hogy immáron fogalmam sincs mikor.  Támaszok olyan régiek, hogy lassan néhányatok akkor született, amikor azokon a szinteken ment bázisépítés.  Az indexeket azóta manipulálták, ki-be kerültek papírok, súlyozást módosítottak...100-200 pontokar már nem tudok részemről semmit sem belőni támaszértéket, mert olyan régiek. A harmadik amin filózom : - és itt most sokan nem fognak egyetérteni velem - de nem baj, miért is kéne velem egyetérteni? Sem neked kedves olvasó, sem nekem nem lesz se jobb se több attól, ha most itt mi egyetértünk. Kell a fenének...attól még a világ nem dől össze...szóval...azon filózom, hogy noha természetesena bét rv-eit döntő többségében külföldiek birtokolják, mintha a régiónk egy "indikátor" jelleget vett volna fel...vagyis a semmi sokáig...belső adok -kapok kis pénzzel..aztán ELSŐKÉNT mi zakózunk egy embereset, vagy másképp...az elsők között, miközben a világ masszív sell trenben csordogál (néha szakad) lefelé tovább. Vagyis : egyre inkább el tudom képzelni, hogy úgy eshet a világ tovább...hogy itt nálunk nem történik semmi rendkívüli..vagy szétválik a régió a világtól kissé....utóbbinak adok most esélyt.

Kivéve....és most közelítsük erre a hétre, ami ránk vár...kivéve, ha valami rendkívüli belpolitikai esemény következne be....és itt most jól értsük meg egymást, mit akarok mondani...március 15 hétvégére fog esni, ezért lehet, hogy kész helyzet elé állunk a következpő hét eleján és nem lesz előzetes "hadüzenet"...de ez nem kis kockázat a stabilitiás szempontjából. A lényeg : HA..és AMENNYIBEN...szélsőséges, irányíthatatlan folyamatok kezdődnének sajnálatosan hazánkban...akkor részemről az érvényes, hogy fogalmam sincs ,mi hova megy, esik kel, emelkedik, süllyed...mert egy biztos : onnantól a dolog a megjósolhatatlan kategória, és nincs eszköz, mellyel előre lehetne látni. Tppelni és eltalálni lehet (otp-800 pld...eur huf 450 pld)...de részemről onnantól kuss van. Mert FOGALMAM SINCS, mi lesz akkor. Bármi lehet...és ez a mondandóm lényege...BÁRMI LEHET, ha a folymatok elérnek egy kiritikus határt, és azt átlépik. Ennek a veszélyes is fenáll már erre a hétre is.Vagyis nics TA, nincs semmi...és a hirtelen forintgyengölés drámai mértékét sem tudom előre, szerintrm kár azon filózni hova eshet a forint...akárhová. Akkor akárhová.

Heti elemzés....előre...nos : itt a lényeg...ez a hét és innentől elképzelhető, hogy több héten át...váratlan, heves, kiszmíthatatlan, előre nem megjósolható változások lehetnek árfolyamokban...de még a mindennapi életünkben is...(ennél virágnyelvebben már nem tudom megfogalmazni mit akarok mondani)...konrétabban meg nem akarom. Kérlek legyetek és maradjatok nyugodtak, szélsőségektől és szélsőséges pánikdöntésektől mentesek, akármi is lesz és bármit is tapasztaltok akár a mindennapokban, akár a tőzsdén árfolyamokban....ne feledjétek : minden csoda három napig tart. 

Présben van az ország, egyik oldalról a "nyugat" EU  nem támogatja már ezt a kormányt, az orosz kapcsolatok pedig nem elégségesek EU tagként semmihez immár. Az állampapírpiacon heves kivonulás után vagyunk, hogy pontosan ki finanszírozza ma az államadósságunkat...ez egy jó kérdés, ami fontos...de nem fogom megtudni az igazat. 

Asszem nemsokára két pad közt a földre esünk. És ez fájdalmas lesz. 

Szélsőségektől mentes, nyugodt hetet kívánok nektek.

********************

marc16-20

Amikor ezt írom, fogalmam sincs, hogy március 15 rendkívüli események nélkül telik el, vagy sem. Feltételezem, hogy igen. Ha nem, arra nincs forgatókönyvem.

Megvan az első zöld (fehér) gyertya hetes grafikonon s&p-ben. Ez egy fegyvertény. Nem ócska dolog, mert erre utoljára 5 héttel ezelőtt volt példa. De akkor egész más formációt mutatott a hetes chart, mint most. Akkor csak visszament egy ronda felső kanócot testtel kivenni. Most viszont fordult. Ezt az eltérést azért remélem mindenki látja. Mi itt most a kérdés? A szokásos. Hogyan tovább?

Ralliesély rágóta először. Ez tény. Nem kéne vitatni.  Fundamentális oldalról nem nagyon tudok mit mondani, a shortokat erőteljesen lezárták a hét utolsó napjaiban, az első megtorpanós nap a péntek volt. Az ok : egy nagyon erős ellenálláson állt meg az emelkedés. Ez bizony nagyon erős, és  a jel nem lesz más, mint ennek átvitele.  Általában is elmondható, hogy erős falak körül lehet pozíciókba lépni. És ott érdemes. Miért? Azért, mert a vízválasztó alaposan elindítja egy irányba az árfolyamot. Ha átviszi, akkor nagyot megy fel, ha nem viszi mégsem, akkor nagyot megy le. És mivel fal körül vagyunk, ezért a stop is szűk. Utólag írom, de így már jelzésértékű és nem a további visszaszakadást valószínűsíti ( hangsúlyozom -egyelőre), hogy az akármi/jenek jellemzően buy trendbe kerültek sunyin, és haladnak is felfelé szépen lassan nyugisan. Persze kellő távolságból nyugis csak ez, valójában nagy harc dúl az egyensúly megtartása érdekében. Néhány dolog : az eur/jpy példátlanul volás, ilyen se mostanában volt, hogy képes tizesével ugrálni, mint béekidőben a fontjen. Ez mégiscsak eur, és nem font. Illene nyugodtabbnak lennie...hát nem az. A fontjen régóta...nagyon régóta először került szignifikánsan buy trendbe és sikerült ott maradnia. Az eur/usd (mint elsődleges részvénypiaci indikátor mostanában) szintén longos. 

