Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009Q3

2009.07.18

Nagy és részemről nem várt fordulat állt be kedden az indexben, azóta is töretlenül halad előre. Ezzel hétfőn egy első, leggyengébb szintet teljesítette le irányba , aztán elképesztő iramban, nem túl meggyőző forgalommal kilőtt az index. Első alkalommal a heti elemzések során elszámítottam magam. Ritka és ellentmondó helyzetből nem várt fordulat állt be. Van ez így a tőzsdén - sajnos.

Két probléma adódott azt hiszem : először is meg kéne magyaráznom, miért teszem azt amit, miért őrizgetem például a béten a shorjaimat még, holott máskor már ilyen helyzetben rég fordultam és longra álltam. Nem hiszem , hogy van ételme firkálgatnom, ha zavart hagyok magam mögött azzal, amit teszek. Így számotokra a blog olvasása értelmetlenné válna. Tehát tartozom a kimerítő magyarázattal. Ennek eleget is teszek. 

A másik probléma: objektív, elvonatkoztatva mindentől, mintha nettó nulla poziban lennék, meg kell néznem pontosan mi folyik itt, miként, minek értékeljem az elmúlt pár nap indexralliját. És a jelenlegi átfogó helyzet alapján a hét eseményeit előre kell jeleznem. Magamnak is nagyon hasznos lenne. Most nagyon elkél egy okos körülnézés, mert itt nagyot lehet zakózni, most ördögi a helyzet. A longosok elvérezhetnek kegyetlen gyorsan, ha bekövetkezik mégis , amire számítok (szubjektív), a shortosok simán elvérezhetnek , ha ez a tendencia folytatódik és az index a 9250-et osrtomolja mondjuk hét végén már. (9300 helyett, az már nem aktuális).

A bux shortjaimról annyit, nyilván senki nem követ itt senkit..véleményeket írunk. Ezért eszembe se jut azt írnom, hogy ne kövessetek. Több hetes ciklusra álltam át, és nagy időintervallumban próbálom most trédelni a bux0912-őt. Más oka is van amiért nem fordultam meg. Ez pedig a következő : nyilvántartok magamnak támogatott, és nem támogatott emelkedést. A támogatott azt jelenti, hogy minden olyan körülmény, melyet vizsgálni szoktam, megerősíti, illetve inkább jellemzően előre jelzi az index mozgását, jelen esetben emelkedését. Ennek hiányában nem támogatott az emelkedés.Mot az index húzza a körülményeket, (sokkal kevésbé mint ahogy az index mozog), és nem a körülmények határozzák meg az indexet. Ritka az ilyen, most épp ez van. Ilyenkor szoktam fájdalmas perceken , napokon , heteken keresztülvergődve , de kitartani eredeti elképzelésem mellett. Természetesen van stoppom, de az még messze van, 17K felett valahol, majd megnézem. Egyelőre nem foglalkozom még vele.Ezen kívül az emelkedés jellege (sok év megfigyelése) lehet bikás, vagy medvés. A bikás emelkedés egy nyugodt, lassú, 45 fokot sem elérő, higgadt lassú emelkedés, kis volával. A beleadások nagyon hevesek, gyorsak, az első valamirevaló támasz alá leszúrhat, de aztán azon zár, és folytatja ahol abbahagyta, komótosan kis volával araszol tovább fel.A medvés emelkedés ilyen, amit most látunk. Hevesen, több timeframe alapján is 45 fokot elér, vagy meghalad az emelkedés meredeksége, mintha sosem akarna megállni (hasonlít a bika végső szakaszához ez, csak ugye az bikapiacon van...). A beleadások pedig az elején hevesek,de aztán állj és felépülés helyett további komótos csorgás következik, majd további még súlyosabb esés. Jelenleg egy számomra meglepő fordulattal az előző hét keddjétől tán...folyamatos megállás nélküli emelkedés van. Amikor e sorokat írom, a dow hatodik napja töretlenül emelkedik nagyon magas szögben, 8804 épp most, (hétfő 11:39) és megy mint atom. 8850 felett újabb kilövés lesz, és akkor ma is képes lesz napi maxon zárni.Ennyit arról, miért nem dobom a shorjaimat. Egyébként számtalanszor láttam már ilyet, egy percig nem aggódom a miatt, hogy vesztesen jönnék ki a bux0912 shortból. Időben már nincs messze a szakadás, de árfolyamban még odébb lehet.

És most jöjjön a heti előre :

Az a kis kép nem véletlen a blog nyitóoldalán...valóban nagy a dilemma bennem most, hogy ere a hétre mi várható. Jelenleg a devizapiac semleges képet ad, nem támogatja ezt az eszeveszett tempót  , az egy eur usd ami nem hagyja magát, és arányosan megy északnak. Releváns jelző ez most, amíg nem lesz zakóközelben, addig nem lesz index esés sem. (lásd bankóprés "megoldás").

Dow : 8850 áttörése esetén (zárjon fölé kereskedési időben) jön a 9050-9250. Arról le fog fordulni. Shortjaim számára ezt a szintet tartom maximumnak. Olyan viszont nem volt még, hogy egy ilyen akadályt (ami ott van súlyos dolog) átvigye elsőre. Ha addig ilyen tempóban felmegy, még valószínűbb a nagyon heves csökkenés. Az ezt követő lehetséges események már nem e hét témaköre. Tehát max addig , onnan nyekk.

Eur usd : 1.4360-4380 vastag fal erre a hétre. Azt nem viszi át elsőre, és az egybeesés megfelelő, kb egyidőben elérhető e szint a dow fallal, de az eur usd előre mozog.

Aud jpy, eur jpy most vannak ellennállás alatt közvetlenül, amit ostromolnak épp most ebben a percben is. 76,80 és 134.50 ostroma zajlik. Ha sikerül,akkor eur jpy 135.10 , ha az is sikerül 135.90. Szinkron az eur usd haladásával nyilván longolható. De ezeknél a szinteknél (alatt) zárni, felette tovább long.

A 6 tőzsdenapja tartó töretlen emelkedés magában hordozza már a heves "korrekció" lehetőségét is. Nagyon gyege támaszról pattant minden, és 1 hónap összes csökkenését 6 nap alatt ledolgozta a dow. Részemről már partvonal, és kivárom , míg lehetőségem lesz. Kis rövid trédek esetleg. illetve a bux0912 sell, de az hosszú pozi.

Jelenleg minden északra áll, a falakat írtam, a lefordulás ezekről lehetséges csak, a semmiről nem fordul vissza semmi.

Annyit írhatok, amit tennék : ha nem lenne pozim, nem vennék fel újat. Megvárnám az első valódi és erős jelet a fordulásra, mindegy honnan történik. Ha longban lennék, türelmesen várnám a fordulást , a hasznot védeném. Ha shortban lennék, fájna a fejem megállás nélkül. 

Mivel a múlt hetem ezzel telt,fájt is eleget. Ritka az ilyen tőzsdei helyzet. Könnyű most hoppon maradni. Türelem kell. És rutin. Néha még az is kevés.

Erre a hétre nem tudok okosabbat írni, nem tudom ez az volt vagy sem, gyakorlatilag egy szűnni nem akaró medvralli kellős közepén (szerintem már a végén ) vagyunk, ami hirtelen váratlan indult el. Szinte biztos vagyok abban, hogy hasonlóan fog visszafordulni is. Aki longol, vigyázzon, ne abba tenyereljen pont bele.

Több sikert kívánok nektek sokkal, mint ami nekem kijutott a múlt hétre.

***************

jul27-31

Történelmi falak alatt az index, nagyon megggyőző rallival és nem túl meggyőző támogatással jutott el eddig. Ezen falak fölé felszúrhat , de elsőre nem viszi át őket. Nem fogja. Lefelé van a "forró kályha elv", arról felpattan gyorsan, ha történelmi és erős az az ellenállás. Felfelében az ilyen falak megálljt parancsolnak, esetleg több kis próbálkozást a fölékerülésre,aztán váratlanul  vezényszóra egyszer csak hirtelen lefordul. De szüttyögés is megelőzheti.

1000 körül vastagszik ez az ellenállás az S&p ben,  9250-9450 között húzódik ez a dowban, a bét meg megy, amerre a szentiment viszi.Pontosan arra. Önállóan elemezni semmi értelme.

Fontos devizakeresztek egy széles sávban mint beteg legyek össze-vissza mennek. A sávon belül nem kiszámítható a viselkedésük. Az MSCI World index az elmúlt 1-2 hétben kapott egy nagyon erős long jelet, ez nagyon fontos. Látszik is az eredménye. 

Tudom, nehezen hihető, de ennyi volt egyelőre. Két dolog változott bennem a múlt hét után. Az első, alaposan megnéztem, és kizártnak tartom a falak átvitelét elsőre, ha a FEL erő is lesz a nagyobb továbbra is, erről akkor is le fog fordulni.  A kérdés, meddig esik. Van hely esni. Vélhetően ha a jelentéseknek vége, okafogyottá is válik ez a nem normális emelkedés. Vagyis megerősödött bennem az a vélemény, hogy kb az utolsó 10 % -ában vagyunk most a medverallinak, a 90 % -a már "elhangzott".

Ha még valaki emlékszik milyen egy bikapiac, az tudja, nem ilyen. A bika egy kiegyensúlyozott, nyugodt, volatilitástól mentesebb , fundamentális oldalról nem veszélyeztetett környezetben történő lassú !!! de biztos !!! emelkedés.  Ami történik most, továbbra is ékes bizonyítéka a medvepiacnak, akármennyire is hihetetlen. 2 % emelkedés, 0,5 % esés, 1 % emelkedés, 0,75 % esés, 2,1 % emelkedés...satöbbi...ez egy bikapiaci viselkedés. Másképp szólva, még bull piacon is ekkora száguldás az indexben előrevetííti  a jelentős esést. Korrekciónak is szokták ezt hívni. Mindegy mi a neve, a lényeg nem változott. Egyelőre. A mély erők lettek kiegyenlítettebbek, és sokkal kevésbé vezet már a LE irány a FEL iránnyal szemben. De még vezet.

