Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010Q1

2010.01.09

 

Ismét egy év előttünk.  Hát akkor....gályára fel....

2-3 hete jóformán nem kereskedem, tőzsde közelébe se nagyon mentem. Nem ártott. Néha jó eltávolodni ettől.

Sietve közlöm, kérek szépen mindenkitől (tudják kik azok) türelmet. Jelenleg 1-1,5 hétig még olyan intenzív elfoglaltságom van, ami nem engedi meg a tőzsdézést, és semmi ezzel kapcsolatos dolgot. De aztán, ha végeztem....odacsapok a lovak közé.

Sikeres , nyugodt és boldog idei esztendőt kivánok mindannyiotoknak.  Lesz részünk izgalomban, ez az év szerintem megint különleges lesz.  És egyre több ilyen év lesz majd, de ennek magyarázata messzire vezetne. Most hagyom egyelőre ezt a témát. Csak annyit akarok halkan ezzel megjegyezni, nem árt megszokni az extrémitásokat. Ugye ha belegondolunk, az utolsó 100 évben az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ralli volt a tavalyi év szinte egésze. Bődült mélységből soha nem látott korrekciónélküliséggel. Előtte pedig egy elképesztő esés éve volt, amire megint csak az előző évszázad elején volt példa. Az idei ismét az lesz, különleges, bár annak mértékét jelenleg nem sejtem.  Extrém mélységeket is vehetünk idén. Nem a BUX ra értem, az egész világ rv piacára.

Olvasgatom itt a bejegyzéseiteket, kérem....még egyszer kérek mindenkit, 11K koccig (dow) NE SHORTOLJON MÉG senki. Nyugika, türelem, csigavér. Kérem legyetek kedvesek a régi hónapos és hetes chartokat megnézni melyeket annak idején beraktam ide a blogra. Nem árt feleleveníteni ismét. A semmiről nem fordulunk, a valami 11K körül van, most már kicsit lejjebb.

Az év elejéről meg....egyelőre hagyjuk. Ha valakinek averziói vannak a longgal kertesett pénzzel szemben, vagy éppen nála a zsebében - ha az longgal lett -, feleannyit ér, akkor várjon még. Ha a zöldséges megkérdi : te mondd csak ...ezt longgal kerested? Mert ha azzal,nem fogadom el...aki ilyen piacra jár barackért, az akkor maradjon még veszteg.

Írtam ezt 2-3 hete is, előtte is, most is. Még ne shortoljatok. Ha meg tényleg megfordul a történet, sokat, nagyot sokat és hosszan esik majd. Lehet azzal keresni.....

Nem szalad el ez a tőzsde sehová. És hadd kérdezzek egy nagyon egyszerűt... mi van akkor, ha semmi mást idén nem trédelsz, csak az ELSŐ TANKHAJÓFORDULÁStól kezdve felveszel pozit, és aztán a VISSZAFORDULÁSkor zárod? És ez lesz egész évi trédelésed?

Na bumm. Nem ültél a tőzsde mellett naponta, és nem aggódtad magad halálra, hogy 100 pont változás kilyukasztja a zsebed és elviszi a pénzed, amire 50 brókercég és 100 tanácsadó cég feni a fogát...

Mielőtt lefirkálgatom mi jutott eszmbe hirtelen év kezdéskor, meglepődve tapasztaltam a cikkezést arról, hogy "mesterségesen " - hát ez meg mi a fenét jelent? - árfolyamot támasztó tényezők felbukkanása sem kizárt a múltban, és mintha összehangolt tevékenység állna a dolgok hátterében....majdnem dobtam egy hátast amikor olvastam.. de ha ezt egy magamfajta szegénylegény írja, máris összeesküvés elmélet mániás hülyének nyilvánítják...

A matematikában az okokat és háttérösszefüggéseket keresni érdem, dicsőség, mi több...kötelező....és nem pedig szégyen. A való életben háttérösszefüggéseket keresni, kutatni, és felmutatni (deduktívan is akár) úgy tűnik, mindjárt összeesküvés - elmélet....ugyan már.... Lárifári...az ellenség megtévesztésére szőtt ostoba szöveg ez, semmi más.

Kérem tisztelettel  : vegyük tudomásul végre már...mikor nem? Ugyan mikor nem összehangolt és megkoncipionált események irányították a világ fő piacait? Ki az a naiva aki hisz a "szabad piacban"? Egyébként is...az meg mi a fene? Az lenne az a piac, amikor az erősebb odamegy, a több pénz odamegy és az történik amit ő akar? Hát az meg mitől "szabad"? Attól, hogy szabadon bárki hozzáfér? És ennek lenne egy önszabályozó és önegyensúlymegtartó szerepe? Még mit nem...nincs neki. Mint amikor beraksz 100 éhes cápát egy jó nagy akváriumba, és nincs más táplálékuk, csak ami ott van a vízben. Menj vissza kellő idő múlva. Az utolsó életben maradt cápa maradványit a vízben élő baktériumok és apró élő szervezetek ha még nem bontották le, akkor le fogják. Ennyi. Ilyen ez a fene nagy  "szabad piac" is.

Nem kérem. Ez kezdődött azzal (és most írok egy rakat olyan dolgot, amit már a múltban valamikor előre leírtam), kezdődött azzal, hogy elkezdtek pénzt nyomni. MIlyen pénzt? Persze hogy usd-t. Mi mást...ki más tenné ezt mint a FED...? Persze hogy ők. Ők ülnek a start gombon. Hogy a FED mérlegében stimmelnie kell ennek azzal, annak meg emezzel, mert különben honnan lenne pénz...és ez nem úgy van hanem emígy, és ez a pénz igaz kamatra megy az usa költségvetésébe, valójában nem is oda megy, hanem emide és amúgy...

Lárifári ismét...megy a szövegelés ötezerrel vacsora gyanánt. A többség meg szépen megkajálja.

Könyörgöm...azt írnak, amit akarnak. Se ember, se földönkívüli nem ellenőrzi őket, azt állítanak írnak, mondanak, amit akarnak....Ez egy uzsoracivilizáció, és erről már elfogyott a türelmem bárkivel is vitatkozni. Aki ennyiből ezt nem látja, sosem fogja. Vagy érdeke fűződik ahhoz, hogy ezt cáfolja.

Szóval csak a főfolyamatokat áttekintve visszafelé, látható mi történt. Elképesztő likviditás özönölt a piacokra beavatkozni ott és úgy, ahogy kell. Volt egy határpont, amit annak idején az aud/jen állásához (is) kötöttem, és ez a történet gyakorlatilag onnantól észak.

Ezzel valójában elindult egy szakadáskorrekció, és ezt rendre , amikor vissza akart fordulni.....hopp, megvették. Minden technikailag esésbe fordult helyzeten egy nap alatt sikeresen változtattak, és máris longba fordult minden megint, és ment újult erővel tovább.

Piár...ez is bekapcsolódott a buliba. Ma már (olvassatok szélt a világban mindefelé) nem hallani másról, mint longról vagy nem longról, de shortról semmi, az eséseket meg kell venni, a dicső elemzőházak célárai néhol magasabbak , mint a válság előtti árfolyamok.

A média fújja ezerrel amit kell. A válságot nem tagadják le (egyelőre még), nem állítják azt, hogy elmúlt, de itt kérem mindenki lázasan dolgozik a problémán...egy frászt. A probléma maga a jelenlegi tőkés társadalmi berendezkedés kannibalista mindent elsöprő és pusztító jellege, a probléma ők maguk. Akkor "oldják meg", ha eltűnnek örökre a föld színéről.

Ha a fő meghatározó folyamatokat nézem, és messziről, és éves szinten, akkor nem történt más szerintem (de még nem mentem elég távol és nem hunyorítok eléggé) mint egy kezdődő elképesztő eséssorozat első korrekciója. Tartott 2009-ben lényegében majdnem végig. Sokan felhozzák Japánt példának arra, milyen rossz dolog részvénybe fektetni. Rossz példa. Ott a SONY-ba nem azért fektetnek be, amiért mi azt gondoljuk. Egész más világ, más emberek, más értékrend. De arra jó szemléltető (csak nem példa), hogy VALÓBAN igaz az : nem életbiztosítás részvénybe fektetni. Eddig az volt, az utolsó 30-40 évben az volt, de simán jöhet egy új 30-40 év, amikor nem lesz az. És már a gyerekeink gyerekei érik meg (esetleg) azt a bizsergető érzést, amit sokan a matáv bevezetésekor éreztek a pénztárnál, amikor jegyeztek bevezetése előtt.

Tehát a lényeg : az év eleje ilyen. Ha nem kezd el azonnal esni (hangsúly az azonnalon van),  akkor megy a vétel tovább, új év , új szabad pénz,új vételek. Ezt látjuk most. Jellemzően bikás (emelkedő) év következő évének januárja mindegyik ilyen volt.  Nincs itt semmi meglepő.