Összefoglalva : a devizapiac jelzése : long. Hamis kis dolog, de egy bullpiacon dettó így nézne ki az állás. Már ami a trendeket illeti, nem az árfolyamokat. Az sokkal magasabb egy bullpiacon, mint most. Nem számítva a kamatokat, azzal most nem foglalkozom. Nyilván ez normál időtávú trend, és nem hosszútávú, a medvepiac végéhez (ha lenne) ennek semmi köze. De nincs vége. Csak szólok...és sokáig még nem is lesz. De mindegy, mert már ezt is unásig ismétlem. Tehát devpiac szerint az emelkedés megalapozott. Fél éve a legmegalapozottabb emelkedést vetíti előre. De a medve hamis jószág. Résen kell lenni. Szűk stop kis nyerő jobb, mint nagy bukó.  A pozifuttatások ideje nem érkezett el. Nem is nagyon fog szerintem mostanában, de ez most nem fontos. Vagyis egy jövő heti emelkedés folytatására a devpiacok igent mondanak. Az aud is régóta már nem volt ilyen bájos. Egyedül a font nem illik bele a képbe, nem erősödik , sőt...nekiállt egy visszatesztnek. Csak tegye. A frank is kellemesen áll.

Korrekció...talán? Talán most elindul az első valódi, a medvepiac kezdete óta egyszer volt eddig, de akkor még 10K felett volt a dow. Eljött az ideje. A kérdés, mibe mikor érdemes beszállni? És milyen pályákat írhat le az index?

Erős ellenálláson zárt. Minden. Az első valódi falnál. Ez normális. És megnyugtató.

1. Vari :  Az index tesz egy kanyart, visszaad valamennyit és ismét nekimegy a dow a 7250-nek, ami kritikus szint. Ha ezt erővel átviszi (forgalom és normális zöld gyertya), akkor bizony kérem ralli indul. Nem 1-2 napos. Falak : 7720, 8000, 8330.  A 8330 akkor is megfogja, ha az örömködés világraszóló lesz. Ott a végső longzárás, minden longok zárása. Akárki akármit is mond, 8300 felszúrása esetén ezen a héten, vagy a következőn (csoda kategória, de most először mondom : nem kizárt), azonnal zárjatok minden longot. A világtörténelemben nem volt még péda, hogy arról a falról ne pattanna vissza erősen elsőre. És a végső felpörgő szakaszban legyetek észnél. Egyébként szerintem ezen a héten addig nem megy el, még ha rallihét is lesz.  De a 8K megtámadása (feltéve, hogy az 1. vari  van) benne van. Ott elvben pénteken este sokan eldobálnak mindent , és bekaszálják a hasznot.  

2, vari : Az index még kanyart sem tesz...megy tovább mint a gőzös...nem szállok akkor be. Az ilyen esetekben ez látszat szokott csak lenni ...ritkán van ilyen., de akkor még a napos boll szalag tetejéig sem fog elmenni. Hirtelen visszazuhan és irány a mélység. Ritka, és nem jól kezelhető helyzet az ilyen.

3. Vari : Ennyi volt (medvepiac van, simán belefér ez is).  És erről a vastag falról lefordulva tombol tovább a medve és új , mélyebb aljakat készít mindenhová. A devizapiac alapján ezt most nem tartom annyira valószínűnek.  A visszakanyar és tovább fel (1. vari) és e között menet közben nehéz látni , hogy melyik van , vagyis lesz. Ezért a 6800-at mondom kritikus szintnek. 6800 alatt ez már lefordulás és 3. vari, nem pedig egy kis vissza , vagyis 1. vari.

Tehát : longot most nem (ha 2. vari, akkor bizonytalan a piac és az index, nem bántom). Ha visszaad, akkor 7100-7000-6900 között longok,  6750-es végső stoppal , a cél ebben az esetben  a 8K környéke első körben.  Az alatt már hajigálom ki. Vagy levédem, még nem tudom. Attól függ , akkor milyen lesz a helyzet más frontokon.

Aud/jpy 66.30 körül a jövő héten vízválasztó. Ha addig elmegy ott meg fog állni. Nagyon erős falak, a devpiacon ritka együttállás hetes charton.  Addig simán belefér a menetelés. Ha az is meglesz és átviszi erővel...nagyon erős altrend és korrekció veszi kezdetét. Erre a hétre ez nem valószínű még. Ha egyáltalán meglesz. De ha meg lesz (majd) akkor az első korrekciós szint a downál 9400. És akkor addig el is megy. Ezt elmondom még egyszer. AKKOR meg is lesz. De csak akkor. Kanyarokkal, beleadásokkal, izzadással, de elmegy. Ugyanis egy sima eddigi medve indexkorrekciója ott van. No persze tudom...ott, 9K felett már harsogni fog a média és az értékesnél értékesebb fürumok is a válság és a medvepiac végéről.