Ez csak egy vélemény most amit írok: nem tudom hányan trédeltek közületek aktívan ezt megelőzően medvepiacon. Szóval csak annyit mondok : ne szeressetek bele egyik irányba se. Az előző medvében a legfájóbb pillanatban szinte a legváratlanabbul újult ki az állandó esés, a média hasonlóképp írt mint most, a közhangulat is hasonló volt mint most, és egy dupla alj lett belőle.Gyorsan lelátogatott az előző mélypontig minden.

A másik dolog ami változott bennem a múlt hét óta, a lefordulás utáni gyors, heves és szűnni nem akaró szakadást nem tartom annyira valószínűnek mint eddig. Vagyis úgy látom most, megnőtt az esély arra, hogy fájdalmas zuhanások után az index ismét nekimegy ennek a falnak (majd) amiről nemsokára lefordul (majd). És akkor át is viszi. Ha átviszi, sok lesz még fel. Pontosabban fogalmazva  tehát megnőtt ennek a varinak az esélye szerintem, de még mindig ezt tartom kevésbé valószínűnek, de most már nem annyira valószínű mint eddig volt. (MSCI nem lebecsülendő)

Tippözönt nem akarok. Hüyeség. Még változhat a dolog, és végül is nincs sok vari, beletrafálni véletlenül..még a látszatát is kerülöm.  Azért leírom mit valószínűsítek. Az a bizonyos dolog és INDOK , amikor az otp -ről írtam régebben , hogy visszatesztelheti az első szakadási szintjét (5950) még nem szűnt meg. Továbbra is él. Nagyon erős indok az . Ami nehéz :  időrendi sorrendbe tenni a jövő eseményeit. Mi mi után következik majd. Nos, most ebben a pillanatban ezt az  időrendi eseménysorrendet tartom a legvalószínűbbnek : volatilitás persze marad szokatlanul nagy, a piac bearish marad,  erről az ominózus falról lefordul elsőre minden, legalább az első támaszig visszapotty, ez heves és csalós is lehet, aztán az index ismét nekirugaszkodik, és másodszorra már átmegy ezen, és az első nagy szakadási szintig felküszködi magát az index végül (tehát szeptemberi nagy esések ily módon nem lesznek szerintem - kivéve, ha ennek az emelkedésnek a korrekciója tart még akkor) , ez az első nagy szakadási szint elég magas mindenhol.

Ezek havi szintű történések, tehát nehéz lenne megmondanom, mely hónapban mi lesz. De a folyamatok egymásutánját így tartom most valószínűnek. Rövidebben tehát : lefordulás most, kiadós esés, de erős támasz megtart mindent (max a második erős), onnan ismét neki ennek a szintnek ahol most vagyunk, átviszi, és hónapokon át fel a nagy letörési pontokig. Ott azok a pontok , pontosabban az alatti , de ahhoz közeli környék szerintem aztán végleg lefordít mindent, és 2010 első harmadában kiújul a vérmedve, mi sem ússzuk meg, sőt...nálunk ez hatványozottan fog jelentkezni, mert választási év is bonyolítja a dolgokat.

Ezt a "jósözönt" azért elteszem magamnak, mert érdekel majd később, hogy mennyit is ért. Alapos indokom van ezt hinni, mert a különböző időbontások információ , melyek egymásnak homlokegyenest ellent is mondanak most itt-ott, csak ezzel a forgatókönyvvel valósulnak meg hiánytalanul úgy, hogy menet közben kényelmesen "üthették" is az infók egymást, tehát más-más jelet adtak haviban pld mint hetesen, de mégis minden végül igaz lett.

A hét kérdése adott, és egyértelmű : megállít a fal vagy sem. Fontos, hogy ez nem esés, hanem emelkedés közbeni nagyon erős fal. Tehát az azonnali lefordulás nem annyira sanszos ilyenkor, mint esés után a forró kályha felpattanás. Szöszömötölés, tüttyögés megelőzheti az esést ugyanolyan valószínűséggel, mint az azonnali szakadás ahogy a falat megérinti.

Új long már ne, a régi longok stoppját közel vinni az árfolyamhoz, és NEM elhinni, hogy a fal fölé ment elsőre (felszúrás ugyanis lehet), ha long nyerő van, nyugalom, ha több napot fal fölé zár az index, csak akkor történt meg a csoda. Addig nem. Long nyerő után, ha a stop kiüt, kérek mindenkit, ne akarjon gyorsan, és kis esések után visszaszállni longba. Vagy még rosszabb : az álfelszúrásba ( ha lesz) belevenni. Akkor a stop a fal alatt közvetlenül, és azonnal kidobni.

Új short még ne, nagyon közel a falhoz kis apró méretet lehet, de amíg nem jön a LE jel , addig érdemi méretű short pozit nem szabad felvenni. Tehát a "fal alatt vagyunk" indokával csak nagyon kicsi short legyen, ha lefordul és jönnek a jelek, akkor már lehet bátran.

Ez a hét valószínűleg eldönti a fent leírt kérdést. Ehhez mérten kell eljárni.

Sok sikert kívánok.

***************

aug3-7

Az elmúlt hét már nem sikerült olyan fényesen, mint az előző kettő. Három hét száguldásának dinamikája csökken. Egybeesés is van, egyszerre egy időben érkezett a dow, az s&p és néhány meghatározó devizakereszt és a forint !!!! is ugyanazon elv szerinti ellenálláshoz. ( az akármi/forint támaszhoz) Ismétlem most magam : ez a fal erős, és tartani fog. Indexben, devizában ugyanúgy.

Mit jelent az, hogy tart? Ostromolhatja, nekimehet még párszor a dow a 9250-nek, bele is szaladhat a falba (9250-9450 - azért ilyen vastag, mert "ősi" eredetű), de ezt át nem viszi elsőre. És itt nem párszáz pontról van szó. Lenne hová esni, és arról van szó. Lendületből, lentebbről indulva erővel nekimegy megint,és másodszor már vagy-vagy kategória lesz. Nem feltétlen fogja megálltani. Erre már akkor nem lesz bölcs alapozni.

Ezt a hetet is ugyanez a probléma fogja meghatározni. Nem jó most kereskedni. Long szerintem már késő (kicsiben persze lehet és gyors zárással), a short shortjelek híján még korai. További megfigyelésem , és szerintem fontos : minél tovább tart a pöszmötölés, tili-toli, se ide se a fal fölé történet, annál nagyobb lesz a zakó. Persze a vérmedvei zakókhoz ez első körben nem fog hasonlítani. A világ komolyan elhitte : akár vége is lehet a válságnak. A kijózanodás persze eljő majd, az idejét nehéz megjósolnom (egyelőre), de hogy eljő, az biztos. És a kijózanodáson nem ezt a falróllefordulást értem, ez  valóban a kijózanodás lesz. Még egyszer az aljig elmegyünk, ha megtartja, rendben, és lehet építkezni felfelé. De hogy miféle fundamentumokra,egyelőre fogalmam sincs.Most eljátszották kicsiben azt, amit Nixon után nagyban, lassan de biztosan...így is már hiperinflációs veszély van, ha a csökkenő fogyasztáshoz gyengülő dollár, ezzel párhuzamosan törvényszerűen "drágább" nyersanyagárak párosulnak, megnézhetjük magunkat...és ez életveszélyes, mert a látszat csal, egy hipertóniás beteget kikaptak a jeges vízből, és örömmel állaptják meg, nini, már nem csökken a test hőmérséklete - hurrá, meggyógyult. Hogy maradandó agykárosodást szenvedett vagy sem, az majd akkor derül ki, ha felébred. Ha egyáltalán felébred....Ilyen ez a világgazdaság most. Nincs aki fogyasszon. Így meg nem lesz jó, mert a bázis minden számításnál már 10-15 éve , egy kórosan felpörgetett fogyasztási lázra alapuló gazdálkodás.

Tehát az aljig még egyszer vissza, pontosabban majdnem az aljig, a második ha fordul már magasabban szokott kicsivel...de szerintem nem lesz duplaalj. Tovább le lesz. De ez igazán nem érdekes most. A hét tehát azzal fog eltelni, hogy fal vs index. Ez mindent eldönt. Ki ki a maga shortjeleit falról lefordulás után azért várja meg, és akkor shortoljon. Ha pedig megtörténne az a csoda, hogy ennyi volt, még egy kicsit szöszmötöl itt és megy tovább , vagy lesz a normális folyamat le és vissza, és utána neki és, át , és úgy fel tovább, akkor nagyon magas értékek lesznek, nyugodtan lehet longolni. És ami fontos, esést megvenni támaszon. Mert ezt normális medvében nem szabad. De ebből később támasz lesz, és tartani fog majd lent (ami most fent van még). És erre és a longokra lehet építkezni tovább. Egész a végéig, mert azon túl már ott figyel a bikapiac, és hogy ez a világ nem megy át a bullish piacba ilyen árfolyamtörténettel, arra mindenem felteszem. Tökkizárt. Verbális turbó támogatással is. Hozzáteszem : sajnos...mert annál könnyebb piac nincs. Venni, és elszaladni jó messze. Hogy még véletlenül se piszkáljak bele.

De addig, míg a falat nem viszi át,  kérlek benneteket, ne vásároljatok be hosszúra...várjátok meg, míg ez eldől. 10K feletti dow, (no nem sokkal), 4750 otp, 1,5x eur usd, 1,79xx gbp usd ...és nem sorolom mik várhatóak legalább, mint minimum akkor ebben a longszakaszban. Nem néztem még meg pontosan, de csinos kis summát lehet majd keresni longolással , ha tényleg átviszi a falat. Nyomatékosítanám : ha TÉNYLEG átviszi. Kamu kitörés is lehet, első nap még nem kell belenyúlni, egy ilyen kitörési pontnak (ha lenne) mindig van visszatesztje is. Azt kell megvárni (mert már eldőlt, hogy átvitte szignifikánsan) és akkor adni neki longot ezerrel, rá lehet könyökölni a buy gombra,  nem kell szégyenlősködi. És tele lesz a buksza.

Ha lefordul se lesz nehéz dolgunk. Az első igazi támaszig minden visszapottyan.