Az majd ezután jön...és de mennyire meg lesznek lepődve sokan...

Ugyanis : szerény nyomott véleményem szerint az "emlékfázist " - lásd régi chartomat - újragondolva és értelmezve az eddigieket, már nem tartom valószínűnek egyáltalán. Ezt ha letelik a 1,5 hét kényszerelfoglaltságom, ki is fejtem bővebben.

Most egyelőre azt tanácsolom, új longok ne, vagy csak nagyon közeli stoppal (5950 fal az otp-ben pld), és várjuk meg a 11K koccanását dowban. A hétvégén alaposan átnézek mindent, és ha látok olyan pozit, amit érdemesnek találok, leírom. Szinteket is, mindent...amit kell. 

Még egy utolsó : az eur usd kapcsán ...a lényegi tábor most száll ki a részvényekből. Most elkezdi szépen, x hétig ez eltart, 4-5-6-7 esetleg, és mire végzett, átment a dolláreszközeibe (ezért veszik a dollárt mi másért), közben "alattomosan", és  mire észbekapunk, 1,3x től elindul az usd elképesztő erősödése, de a "lényegi tábor " sajna már most, 1,4x nél beleszállt. Hogy a "lényegi tábor" kicsoda, eldöntését rátok bízom.

Ez egy vari arra az esetre , ha kamatemelés nem lesz. Logikus vari. Sajnos utólag nagyon okos az ember...most kéne tisztán látnom, miért nem gyengül tovább és fordul long trendbe az eur usd. Sajna nem vagyok olyan okos, hogy most lássam még....de filózom rajt.

KÍvánom legyen szép, békés, kellemes, nyugodt, kiegyensúlyozott és okos évünk, jó kis eredménnyel itt a tőzsdén. Egy elfogadható kis 30-40 % haszonnal.

Amennyire szerény nyomott képességeim ezt lehetővé teszik, segítek az ügyön magam is....

Sok sikert a hétre mindannyiotoknak.

**********feb1-5

Félig-meddig már figyelgetem a tőzsdét, de energiám java részét még mindig kénytelen vagyok másba fektetni. Ennyi figyelem viszont  egy-két észrevételhez már elég, ezeket leírom hamarjában.

Valószínűsítem, kevesen gondolnak arra, hogy az árfolyamok  "életútja"  is számít. Továbbá az is, hogy épp milyen tulajdonságokkal rendelkezik, mint valami élőlény. Színe aromája, íze van neki,...de hogy ezekből mi következik...ez a kérdés.

Devizapiaci támogatottság mellett esik a részvénypiac. ennek ellenére mégis azt mondom, ez még nem AZ AZ ESÉS, amire - nem várok...ezt senki sem várhatja józan ésszel... - inkább fogalmazom így : amitől tartok, hogy még idén eljő, de inkább őszre tendálom, úgy tűnik addigra fullad ki az, amit most megpróbálok megfogalmazni mi is az az "az".

Ez az "az"  nem más, mint egy kész csoda. Ugyanis a gyakorlatban tulajdonképpen leállt a banki vállalati , lakossági és bankközi hitelezés, ennek ellenére a totális járványszerű bankcsődök és ennek összes hozadéka (nem kevés, szinte minden erre épül) képes lett lecsengeni, és mint ha már nem is létezne semmi gond, elindult minden észanak tavaly március körül, és azóta MOST érte el az első komoly  korrekcióját, arra az emelkedés óta nem volt példa, hogy 700 pontot essen napok alatt az index, ez csak a zakózás alatt-előtt volt jellemző.  Ez a "csoda" az én olvasatomban (maszek olvasat) egy elég szimpla dolog. Sikerült a mostani problémát redukálni egy sima húzd meg - ereszd meg játék szintjére. A vérátömlesztés helyett pedig infúziót kapott a haldokló szervezet, friss, ropogós zöldhasú infúziót. Ettől táncra is perdült. Maradok a kényszeres hasonlatomnál : NEM LESZ ENNEK JÓ VÉGE. Nagyon nem. Az infúzió elfogy, a betegséggel senki sem foglalkozott, a tüneteket viszont elképesztő profi módon sikerült kezelni. A felületes szemlélő számára a beteg tünetmentes. Pedig a világgazdaság haldoklik. Új erőforrások hiányában a meglévőek szűkösek, túl sok a versenyző és túl kevés  a produktum. Nem tudom mi okozta a dinoszauruszok kihalását...egy meteor, vagy elfogyott a táplálék...ne feledjük : egy egészséges, és egyensúlyban lévő ökoszisztéma nem terjed, nem terjeszkedik, nem hódit. A növekedés egyensúlytalanságot eredményez egy véges erőforráskörnyezetben. A békés egymás mellett élés, egy egészséges magas szinten stagnálás az, ami a fenntartható "növekedés" lenne, de a "modernek" , a "komolyak", az "amerikai modell", az nem erről szól, nem erről beszél, nem célja megmaradva békében eltűrni másokat. Ezer sebből vérzik jelenleg a világgazdaság. Aminek túlnyomó részét az általunk "fejlett" országoknak ismert - mert ők így hívják magukat - fejletteknek..nem kis önbizalom ez...- teszi ki, tehát ez a világgazdaság jelenleg a  "fejlettek" társasjátéka, legyártva mindent, amire épeszű embernek semmi szüksége, sőt, már azt is évekkel ezelőtt elérték, hogy ne érje meg megjavítani, érje meg inkább kidobni és venni másikat - ezzel a "megszerelés", a "kijavítás", a "helyrehozás" nemes szakmáit és tevékenységét ölték halomra amellett, hogy palira vettek embermilliárdokat, és kineveltek egy tömeget, mely azt hiszi, akkor értékes, ha fogyaszt, és akkor valaki, ha képes fogyasztani, tehát eszik , iszik (és ami ezzel jár - de ezt nem részletezem,..) és vásárol annyit, amennyire semmi szüksége. És ebből áll az élete. Ettől elhízik, önző és gátlástalan lesz, ettől olyan lesz, amivé nevelték azok, akik belőle élnek. Volt egy óriási divatház (nem tudom még létezik-e) kihozta azt az egyik elképesztő "divatot" - valami förtelmes kinézetű szakadt pólót kezdtek árulni, új korában úgy néztek ki, mint ha egy kutya szájából húzták volna ki őket, a sok lelkes fiatal meg ment és vásárolta ezeket...egyszer odamentem (harmincennyiannyi voltam akkor) egy fiatal sráchoz a metrón, épp színházban voltunk egy hölggyel és metróztunk, akkor még a belvárosban laktam..szóval odamentem a sráchoz és mondom neki : ne haragudj, tudsz te arról, hogy akik ezt rád sózták, akik ezt a pólót kitalálták és rád adták  , hogy hagyd már ott a pénzed náluk, azok ezt a pólót sosem veszik fel? 1000 dolláros öltönyben, nyakkendőben , normálisan néznek ki, a ruhájuk ami rajtuk van persze annyit ér mint egy családi ház, de ezt, amit te itt jó érzéssel hordasz...ezek a divatdiktátorok...ezt a ruhát soha fel nem vennék? Ezt csak neked találták ki, hogy ne kelljen sokat azon agyalnod hová szórd el a pénzed.  A srác természetesen mit sem értett az egészből, csak nézett rám mint egy ufóra.

Ráadásul paranoiások gyülekezete az összes ideológiahívő - ha nem falod fel a másikat, előbb utóbb ő fal fel téged. Így aztán felfalod. Merő elővigyázatosságból. Szimpla óvintézkedés miatt pusztítod el. Hogy ne ő faljon fel téged, ha majd megerősödne a kelleténél jobban annyira, hogy az már neked nem tetszik. Állítólag ezt hívják a civil életben paranoiának...itt persze nem. Ez itt , az "üzleti világban" normális dolog. Hát hogyne...

 Az üzlet "háború" - mondják a nagyokosok. Akinek az, az el is fog esni. Mint a háborúban.Az üzlet értékteremtés , a létezésem, a produktumom egyensúlyban tartása az engem körülvevő univerzumban. Ez az "üzlet".   Üzlet...micsoda szó...már ez sincs rendben. Miért nem inkább értékteremtésnek hívják? Vagy "valami"- nek..."izé"-nek. Még mindig jobb lenne, mint ez a szó......"csinálj üzletet"-mondja a magyar nyelv......ne, ne "csinálj " üzletet. Csinálj valamit, ami másoknak érték. Valamit. Mindegy mi az. Csak érték legyen. Ha természetes elvárásra próbálsz választ adni, akkor egy egyensúlytalanságot szüntetsz meg, errre teszel erőfeszítést. És ez elég is. Az is mindegy, hogy van abból , olyanból már ezer, vagy te vagy az első. Mindegyiknek megvan a maga nehézsége. Az elsőt el kell fogadtatnod azokkal akiknek szánod, az ezredikben ott van a másik kilencszázkilencvenkilenc aki azonnal paranoiás lesz tőled és megtámad és púp leszel a hátán, és tesz arról percenként, hogy megszűnj zavaró tényezőnek lenni. Csinálj valamit, ami természetes igénye másoknak, és add oda azt nekik. És ne foglalkozz azzal, hogy mennyiért...add oda annyiért, amennyibe került elkészíteni, létrehozni,  és még egy pici, ami reális, ami elég, ami egy "kicsi." Mert ez lesz az egyik "kicsi" abból a "sok" - ból amivé összeáll végül az ötleted, álmod, elképzelésed, melyek nem hagytak nyugodni amikor épp jól érezted magad, melyek álmodból felébresztettek, mert még alvás közben is azon agyaltál, hogy milyen nagyszerű elképzelésed van...csak éppen......