Nehogy megkajáljátok. A végső..legvégső (havi szinten) összes mindenféle long zárása ott van. És ha ez meglesz, köszönjük meg, hogy  a piac megint normálisan viselkedik, és nem évszázados rekordok dőlnek meg ismét. Hanem lefutott egy elvárható normális korrekció.

Nálunk mi lesz? Ha a fent említett szintek és varik szerint egy kis ralli indul, akkor valami ebből nálunk is látszódni fog. Otp 2200 körül ott van egy rése neki, amit eséllyel be is fog tölteni. Nyögvenyelősen, furán, stoppokat közben kiütve...de elmegy addig. Kilövés csak e fölött, és később, most nem tudom pontosan , hogy hol. De akkor, ha ezt a rést betölti, azonnal meg fogom nézni, mert erős ralli indul ebben a papírban is.

Tehát a héten sanszosan eldől, hogy egy tisztességes korrekció elindul, vagy erről az első valamirevaló falról megint lefordulunk és irány a pince. Most érdemes kereskedni mert nagy elmozdulások várhatóak. Az irányt meg látjátok közben.Persze a bét akkor fog normálisan viselkedni, ha a belpolitikai stabilitás nem dob egy szaltót hazánkban. Ha dob...hiába megy minden kint, itt abból semmit sem fogunk érezni. Sajnos.

Sok sikeres tradet kívánok nektek erre hétre is.

***************

marc23-27

A nagyon erős altrend (long) jelek a devizapiacra és a rv piacokra is megérkeztek, teljesültek( lásd Aud/jpy és előző heti cikk). A rv piacok és azok előjelzői egy olyan long állást vettek fel, melyre nem volt példa a medve kezdete óta. A hét kérdése számora most az, hogy elképzelhető - e a héten egy heves hátraac és ebből a medve újabb tombolása? A válaszom : nem. Természetesen ez nem biztos, biztos a tőzsdén nincs, de nagyon nem valószínű ez most egyelőre.

Már írtam az aud jpy-ről eleget, most azért elismétlem : ideális 1. korrekciós szint 74.20  plusz mínusz  30-40 pip. Az simán belefér, mint szórás.  De nem érdekes. A haladási irány és annak ereje ami fontos. És ehhez érteni kell, hogy az index kacsázása van napirenden, ez egy JELENSÉG, attól megijedni nem kell, ilyen erős altrend nem volt a medve óta. Tehát a kacsázás ne pánikot, hanem okos gondolkodást eredményezzen, Minden csoda három napig tart, (ma hétfő van...de lesz kedd is...sőt ...jövő hét kedd is) ilyen és ehhez hasonló blőd ostobaságokat vég nélkül írhatnék,  de nem teszem. Csak egy : ezek a kis semmilyen bölcstelenségek itt nagyon is érvényesek, számomra azt fejezik ki : NE KAPKODJ. Nyugi.

Ha pozikat vettetek fel az altrend miatt, akkor várjátok meg MÍG AZ VÉGET ÉR. Ha nyerő, akkor azért, ha vesztő, akkor meg azért. A pozik INDOKA szűnjön meg. A TA szerint léteznek olyan szintek, melyeket mindenki meg tud állapítani magának, hogy ott már stop és fordítás. Az a fontos, hogy ezek MARKÁNS sell jelek legyenek. Nem a bika tört ki a karámból, csak az altrend bika, és mint láthatjátok, így is viselkedik. Gyors heves beleadások, lassú de folyamatos emelkedések, egyre magasabb aljakat képezve közben. Ez már nem sc, ez már poziépítés felfelé. Tehát összefoglalva :  az altrend ÉL, és köszöni jól van. Néhány héten át (1-2 hónapot tippelek most) részeg kacsa üzemmódban, de felfelé halad az index. Hacsak...medvepiac van. És medvében mindig lehet váratlanul egy olyan findamentális tényező, mely azonnal élesen és "végleg" eltörli az altrendet a föld színéről. Erre a hétre ennek kevés esélyt adok.

A világ történései közül a legfontosabb a mesterséges pénzbőség előállításának erőfeszítése sorban rendre  az usa monetáris politikájában.  Ezt most szépen mondtam. Lehet ezt rondán is, csak a lényeget : döntik a fedezetlen usd-t  a világ pénzügyi rendszerébe és ez EGY KÖRT MEGCSINÁL MAGÁNAK. Addig nem nyugszik, addig nem pihen, míg ebben a pilótajátékban meg nem szedi magát egyszer. Aztán megy a reálszférába "segíteni". Jelen pillanatban az eur / usd a pénzgyártás indikátora, az euro ennek a győztese.

Az indexeket még nem nagyon hajtják, de óvatos carrypozikat kiépítenek, lassan nyugisan, nem feltűnően. Erre a hétre bőven nem várom még a felpörgő végső szakaszt. Erre a hétre azt gondolom, mindenki elemezzen hetes és azon BELÜL aztán napos chartokat, nézze meg hol a ki és beszállás végső szintje, ehhez mérten állapítsa meg a pozija méretét, és lépjen. Nem feledve, hogy a trend SELL, a piac MEDVE de most egy eddig sosem látott erősségű altrend alakult ki. Az óvatosság indololt, de szerény nyomott véleményem szerint ilyen erős altrendnél ez az óvatosság  három dologban merüljön ki legalább :

1, HA FORDUL a piac, azt kötelező ELHINNED !!!!!!  Tehát nem beleszeretni abba, hogy minden überfrankó és megy fel. Egyszer fog fordulni, és lekaszál minden longot.