Hamarosan lehet pénzt keresni a tőzsdén. Mindegy merre megy, de lehet majd keresni. Most már várjátok meg szerintem, mire ez eldől.

Talán épp ezen a héten.

Remélem segítettem valamit. Nagyon sok sikert kívánok mindannyiotoknak.

****************

aug10-14

Érdemben semmi változás nem történt,a fő kérdés megmaradt. Történt viszont egy s más, ami apróbb dolog, viszont fontos. Csütörtökről péntekre egy hírre olyan erővel fordult meg az állás, ami elég ritka. Technikai alapon  már megint minden longra áll erősen, az egy dow ellenállást kivéve semmi akadálya a további menetelésnek. De ezt az ellenállást alábecsülni nem szabad. Még akkor sem, ha minden teketória nélkül majd átmegy rajt az index, mert ez is nagyon ritka lesz. Ritka dologból következtetést levonni nem bölcs. Még akkor sem, ha mostanában a ritka dolgok korát éljük.

Leírom mit gondolok.

A medvepiac korrekciója óta (long szakasz) 1-2 alkalommal állt ennyire lefelé a történet , mint csütörtökön. Ebből egy hírre péntek délután esés helyett (mindegy mekkora esés),egy elképesztő tépés lett. Ez sajnos az én olvasatomban mindkét dolgot jelentheti : a mari néni szakaszt ugyanúgy, mint a falból korrekció nélküli kitörés előesétéjét is. Ugyanis mindkettő ilyen. Semmi különbség köztük, bármelyik lehet. Elég ritka dolog az ilyen. Utólag persze az elemzők majd ráhúznak egy sémát erre, és meg lesz magyarázva. Most nem tudom eldönteni, hogy melyik. Nincs hozzá elég infóm. Nem kaptam. Fal fölé nem zárt a dow még (sajnos). Ismét lefordult nap végére. Persze alig. De akkor sem zárt fölé. És ez a fontos egyelőre.Ezért nyugodt longba nem mehetek át még.

Eur usd és eur jpy erre a tépésre egymással homlokegyenest ellenkező irányban haladt, (ez elég ritka de előfordul), viszont 100 pipes nagyságrenddel, ez viszont már valóban nagy ritkaság. EUR bázissal két kereszt (ráadásul ez a kettő) ilyen erővel és mértékben homlokegyenest ellenkezőleg megy.....sajnos nagyon ritka. Péntek du 2 kor még eur usd 1.44 körül volt, és 250 !!! pipet esett erre a hírre , 1.4150 ig is lement, ugyanakkor eur jpy erősen felfelé vette az irányt, 136,50 környékéről rallizott fordítottan arányosan 138.40 ig. Ez nem könnyíti meg a helyzetemet, mert annyira ritka, hogy nincs rá forgatókönyvem mit is jelent ez (ugyanis az előfordulási gyakoriság elsődleges szempont a tőzsdén). Ilyen arányban ellenkezőleg utoljára 8 éve volt egy menete. Nem ma volt. Ha közben is volt. akkor nem emlékszem rá. Semmilyen következtetést nem tudok ebből levonni, csak ezt az egyet : nem kizárt a visszafordulás sem, ez egy nem "tiszta" helyzet. Korántsem. Félreértés ne essék : nem az eur usd esése vs az index emelkedése a fontos, az gyakoribb sokkal és rendben is van, 1-2 nap elmegy az ilyen, nagy jelentősége nincs. Hanem eur usd vs eur jpy...és nem volt interest rate változás egyikben sem pénteken. Sem eur, sem jpy sem usd.  Erre a foglalkoztatottsági hírre reagáltak így. Így ez nagyon fura. És kérem, azért állítom még mindig, hogy nem kizárt a lefordulás, mert nemsokára az eur usd ha így folytatja ELADÁS trendbe kerül. Az viszont rv piaci longot kizár. A trend ugyanis nagy úr. És ha először sunyin az eur usd fordul, akkor bizony nagyon nagyot lehet bukni a korai (most felvett) longokkal.  Várjunk még,szerintem már nem kell sokat. Talán pont ezen a héten eldől már végre aminek el kell.

E sorok írása közben kinyitott a forex, és nem nyitott réssel fel az eur usd. Nem látszik rajt a heves akarat egyelőre. Márpedig sebesen vissza kéne mennie ahhoz, hogy a trendje ne menjen át a héten eladásba. Nem tudom fordul-e nemsokára, de ha megfordul, az nem lesz jó. Mert a short még korai lesz, a long is korai lesz, és megint nem tudok majd kereskedni. No meglátjuk. Mindenesetre ez a sztori is egy fekete pont az örömteli és nyugodt long pozik felvételi lehetőségének várása közben. Ez ugyanis nem kevés usd erősödés a nagy örömködés közben.

Leírom még továbbá, hogy mit gondolok : ha 9450 fölé zár 2 alkalommal a dow, akkor eldőlt. Onnantól kezdve sok lesz még hátra, és ha így lesz, akkor a fontos infó ebből az lesz, hogy minden korrekció nélkül vitte át. Ez megint fehér holló kategória lesz. Ha így lesz. Viszont akkor már a fal támasz , és nagyon erős támasz lesz. Bátran long felette, az sp 1230 körüli értékig nyugodtan lehet az A pontból B pontba longos játékot játszani, long és csüccs. Hogy A és B pont között mennyi kanyar lesz, az gyakorlatilag mindegy, a semmiről soha nem fordul le semmi, a következő "valami" ott lesz majd.

Heti szinten tehát jogosan várhatjuk erre a hétre a fő irányunk kialakulását. Mindenesetre ha ez a hezitálás tovább folyik, és nem viszi át a falat, akkor az első short pont és a fal között apró longok felvétele és fal alatti minél közelebbi zárást javasolok. Az első short jelzésre short , kétszeri fal fölé záráskor "buy and hold" a B pontig. Aki kanyarokat is le akar kereskedni, az nyiván többször zár és nyit majd menet közben longot (remélem nem shortol majd).

Dow rottypont  a hétre : 9250 (vészesen közeledik !!!!!) . Tehát az indexnek nincs már sok ideje a falból szignifikáns kitörésre. Ha a rottypontból is felépülne és fal fölé zárna mégis, és ezt még ezen a héten tenné, akkor az olyan erős long jel lenne, ami újabb fehér holló kategória. Lenne. A sokadik már. De nagyon erős . Akkor aztán vétel szemérmetlenül.

Mint látjátok, most a helyett, hogy látnám, sejteném mi lesz, és ezt le is írtam volna, nem írtam ilyet, Hanem helyette lehetséges esetekre cselekvési forgatókönyveket írtam,. Nem véletlenül. Jelenleg minden variációra egyenlő esélyt látok, és így próbáltam hasznotokra lenni, hogy a "mikor mit tegyetek" kérdését boncolgattam.

Remélem valamennyire sikerült. Ez most a vagy-vagy hete lesz.

Nagyon sok örömteli trédet kívánok nektek erre a hétre is.

Ja igen...még annyi ...itt napi szinten is fontos lesz, az EU-Usa-Ázsia lánc alakulása, nagyon nem lesz mindegy egy-egy nap sem, hogy Ázsia , Ausztrália becsatlakozik vagy sem ebbe a pénteki  örömködésbe. Figyeljük meg mit lépnek a régiók, hogy alakul a lánc.

*************aug17-21

A nemzeti ünnepünk miatt csonka hét lesz a tőzsdénken. Nem tudok sok újat mondani, egy fontos ellenállás körüli huzavona megy továbbra is. A kérdés ugyanaz, az ellenállás felett  az én olvasatomban egy magasabb energiaszintre kerül minden, és ott fog tovább haladni az útján, kacskaringókkal, de el kell érje a célt. Ahogy ezen az energiaszinten is elérte végül. Nem dőlt el semmi. Most épp erősen lefordulás gyanús, de produkált már ilyet, a kép egészében képes volt másfél naponta változni.Egyik nem régi éjjeli ázsiai produkció alapján és az ottani index chartok mostani állásaiból egyáltalán nem biztos, hogy ez egy lefordulás kezdete, noha kezd úgy festeni. Egy ázsiai kitörési pont visszateszt is hasonlóképpen festene. Jelenleg, mivel képes azonnali és gyors fordulókra a piac, ugyanakkor a dow még nem zárt 9420 fölé kétszer kereskedési időben, nem temetem és nem is éltetem az eddigi rallit. Ha össze kéne vetnem az eddig írt heti előregondolkodásaimat, most vagyok a leginkább tanácstalan. Egyenlő esélyt látok mindkettőnek, a kitörésnek is, és a lefordulásnak is. Sőt, a helyzet annyiban rosszabb, hogy a harc itt nagyon erős, és napi fordulások jeletősége is a ködbe elvész. Éles kanyarral másnap képes megfordulni minden.

Ez a harc jellemzi most a tőzsdét, nem akarja magát megadni az index, de kitörni sem képes. Így aztán aki poziban van, van esélye a javulásra, akármerre is áll. Ha hosszabban és messzebbről nézem, aki most shortol ugyanúgy kockáztat, mint aki longol, mert simán nekimehet megint a falnak, mint ahogy megtette már párszor.

A devizapiac a ralli kezdetétől borulátó képet mutat, az egy eur usd-n kívül semmi és senki nem mutat komoly jövőbeli emelkedésre utaló jelet, az eur  usd sem ezt mutatja, de a jelent jól jelezte ezt megelőzően. Egyedül, mint magányos harcos. Persze ennek is megvan a maga jó oka, hogy miért.Nem tudok segíteni, magamnak sem most. Fogalmam sincs a múlt hét történései alapján,hogy ki fog törni, vagy lefordul. Partvonal, amíg ez el nem dől, hasznos pozíció lehet.

Index rottyszintet írok, azzal a megjegyzéssel, hogy a pozi kicsi legyen, mert ha ez tényleg ennyi volt csak, itt még egetverő esések lesznek, és kapjon megerősítést e berogyás.. A fundamentumokra nem akarok megint kitérni, katasztrófális a világgazdaság helyzete (szerintem), de egy ilyen műralli vége TA alapon látható csak, a fundamentumok alapján emelkedni sem lett volna szabad, nem hogy ilyen eszement vágtát lezavarni az altrend kialakulása óta. Ha még tart a zseton, és még fel akarják tupírozni a világot, akkor fel is fogják zavarni messze északra. Nincs kizárva.