Nincs "csak éppen"  Nincs semmi. Csak te vagy. Csak a most van. És csak az itt. És csak az, amit épp kitaláltál. Mire vársz még? Csináld meg. Most.  És ne azzal kezdd, hogy bántasz másokat. És ne is azzal folytasd...és semmiképp ne azzal fejezd be. Hogy ők mit tesznek, az mindegy, Nem számít. Őket minősíti és húzza le idővel. Az ő problémájuk, nem a tiéd. Az üzlet neked ne legyen háború.  Akkor előbb utóbb te is elvérzel. Elképzelem Leonardo Da Vinci-t, vagy Michelangelo-t, amint épp azon agyalnak két mobiltelefonálás közben, hogy mit kezdjenek az őket fojtogató konkurenciájukkal és egyáltalán....hogy fognak adót fizetni ha nem fizet nekik épp az akire számítanak, és a költségvetésük felborul... jó vicc. Hogy ezeknek az embereknek a fejében mi járhatott miközben "dolgoztak" - nem tudom.  De hogy nem ilyen ökörségeken agyaltak, melyeken ma milliárdok agyalnak kétségbeesetten...arra mérget vennék.Na  jó hagyjuk ezt...már megint összehordok hetet-havat.

Az ember figyel. Nyilván. Már amennyire képes erre. A válság előtt, alatt, és most - ha összehasonlítom magam magammal - másképp látok néhány dolgot. Nyilván ez a fejlődés - vagy visszafejlődés..nem tudom..- de az ember véleménye változik. Már ami a részleteket illeti.Alapvetően részemről viszont semmiképp. Érdemes az erőket kívülről befelé haladva vizsgálni, először megnézni mi az a legnagyobb erő, mely körbeveszi a folyamatokat..ez az erő az emelkedés, oka elsősorban az elképesztő pénzbőség, mely áldásosan érintette a kiválasztott befektetési bankokat, házakat, (ők hozzájutottak elképesztően alacsony kamattal hitelekhez, melyeket azonnal a rv piacokra irányítottak- míg a vállalatok combos kamattal kötvényeket bocsájtottak ki - még mindig ezt teszik, kell a pénz nekik), nos, ez a külső legnagyobb erő. Ők, akik még mindig poziban vannak. Ugye senki sem gondolja azt, hogy 10700 ról sikerült azoknak akik akkor (ominózus aud/jen állapot és határátlépés anno) és ott abban a vibrálásban beszállniuk, most szépen 700 pont csökkenés alatt  ki is szálltak?  Poziban vannak még mindig, és nem kevés pénzzel.  Ebből sokan azt a következtetést voinják le, hogy na...hát itt az indok arra, hogy miért NINCS még vége az esésnek. És ez csak az eleje.

Szerény nyomott véleményem kissé eltér ettől. Nem egészen így látom. Vannak olyan időszakok, alkalmak, amikor ki lehet szállni a nagy pénznek , de ez nem egyszeri alkalom,hosszú folyamat. És bizonyosan megelőzi egy olyan TÉNY, melyet ők már tudnak, a világ (hála a gyakorlatilag egy kézben összpontosuló világmédiának) pedig megvezetett állapotában leledzve lelkes és optimista. Háziasszonyok...ezt is sokszor hallom, olvasom, mint vélemények sarokköveit...kicsit ha elképzelem...hogy is van ez? Tehát az a temérdek milliárd dollár (eur, kuna, jüan , peso -  tökmindegy) az a sok pénz háziasszonyoknak, kisbüfiknek, lakossági MEGTAKARÍTÁSNAK passzolja át lehetőleg minél magasabb áron a pakkjait? Nincs a földön annyi szabad lakossági megtakarítás , ami erre elég lenne, A háziasszonyok valódi fordulókor nem számítanak. Valójában "ezek" gyakorlatilag egymást vágják át. Mert nem homogén társaság ez. Vannak jól felvilágosult és kevésbé felvilágosult pénzügyi óriás tényezők egyaránt. A kavarás a bankok tönkretételével és megmentésével sem szólt másról, mint több helycserés támadásról. Ki van kirúgva, és ki maradhat. Ki lesz új beszálló a bandába. Többezer éves írások szólnak arról, hogy a poltikusok , az ismert gazdasági tényezők mögött léteznek irányítók. A római birodalomban sem volt ez másként. Történeti leírások, költők, írók, művészek, de még a 80 évet élt (hogyhogy? gyógyszerek nélkül? ) ókori filozófusok  Szókratész és Platón is  írtak, beszéltek , szóltak arról, amit "látszat és láttatás" -ként nevezhetnék meg most. Van háttérhatalom, egyszerűen azért, mert így logikus. Ha majd nem lesz, azonnal észrevesszük. Mindjárt mindenki hirtelen igazat fog mondani. Furcsa lesz.

Véleményem annyiban kissé más mint a válság kellős tombolása alatt (látva a "csodát" mivé fajult), hogy a visszaesés nem lesz gyors, hirtelen és rövid folyamat. Már maga a fordulás is hosszú heteket igénybe vehet, (kivéve, ha valami "közbe nem jön" a világban...valami, amire a legkevésbé sem számítunk).  És most, ma már a legnagyobb, minket körbevevő erő a fel, (de még nem bikapiaci ez), de már nagyon necces, és közel az a határ (nálam) amitől kezdve az lenne. Elvben persze. Ez eddig inkább egy elképesztő esés utáni elképesztő eséskorrekció, aminek megalapozott sokéves nyugalmi fundamentális alapja semmi. 

Az árfolyamok életútját figyelembe véve még nem volt meg az a lehetséges legmagasabb pont, amit végleges forduló előtt-alatt megérinteni szokás. Az emelkedés kezdetétől jó ideig, 2/3 részben a "le" volt a mindent körbevevő nagyobb erő, akkor elég lett volna a mostani szentiment töredéke is egy jóval nagyobb eséshullám elindulásához. Most, hogy a "fel" a mindent elsöprő külső erő, most ha semmi sem történik emelkedés lesz, ha baj van, nagy volával le - fel szánkózik az árfolyam. Megvették a GDP adatot, amit aztán vissza is adtak végül...annak ez az esés jó, aki ilyesmikre trédel , és 3 órára felvesz pozit (majd leszokik róla egyébként).  De hogy most ki kit vert át...arra nem vennék mérget. Hogy ez most tömés volt, vagy rv gyűjtés...eldől. Szerintem az utóbbi. Nem látom, hogy hol itt az a markáns fundamentum ami eddig NEM VOLT, de most van, és ettől kérem esünk a pincébe. Ami most van, eddgi is itt volt.

Az elszaladó infláció, a nyersanyagárak nagy mumus, az nem szökhet meg, így aztán az usd árfolyamának karbantartása időszerű. Ezt tökéletesen megértem. Elfogadom. Mert logikus. Ilyen fogyasztásnál egy 140 dolláros olajár , amiből az usd gyengülését levonva még mindig maradna 100, most meg az usd -t is figyelembe véve mondjuk 80...nagyon nem mindegy. Az eur usd az antiinflációs törekvésnek betudhatóan mondjuk tehát lefelé megy. Ez rendben van. De azért ha figyelmesen megnézzük láthatjuk : az eur usd amikor utoljára ennyi volt (több alkalommal is) , akkor a dow 8200-8500 között tartózkodott. És azt megelőzően a szakadós időszakban is. Az eur usd 10 % -ot esett most a csúcsához képest, az index eközben 7 % ot. Eur usd egyébként épp most ért el egy célt, egy támaszt (szintén). Ez a támasz olyan, hogy pld : 1997. januárjában aláment, és egészen 2002.06 ig alatta volt. 5 éven át. (ismerősek a dátumok?) Egyszer közben 1998.10 hóban fölészúrt, de nem bírta a gyűrődést, ez csak felszúrás volt, és aláhullt ismét rá 2 hétre. Ez egy olyan támasz, ami fölké kerülve  2002 .06 hótól folyamatosan fölötte volt, egészen az ominózuis első és második körös esésig, lényegében a bikapiac végéig felette maradt. (Ha ez a támasz elenged, 1. 3580 ig szabad az út.) 