2, TERV SZERINT haladj. Tehát : a pozitervezés után ott a stop, ott a target, és most HIDD EL ezek után, hogy az indokod REÁLIS: Vagyis...ne ugrálj, ne kapkodj, HA altrend AKKOR fusson ki...ennyi. Hidd el magadnak másnap is, hogy okkal vettél fel pozit, és másnap se párologjon el a bizonyosságod magadban, ha kacsázik az index. A fordulót észre fogod venni. Nagyon kemény lesz. Ha azon filózol : fordult ez vagy sem....akkor nem fordult még.

3, NE VÉGY FEL POZIT, ha nem akarsz trenddel szemben, még ilyen erős altrendnél sem tőzsdézni. Akkor HAGYD. És várd meg türelemmel a fordulót. Türelemmel. Értesz? Türelemmel. És majd shortolj. Nem szalad el a tőzsde, nem fogy el  a pénzed mire eljő a pozifeltvétel ideje (hacsak el nem költöd hüle pozikra)..

Végül a pénzdöntésről : csak azt ne hidd, hogy ezzel bármi TARTÓSAT elérnek...semmit...miért? Egyszerű : a fogyasztó a lánc végén a legkényesebb ( és mára leggyengébb) láncszem alsógatyáig el van adósodva. Lehet friss pénzzel a világpiac vérkeringését felpörgetni, lehet friss pénzzel lukakat betömni, felpörgetni a termelést gyáranként egyesével....de ezzel csak a készletet halmozzák fel, ezt EL IS KÉNE ADNI MAJD...de nem lesz kinek.

Ez a nagy -nagy különbség egy utolsó és a mostani FED pénznyomda-borítás között. Középtávpon ez halál, nem fog segíteni. De most ....most az van ami.

Ezzel burkoltan ki is mondtam a lényeget :nem a világgazdaságnak kell most az adrenalin, hanem alapos újraélesztéssel holtából kell feltámasztani a fogyasztót. Tovább nem szívható a vére. Tűréshatárra ért a világ monetáris kizsákmányolása.

***************

marc30-apr3

Láthattuk, a felfelé csörtetés megindult, az altrend él, és nem gyenge. Most épp a kifulladás tüneteit mutatja.  Nem jellemző, hogy figyelem a forgalmat, mert medvében nagyon csalós, bikában erre simán azt mondanám, venni fiúk, mert ez csak korrekció. De ez egy medvepiac. És nem gyenge (ez sem).

Túl sok az egymásnak ellentmondó jel. A hét nagy kérdése : véget ért a korrekció, és a piac ismét fordult, vagy ez a korrekció korrekciója ?  Logikusan a teendő ilyenkor élő long pozícióknál a stop szűkítése első körben. Aztán hasznos izibe megnézni, meddig, hol gondolhatjuk azt, hogy ez csak a felfelé csörtetés pihenője, és hol az a pont, ahol már partvonal, és nem szabad hinni az altrend folytatásában. Csak várni, hogy kiújul-e a trend, vagy megint tovább fel...a trend az úr. Sajnos az egyetlen, ami sosem hagy cserben. Másra nem nagyon lehet itt számítani. Csakhogy....mivel nagyon markáns jelek futottak le az egész világpiacon a medve első korrekciója irányában, ezért most ezt az utóbbit is komolyan kell venni.

Aki shortra vár, még várjon. Még mindig nem alkalmas elkezdeni.  Aki longokat futtat, keresse meg ócskább timeframe-ben a stopjait, és védje a hasznát. Trenddel szemben minden forint ajándék. Így kell felfogni. Ha elcsábulsz valamelyik kihagyott miniralli miatt, és nem bírsz magaddal, és beleveszel.....szinte biztos, hogy a legrosszabbkor teszed. Ezért most erre a hétre új pozit nem javaslok. Derüljön ki a legfontosabb : vége vagy nincs vége a medve első korrekciójának. a forgalom bugyuta lefelé, ez jó jel (de nem magas prioritással....volt már esés , ami így kezdődött és egyre növekvő forgalommal egyre gyorsult.)

Az érdekes, hogy hol lehetnek meghatározó szintek, ahol már csak figyelés, hogy merre lesz a séta tovább....az indexeket meghatározó instrumentumok közül egyre többen közelítenek a kritikus szinthez.Néhány ezek közül, persze a magam nézőpontjából : eur/usd 1,2880  kritikus szint, ha már megközelíti is nagyon gyanús....eur/jpy 125,80 nagyon sötét jel lenne, aud/jpy 64,20 nem tetszene ha akkor is még longban lennék, Ausztrálok 3340 , és bepirosodik a világ ismét...Dow 7530 tól közepes zakó, 7160 alatt vége a dalnak, ennyi volt.

Szokták mondani a bölcsek...bármi lehet...ez a tőzsde...hát azért nem. Bármi biztosan nem lehet, nézzük mi az ami lehet. a héten...

1, vari az altrend korrekciója nem erősödik de nem is gyengül, kialakul egy semmi, és itt prücskörészik az index mint akinek vérátömlesztésre van szüksége (nincs vevő, de eladó sem, minden áll) - veszély ilyenkor a felesleges kistoppolódás. Ebből inkább a tovább fel valószínűsíthető most,  az első valódi korrekciós szintekig (messze vannak azok még)

2, vari az altrend korrekciója az első erős támaszokon lenyugszik, és hirtelen irányváltással megindul a rakáta megint ( mozog a pénz, de a hírek dominálnak és árazzák a daloló holnapokat...hadd menjen...jó vari lenne ez, esélyesek a célok ebben az esetben)

3, ez a csökkenés idővel begyorsul , szó nincs másról, mint a trend folytatódásáról (nem volt nagy biznisz, ennyire futotta...ez NAGYON KEVÉS VOLT....a nulla vagy kis haszon védése nem szégyen, vissza is lehet szállni ha mégsem esünk mint balta a szakadékba, nem szalad el semmi, de ne adjunk esélyt az iszonyatos beragadásnak...mindenesetre ha ennyi volt és nem több, akkor NAGYON SÚLYOS ESÉSEK jönnek hamarosan, és a nagyja még hátra van.)