Tehát az index long altrend a medve első korrekciós szintjéhez ért, és a kérdés továbbra is nyitva van. Ráadásul napi forgolódások is egészen bezavarnak. Csak halkan jegyzem meg : az MSCI World index a medve kezdete óta egyszer kapott igazi longjelet, és az nem volt olyan régen. Tehát még nagyon messze van az újabb sell állásától.

Dow 9190 ->> 9080-9070 és onnan lefelé már kút. És akkor lefordult. Messze lent várják akkor már csak falak.

Legyetek ügyesebbek mint én.

****************

aug24-28

Eldőlt a kérdés. Ami eddig fal volt, most is az, de immár alulról támasztja az indexet. Egy dow hetes chartot tettem a nemzetközi indexek részbe. Ha gondolod nézd meg, ami ott szerepel,  nem írom ide ismét. Egyébként egyfajta visszateszt is megvolt, a képen láthatsz egy ferde vonalat, amiről épp pénteken hevesen megpattant.

Magasabb energiaszintre került minden, aminek most az alján csücsülünk. "A" pont ma kijelölésre került, "B" pont dowban szerényen a 10300, ez így még 800 pontos játéktér felfelé. Kérdés, hogy más piacokat meddig hajszolnak fel ebben a 800 pontos sávban. Közben természetesen az A pontból B pontba haladás és érintés meg lesz, (a semmiről sosem fordul le semmi) , a menettulajdonságok megint más kérdés.Ezek megölhetik a nagy méretű pozikat, miközben az irány jó. A következő 2 maximum 3 hónapban nagy valószínűséggel érintve lesz B pont.

Veszélyek : behalt kitörés. Ez nem szokott napi zárással fölé kerülve megvalósulni, csak felszúrni és behalás nap végére. 1, fölézárás most megtörtént, kell egy második és valid a dolog. Nyilván meglesz, ez a pénteki nap kereskedéséből is látható . Gigaméretű longok és short stoppok aktiválódtak nem csak az indexekben a kritikus helyeken, de a devizapiac egészében is, és pont ott, ahol technikailag az kell. A vételi erő túlsúlya dominál immár ismét a lényeges indexben, a periféria (mi például), leköveti majd, és a szokásos módon , ha a mag nem halad épp, akkor a periféria száguld majd. 

Technikai alapon tehát egy magasabb energiaszintre kerültünk , nagy erővel vitte át a falakat minden, a móka megy tovább. A következő hetek kérdése lesz, hogy  a különböző indexeknél hol helyezkednek el új falak, és azok mennyire erősek. A bét így már 20K fölé simán elmegy, (bár alatta van egy nagyon  erős fal) az otp 55xx a minimum, de szerintem még ebben az energiaszintben megkoccanthatja az első  nagy letörési pontját, az 5950-et is. Mindenesetre mostantól lett igazán esélyes rá. 

Árfolyamviselkedés : mondanom sem kell, nem lesz folyamatos emelkedés, a volatilitás pedig medvepiaci módon alakul majd. A mi viselkedésünkre vonatkoztatva nem mindegy, hogy emelkedésbe beleadok, vagy esésbe beleveszek. Mostantól, míg a vége el nem közeleg ( a vége is ott van a hetes charton), addig esésekbe okosan és pontosan kiszámított pozícióméretezéssel kell belevenni, és nem beleadni emelkedésbe. Még annyit, ne várjatok olyan jellegű meneteléseket , mint eddig. A shortzárások már nem fogják innentől annyira hajtani felfelé az indexet, mint eddig. A legjobb longos ugyanis a kényszer shortzáró.

Fogalmi zavar esetére : ez még medvepiac. Azon belül ismét egy long (talán végső) szakasz kezdődik , most a medvepiac 2. korrekciós szintjének koccantása alulról a cél, és ez meg is lesz. Kacskaringókkal persze.   

Ha valaki az otp-t az őszi vérengzés óta tartja, el ne eressze most !!!!!!!!!!! Még egyszer : NE eressze el most. Várunk, várunk és győzünk, a legrosszabb esetben is minimális eltéréssel a letörési ponttól, még egyszer majd fel fog szúrni 5950 alá. És nem mindegy, hogy 1200-on vagy 5913-on zártam a 6050-es vételemet (pld).

Árfolyam nincs , csak helyzet van. Most a helyzet ez : venni kell és tartani. Normál pozícióméret kell, és nem remegni. És most jöjjenek a fundamentumok, .mert az egy katyvasz, és ezt az egyszerű dolgot is (most vehetünk megint, és tartsuk) , is képes megzavarni, bennünket meg az őröletbe kergetni az összevisszaságával (mert képes rá, valljuk meg).Nem szabad hagyni, TA van. És kész. A fundamentumok más világ.

Nézzük hát : fundamentumok. Mi itt a lényeg? Látni és láttatni. Látszat és valóság ötvözete ez, a hírek, információk késve, vagy hazugságként jutnak el hozzánk. A tőzsde mindig ilyen volt, most sem változik meg, fundamentális kereskedés esetén évekre vesznek fel pozit, mert igaz, hogy előbb-utóbb az árfolyamok utolérik a valóságot, de ez évekig is eltarthat. Addig meg a valóságal is homlokegyenest szembe mehet minden. A TA nem hazudik. A fundamentumok igen.

Olvasom már hajnalban itt-ott külföldi fórumokon, elemzők blogjain, hogy van az a nézet, miszerint ez az überbrutálgigaszuper lakásadat lökte meg ennyire a dologkat. Mintha ez számítana, mintha ez lenne a mérvadó. Magam másképp látom. A cél adott, és egy eszközt kerestek most hozzá. Mint emlékeztek, többször is nekifutott az index a falnak, de nem volt képes átvinni azt. No persze...szerintetek ez véletlen lehet, hogy pont ott (mert pont ott, nézzétek csak vissza 1 perces dow charton) pont 9422 után lőtt ki vagy 50 pontot azonnal a dow, az eur jpy is egy fontos állomáson lőtt ki ugyanekkor 1 perc alatt 100 pontot. (az eur usd dettó). Nem. Ma már nagyon jelentős pénzt mozgatnak számítógépes programok (is), és egyre több a TA alapú nagy pénzt mozgató játékos. Egy hír kellett, amitől ez a technikai szint törni fog, mert az eddigiek kevésnek bizonyultak ehhez. Nem és nem és nem, nem engedik beesni az indexet, nem engedik meg, hogy (látszat és láttatás) a rv piaci álbull megtörjön. Nem engednek meg semmit, ameddig csak lehet. Sőt...szisztematikus játék folyik, Ázsia veszélyes terep, ezért bármilyen eszközzel meg kell akadályozni a heves ázsiai esések másnapi folytatását, már nem először találnak ki valamit (fed kommentár, rózsaszín köd, valami összetákolt adat - majd utólag megmódosítják...mindegy), és az éjjeli ázsiai esést megveszik másnap délelőtt.

Természetesen  a nagy akarásnak nyögés a vége. Természetesen alulfogyasztási , (túltermelési - mindegy) válság van a világban most is. Hatalmi struktúrák átrendeződtek a banki világban, a férgese kihullott, a bennfenntes játékosok megmaradtak, és kaptak sok- sok állami pénz, amiből fizethetik magukat tovább.

Fundamentumok tehát : a kulcs a fogyasztó komfort  érzése, és valós helyzete, a fogyasztónak tennie kell a dolgát. Fogyasztania. De már egyszer megütötte a bokáját, és jelenleg el van adósodva nyakig. Mára már a lakosság 1/100-a birtokolja a viág értékének 99/100 részét. Tovább nincs. Ha évek, akkor még évek,lehet, hogy valóban kialakul egy "emlék fázis" is ATH közeli visszateszttel, de ennek 400 pont körüli sp lesz a vége. Ott van ugyanis a  helye mindennek. Veszélyek : ázsiát tehát egyelőre kordában tartják, Kína dollártartalékai is részben most a piacra visszakerülnek azzal pld, hogy Kína finanszíroz Usa államadósságot. Persze ez nonszensz. Semmit sem old meg, de elősegíti az elinflálást. További veszélyek : nyersanyagárak. Ha (de ez szinte sosincs így), ha a nyersanyagárak szinkron emelkednek az USD gyengülésével , és NEM JOBBAN, akkor nagy baj nincs, Ha spekulációs préda lesz ismét az olaj, akkor egy látszat brutál ralli után nagyobb összeomlás lesz, mint ami utoljára volt.

Az emelkedő nyeranyagárak stagnáló (nem kell csökkenie) stagnáló fogyasztás mellett inflációs spirált alakítanak ki. Aminek a vége a 30 as évekhez hasonló millpengő korszak lenne. De nem lesz. Minden eszköz rendelkezésre áll ma már ahhoz (digitális világkereskedelem), hogy ezt a kvázi egyensúlyi helyzetet fenntartsák. No persze ehhez figyelni kell alaposan. És mindig jókor lépni. Vagy készletadattal, vagy eur usd manipulálással, de lépni kell, hogy ne szaladjon meg az alapanyagár, de az usd értéktelenedjen ,mert akkor az adósság (és most ez a fontos) az adósság értéktelenebb lesz. Mert ez a cél : elértékteleníteni a fogyasztó adósságát arra a szintre, ahol átbillen a kritikus tömegen, és aztán majd lesz valami..(az már tán egy következő elnök gondja lesz, hogy megoldja a gazdaság élénkülését...munkahelyek teremtését, és a fogyasztás növekedését - de így ez lehetetlen).

Ne felejtsük el : jelenleg annak a fogyasztónak kéne felpörgetnie a gazdaságot, aki a munkahelyét elveszítette, a család adóssága az egekben, bevétele nincs elég, tehát összehúzza magát és sokkal kevesebbet fogyaszt mint eddig. Reklám ide, médiahülyítés oda. Nem fogyaszt. Spórol (mert még nem teljesen hülye).