Az index is és az eur usd is most épp nagyon erős támaszon, indexnél itt tornyosul több is egy kupacban. Régiek, újak egyaránt. Úgy szokás, hogy ha a fel a nagyobb erő, akkor támasz felett sávosan veszünk. A hetes chart itt van a blogon, több is. 9950 -ig leszúrás is lehetséges, de még mindig nem estünk akkor sem ki abból a részből, melyet személy szerint relevánsnak tartok.Monduk azt ott igen sebesen vissza is kell húzni akkor , ott nem maradhat sokáig.

Késői egyelőre még a short (vagy korai, mindegy), most épp nyugvópontra ért minden. A dow most pont úgy néz ki, mint tavaly július elején, azzal a különbséggel, hogy magasabb energiaszinten vagyunk mint akkor. Bődületes meghúzássá fajult onnan a történet, előtte 4 héten át esett az index. Az volt lényegében egy első korrekciócska, de akkor még nagyon más volt a környezet, akkor kevesebb jaj is nagyobb esést okozott.

A jövő hét a támasz eleséséről vagy nem eleséséről fog szólni, érzésem szerint hosszadalmasabb nyűglődéssel, mint amire számítottam. De innen shortolni már nem kéne. Mint írtam már. Inkább támasz feletti vételek sávosan, várva az első nagyobb meghúzás utáni lendületből tovább araszolásra, amikor a nulla és minimális nyereség már levédhető. Ha viszont kiesik ebből a fekete vonalakkal jelölt részből (nem tartom valószínűnek) de ha mégis, akkor short az aljig. ( ha a jövő héten lenne ez, akkor az alj 8800, szép tréd lenne ).

De ahhoz ki KELL esnie innen. Ha meg nem akar (szerintem még nem akar), akkor aljtól long. Ez az alj most a jövő hétre a 9960. (mivel a támaszegyenes lefelé dől jelenleg időben előre).

Nyilván létezik sokaknál a menjen felfelé, és jól beshortolom taktika is. No igen...egész addig jó lesz, míg ide visszalökögetik az árfolyamot. De csak egyszer ne tegyék meg, és már nem lesz jó. Tisztább, következetesebb móka, a támasz fölött long, támasz alatt short. Nem? Alig gyanús, hogy megint minden egyi időben és egyszerre ér erős falhoz. De legalább könnyebb az ember dolga. Egyszerre kell kiesniük is innen a további shortoláshoz.

Sok sikert a jövő hétre is.

Postscriptum : Zuzzo küldj egy mailt, ahová írhatok neked. Fontos lenne. Köszönöm. Megint elhagytam mindent. Mint egy zacskó színes üveggolyót....még mailcímeket is képes vagyok elveszíteni. Nem semmi.

Postscriptum 2: A napokban tömegével megszüntetek hozzáféreseket, ezek már lejártak, és aki nem kért újat eddig, mert nem szeretne olvasó lenni tovább, az egyszer csak hirtelen nem fog tudni belépni a blog zárt részeibe.

**************feb8-12

Volt ilyen mostani fordulós dolog nem egy, ezt is az ember megtanulta a saját bőrén (kárán). Ha ez a pohár nem félig üres, hanem félig tele, akkor jajj de jó...olyan rv piaci rallit láttunk nuku fundamentális és minden más (nagyon fontos) támogatás nélkül, amire 80 éve nem volt példa. Nagyszerű. Éljen. Sajnos senki sem kérdezte meg tőlem előtte: kérsz egy olyan rallit amit élő ember nem látott még - lévén az ember átlagéletkora ezt nem teszi lehetővé? Mert ha megkérdeznek, nemmel felelek.

Volt ilyen nem egy, hogy az index makrancoskodott, minden jelzőberendezés lefelé állt, aztán egyszer csak ukmukkfukk....másnap-harmadnap elindult minden mint atom felfelé tovább. Noi igen, volt ilyen ebben a ralliban nem egy (háromra emlékszem), de ez most, a negyedik kissé egészen más mint az előző három. És ne nagyon bonyolítsuk túl a dolgot, felesleges. Olyan fontos mozgóátlagok ALATT vagyunk az INDEXBEN IS MÁR, hogy információtartalommal bír.

Ugyanis mi is van itt ? Egyszerű ..."az esést megvették" (utólag gyakran olvasni ilyet..hát utólag a vak is látja már igen...), de mit is jelent ez az elcsépelt semmitmondó kijelentés? Azt, hogy  a nagyobb akarat ( a nagyobb pénz ) kíván visszaszállni, vagy tovább beszállni,  és TUDJA (igen jól írtam, nem elírtam) tudja előre ráadásul, hogy ha MOST itt vesz , akkor miért teszi. Miért is? Azért, mert ha venni akar egyáltalán,  akkor ITT már szépen elkezdheti, mert sokan nézik hasonlóképp a mozgóátlagokat, és ha ő venni akar DE MÉG NEM VETT, akkor ez bizony kiszivárog. Ha el is akarja titkolni, nem tudja. Ha a Templeton pld be akar fektetni nagyobbacska összeget egy régióba, annak biza híre megy. Papíron persze nem. Szóval az a bizonyos "tudom hogy tudja, hogy tudom , hogy tudja" dolog működik, és ha egyszer eldöntött tény, hogy esésbe vétel lesz, akkor mozgóátlag FELETT már kötelező lépni, mert gyorsan pattanhat az ügy nélkülem, ha nem én lépek, lép más, mert ez még nem a vége...valami lyesmi az, amikor az esést megveszik.

Ebben a 80 éve sosem látott ralliban az eséseket folyamatosan megvették amire egészen szokatlan módon a devizapiac sokszor MÁSODIKKÉNT regált úgy, hogy na jó..ha ti így, akkor mi is megyünk utánatok...ez viszont egészen elképesztő, a tőzsde létezési idejének nagyon kis része megy - ment így, a döntő részben a devpiac ELŐRE jelez. De ezzel semmi újat sem mondtam. Csak egy olyan év után, amikor ez nem látszódik túlzottan se nem markáns, a most tőzsdézni kezdett hajlamos azt hinni, a nyúl viszi a puskát...áhh dehogy. A vadász viszi, és fenéken is lövi a nyulat előbb utóbb. Ez a normális standard eljárás.

Hát most meg nem vették meg az esést.  Pénteken nagyon fontos mozgóátlag ALÁ KERÜLÉS VALIDÁLÓDOTT: Innen az ihletett és heveny hirtelen felindulásból elkövetett beírásom : határon túl. Pénteken kapott egy utolsó esélyt az index, hátha még képes további csodákra, de a 107xx dow értéke (így utólag persze mondom ezt....nagy dolog....értéktelen) de az árfolyammozgások szórásába elvben belefér, hiszen a 11K kocc sem egy 3 hónapos változás csúcsa lett volna, hanem az árfolyamok éves szintű mozgásainak végső állomása. (lett volna) mint ahogy az otp 5950 is, (lett belőle aztán 6100-6200) hát mellé lőttem....vagy 250 forinttal....szerencsére amikor még 3K sem volt, már akkor írtam ....különben most szégyellhetném magam. De vissza a mondandómra : szóval a dow 107xx értéke ezek szerint kimerítette azt, ami magamban árfolyaméletútbeteljesülésnek hívok (de csak halkan és magamban, mert annyira ronda ez a tákolt kifejezés, hogy így leírva is borzalom).

No én  már most szólok ,ezt az esést esetleg most ne vegyük meg. Ha meg potyára óvatoskodtunk ...na bummm....több is veszett Budánál vagy mindegy hol...akkor se vegyük meg. Ha megfordul VISSZA ( tökkizárt) de ha mégis, akkor sem maradtunk le semmiről.  Ott van, és emelkedni fog, és keresni fogunk. No persze ha megfordul.Csak velünk akarják megvetetni ezt az esést, ahogy látom. Mintha verbálisan nagyon menne a biztatósdi, de nem látom én kérem azt, hogy a nagy zsuga ismét be akarna mozdulni az "olcsó" részvényekre.

Olvasom is pld szanaszét a neten, milyen jó NYERSANYAGPIACI beszállók kínálkoznak...no kérem...legyünk legalább annyira észnél, amennyire egy általános iskolás ...magam kis egyszerű módján megpróbálok legalább ennyire magamnál maradni. Már vagy ezredszer írom, de nem is értem ilyenféle cikkek ki a fenének szólnak...? Szóval a bázisdeviza a nyersanyagoknál az USD. (amerikai dollárnak nevezett nemtudommi).