Kétesélyes. Sőt, három. Nem tudom most,hogy melyik lesz igaz. De ami kell ilyenkor, minden esetre legyen egy forgatókönyvünk, nem kell most feltétlen tudni a  jövőt. Elég annyit pontosan tudnunk, hogy ha megjönnek a JELEK, akkor tényleg lépünk, megvan előre már, hogy MIT és NEM HABOZUNK, meglépjük. Ez elég.

Várjuk meg mi lesz. Ha poziban, akkor szűküljön a long stop (zárni is lehet, nem szégyen, be lehet menni újra ha erős új longjelek jönnek), ha nem poziban, akkor új erős sellre vagy longra várva lehet nézni a történéseket a partvonalról. Röviden a lényeg : nem látom, hogy ez az első medvekorrekció korrekciója, vagy vége a dalnak, és zutty tovább. Még nem érték el a kritkus szinteket a meghatározó instrumentumok, ha elérik, nincs több kérdés. Lépni kell.

Hazánk : nos, megy a móka, megy a móka, de a vége számomra nem kérdés. Már leírtam erről mindent, nem szaporítom a szót. Egy figyelemreméltó fejlemény volt, a lemondásra a bét nem reagált szinte sehogy., Ennyit arról, ki tudja meg a valóságot utoljára.És mi mennyire fontos.

Nyugodt, békés, kiegyensúlyozott , tervszerű trédelést kívánok erre a hétre is.

********************

apr6-10

Sok lesz az ismétlés most, olyanok, amiket már mondtam. 9300-9400 Dow, teljesen lényegtelen, hogy meg lesz vagy sem, de ha meglesz, ott és akkor minden longot dobni. Mindegy hol van. Rv piacokra és indexekre értem. A devizák és áruk más történet. Tehát ott. És akkor. Erre a hétre ezt nem várom. De egy klasszikus helyzet lesz, ha lesz. Olyan helyzet, amikor sokan becsapódhatnak és a minket körbevevő környezet egységesen kiabálja a hurrát.  És mindenki hajlamos a józan eszét elhajítani jó messzire, és elhinni minden tücsköt - bogarat. Természetesen a usa indexekkel nem megy harmonikusan a bét, csak egy irányba,. de nem azonos mértékben. Ere meg azt mondom, hagyjátok a csudába. Nem mindegy? Kerestek és kész. Aki a tökéletes trédet hajszolja, csak a bukókat fogja begyűjteni. Mert olyan nem létezik. Tehát nem számít, hogy a béten 1-2 papír megy még 1-2 napot, esetleg nagyobbat mint az átlag. Lényegtelen. Csak a kezdő hiszi azt, neki ezeket meg kell fognia. Nem kell, mert nem lehet. Csak véletlenül. Koncepció szerint nem. Szóval tehát a sok sok össze vissza felvett kis pici longokat ekkor kell legvégső esetben zárni. És nem foglalkozni vele , ha majd átviszi tényleg ezt a falat, ami gyakorlatilag az első igazán komoly fal, akkor érdemes lesz megnézni, mi legyen és hogyan tovább. Addig nem.Egy relatív gyengébb, de sorsdöntő ellenállás előtt tartunk most is. Újabb ismétlés : medvepiac van. Tehát SEMMI meglepő nem lesz abban, ha nem viszi át mégsem a 8300 nál végződő falat, és ebben megreked, végül lefordul róla és nyekk. Ez a normális lenne. Ami most folyik az a "nemnormális", az van trenddel szemben, csak olyan erős, hogy kiérdemli az altrend jelzőt. A medvepiac első korrekciója ugyanis. (Újabb ismétlés).Ha átkeveredik ezen, nincs semmi ami megállítaná az elsőként írt szintig. El is megy akkor már addig. A hét kérdése lesz, lefordul vagy sem erről a gyengébb falról. Részemről a béten nincs most pozi, megvárom míg kialakul aminek ki kell. Ha átviszi ezt, akkor elkísérem a 2300 feletti otp-met 2800 körülig., Persze ez felettébb kockázatos, jelenleg fundamentálisan ezen a műralli - beetetéses maszatolós átverős műsoron kívül semmi nincs a világon , ami alátámasztaná ezt a rallit 2800 ig, és az egész , ha meg is történik egy nagy kamu, semmi más.Már most szólok, ha eljő a végső kilépő ideje, eldől akár még erre az évre is, mi lesz tovább. Mert ott az a legfontosabb része a történetnek. Sanszosan lefordul és irány a még nagyobb mélység. Új aljakkal. Új pánikkal és beleadásokkal. Mint nem is oly régen...talán még emlékeztek rá.Ha nem így lesz, akkor megrekedünk itt, és egy maszatolós sávozós, semmilyen piac indul. Ennek nem adok túl sok esélyt, és nem is örülnék neki. Nehéz olyankor tőzsdézni. De persze csak a magamfajtának. Vannak akik azt szeretik. Az ő dolguk.Ha nagy nyerő után vagy, várj. Nyugi. sok oka van ennek, nem csak a psziché, de menj biztosra. Nem szabad falak alatt longolni trenddel szemben. Csüccs. Aztán vagy folytatódik a korrekció, vagy nem. Ha nem, időben megtudod, nem maradsz le semmiről és lehet shortolni tovább.Rövidre fogva elértünk a korrekció első falához, a vékonyabbhoz.  Más a felszúrás és zutty és más az, hogy átvitte. Erre figyelni kell. Ez lesz a meghatározó. Egyébként ha először lefordul róla, nincs semmi baj, erre vannak a devizák,azok megmondják merre az arra. Kis finom ív lefelé , újra neki, és átviszi mondjuk hét végére...ez egy kellemes helyzet lenne. Arra is figyelni kell, mennyire gyorsul be az emelkedés. És ehhez párosul-e NEM növekvő forgalom (az ugyanakkora már nem jó). Csakis az a jó, ha az emekedés felpörög, ha ehhez növekszik a forgalom is (darabban persze nem értékben,...emelkedő árfolyamoknál ha NEM emelkedik a forgalom pénzben, már rég rossz...gondolom logikus...).