Fundamentumok tehát : minden a világon egy majdani végső gazdasági összeomlás felé mutat, jelenleg egy meglehetősen összetett játszma folyik abból a célból, hogy rúzs, parfüm, hajfesték,gyémánt nyakékek és más kozmetikázások segítségével a rút pofájú menyecske bombanőnek hasson.

És most jön a TA vs funda. Ezzel most mit tudunk kezdeni? Semmit. Ha fel, hát akkor fel. A TA sosem hazudik, megmondja mi van. Nem...rosszul mondtam ....a saját TA rendszerem megmondja, mi lesz. (az más kérdés, hogy a fundamentumok miatt nekiálltam sügér módon nem elhinni amit  a charton látok...nagy hiba...nagyon nagy). Hogy mi van, azzal nem lehet kereskedni, Csak azzal, ami lesz.

Fundamentumok , íme  egy  adat : a világban még sosem volt a rendszerben 1 főre vetítve ennyi pénz.  Vagyis most éljük azt a kort, amikor a világ pénzügyi rendszerében ATH-n áll a pénz mennyisége. Nehéz előre megmondani, mikor borul a bili. Még sosem volt ATH-hoz képest ennyire KEVÉS a reálszférában MŰKÖDŐ TŐKE. A pénzpiacokon működik, nincs azzal gond. A gazdaságban (alkotás), pénzhiány van még mindig. Persze miért? Ha feltételezem, hogy a világ pénzügyi irányítói tudják mit tesznek (miért is feltételezném , hogy nem tudják...hiszen nekik VAN hatalmuk,, és VAN korlátlan pénzük, nekem meg nincs..hogy hihetném, hogy sügérek, és nem tudják mit akarnak...akkor nem ott lennének ahol...a buta ember nem tudja csak mit csinál és mit akar...nem esem abba a hibába, hogy lebecsülöm ezeket)....tehát : ha feltételezem, hogy minden terv szerint alakul, akkor érthető, hogy a banki hitelezés a pénzbőség ellenére miért van padlón. Nem cél (mert így nem is lehet) felpörgetni a gazdaságot , csak akkor, ha a tartozások megszűnnének (tehát az ELADÓSÍTÁS mértéke csökkenne), no de akkor meg miért is adósították el a világot? Nem azért, hogy elengedjék. Bizonyos intézményrendszerek és tőkés társaságok (melyek vagyona nagyobb ma már mint a legnagyobb nemzetgazdaságoké) adósságának csökkentése viszont cél. Ez el is inflálható. Szerintem épp ennek vagyunk tanui mostanában. És mivel a tőzsde zömmel ezen tőkés társaságok jövőbeni lehetőségeit árazza, előállhat egy olyan faramuci helyzet, hogy ezen társaságoknak hű de jó (tőzsdék fel), míg az átlagfogyasztónak (a bolygó lakosságának 90 % -a / leszámítva nagyon elmaradott téreségeket- mert az egyáltalán nem fogyaszt lényegében semmit- és neki úgy ahogy van rossz..../), eközben hű de rossz.

Hát itt tartunk kb. Amiért ezt a hosszú szöveget leírtam, az az ok fontos. Ha fundamentálisan kereskedem, elmehetek kapálni. Mikor jön el az az idő, amikor a valóságot beéri a tőzsdei árfolyamrendszer? Most, azzal ami pénteken történt, egy időre az összeomlás megint elnapolva.

Végezetül kis hazánkról : 2010 a választások éve lesz. Ezt kell szem előtt tartani. A világtörténelemben volt már példa arra, hogy az index ment mint atom, mi meg szenvedtünk. Ha tartana még ez a felívelő szakasz 2010-ben a  világban , tőlünk a választásokkor kivonulnak, és mivel előre tudják az eredményt, ha azt látjátok, hogy a forint viharosan gyengül ( a világ meg köszöni jól van), akkor nem nemzetközi karvalytőkebarát kormány alakul majd.  És ennek nagy a valószínűsége most. (de hol van még a választás...) bármi lehet addig, de fel kell készülni egy ilyen helyzetre is. Miszerint a világ rendben, mi meg padlót fogunk. A nemzetközi tőke bünteti azt, aki nem neki dolgozik., Ezt szem előtt kell tartanunk.

De a mostani állás szerint 2010 a nemzetközi helyzetben épp nem a ralli, hanem a kijózanodás éve lesz. A ralli most van, volt, és nagyon úgy néz ki, hogy folytatódik tovább, a 2. korrekciós szint eléréséig.

Utoljára egy kis magánügy : magamról néhány szót írok, mivel anonim a dolog, és nem szeretek köntörfalazni, és akik ezt olvassák, többé kevésbé ismernek (zárt blog pld), és többé kevésbé bíznak is bennem (remélem joggal), nekik néhány gondoltat. Nem fog mindenki ebből mindent érteni, de akire vonatkozik az viszont igen.De kívülebb álló olvasónak is tanulságos, és a korrekt tájékoztatás kötelezettsége motoszkál bennem folyamatosan.Az elmúlt időszakban egyre gyengébben tőzsdézem. Amikor azt hittem itt a vége és innen jobb lesz, rosszabb lett. Most megint azt hiszem, hogy jobb lesz, mert pénteken már alapvető elemi hibákat is elkövettem. Nem elég tudni, mit kell tenni. Úgy is kell csinálni. Minden zavaró tényező nélkül. Egy időben vezettem a régi blogon a trédjeimet nyilvánosan, és utoljára volt (tavaly tán?) egy feleződésem, amiből másfél hónap alatt felálltam végül. Most nem vezetem, csak a bét förmedvényei láthatóak, más nem. Ezért sietve közlöm : sikerült más területeken is , nem csak a béten megszurkálnom magam alaposan. A konzekvenciát a mai nappal levontam, ez így tovább nem megy. Túl sokat vállaltam, annyit, amit egy időben egyszerre nem tudok teljesíteni, fizikai teljesítőképességem határához értem,. Ez már nem megy. Volt , hogy 10 program ment egy időben a monitorjaimon. Ennek vége. Hibát hibára halmoztam, de sajnos mindig ilyen voltam : szerettem a kihívásokat. Szerintem ezt is megoldom, de nem egyszerre, hanem sorban egyesével. A tanulság : úgy tőzsdézzetek, hogy azt a figyelem mennyiséget, amit a koncepció megkíván, pihenten és nyugodtan oda tudjátok adni a tőzsdének, mert ha nem tudjátok odaadni, veszíteni fogtok. Ahogy én is most. És még azért is közöltem ezeket, mert nem szeretném ha hamis kép alakulna ki rólam. Akár jó akár rossz irányba. Most lent vagyok. Rég fogtam már ennyire padlót. Akkor messze nem "értettem " ennyire ehhez, és kevesebb gyakorlatom is volt, mégis felálltam és masszív nyereségem lett később. Most is így lesz.  De tudnotok kell, vesztő szériasorozat kis gazdája lettem mostanra. Egy kissé el is vagyok szontyolodva emiatt, nincs rózsás kedvem.Így jártam.

A problémát kell megoldanom, és akkor megszűnik.A tüneti kezelés nem elég.

Sok sikert ,kellő energiát kívánok nektek és sok pénzt.

***************szept7-11

Sajnálom, jelenleg nem tudok a találgatás szintjénél többet mondani a következő hétre. Holnap Usa zárva lesz, nagy mozgás az indexben nem várható , keridőn kívüli szüttyögés sanszos. Így kaptam még egy napot. Jelenleg olyan szempontokat is vizsgálok, melyekre eddig még nem volt példa.  Valami biztosan végérvényesen megváltozott, de a diagniosztika nem lesz sem könnyű, sem rövid.

A trendkereskedés szerint a Dow, Az S&P és az MSCI World Index egyaránt még bullish ( a piac medve viszont, ilyen is van, és volt is pld az ezredfordulón, aki intenzíven keresedett egy medvével hátrébb is időben, annak bizonyára vannak emlékei  fájó periódusokról erről az időről is).  Az más kérdés, hogy a Bét akkor alkalmakra (mint minden új posztkommunista ország fiatal tőzsdéje) egyedi utat járt be,néha meglehetősen elszakadva a nemzetközi szentimenttől. Na ennek semmi köze a jövő héthez, elnézést....

Szóval az index bullish, a felső fal visszatesztje is simán lehet ez, de az alsó még nincs törve, és az egyel alacsonyabb energiaszint viszont ott kezdődne, ilyen a dinamikus támasz, idővel mozog. A statikus dolgok kora egyébként lejárt, a technikai elemzés ilyen ága hamarosan behal. Nyilván még évekig lesznek, akik ennek a módszertannak (ők nevezik így) lelkes hívei lesznek,elliotozgatnak,  és makacsul elemezgetnek mindenféle vízszintes támaszokkal és egyebekkel, de a tartós sikertelenség minden lelkesedést megöl végül. Az átmenetivel nincs baj, ha nem túl hosszú .  Gondoljunk csak bele...csak egy példa, egy illető, aki naponta elemez egy brókercégnél, és publikál is (neve nem érdekes), 3 felfele rés után várt a buxban szakadást. Megjegyzem : joggal. Sőt, kihangsúlyozta, hogy a "három rés esete a behalással" című történet az egyik legmegbízhatóbb technikai dolog. Hát nem....már ez sem az. Az esetek túlnyomó részében ez EDDIG így volt. A harmadik (kimerülési résnek hívják ők) rés után most viszont 1500 pontot még emelkedett a BUX0912. Lenne min eltöprengenie mindenkinek, mert ami VOLT, az már NINCS, ami VAN, az annál előbb  pénzt hoz, minél hamarabb diagnisztizálja az ember. Ha nem teszi, akkor marad a szerencse, meg a véletlen, és az a jósda, hogy fel fel fel (ezt addig mondogatja, míg végül tényleg fel is megy) vagy épp le le le (makacsul mondogatja míg végül lemegy), és nem zavarja semmi közben.Elemez.  