Namost...ha az eur usd képes pénteken hosszútávú sell trendbe esni , akkor most nyersanyagokat? Épp most? Ugyan minek....ha a dollár erősödni fog (vagy marad itt - mondjuk ezt is kötve hiszem), akkor IS veszíteni fogunk, mert a nyersanyagokat felszívó erő az alulfogyasztási  válság miatt alig működik....alapjáraton se...alulfogyasztási válság meg elég, ha a 80 as évek szintjére esik vissza a globális eladósodottság miatt a fogyasztás...szóval így most nem kéne inkább...mert ha az usd erősödik, akkor ezek bizony (lévén usd ben mérik őket) nem fognak emelkedni. Ellenkezőleg. No persze van itt az a nézet, miszerint az olaj ára pld  befolyásolja az usd árfolyamát...nincs mit mondanom erre. Occam borotvája elvén mi a könnyebb és egyszerűbb? Azt mondani a kg-ra, hogy az holnaptól nem 1000 gramm, hanem 1100? Mindezt egy tollvonással? Vagy a krumpliföldek terméshozamának mutatóival manipulálni? A hosszútávú trendfordulóról meg annyit (eur usd), hogy az utolsó bikapiacban 5,5 éven át az eur usd hosszútávú long trendben volt. Kissé alig jelentéktelen tény nálam ez az aprócska adat, hogy a dollár ilyen huncutul átfordult.

Dacára a sok sikeres alapkezelő véleményének, szerintem meg nem. Nem kéne most ezt az esést már megvenni. Szerintem ugyanis megfordultunk. No nem látványosan, és még nem elég meggyőzően ahhoz , hogy a szomszéd tehene is shortba csücsüljön, az majd az alja felé lesz.

Ha ehhez hozzáveszem azt, hogy választási év lesz nálunk....és pont most meg is fordult a világ a hátáról a hasára....

Nem kell rövid pozi és nem kell ugrabugra sem. Ez egész évre igaz. A héten lehet a sellpozikat szépen kiépítgetni, necces, visszapattanós, (de igazi medvés viselkedésű) árfolyamok lesznek, és a vola szépen lassan de biztosan elkezd nőni. Ahogy az a nagykönyben meg van írva.

Nyilván a pánik senkinek sem érdeke (lásd 20 as évek nagy rallijai után jött még nagyobb zakó, érdemes 1920-1930 között megnézni a chartokat), de egy igazi medvében ez nem elkerülhető, csak késleltethető.

Megvenni az esést? Aki erre bíztat, vegye meg ő.Nem értem...olyan magányos? Egyedül nem szeret vásárolni? Már nem snassz? Vegyük meg az esést.... nem rossz. Jó. Vedd meg te. Az neked miért jó, ha én is megveszem? Nem szeretsz egyedül keresni?  Vagy biztos a boltban megkérdik : egyedüli vagy társas longból származik a pénz? No mert ha társasból, akkor dupla áron számítom be....biztos emiatt van ez a sok rábeszélés nem?

Nem tudom még hol a vége (dow 4K lenne a papírforma, ha ez egy végleges visszafordulás). De nem tudom "végleges"-e ez vagy sem. Még nem.

Egy valami eszembe jutott. A medvepiac vége hosszú méla közöny. És stagnálás. Ez lenne az? Amit eddig láttunk...? Ha tényleg most fordultunk és "végleg",  akkor még a papírforma sem teljesült (11K), csak 107xx, ez így elképesztő eséssorozat kezdetének néz ki. Csak az egész medveralli cókumpakk normális indexkorrekciója is 9K alá mutat...hát még ha kitör némi likviditási zavar és kényszer itt-ott...

Van hová zakózni mindennek és mindenkinek. Egy a kérdés csak: ez az eszement tulajdonsága az indexnek, hogy széllel és mindennel szemben képes erős támaszról rendre megpattanni véget ért vagy sem? Ha az érzéseimre hallgatok, akkor kissé tartok tőle, hogy mégsem...ha megnézem a chartokat, akkor viszont megszűnt az index ilyen jellegű "ereje".

Heti shortépítés programját látom célravezetőnek.. Erős falak alatt szép széles sávban belépés elaprózva, kis adagokkal, az első nagy pánik-három nap harmadik nap dél körüli kiszórásával (persze ez csak egy szokás, jó az a következő fal feletti zárással is.) Aztán ha átesettt azon is, tovább short.

Sok sikert mindannyiunknak. 

****************feb15-19

Ahogy Zuzzo írta előző hsz-ben, változás. Az az egy biztos. Annyival azért megtoldhatjuk ezt az egyszerűséget, hogy mi változik és mivé? Ha igaz, hogy ez a változás időszaka, akkor az eddigi változik meg egy eddig nem jellemzőre. Eddig eszement vágtatás volt. Ez változik nem eszement vágtatásba. Gondolhatnók. De szerintem nem. Nem az eszement szűnik meg, hanem a vágtatás. Mert nem lesz. Esés az igen. De egyelőre még az sem. A nagy semmi volt a múlt hété az index oldaláról. Európa gyengébb mint Usa, Ázsia vegyes. Dax kifejezetten lélegeztetőgépen.

Megnéztem horrorba illő lehetőségeket is. Mindegyik horror arról szól, hogy tévedek. Megnéztem azt is, az olvasó oldaláról mi a fene haszna is lehet ennek a sok firkálmányak. Nem tudom, írom amit látok, vagy eszembe jut. De akkor  összekötöm a horrort , a vélt hasznossággal és praktikumokkal. Legyen, vegyük a forgatókönyveket. Elvben mi lehetséges és milyen eredménnyel.

De előtte még : mint írtam, az előző hét a shortépítésé. Ennek gyümölcse nem érett meg, nincs minek örülni. Eddig. Az eur usd ről még : 1980-1985 között  a nagy kilövés és igazi bika előszele volt, az index jócskán emelkedett az alatt az 5 év alatt is, igaz hektikusan, ugyanakkor öt éven át  az usd index meredeken emelkedett. (ha lett volna eur usd , akkor elképesztő iramban és megállás nélkül esett volna). Magyarabbul : egy olyan időszak volt, amikor az amerikai dollár úgy erősödött , hogy a rv piac is. Egy normális naprendszerben ez lenne a normális amúgy.

Öt év nagy idő. Ezt követően kilőtt mindegyik, egy irányba ment. Nem is ez a lényeg ebben, rég volt, tán igaz sem volt. Az a fontos,  hogy nem kőbe vésett és nem szentírás az eur usd semmilyen formában sem a rv piacokra, annak "áthallása " az indexre jól kivehető ok-okozati összefüggést mutat sok évre, de nem örökre. 

Az ábrát érdemes megnézni , ez a dow 100 éven át, logaritmikuson (tehát % ban mutatja a változást)

Kép

Ha egy ilyen chart lenne egy napos chart egy részvényről, vennétek belőle? Csak úgy kérdem...mindegy. Nem ez a fontos. Hátborzongató a 20-as éve vége. Nézzük csak meg ott a ficakban fent jobbra, az a mi kis elképesztő medvénk , ami első ránézésre nem is nagy, csak épp, gyors volt. Heves. Hirtelen. Aztán ott bal alul lent 1928, 1929, 1930....borzalom. Miféle esések voltak ott? Vissza a dollárra. 1971 Nixon, nem kell aranyfedezet az USD-nek. Vietnámi háború, hidegháború, miegymás...kommunisták keresése minden bokorban...1980 as évekre konszolidálódott a világpolitika annyira , hogy közös szovjet-amerikai űrutazás is keletkezett, olyan nagy barátok lettek hirtelen. 1980-tól indult el egy történelmi bikapiac, melyhez foghatót azóta se láttunk. Ennek sok oka van, az a baj, hogy nagy témát érintek, de csak egy kicsit akarom, ezért most kihagyok nagy ívű fellengzős magyarázatokat, a derivatív ügyletek legalizálását és elképesztő elszaporodását , a szabadon (mai formájában is még ez van) nyomható usd-t, és az elektronikus kereskedés elszaporodását említem meg mint három okot, de nem a teljesség igényével. Magam gyerek voltam még akkor, és hazánkban a Kádár rendszer uralma alatt voltunk, igaz, a végén már, de az oly mindegy, mert tőzsde közelébe sem férhettünk.Jó ha valaki külföldre utazhatott. Bár, a 80 -as évek elején már egészen fellazult sok minden. Volt egy Öböl háború, meg fekete hétfő, meg más csacskaságok , de ez a bikapiac akkor is kemény volt.  A bikák legbikábbika. Ennek a korszaknak a vége felé volt ez az említett 5 év, amikor egy durva usd erősödés majd ugyanolyan durva gyengülés övezte azt a tíz évet. Az index közben meg ment mint atom.