De erre a hétre, ha átvinné a falat, sem várom a végső felpörgő szakaszt. A medvepiacnak nincs vége (ismétlés), nem értük el az aljakat még (ismétlés), hosszú chartokból az sp 4xx simán kijön és benne van legalább, de mondok egy furát...HA CSAK SP400 valamennyi lesz az alja az egész medvének, akkor akkora szerencsénk van mint egy ólajtó. És meg kell becsülni. Kaptunk 1-2 év sanszot akkor, hogy a beragadásainkból kiszálljunk, hogy nyugodtan ,nem megőrülve keressünk egy kis pénzt...mielőtt a végső összeomlás eljön. De ennek nem adok nagy esélyt, szerintem már abban vagyunk...de a lépték évek. Ezért olyan fura, hogy most meg megyünk fel mint maratonfutó a dombra. Nem baj. A tőzsde ilyen. Meg kell értened magadban a különböző idősíkokból eredő eltéréseket, halmazokat kell képezned magadban, és azokon belül felépíteni mozgáshalmazokat, melyeknek a sorrendje is elvárható, hogy tudjuk előre.

Bét....satuban van. Egyrészt nyomja felülről lefelé az államcsődközeli állapot réme , és az a hangzavar, ahogy dübörög a gazdaságunk, másfelől hajtja fel az a tonnányi spekipénz, ami itt is szerencsét próbál az altrenden belül. Nem árt vigyázni, először innen lépnek le. Persze finoman. Később durvul csak be.

Két kiegészítés : talán...talán...most elérkezett annak a kapuja, hogy a font némileg erősödhet, illetve a gbp/usd beindulhat veszettül...köszönet Walkie-talkie éles szemének, másrészt egy nemrég lezajlott beszélgetés kapcsán folyamatos figyelőlistára tettem Hong-Kong-ot is. (köszönet Powerbrokernek ezért a megfigyelésért). Lássuk mit lehet ebből kihozni. Ennyit mindenképpen megér.

Sok sikert Nektek. És nem becsábulni semmibe. Csak megfontoltan, nyugodtan, finoman. A kis nyerő sokszor a jó. Ez a lényeg.  A kihagyott helyzetekkel meg csak az amatőrök foglalkoznak.  Kit érdekel? Egy a lényeg : amiben benne vagyok, az legyen jó. A többi instrumetum meg csináljon amit akar. Fejre is állhat ha úgy jobb neki. Nem számít.

*********************

apr13-17

Megérdemelt ritka szabadságomat töltve nem írtam semmit. Köszönöm a türelmet.Megint öregebbek lettünk egy héttel. Először jöjjön, amit előre megírtam vázlatszerűen még pénteken, aztán alul kiegészítem a mai nap történései után, ha érdemes.

Bét elmúlt hét : az első 1-2  napban az index valóban eljátszotta a "vagy megfordulok, vagy csak kis kanyart teszek" játékát, ez rendben, markáns visszafordulás fel és áttörés esetén lehet tovább longolni - írtam. Ez látszólag  egy két helyen megtörtént, (otp pld), de.....nekem ez ezen a héten már cseppet sem tetszik. A klasszikus árfolyamút már felejtős, (fülek,aztán szintek áttörése, aztán visszatesztje, aztán tovább fel...satöbbi.). Nem katasztrófa,akkor legyen felejtős, és az sem katasztrófa, ha az ember kényszerből nincs poziban, és nélküle vágtat néhány dolog. Ebből az előző heti otp ralliból kimaradtam, de nem érdekel. Csak a kezdő hiszi azt a tőzsdén, neki mindenben benne kell lennie, és szinte fizikai fájdalmat él át, ha valamiből kimarad...A reakciónk, az önuralmunk, a türelmünk és bölcsességünk vihet csak a tőzsdén sikerre. A portfóliómon (bétes) látjátok...vagy 25 trédem lett zsinórban nyerő. Nem örülök, kell vesztő is. Most semmi kapkodás, és megvárom míg az együttállások olyanok. És akkor belépek. Addig semmi.. Helyette megnézem a bétes dolgaimat, kicsit bámulom, és tudatosítom magamban, nini...ez X százalék, és még csak 1-2 hónap telt el az évből. És máris nem lesz olyan sürgős belemásznom megint mindenbe.Ha van önuralmad, és tudod mit csinálsz és miért, nyerni fogsz. És próbáld ki ezt....bejön. Csak bámuld, ha van nyerőd sok, és ne akarj mindenáron poziba menni. Nem kell. Nyugi. Eljön az idő, amikor lehet.

Most jöjjön ez a hét, lássuk mi folyik itt vajon ......