Jut eszembe...a tőzsdén nem az a kérdés, hogy FEL vagy LE: Ez 50 %. Fifti-fifti. Innen a "vak majom" esete.  Egy pozíciónak (mint egy virágnak, vagy egy embernek) tulajdonságai vannak, melyek meghatározzák a sorsát, és a gazdája sorsát is. Irány , start, cél, méret, stop. Ezek nélkül semmilyen elemzés nem ér egy fabatkát sem. Mert hasznavehetetlen.Ez a minimum. Van még más is, de hagyjuk. (rendszerben tőzsdézik az ember, így megvalósulási valószínűsége is van pld egy pozinak, ami persze  meghatározza a méretét (nem a stoppját !!!- azt más határozza meg.) . Mindegy, ez sem a jövő hét.... 

Vagy egzaktul megmondom mi lesz, vagy ködösen előadok valamit, a múlt heves elemzésébe csomagolva. Utóbbi kinek kell? Sokan sajnos nagyon gerjednek az ilyesmire.

A vagy-vagy attól is erős, mert a fundamentális háttér továbbra sem bíztat semmi jóval, de ne feledjük, a bika legvégén is hasonló volt a helyzet, egy katyvasz, amin nagyon nehezen lehetett már fogást találni, ez közeli emlék, talán rémlik egyeseknek. Ami utána jött, egy nagyon erős trend.

Állítom : egy nagyon erős trend jön megint hamarosan. Aki nem akar trédelni, mert elege lett, az várja azt meg. Ezen a piacon a nem amatőrök  többsége is jelenleg veszít. Nyilván nem interjúvoltam meg mindenkit, a magam személyéről most nem beszélek,de vannak olyan barátaim, akik ha nem keresnek, az nagyon beszédes. Nekem igen, mert ismerem őket. És sokkal előbb kezdték az intenzív trédelést mint én. Az 1998 augusztusi orosz pénzügyi válság idején a nemzetközi összefüggésekről tartottak kiselőadást nekem, és bizony éreztem, hogy többet tudnak erről mint akkor én. Aztán végül enyhe kellemes sörözésbe fulladt a korrepetálásom.

Tervem szerint hétfőn ezt a bejegyzést kiegészítem olyannal is, ami hasznavehető (szerintem). Mert eddig semmi ilyet nem írtam. Nem véletlen.

Egy dow ábrát felrakok, így látom a kérdést most hosszas mélázás után. Tudom, ez a 380 pont holttér nem túl kedvező, sokan  100-200 pontokért mennek poziba, és most 380 pontos sávban várni kéne. Szerintem érdemes. A sávon belül meg bármi lehet (tehát 50 % keresni is fog egy egy alkalommal, mert hiszen vagy le vagy fel). Ami lényeg, azt az ábrára felírtam.

Sok sikert.

Kép

**************************aug31-szept4

Ugyanaz a harc folytatódik mint eddig, de most a támasz felett az index. Az áltános jellemzők is hasonlóak a múlt hetihez, alig támogatott indexemelkedés folyik , rövid beadásokkal , amiket megvesznek másnap.

Az eur usd től semmit nem lehet már várni, a dolgát elvégezte, ha ettől gyengébb usd lenne, az már vészesen dráguló nyersanyagárakat és olajárat eredményezne. Ez nem megengedhető jelenleg. (egy utolsó felpörgő szakaszban lehet még eur usd ralli, de ott már akkor közel lesz időben az igazi forduló vissza, és a következő vérmedve).

A devizapiac általánosan ennek az elvnek most alá van rendelve, a nemzeti valuták zömmel a trend nélküli fájdalommentes szüttyögés művészei éppen. Kis mozgások le föl, a font gyenge ahogy az tőle egyelőre elvárható, nincs igazi megmarkolható mozgás , a rv piaci gigaemelkedést megelőzte markáns trendelés,azóta csendesen ki ki nyugalomba vonult.

Nos, mivel évtizedes és évszázados rekordok időszakát éljük épp, vegyünk fontolóra minden lehetséges esetet. Azt az (eddig) szinte elképzelhetetlen esetet is, hogy a nagy semmiről erős fal áttörése után szépen visszaesik, és elkezd szakadni. Most egyelőre egyszerű az eset. Zárjon kétszer keridőben 9422 alá a dow, és egy nagy behalt történetnek leszünk kis gazdái. Még sosem láttam ilyet, nem véletlenül vannak falak, és nem véletlenül történik a tőzsdéken az, ami. Azt a falat olyan erővel megvették, amiből 10K minimum elvárható a dowban (idővel).

Volt egy ilyen ominózus eset az opt-vel. Akkor volt, amikor  nemrég a napi forgalom brutál ATH-n volt nap végére, és 10 % körül (vagy felette?...nem emlékszem) ment az otp mint atom aznap. Nem csak a forgalom volt brutális, hanem a darabszám is (ez a fontos, a pénz csalós, ekkor még 3K körül volt az otp, 10K val könnyű forgalmat csinálni, 3K val sokkal nehezebb). És akkor írtam egyik heti ilyenben, hogy ez egy jel. Jel arra, hogy beszállt a nagy zseton (jól leegyszerűsítve) . A nagy zseton meg olyan, hogy keresni akar. És nem hetekre zsákol. Meg lehet nézni most. Már 5K -t is támadta.

Valami hasonló volt aznap pénteken. amikor a falat letarolta az index. A 10300 koccnak sima ügynek kell lennie. Ott kiderül majd mi lesz tovább.

Most szüttyögés van , csak épp fal felett. Erős az, tartania kell. technikaliag minden index köszöni szépen longra áll, EU és USA szinte teljesen, Ázsia kissé vegyes. Hong-Kong erősen depressziós a többihez képest, Ausztrália ismét csörtető üzemmódba került.

Medvében elég az indexemelkedéshez, ha a carrys párok nem szakadnak. Hát nem szakadnak. De nem is csörtetnek felfelé.  Ott valóban uborkaszezon van.

Olvasom, ha eljő a szeptember, itt esés lesz. Hát igen. Vannak ilyenek. Decemberben mikulásralli, nyár előtt adj el mindent és utazz el, (tehát a nyár az esésé), ősz bear, tél jön a mikulásralli.......satöbbi

Na persze. Fel nem foghatom ép ésszel, ki a fene találta ki ezt a sok sületlenséget. Meg aztán...ha ez ilyen egyszerű, akor minek itt agyalni? A nagy szeptemberi esés végét szépen kivárjuk, aztán feltankolunk, aztán mikuláskor felét zárjuk, aztán tavasz végén a másik felét , eladunk mindent és megyünk nyaralni.

Na. Ezt a hülyeséget mire leírtam  már jól elfáradtam. Azért rendre meglepődöm még mindig, mennyi  csacskaság bír keringeni az éterben.

Technikai alapon 10300 ig a dowban alig van akadály felfelé. Eddig sok volt. Most hirtelen légüres lett a tér. Ebből induljunk inkább ki. Meg abból, hogy az előző energiaszintre visszapottyanás valószínűségétől föggetlenül, ha mégis megvalósulna, higgyük el, és ne akarjunk longolni, amikor már nem szabad. De ez nem jelenti a végét a dolognak. Lesz középen egy senki földje, mert lejjebb kezdődnek csak a shortterületek, közvetlenül a fal alatt és 9200 között ne nagyon shortoljunk még.  A valószínűsége ennek szinte semmi.  (de a világrekordok 2. évében halkan mondom csak ezt)

Szóval egyszerű a képlet : long, egyelőre közeli stoppal (fal alatt picivel),

Egész egyszerű ez most. Sok sikert.

*************szept14-18

A pontból B pontba. Ez a lényeg, ez az, ami lekereskedhető. A pont statikus 9442 stop, (ha visszamegy fölé , új long, alatta zárni, és onnan felfelé ismét long. B pont valahol 10250 -10300 között lesz, hetente kissé alacsonyabb, de nem jelentősen.

Menet közben, függően attól, hogy épp mi történt aznap (1 napos bezavarás), sokan majd überbrutálrallit, mások (ha esett minden mint atom) a világ összeomlását fogják látni. És az lesz a hülye, aki épp nem azt csinálta amit kellett . Ez így önmagában igaz is...aki nem azt csinálja amit kell, annak itt nincs igaza.

Természetesen van véleményem, (az A ból B be) történeten kívül itt egész más minden, mint a megszokott. Megszokott = utóbbi tíz év 80 % -ra jellemző állapot. Azért azt el kell ismernie minden józan értelemnek, hogy az a jellemző, ami a választott időszak 4/5 -éra jellemző. Mindegy, hogy mekkora időszakot vizsgálok, de a jellemző akkor jellemző, ha a 4/5 időszakra igaz.

Azt viszont én magam tudom pontosan, hogy mondjuk csak 10 évet intenzíven tőzsdét vizsgáló olvasóm nem sok van. És a jelenlegi kisbefektetői táborban is alig alig. Így nincs könnyű dolgom, mert minden újszülöttnek minden vicc új. Vagy másképp, aki 1,5 éve vizsgálja a tőzsdét, az olyan összefüggéseket, melyeket írok néha, nem lát, vagy csak alig. Miért hinné el nekem, hogy ezek valós összefüggések? Amióta tőzsdézik, számára ezek nem megfigyelhető összefüggések. Megértem, és elfogadom, hogy fura póknak tart emiatt. De végül kiderül , jellemzően mi igaz és mi sem, effelől nicns kétségem.

Amikor kisiklik és nem olyan a tőzsde (globálisan persze) mint aminél eredményes tudok lenni, olyankor sosem vagyok eredményes. Utoljára ez (kb 6) éve volt, durván. Akkor is össze vissza ment minden hirtelen, igaz, nem tartott sokáig, hónapokig. Viszont egy elképesztő trrendelés előtt volt pont, utána sokáig nem volt kérdéses a bika, nem volt nehéz dolgom. Ment is a szekér ezerrel. Nyilván most is ez lesz majd, csak meg kell várni. Erős trendelés (no de merre? ezt is írtam mindenesetre elérkezünk a bika-medve piac fordulójához is ekkortájt) Egyáltalán mem hiszek az évekig tartó sávozásban. Tökkizárt. Sok oka van, el sem kezdem firtatni.