Ezt csak azért írom, mert a saját kis lokális szövegkörnyezetében lehet (sőt kell) vizsgálni  az eur usd-t, illetve az usd indexét, de ez nem állandó dolog,. Nem évente, nem gyorsan, de változik a környezet, változnak a gazdasági jellemzők, a pénz szerepe , az usd "teremtés és eltűnés" mechanizmusa, az őt körbevevő gazdasági klíma...és e szerint kell érteni, hogy létezik tágabb halmaz is, mint mondjuk a mostani utolsó 5-6 év banki zsonglőrködéseivel megtámasztott pénzverdei ralli. És e szerint váltakozó korszakok követik egymást az eur usd -ben (anno nyugatnémet márka vs amerikai dollár). Tehát nincs kőbe vésve, hogy ne lehetne folyamatos usd erősödés mellett indexemelkedés.

Ezt meg kell állapítani. És így érdemes ezt szemlélni. Távolabbról is, hogy aztán visszajöjjünk normális közelségbe, ahol már tudunk kezdeni is valamit  a megfgyelésekkel. De ha ezt megállapítottam, akkor azonnal tegyem hozzá ezt is : MA EZ EGYELŐRE ELKÉPZELHETETLEN. Tehát NEM ÁLL FENN olyan makrogazdasági rendszer (szerintem) az Usa körül, és globálisan a világgazdaságban most, hogy ha egészségesebb (nem egészséges, csak ...ebb) gazdasági helyzet állna be, és az alkotás , a teremtés felé fordulna ismét a világ (élén az Usa-val) nem pedig a meglévő erőforrások irreális elszívásából keletkezne haszon - vagyis a világ egyik csücskében akkor jobb, ha ugyanakkor ugyanannyival a másikban rosszabb, - akkor meg lehetne már vizsgálni a változás elvi lehetőségét, mely az éves, évtizedes szintű usd és index összefüggés megváltozása lenne. Elvben. Jut eszembe .."a befektetők a bizonságosabbnak vélt usd alapú eszközökbe fordultak, és a rv piacokból menekülnek" .....itt a példa kérem , de ez csak egy apró : 5 (!!) éven át rallizott a rv piac, az eur usd meg szakadt (szó szerint - illetve nem az eur usd, hanem a DEM-USD). Megjegyzem a Goldmark, az első világháború után már hígulni kezdett, elvált az aranystandardtól,de még nem vált fedezetnélküli semmivé. Szóval kik menekülnek és hová? Ugyan már...no meg főleg mostanában nagy üzlet államadósságot venni ugye? Amikor a kamatok a béka segge alatt vannak négy emelettel. Ó persze....Nem szégyellem, fogalmam sincs immáron, hogy mitől esik ennyire az eur usd, miközben az index nem. De legalább ilyen ökörségeket nem írok le...és most kedves elemző urak? Most hova menekül és kicsoda és mibe? Vagy most mi van? Semmi. Fogalmuk sincs. De a hasábot ki kell tölteni valamivel. Állandóan választ akarnak adni mindenre és megmagyarázni mindent. Minek? Elég egy évben kétszer jót mondani. Ami ül. És talál. A többi meg lehet "nemtudom " . Az legalább őszinte...az a kettő meg vagy bejön vagy nem.

Egybéként az árazás vs eur usd kérdését már érintettem egy éve , vagy kettő nem tudom...egy normális árazású tőzsdevilágban sima ügy lenne az usd erősödése melletti rv piaci erősödés, tartósan is. Olyan 4200 dow-tól felfelé pld. simán elképzelhető. Az egy tőkeáttétektől és agyoncsomagolt "termékek" túlsúlyától mentes reális árazás lenne , ahol nem a "likviditásbőség hajtja a piacokat" - na ezt fordítsd le magyarra ...mi a túrót jelenthet ez VALÓJÁBAN...egy jó ideje már az usd likividitásbősége hajtja vagy nem hajtja a piacokat (magyarul a bankok eltőzsdézgetnek), és csókolom. KÖZE NINCS MA MÁR SEMMILYEN GAZDASÁGI ÁLLÁSHOZ a világ tőzsdéinek. Köszönő viszonyban sincsenek. Node ....a probléma az, hogy lesznek. És köszönnek is majd egy nagyot egymásnak. Olyan 5K körül már a jóreggelt és ébresztő fiatalok elhangzik majd. Elsőként. Aztán hogy mi fogja meg a világ rv piacait.....no de ez lehet még 1-2 év is. Ez meg egy heti előrenemtudommi lenne. De ez eddig inkább minden össze-vissza....

Az eur usd témát tehát lezárva :  nincs kőbe vésve semmi, az usd vs rv piacok összefügése egy évtizeden belül 1-3 közötti alkalommal felborul. És akkor egész más megy, mint ami pld most. De most még ez van. Ha nem fűti a rv piacokat az usd "likviditásbősége", akkor nem fűti semmi. Az a szén a kandallóban. Megkockáztatom, ha elindulna a bankközi,vállalati,  intézményi és lakossági hitelezés, ki kéne vonni a rv piacokról a sok zsetont . Kérdés, mennyi a kötelező tartalékráta ....ha semmi, akkor nem kell csinálni semmit, ha emelik (Kína képes csak ilyesmire), akkor biza fel kell turbósítani a fedezetet, mert a habokra már nem lehet kölcsönözni.  Ha maradt ami volt, de nagyobb mint nulla, akkor annyinak ott kell lenni, plusz a pénznek, amit kikölcsönzök.

Egy sztori, csak mert eszembe jutott épp : (ugord át, nincs köze a jövő héthez), a minap szerencsétlenségemre belebotlottam baráti társaságommal eszmecsere közben egy pénzügyi befektető tanácsadó fiatalemberbe. Utólag tudtam meg ezt a titulust amúgy...neveket és helyszíneket nem említek...szóval annyi történt, hogy meglehetősen hangoskodó, agresszív stílusban próbálta az igazát (nem tudom miről ment  a hadova, félig se figyeltem oda ekkor) bizonyítani valamiről a barátaimnak (illetve annak a kettőnek aki figyelt rá).  Asszem a harmadik a csajokat stírölte épp én meg azon törtem a fejem milyen frappáns ürüggyel mentsem ki magam ebből az áldatlan és irritáló helyzetből.. amikor ezt hallottam : "ezek a magyarok hiján vannak minden pénzügyi kultúrának...". A fiatalember ezzel alaposan kiverte nálam a biztosítékot. Mondanom sem kell, azonnal fgyelni kezdtem.  Kérdésem is lett izibe : már megbocsáss, te melyik országból is érkeztél? - mondott egy városnevet hol született, nem írom le, a lényeg kis hazánkban található. Nohát akkor viszont milyen állampolgár is vagy? Magyar - mondja. És nem érti miért kérdem. Segítettem neki  : ha így mondod : "ezek a magyarok", akkor olybá tűnik, mint ha te nem lennél az. Pedig de. No és - kérdem - meg tudnád nekem mondani, hogy Platón , Szókratész vagy Arisztotelész élt -e előbb? És mi közük volt egymáshoz?  Pipacsszínbe öltözött a srác arca. Persze  gőze sem volt. Mondom néki : nos, ez lett volna a kultúra. Mondd csak a cég, ahol dolgozol mióta foglalkozik befektetési tanácsadással? Mondja mióta. No és miféle dolgokat szeretnétek , ha mások megvennének?  Ez már az ő terepe volt, fogalmam sincs miféle logika alapján mintha puskából lőtték volna ki belőle a szót, pénzügyi "termékek" sokaságáról szereztem hirtelen tudomást. Kérdés : hogy állnak a "termékeitek" az utóbbi 2 évben? Válaszából kiderült, hogy a zöme még mindig nem áll nullában sem. Arra is rákérdeztem, hogy nettó a vevők hogy állnak, de már ez nem tetszett neki...ugyanis tudni kell, attól, hogy a "termék" árfolyama mondjuk elérte a 2 évvel ezelőttit épp most, a közvetítő jutalékát levonva a vevőjük még messze nincs nullla közelében sem. Szagot fogott a srác már ekkor, nem közölt pontos adatokat, de elismerte, 2 éve nincs olyan vevőjük, aki pénzénél lenne. Utolsó kérdésem , és szelídre vettem nagyon a figurát, kedvesen mosolyogtam,nehogy ne válaszoljon : merre várod a következő 2 évben a rv és nyersanyagpiacot?   Nem húzom tovább, a lényeg, fogalma sem volt, (ebben nincs semmi kivetnivaló), és amikor végül megkérdeztem, hogy akiket most vételre csábítotok , hány éven át lesznek mínuszban? - már visszakérdezett : miért érdekel ez engem ennyire...mondom csak azért, mert ez meg a pénzügy. Mivel e három dolgot említetted : ezek a magyarok, pénzügy, meg kultúra...gondoltam  menjünk végig mindegyiken. Sorban. Végül közöltem az úriemberrel : pénzügyi kultúrához először pénz kell. Tőke. Megtakarítás. Aztán jöhet a kultúra. No meg persze itt vagytok ti, akik megmondjátok nekik a tutit meg  a frankót, venni kell és kész. Gondolkodás nélkül. Akkor az önálló gondokodás nem fog összejönni egyhamar. Nem is akármit és akárhogy kell venniük, ráadásul csakis tőletek. Óriási spread-el terhelve persze, mert hát ugye valljuk be férfiasan ...ebből éltek.