A tőzsdén nagyon fontos ez a fogalom RELEVÁNS. az instrumentumok, nemzetek és régiók tözsdéi, a deviza és árupiacok egy komplex rendszerben vannak. Meg kell találnunk azt a releváns instrumentum együttest, és azt a releváns bontást, amelyet most figyelembe kell vennünk, és a többi nem fontos ennyire, vagy egyáltalán nem.Hiába jelez.  És ha ez sikerült, akkor látjuk majd , hogy mit nézzünk pontosan ,abból a tengernyi kütyüből és mindenféléből, amit TA - nak hívnak mások. (Nagyon új dolog ez, meglepően fiatal még a technikai analízis...hagyományok csak azért vannak, mert a brókerek egy ilyen világot építettek,a gyakran add el és vedd vissza hagyományát - és a statikus elemzést...- részemről mindegyik kuka..valójában egy ilyen fiatal dolog még csak most formálódik, változik és jelenleg éli kamaszkorát...még nem alakult ki  véglegesen..nem lehetnek hagyományai sem.)

Tehát mi az elsődleges releváns tényező? Ez a kérdés. A válasz egyértelmű : a medvepiac első korrekciója fut. Ezt időben felismerve már lehetett keresni. Ennek a korrekciónak van eleje,közepe meg vége is. Az eleje már lefutott, akkor volt ugye, hogy mindenki be volt ijedve és nem mert még venni. A devizapiac ezt (is) jól jelezte előre. Ha még emlékeztek, az aud jpy volt egy elsődleges jelzőgép számomra arra, mi meddig és hogy. Az oka is egyszerű. Technikailag szép volt minden bontásban, szép=értelmezhető. És minden rv piaci ralli szükségszerűen a JPY gyengülésével és az AUD erősödésével kell együttjárjon. Az arányok, a sebesség már más kérdés.Tehát : a medvepiac első korrekciója lefut, ha az első korrekciós szint devizakereszteknél az EGÉSZ medvepiaci keresztárfolyamváltozásra... részvényenél az egész esésre, indexnél az egész esésre ZÖMMEL- elérődik. Ez fontos. Zömmel. Minden nem fog menetrenszerűen végződni. Ne is várjuk. Lesz, amelyik alatta már lefordul, és lesz, amelyik fölémegy és onnan zakó....így kell ezt nézni. Mindegyik instrumentum összesen akkor hagyja el az első korrekciós szintet és kerül szignifikánsan fölé (innentől támasz lesz ez a szint és nem ellenállás),  ha már BIZTOSAN fölötte vagyunk. A lemaradók akkor csatlakoznak végül be a sorba és kerülnek ők is az 1. korrekciós szint fölé.

Egyből ezt az 1. szintet nem viszi át a tőzsde. Néhány intrumentum igen, néhány index igen (talán) néhány devizakereszt talán, de az egész történet elsőre kötelezően erről lefordul. Nekimegy nagyot koppan, és lefordul. Olyan nincs, hogy nem. Az fölészúrás, ami hazugság. Nem lesz igaz, és veszélyes, mert gyors rottty lesz az ilyen ál-fölékerülésből.

Kérlek nézzétek meg a "nemzetközi indexek" részben található Dow ábrát. Látjátok az a fekete csíkot ott 8100-8300 között? Na....az a fontos most, itt tartunk ( az ábra több hetes, az árfolyamgörbe nem ilyen már...de az nem érdekes,hanem a többi dolog ott) Ez a fekete csík a mérvadó, ez egy kemény fal, amit elért de áttörni nem tudta a Dow. Ami gond, hogy már másodszor ment neki és még mindig alatta van.

A bét egy következmény-tőzsde egy követezmények nélküli országban. Azzal ne foglalkozzatok ilyenkor még. Az elsődleges erőt kell megnézni, és ahhoz mérten ha az irányba áll, kell megkeresni jó belépőket a béten. Most egyelőre hagyjuk az otp-t. Ha minden jelez ismét, akkor lehet belépőre vadászni a béten.

Tehát akkor Dow :(nem ez a legfontosabb, hanem a devizák, de nézzük ezt) mi a lényeg? 8100-8300 első komoly akadály alatt az árfolyam. Long csak felette. (vigyázni, visszateszt is lehet ha áttörné - az áttörés hogy valódi vagy sem, maga a rendszer globális állapota fogja megmutatni- semmint ez a chart önmagában -  csak jótanács...). A Dow medvepiaci első korrekciós szintje 9300 nál kezdődik. Logikusan 8300 felett irány a 9300 (ha valóban átvitte és nem csak beetetés) De van itt sokkal érdekesebb is...nézzül csak meg a jeneket, ( a carry trade ma a világ elsődleges, a  monetáris elvekkel összefonódott gazembersége...a tőzsdét meg a pénz hajtja...innnen már gondolom összeraktátok miért fontos a jen)...Inkább egy táblázat, ez lesz most beszédes. Felsorolom a releváns instrumentumokat, és a logikát, ami szerint ezeket most nézni kell szerintem. Még néhány kiegészítés : jenek gyengülése nélkül nincs ralli, pláne erős falak alatt. (ez az utolsó állapot ugyanis most, csütörtökön megálltak  a gyengülésben- pedig akkor volt a nagy otp ralli...vigyázzatok nagyon) Eur usd nem sok híja és sell trendbe kerül....na ez meg kifejezetten ocsmány állapot a longra. Azt leszögezem, felőlem mehet minden ahová akar, csak ALÁTÁMASZTOTT ralliba veszek bele. Ez meg most nem ilyen volt. Ráadásul sok volt a fals kitörés a devizapiacon az egész héten....szóval szerintem ez ronda most. De nézzük a táblázatot. Benne, ami szerintem most a releváns tényező.