Számomra a tőzsde egy komplex háttérösszefüggés halmaz. Mindegy mi az, de minden összefügg mindennel. Jellemzően.És e szerint kereskedem. Kereskednék, de most nem tudok. Ekkora katyvaszt már rég láttam. Most épp a devizapiac kirívóan összevissza áll.Ezért a saját módszereim nyikorognak jelenleg. Hiszem , hogy megváltozott végérvényesen is a tőzsde , de ennek felismerését és pontosítását most kezdtem csak. Ez még a jövő, mire összeáll a kép. De ezek a változások messziről rátekintve nem jelentenek lényeges változást ahhoz képest, amit eddig tettem, ami a hosszú pozíciókat illeti. A rtövideknél egész mást is ad néha. De ez most nem érdekes egyelőre. 

Így aztán mások hasznára lennem sem olyan egyszerű. Pedig szeretnék. E szerint leírom mit gondolok, lehet, van olyan amit már írtam, mindegy.

Most külön kell választani (ritka időszak) az indexeket minden mástól. A--B. Ennyi.  A menettulajdonságok egész mások , nincs töretlen emelkedés, nincs ralliíze ennek már,short zárások nincsenek, nem hajtanak fel semmit, az aljvadászok csillogása miatt sok az eladó is ("olcsón" vett, neki ez már "drága", tehát az első fuvallatra realizál). Az intézményi mentalitás stabil, longzárások időszaka nem érkeztett el, tőkeáttétes pozíciók kiépítésére eddig nem volt  lehetőség (csak átmeneti, rövid), hosszabbakat jelenleg még jellemzően nem vesznek fel, így ez sem hajtja az indexet. Az eddig  nem beszállók köre érdekes, ez vajon mekkora? Nehéz megválaszolnom, egy jelentős akkumulációs - disztribúciós időszak lesz (van) jelenleg, és a média minden erejével (hírek, álhírek, kommentárok (gyakran tényként feltüntetve)), mind mind azt sugallják, hogy ennyi volt, az Usa gazdasága talpra fog állni. De ki fog fogyasztani? Erről nem beszél senki. Nem véletlenül. Mit is lehetne mondani? A bankok futnak a pénzük után, a funkciójuk a maguk mentése, és nem a tőkeáramoltatás (most azt hagyjuk, hogy ezt a funkciót mikor, mennyire művelték egyáltalán).

Lesznek még beleadások is jócskán. Nem szabad elfelejteni, hogy a 10250 alulról koccantása egy pillanatra ...már részemről az AB lefutása lesz. Gondolkodom, van olyan, aki longot tart töretlenül úgy, hogy az alján is longban volt? Alig hiszem. Nekik mindenesetre gratulálok a vastag nyerőhöz, sajnos közlöm, hogy ilyen egy életben egyszer van, tehát ezt meg kell becsülni. (egyszer van olyan szerencse, hogy az aljáról, mert olcsó, négy-ötszörözés után is egy medvepiacon még poziban vagyok és kerestem). Aki itt longot tart és alul is abban volt, az zömmel a beragadt. Messze fentről beragadt. Annak üzenem, várjunk még, mehet ez még feljebb.  Annyit már nem, és ezt a kevesebbet is hosszabb idő alatt, és sokkal kacskaringósabban mint eddig. Viszont kétszer ugyanaz a hibát nem szabad elkövetni. Stopp, és hadd essen ha akar. Majd alul (ha észrevehető hol van az- addig nem szabad), vissza lehet venni.

Egy pozíciót javasolok, ami jó. Szerencsére már előre sokkal írtam a 9442 statikus long beszállót (alámegy zárni, fölémegy megint megnyitni), és ennek 10250 ig futtatása amit egyedül elég megbízhatónak (és kockázatmentesnek vélek). Figyelem : a shortok szintje nem 9442, az sokkal lejjebb van. Tehát nem szabad egyből shortba fordulni. Ez fontos.

Devizapiac : globálisan az eur usd prompt, az egyetlen nem kívülről jelentősen megpiszkált carrypénz a jen pedig  előre jelzi mi lesz.,A chf -et piszkálja a saját jegybankja, tehát az felejtős most. A carry illyen alacsony kamatok mellett kissé más, mint a bikában megszokott. Az aud és a cad ami fundásan előre jól mutatja mi hol áll épp, az aud alapján valami mozgolódás megindulhatott a világ feldolgozóiparában, de ez édeskevés (ki veszi meg amit meg kell - ez a fő kérdés- ha kiderül, raktárra ment ez a kilábalósdi, lesz itt nemulass).  Jelenleg a devizapiacon mindenki a saját maga kütyüivel nyilván eltrédelget, hosszútávú és stabil (hetekre) mozgást nem nagyon látok, rövid kis trédek jók lehetnek (kockázatos), és hasznot ha van hazahozni. Más nem nagyon megy most. Eur usd kitört, az 1.4650 benne van, (lejjebb és régebben tört ki, de ez a téma nem ide való), de az emelkedése korlátos, nem ugorhatnak meg a nyersanyagárak.  Az nagy baj lesz. (Így is emelkedtek az utóbbi 6 hónapban jócskán).

Bét : most erre mit mondjak?  Kis pénzzel oda teszik, ahová akarják. Ez így nem kóser. Mindenesetre ha idén nem lesz szakadás a világban, akkor itt sem (nagy bölcsesség - de fontos, mert 2010 -ben viszont mehetünk mi élesen szembe is a világgal, az egy erre esélyes év lesz, minden választási év, ha kormányváltást valószínűsít, a tőke kivonulását eredményezi- meg amúgy is olyankor sokkal óvatosabbak a versenyzők). Viszont végső longzárási helyek adódnak, és ehhez viszont ragaszkodom (vagyis nagyon valószínű, hogy a normális kilengést beleszámítva eljő a tető ott, és nincs értelme tovább longolni egy hosszabb  időre - vagy nagyon hosszúra...az akkor majd kiderül). 

Jövő hét : az AB -n belül akármi lehet. Akármi. Egy olyan kacsázás is, (nem a jövő héten persze), ami olyan B érintést eredményez majd, ami 2 nap eszement rallija lesz eléggé a végén, és addig csendes araszoláson kívül semmi..ez is elképzelhető). Viszont most kapott egy jelet további emelkedésre (de nem győzöm hangsúlyozni...nagy kacsázással lesz ez) ami feljebb és feljebb tolja az indexet. Fal felett vagyunk, a szórásba az alákerülés akár még egyszer - az is belefér, de még egyszer leírom, ha visszamegy, long megint. Már írtam : a semmiről sose fordul le semmi. Légüres tér jelenleg a dow előtt, eddig ez nem volt, most kirívóan nincs semmi akadálya sokszáz ponton át, tehát ne várjunk nagy forgalommal zakatoló napokat, nincs is rá szükség. kis forgalommal is megy ez felfelé, ha nincs előtte akadály. (Nyilván logikus, hogy az esés nagy forgalmú relatív az emelkedéshez képest, viszont a tartóssága az indexben jelenleg nem valószínű).

És végül végső long zárási pontok (nem a jövő hétre) de ha már összeszedtem magamnak, leírom nektek is (hogy utána mi lesz...szerintem esés, de mindegy, a lényeg, ott tényleg partvonal, és megvárni mi lesz) :

Dow 10250

Opt 1 5450 2 5950

Dax : 5880

S&p 1130

BUX0912 (ha dow és sp elérte a tetőt)

Köszönöm a figyelmet. Sok sikert.

**************szept 21-25

Semmi újat nem tudok írni erre a hétre. A harci helyzet meglehetősen ugyanaz, és az elmúlt napokban sok hsz-em szólt közvetlenül vagy közvetve a közeljövő eseményeiről. Nem kifejezetten azzal a céllal íródott, de benne ott foglaltatnak e hét  várakozásai is, legalábbis ami engem illet. Ha itt kérdeztek valamit, mert kihagytam ezt -azt, vagy csak úgy, mindegy, akkor válaszolok természetesen. Ha tudok. 

A lényeg ugyanaz mint előző héten.

Legyetek ügyesek.

******************szept28-okt2

Megvártam az ázsiai nyitást. Mostanában túl sok fordulásnak látszó tárgy nehezítette a dolgom, kell egy megerősítés. Nagyon úgy fest most, hogy az index long altrend első korrekciója elérkezett. Úgyhogy longzárás és csüccs a cashben. Nyilván aki magasról,vagy túl nagy tőkeáttétel tette mindezt, az pórul is járhat alaposan. Nem kell.Volt egy szint, 9442 statikus long, alatta dobás,felette visszalépni...hogy 10300 meglesz vagy csak a 9900... indifferens, ha következetesen trédeltünk.  Ha nem, akkor sincs semmi gond. Igaz, arcul csap a tőzsde viharsebesen és nagyon, de itt mindig lehet javítani, itt a hiba azonnal kiderül, de jóvátenni is bármikor lehet, a lehetőség adott.