Hosszú volt a sztori, a tanulságot nem írom le. Persze a srác alaposan megsértődött. No ez legyen a legnagyobb problémám az életben, és akkor rendben is leszek.

Akkor jöjjön a forgatókönyv :

Első verzió : totál tévedtem, és ebből nem lesz esés, egy ideig itt hezitál majd kitör minden mint Vezúv (10 % esélyt ha adok ennek most).  11K ig elkísérem short fedezéssel, ott elengedem a fedezést, és még kap egy shortot. 11200 fölé nem fog menni. Cél nagyon alul a pincében, egyelőre nem is foglalkozom ezzel.

Második verzió : csinál egy duplacsúcshoz hasonlót, de már a 10700 nál is alacsonyabb tetővel , amiről hasonlóképp  lefordul mint az első alkalommal. Shortfedezéssel elksísérem odáig, és MIUTÁN látom a lefordulást, a fedezést elengedem. Legkésőbb ott, ahol a longot megnyitottam. Lévén előre nem tudom ha ott lesz, hogy 11K vagy lefordulás lesz belőle, ezért a fedezés csak pajzs, haszna nem sok lesz ebben az esetben (no persze utólag fog ez csak kiderülni).  Ennek egy 20 % esélyt adok maximum most.

Harmadik verzió : hezitál itt és lassú de biztos fordulás keletkezik erős rángásokkal, nő a vola, kivesz egy felső 10300 as kanócot is (esetleg, de benne van),  aztán ahogy most gondolom, lebukik első körben 9200 körülre. Ott lepihen a nagy ijedtségre. Ennek adok legnagyobb esélyt, bőven 70 % felett. A felrángások veszélyesek, mert előre tudnom kell, hogy ez most a rángógörcs következő alfejezete, vagy kilövés és első vagy második verzió lépett életbe. Erre való most egy szintsorozat, ami jelezni fog számomra, íme :

- dow 10380 felett zárt ÉS

- sp 1102 felett zárt ÉS

- aussi 4720 felett zárt ÉS

- dax 5800 felett zárt ÉS

- eur usd (lévén most az a fűtőanyag), 3980 közelébe került (+- 50 pont).

Valami ilyesmi fenti állás lenne, amelyik azt sugallná, esélyes a dupla cici , vagy akár a 11K dow. De addig....tökkizárt.

A véleményem jottányit sem változott az előző hetihez képest, egy kivételével : még erősebbnek látom a 11000-11200 közötti kínai nagy falat.

Még annyit, mert ki tudja érthető voltam vagy sem múltkor : noha a hetes chartok szerinti fekete vastag vonalak fölött, illetve azon tanyázik az index, de már ezeknél ERŐSEBB ellenállások alatt zárt az index nem egyszer. Igaz, mire eddig eljutott, már előtte is zakózott alaposat, mert az égig értek a fák. És ha ez igaz, márpedig igaz,hogy erős ellenállás alatt zárt nem egyszer,  akkor a hosszútávú macd divergencia is sokkal nagyobb súllyal esik ilyenkor latba és az összes többi negatív jel is, nem csak maga az árfolyam vs fekete vonalak. Nagyon erős fal alá zárni szinte az egész héten, vagy a dow, vagy az sp vagy mindkettő, az nem az erő jele. A daxon meglátszik az EU problémája, valami görög fizet-nem fizet, tud fizetni vagy elverte a pénzét dolog , de valljuk be őszintén...az dow indexnek ehhez alig van köze...

Usa és Ázsia ugye nem gondolja senki, hogy a görög probléma miatt esik (ha esik..).

Sok sikert.

****************marc8-12

A természetestől való drámai eltávolodás lesz majd - egyszer, valamikor  - a ma ismert civilizáció agonizációjának kezdete. És eljő a "halhatatlanság halála". Meggyőződésem, hogy az ember mindenek felett.  Túlélünk, létezünk, túl fogunk élni, és létezünk míg világ a világ. Mert az emberi szellem halhatatlan. Talán azt is megértjük sok kudarc, pusztulás és ujjászületés után, hogy  a gondolatok mindenek felett, hogy az vezérel mindent, hogy az az eredő, minden tett eredője is, minden cselekedet mögött a múltban egy elhatározás lappangott, és az tettként manifesztálódott később az univerzumban. Vagy a gondolatunk befolyásolt más gondolatokat,másokéit, vagy sajátunkét,  melyek szintén tetteink szüleivé  lettek később. Talán megértjük majd sok -sok kudarc után , hogy tehát a nyelv, az írott, a beszélt nyelv és a sok-sok  "ki nem mondott" szó nem más, mint gondolataink őrzője, a "testőrség", a "felvigyázók". Anyanyelvünk ránk vigyáz. Meder ő, ama patak biztos, szilárd medre, mely körbe veszi, átöleli, óvja, vigyázza gondolataink sodrát, gyakorta csillogó elmék gyúrják, dagasztják ott "műveiket", és eme gyöngyszemek sodrában ha szerencsések vagyunk, és megismerjük anyanyelvünkön keresztül e csodás gondolatok egy-egy kis szeletét, eltűnődhetünk újból létezésünk törékenységén, nagyságán, kicsiségén, okán és célján.

Talán majd egyszer eljő az idő, hogy nem engedjük nyelvünket tovább pusztítani.

Talán megérjük majd valamikor sok száz év múlva, hogy nem engedjük tovább gondolatainkat pusztítani. Mert a gondolat szabad. El a kezekkel tőle !

Ideológiagyárosok. Még nincsenek jegyezve a tőzsdén, még nem létezik ez a szektor hivatalosan. De gőzerővel dolgozik. Profitábilis, és óriási a piaca. Az ideológiagyáros olyan, mint egy tengerészgyalogos  kiképzőőrmester. Először legyalul mindent, ami ott van fent. A kezdeményezőkészséget fel kell váltsa feltétlen elfogadás. Az egészséges szemlélődést és objektivitást fel kell váltsa az intézményrendszereinkbe vetett feltétlen vakhit. A józan "paraszti" gondolkodást fel kell váltsa egy zárt logikai rendszerben való téblábolás, mely köré olyan vastag falakat építenek, hogy abból lehetetlen legyen kitörni. Aztán a legyalult pusztaságba berakva saját ideológiáját, előírt mítoszok rabjává válsz úgy, hogy nem is vagy tudatában. Ez persze természetes. Abban a pillanatban hogy tudatára ébredtél, máris nem vagy a rabja. 

A gondolatok sárbatiprásának elsődleges munkaeszköze az anyanyelv pusztítása. Képtelenség?

Nézzük hát...például igyenes...már senkiben fel sem merül, hogy az a probléma, hogy az mégsem ingyenes. Természetes ez már ?  De hát könyörgöm...akkor az nem "ingyenes. " - ne merészelje senki annak nevezni. Össze-vissza példálózom, de ez mind-mind az új szektor : az ideológiagyárak munkája.Brókerek...mindenki bízik bennük. Tanácsokat adnak, megkeresik őket azzal, hogy tanácsokat kérjenek tőlük. Tudva hogy ő ugyanazt amit neked javasol, nem teszi meg. Ő, a saját pénzével nem teszi ezt meg. De mennek hozzájuk tanácsokért. Elolvassák amiket írnak. Figyelik ha megszólalnak.Még "iskoláik" is vannak. Ahol tanítják őket. De kik is tanítják őket? Milliárdos tőzsdei guruk? Nem. Hát kik? Nézzetek utána, meglepődtök kik "oktatják" azon huszonéveseket, akik nektek fognak arról tanácsot adni majd, hogy mit csináljatok a pénzetekkel. Közben havi fix + jutalékért dolgoznak egy közvetítőcégnél, mivel a piacot direktben nem éred el. Különben miből is élnének ők szegények, ha mindenki közvetlenül beadhatná a piaci ajánlatát? Érdekes világ lenne....gyakorlatilag egyébként semmi akadálya azzal, hogy az internet azzá vált mára, ami. Semmi technikai operatív akadálya nincs annak, hogy te most ebben a pillanatban közvetlenül tehess (tehetnél) be egy ordert a piacra. Akármelyikre. Ahogy közvetlenül elérsz pld. egy szervert, ott egy rész esetleg a tiéd, és oda is azt teszel, amit akarsz. Csak döntés kérdése lenne. Erre a döntésre várhatsz nyugodtan.Akárcsak Godot-ra. (Azon brókereknek, akiket tisztelek mértéktartásukért, humánus viselkedésükért, a kisbüfik óvatosságra intéséért és jószándékúak - természetesen tisztelettel köszöntöm, de pontosan tudják, hogy nem rájuk, és hogy kikre is gondolok én ilyenkor...).