                   Medvepiac 1. korr. szintje Közbülső erős falak Jelenlegi árfolyam Véleményem
 Aud / jpy  74.00 -75.00  már nincs  72.11  Nagyon közel a cél, és az AUD és a JPY két erős jelző ilyenkor
 Eur / jpy  135-135.50 elérte, lényegtelen  132,19 egyik első befutó lett , elérte, és nagyon hevesen lefordult
Eur/usd  lényegtelen  mindegy  1,3187  1,3000 és itt a baj a longra, nagyon jól jelzi mostanában a jövőt, és pocsékul áll egyelőre
Aud/usd  0,7470-0,7550  már nincs  0,7194  nincs sok hátra és eléri, de nála már nem feltétlen kell megérintenie, mert nem elsődleges TA alapon, csak az irány és erő ami fontos
 Dow  9400-9500  8100-8300  8070  erős fal előtt, látható, hogy az index mennyire lemaradó
Ausztrália 4580-4620 4070-4100 3720 3810 felett kilövés, és ez jó jel lesz
Németország 5350-5400 5100 4520 szép a longra most
 Otp  4950-5050  2850 és 3480  2600 azon a millió dolgon kívül ami hat rá, ráadásul alsó nyitott rések is várják...és nagy a vola,kiszámíthatatlan szintek belövésére, csak az irány tudható előre

A jelenlegi árfolyam pénteki adat, ezt még akkor írtam.

Így állunk most, legalábbis az én nézőpontomból.Vagyis az első komolyabb fal kapujában a mostani két legfontosabb jelzőm és a dow indexe is.Tehát partvonal. (Jó kis pozi ez is...partvonal...lehet szemlélődni..) A következtetések adottak. Valódi áttörés esetén tovább fel, nem kell szinkronban lennie mindennek mindennel, mert olyan a mesében sincs. A jen először is kötelezően menjen át (vagy stagnáljon...rendben, küzdjön ezekkel a szintekkel..az se rossz), a dow törje át valóban az első falat, az eur usd pedig nem mehet 1.3000 alá. És akkor lehet jó belépőszinteket keresnem ismét az otp-ben.

Lélekben viszont már fenem a shortkéseket. Nem feltétlen ez a hét, mert ez lehet két hét eseménye is, de első körben (ha nem indul azonnali zakó), akkor a lemaradók kissé felzárkóznak majd, az elől járók kissé lelassulnak majd, a csapat egységesebb képet fest így. A dow pedig elküzdöget itt a 8300-al, és szerencsés esetben így nem fog beszakadni még.

Ennyi volt a régi írásom. Ma megnéztem mi történt, a kép adott. Lefordulás lesz ebből, kérdés milyen mekkora és meddig. A 8100-8300 valóban erős fal, nem véletlenül írtam. Ma ahogy látom a dow nagy pofonnak lett kis gazdája. Előfordul...egyelőre van egy verzióm, kérdés mennyire reális ez. De van itt gond is....az eur/jpy már elérte tisztességes korrekciós szintjét az egész eddigi csökkenésére...és azóta csak megy le. És nemsokára nagyot esik, és ez nem jó.Nem kell sok és nyekken egyet. 130.50 és nagyon ronda lesz. Nagyon.

Na ez viszont baj. Nem kicsit...hogy klasszikusokat idézzek. 400 pontot lazán eshet. A lényeg tehát erre a hétre: nagy eséllyel le , ami a releváns történés pihenője lesz a kritikus pontokig. De csak addig. Az alatt már vége a dalnak, a trend (medve) új erőre kap. És ennyi volt a korrekció.A downál pld ez 7400 . Az alatt a korrekciónak annyi. Ahányszor nekifut a falnak a feje felett, az annál gyengébb lesz. Nem először nyekken le róla sajnos..

Várok ismét. Megvárom , hogy  akritikus szinteket lépjék át az instrumentumok,, és onnan short, vagy tegyenek egy kanyart és a fal felett long. Addig semmi.

Sok sikert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

aud/jpy

rbbj,2009.04.16 21:00

Nekem a gbp/jpy az aud/jpy mellé tökéletes kiegészítő, és a font yen az egész korrekció alatt nem hagyott cserben, pillanatig sem jelezte, hogy komoly veszélyben lenne ez a korrekció. Erőgyűjtés ment a napokban, még ma meg is lehetne a (fals?) faltörés. Holnap pedig jöhet rá a megerősítés.

Zuzzo

DLPH,2009.04.16 17:02

Szia. A fontot most nem gondolom elsődlegesen jó jelzőnek. Az eur gbp hatni fog rá nagyon. Indexesés előtt ez nem fog annyit esni mint a társai, ha a font a béka seggéből a pincébe szeretne felkerülni, és akadozva, de megy is neki.

keresgélek

zuzzo,2009.04.15 23:07

a régi sztárpáros gbp/jpy , ezzel egyidejűleg a gbp index és a jpy index is nagyon szépen haladnak, talán egy kicsit feltűnően szépen is. Lehet, hogy minden más csak körítés?
Mnden esetre a mai napon működött a ringlispír, fordulatban nem volt hiány...

szép

rbbj,2009.04.15 20:23

köszönöm, részletes elemzés.
Kevesebb dolgot figyelve is ugyanerre jutottam még a szabim előtt. Ezért én előző hét szerdán már zártam majdnem mindent. Pár short maradt mutatóba, amibe én - még a most olvasottak ellenére sem - nem bízom (ezért ma zártam a többségét). Valahogy ugyanúgy taszít, mint a long. Azt hittem, mire visszajövök (ma este) a szabiról, majd valamibe örömmel beszállok. De ez még nagyobb posvány, mint mikor itthagytam.

p.s.: Forintpoik maradtak, sajnos hazafiatlanul gyengülésére játszom.