Shortos szemüveggel nézve : most nyilván többen , tetőn vagyunk, fordulókor esik a dolog satöbbi alapon shortolnak. Ezzel az a legnagyobb bibi, hogy ilyenkor az ember nem tudja, mekkora is ez a forduló, behal majd végleg az altrend, vagy képes lesz felállni és újabb ostromra indulni. A légüres tér eddig tartott dowban, alig pénzzel lehetett felfelé totojgatni az indexet. Ez most 9900 felett 10250-10300 (nem túl sok, ki is hagyható ez  szakasz long), még kínálja magát, de onnantól tovább már olyan szinten sűrűsödnek a betonfalak, hogy szinte 100 %, hogy ha ez nem is, de a következő lefordulás már hosszú lesz. De maradjunk következetesek : faltól falig trédel az ipse itt, legalábbis ez a szokásjog. Az első falak dowban 9600 körül már itt vannak, tehát figyelni érdemes annak, aki a támasz alatt indítom elvén shortol, ugyanis ezek még NEM a short szintek most, amikor nyugodtan lehet short pozícióban tartózkodni, és egy kis emelkedéstől nem szokás már megijedni. Tehát, hogy pontosan értsétek mire gondolok : első a fordulás , ez falról szokás, második hogy az első támaszig vélhetően lepottyan, harnadik ha olyan erős technikai támaszon IS átmegy később, ami a piac jellegét egy az egyben már megfordítja, és onnantól az első fal meglehetősen messze van. Ott kezdődik nálam a shortszint, ez még az akárrmikori felpattanás lehetőségét sajnos magában hordozza. Főleg a 9600 ami tarthatja (elvben). A következő már a 9450. Ott is megállócska van. És ez a hajdani kitörési pont. Shortos jelleget ez alatt vesz fel csak az index. Addig nem.De az is fontos, hogy miként viselkedik az árfolyam egy közepesen erős fallal. Főleg lefelé igaz ez, nagyon beszédes. Mit tesz? Megáll , leszúrt oda, aztán pattan mint bolha? Vagy mintha OTT SEM LENNE átviszi? Még egyszer mondom : esésben ez nagyon beszédes, és előfordul. Attól még az akadály ott van, csak épp az árfolyam TUDOMÁST SEM VETT RÓLA. No ez is egy JEL. Ugyanis a tőzsdén nemcsak faltól falig keresedünk, de jeleket is keresünk. Releváns jeleket (nem az RSI túlbigyózódottságát, kit érdekel kategória...nézzétek csak vissza, ha RSI túlvettségre vagy túladottságra elkezdtek ebben a medvében a piac ellen menni ....a TÚL.....mindig  a jelenegi divatos iránnyall SZEMBENI pozíció...jól néznétek ki.) Szóval  oda szeretnék csak kikeveredni ebből a betűtengerből, hogy egy releváns jel például, ha lefelé irányban az árfolyam egy közepes erősségű (lehetőleg első, tehát most pld a 9600 dow) falon úgy átmegy, mintha ott sem lenne. Akkor elérkezett a short pozíciók nyugodt felvételének lehetősége.

Longos szemüveggel : pozikat zárni, aki következetes volt, az most szépet keresett. Szép volt, jó volt, elég volt. A longot pereferáló tábornak javaslom, gyakorolja a kézreülés roppant fárasztó tevékenységét. De lehet trükközni is...nem rámenni a tőzsdsére, nem felmenni a netre...be sem kapcsolni a gépet, elutazni (van miből - felét kiveszem a haszonnak és elköltöm, másik marad tőkének),  de ha trükk nélkül akaraterőből is megy, az még jobb. A lényeg, a longos tábor maradjon a fenekén, és ne nyúlkapiszkáljon bele innentől semmibe, nem kell az esést megvenni. Ha UTÓLAG !! kiderül, hogy jobb lett volna, kit érdekel...túl nagy kockázat lett volna. Utólag okosnak lenni meg ugye nem művészet.Az a lényeg, AMIKORTÓL poziba visszmegyünk longba, OMNNATÓL emelkedjék az árfolyam. Hogy addig mit csinált...mit számít. A tőzsdén sokezer instrumentum van non stop. Valamelyik most ebben a pillanatban is menetel valamilyen irányba, és mi lemaradtunk róla. Most miért pont az fáj, ha arról az instrumentumról maradunk le, amelyiket gyakran trédeljük. Az fájdalmasabb? Olyan mindegy. A lemaradás egy helyzetről töknormális itt. Semmi gond. Egy dolog a lényeg, ha visszamegyünk longba, JÓL NÉZZÜK MEG MIKORTÓL. Ne az első esés kezdetén  Ha kitör, és ez kamu kis esés lesz (nem úgy fest), akkor ez még megy mint rakéta. Nem maradunk le semmiről.

Fundamentumok : trágyább, mint előadtam. Azóta is csak romlanak a kérészéletű kis örömstatisztikák, de nem is nagyon értem minek örülnek, de nem is nagyon fogom ismételni magam,csak egy kicsit : SEMMI SEM INDOKOLTA EZT A RALLIT . Ha folytatódik, azt sem fogja semmi a világon. De a medve ilyen. És ez kérem vérmedve a javából. Egyébként a jövőt továbbra is ott látom, hogy egy új, rémisztően alacsony aljat fog az amcsi index ,nem feltétlen első körben a 4K, van ott feljebb is egy akadályl, nem néztem meg pontosan hol, de a 3800 nagyon nagyon durva lenne innen addig egyhuzamban. Ez csak fikció volt, mint egy elvben nem kizárható lehetőség csak. 5K körül lepihen esetleg, és egy kisebb medverallival ajándékozza meg a longhívőket,mint az utolsó, ami hamarabb behal, és így tovább és így tovább..míg végül egy időben tartós semmi és szöszmötölés után kialakul egy jövőbeli új bikapiac lehetősége.De hogy ennek mi köze ehhez a héthez? Semmi a világon. Ettől még a medveralli nem szakad meg, ha van zseton, és a bankok holdudvarukkal együtt, nevenincs kis befektetési cégecskékkel az élen vesznek tovább mindent mint annak rendje, akkor a ralli tovább folytatódik majd.Kábé olyan ez a helyzet, mint amikor tüneti kezelésben részesítenek az orvosok egy beteget. Ez jó hasonlat, szerintem,. ez folyik ugyanis, tüneti kezelés (az se jól). A betegséget még kimondani sem merik, nem hogy orvosolni kezdenék. A média kussol , a probléma adott, a bankok felé kimutatható eladósodottság már a föld bolygó szintjére vetítve is elképesztően magas, márpedig ez három dolgot eredményez élből : bankinstabilitást, a fogyasztás drasztikus visszaesését, és zuhanó ingatlanárakat (nagyon helyesen persze - de ez nem ide tartozik....mire fel egy vagyon az, hogy valaki lakásban lakik? mert a bankok a hitelrendszerük fedezetét egy egzakt és jól kezelhető dologhoz társították? magyarul ingatlanfedezetre kapsz hitelt, semmi gond...ettől kell magasnak lennie? a rendszer a korcs, ha holnap az ivóvíz lesz a fedezet a hitelre, akkor annak az ára fog az egekbe szökni? aki meg szomjas, szakadjon szét, hogy vizet tudjon inni? korcs egy rendszer ez)

Vissza a jövő hétre.   Arra kell tehát figyelni, meddig tart ez az esés, a támaszokra, és a jelekre. Jelre megyünk vissza longba, magam is csak arra fogok. Előtte nem. Essen amennyit akar. És ha elérkezett az indexnél a shortterület, akkor onnantól nyugodtabban és hosszabban is lehet shorpozikat felvenni. Sőt, még ki is építeni.Most valóban elérkezettnek látom az első longkorrekciót (egyelőre hívjuk így, meglátjuk mivé fajul).

 Sok sikert és nyugodt trédelést kívánok nektek.

ps . ne csodálkozzatok azon, ha az eddigi partvonalas tábor ismét poziba megy...és lesz esetleg haddelhadd a végére a béten is...ne feledjétek : logikus irányba egy régi tőzsdés szívesebben megy mint egy eszement és indokolatlan ralliba, és ez a bux0912-ön is meg fog látszódni, a könyben is, a kereskedés jellegében is...egész más világ, ha ezen az illikvid béten a hatiba régi motorosok belenyúlnak kisebb nagyobb millás pakkokkal ...könnyen esik majd

no persze mindez csak akkor, ha kiteljesedne az esés, és shortterületre érkezne a bux is, addig ez nem lesz még jellemző

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hihetetlen

bozarg,2009.07.23 08:10

Na többet nem nyilatkozok a pozikról és nem is véleményezek, csak figyelek a fejembő kifelé.
Megint felálltak a devizák...

Na talán...

bozarg,2009.07.22 15:58

Longok kis nyerőben zárva, short nyitva kicsiben. Elég volás a piac 2 napja, talán trendet törünk. Mármint altrendet, mert ugyen maci van.

20K bux

DLPH,2009.07.21 07:36

Választ írtam a blogon a lenti párbeszédre.

Speku

bozarg,2009.07.21 00:43

Ne nyírd ki magad please! Ez a visszahozós dolog ismerős, 90%-ban megszívatom magam vele, ma bejött és vissza is jött a múltheti short bukó. 16768-ig akartam tartani, de nagy volt már rajtam anyomás így 705-nél repült a pakk. Ilyet már régen nem csináltam. Fogalmazzunk úgy fordítottam az irányon, csak kicsit hevesre sikerült. :)

Az a 20K jól hangzik. Érdeklődve várom a grafikont.

Csatod!

mocskos_spekulans,2009.07.21 00:05

"Most vagy éppen kivégzem magam, vagy szép lesz az évem. Mert stopokról még csak hallani sem akarok..."

ez most kicsit megalapozatlan reszemrol mert nem birtam meg mindig feltenni azt a par chartot, de a 20k nem is olyan hihetetlen szamomra. Multhet hetfon en sem fajlaltam a fejem shortok miatt csutortokon meg kezdtek likvidalni a stop nelkuli pozikat :( csunya volt, felet kivagtak mint a taknyot. Azota meg TDT hogy visszahozzam magam valamennyire az meg nagyon melos. Stop stop stop.

Bux0912

bozarg,2009.07.20 14:37

Azt még be kell valljam, hogy egy ÁLLAT vagyok, mert teljesen fölöslegesen kockáztattam egy nagyot. Csesszetek le nyugottan, még ha össze is jött, ilyet nem szabad csinálnom rövidtávra.
2,5x tőkeáttéttel belongoltam a buxit 90 pont nyerőben meg kivágtam. Jó pénz volt, de ilyet többet nem.
Oti long tartva.

Köszönjük

bozarg,2009.07.20 13:43

az elemzést és az indoklást is! Részemről a hétre átfordultam long irányba és várom a 9K feletti dow-t, hogy új shortokat nyissak, de csak ha fordult.

Short ?

CsatoD,2009.07.20 13:16

Miért van az, hogy még csak eszem ágában nincs a fejem fájlalni a shortjaim miatt ? Rég voltam ilyen magabiztos annak a tekintetében, hogy a jó oldalon állok, és minden egyes felhúzás csak egy jó alkalom a pozibővítésre. Most vagy éppen kivégzem magam, vagy szép lesz az évem. Mert stopokról még csak hallani sem akarok... :) 20K-s BUX gyors ütemben.. legyen ... a visszarendeződés éppoly drámai és gyors lesz

kérdés

gabesd,2009.07.20 13:14

Szia, megvan e a regisztrált változat is?
Nem kaptam eddig se adatokat, se értesítést