Ideológiagyárosok. Ideológia...mítoszok. . Generációkba lett nevelve az intézményrendszerekbe vetett vakhit, a brókerek "értenek" ahhoz, amit csinálnak. A politikus "érted" van.  A bank a te "barátod", kölcsön is ad neked...A leértékelés "érted" van, ha nem rohansz szanaszét vásárolni magad és megvenni a sok kacatot, lemaradsz mindenről mi szép és jó...hogy az ovodában profin elóvodáskodnak majd a gyerekeddel...valójában simán tönkeretszik mindazt, amit szeretettel , odafigyeléssel , törődéssel és egyenrangúként kezeléssel hétvégenként elérsz nála. Már az ovodában kezdik a parancsuralmi rendet, egy mindenkori felsőbb "hatalom" kinyilatkoztatásának feltétlen elfogadási kényszerét kódolják gyermekeinkbe. Az iskolában pedig már az "ez van és kész " elve őrjöng, valaha Dalton-i szinten tanították a kémiát - az atom oszthatatlan. Később állították, az elektronnál nincs kisebb. Ma néhány hajdan volt "elemi részecske" kvarkszerkezetét ismerve és ezt a sok nukleont nem tudni az ember mit is gondoljon. De egyet biztosan. Ahelyett, hogy a "megdönthetetlen tutit" nyitalkoznák ki generációnként, inkább gondolkodni tanítanák meg az embereket. Rózsaszín álom ez csupán. Legalább egy nemzedék felnőtt a "dicső" 1919-es tanácsköztársaságon, (sima hatelemit se végzett csőcselék volt valójában , ma terroristának hívnák őket),vagy a "felszabadulásunkon" - valójában helyet cseréltek, ,és jött egy új király. Mítoszok, ideológiák, hazugságok váltig valóságnak állítva. Később szemtelenül még azt is letagadva, hogy valaha azt állították.

Vagy : a rv piacokon érdemes "befektetni" ...ahogy elnézem a sok hazai kispapír tulajdonos kisbüfit, alaposan és könyörtelenül kitömték őket, míg a tulajdonosok röhögnek a markukban. Erre jó pld. a tőzsde. Akvizíciók? Ugyan már...egy ilyen világban, ahol a központosítás és a gigaméretek a legnagyobb probléma? IPO ....igen?  ("Initial Public Offering" magyarul Kezdeti Nyilvános Kibocsátás). Graphisoft 6000. Igaz, erre nem emlékeztek. Akkor mondok mást...AAA autó. Az nem volt olyan rég. Vagy Orco Property Group ? Harmincezer körül volt? Ha jól emlékszem. Lassan az otp eléri az utolsó gigaszakadásának árfolyamát, ez meg kétezer...mondjuk 15 helyett...de mindegy is. Olyan mindegy. A philaksziával is hasonló történik, csak lassabban. De a mítosz él, az ideológiagyárak teljes gőzzel háromműszakoznak,  a neten az elemzéseket el kell olvasni, el kell olvasni lehetőleg minél több információt, hogy abból "okosodj". Hogy majd tudj "dönteni. " No persze. Jótékony és hozzáértő intézmények sokasága tiporja egymást a neten, hogy te minél több pénzt kereshess minél gyorsabban. Nem vetted még észre?

Vagy : az olaj nélkül nincs élet...hallot már valaki Nikola Tesla-ról? És megnézte valaki az Usa történelmét 1900 környékén? Hogy miféle helyezkedés, micsoda világraszóló szélhámosságok mentek már akkor egy kőolajalapú világ felépítése céljából? Az indiánoktól a telepesek által elrabolt föld -ha nem termett semmit de semmit, még a gaz se nagyon akart...sólerakódások  és kén viszont mindenhol, - akkor azt örömmel adta el a telepes bagóért a messiásként odaérkező - ma a világot (részben) uraló - kőolajcégek kis kezdeményeinek. Bagóért megvették a földeket, ahol ha egy nagyobbat ugrottál, a kőolaj feltört, olyan közel volt akkor még a felszínhez. Ugyan mi ma a jövő nagy bulija? A megdönthetetlen és pótolhatatlan kőolajra alapuló világképhez való makacs konok ragaszkodás is beette magát a fejekbe úgy, mint a  testépítő bajnok szú a legkeményebb fába. És sajnos ez elég sötét függöny a gondolkodáson ahhoz, hogy minél kevesebben vegyék észre mi is a jövő nagy üzlete ha a kőolaj majd elfogy. Mert a helyezkedés már megy ez irányban ezerrel. Csak a szemünket kell kinyitni, és látható lesz.

Mítoszteremtés generációk számára...kb így néz ki a kocka alakú gömb születése...elmodom: az ükapám kimegy a kaszálóra, előtte odaszól ükanyámnak...ma este levest akarok, de aztán rotyogjon mire hazaérek. És este ükapám jóllakott egy összefőzött húslevessel, volt benne zöldség friss a kertből tonnaszám, egy fél kacsa belekerült és délután egy tyúk még elhalálozottt az esemény miatt. Nagyapám megy napszámba, előtte beszól nagyanyámnak : ma húslevesre vágyom, ha lehet csinálj egyet asszony...nagymamám addig ügyeskedik, míg felosztja magában a feloszthatatlant, jut is marad is...akkor ma levágok egy tyúkot...s teszünk bele zöldséget is, mindenfélét ami terem a kertben. A mai városlakó ha gyorsan húslevest akar, egy szupermarketben megvesz egy vaksötétben tápon megnőtt, fényt, kukoricát sosem látott ízetlen csirkét, melyet hónapokig előtte fagyasztottak, ha szerencséje van, vesz hozzá két sárgarépát, ami nyílegyenes és jó vastag, alakra kiváló csak épp íze nincs, még egy nyeszlett fehérrépát is beletesz, és hab a tortán, hogy ha nem úgy gondola, minek ebbe annyi zöldség, létezik zöldésgleves is, abba biztosan kell sok, ebbe minek...gyermekeim generációja húslevesport üldöz majd a sarki közértnek álcázott tablettásbor-kocsmákban , és beleteszi a mikróba felmelegedni. Az ükunokám pedig már nem fogja érteni, hogy miként készítették nagyapái korában a húslevest nem levesporból. És nem érti, hogy porokon kívül hogy létezhet más leves alapanyag. És máris megszületett a "műanyag fakanál".  

Sose feledjük el mi micsoda valójában. Ahelyett , hogy kész tényként elfogadjuk napjaink valóságként tálalt eszementségeit, nézzünk csak utána, milyen saját gazdaságát védő intézkedéseket és törvényeket hozott az usa , amikor még nem volt gazdasági nagyhatalom. Pontosan olyanokat, melyektől óva intenek minden államot ma már. Magas védővámok? Szentségtörés. Még mit nem... ne merészeld....mondják "liberális"  barátaink. - gúnyt üzve a "szabadság" szóból - liberation. Költségvetési hiány...már engedelmet...az meg mi? Amikor VIII. Henrik úgy látta, kevés a zseton és nem is forog és össze-vissza csencsel mindenki mindennel ahelyett, hogy pénz lenne és az mozogna, és saját kincstárába veretett saját pénzt? És azt kihelyezte az országba működni?  Akkor mit is jelentett egy kormány költségvetési hiánya? Sose feledjük mi micsoda valójában és minek is van. A nagy római császár se kezdte másként uralkodását...Julius Ceasar úgy odacsapott a lovak közé, hogy belepistult fél Európa. Azt mondta a monetáris jogokra, no hoci ide vele, nem nyúka piszka.  És értékálló pénzt veretett, ami kikerült a birodalomba, és abból csatornáztak, építették a fürdőket, mosakodtak tonnaszám, és építették ki a legütőképesebb hadsereget messze földön. Mátyás se csinált másképp, saját pénzt veretett. Azt hiszem az akkori logisztikailag és harcászatilag legfejletteb fekete serege nem nagyon jut még a szomszéd telkéig sem, nem hogy Bécsbe, ha szegénykém épp költségvetési hiánnyal küzködik...és éjjelente riadtan felébred ...szüzanyám, nekem költségvetési hiányom van...na most mi lesz...

Elméláztam itt a blogon visszaolvasás közben ,hogy tulajdonképpen min is vitatkoztok...pénzpiaci kereslet -kínálaton, és annak árfolyamokra gyakorolt hatásán. Őszintén szólva egy jottányit sem vagyok képes megérteni miről is beszéltek. Már 18xx - ban lefektették a mai pénzrendszer struktúrális alapjait, a semmiből teremtett jegybanki kamatozó pénz működésének és keletkezésének mechanizmusa egyszerű, megérteni viszont nehéz.  Nem paradoxon ez, csak az ideológiagyárosok kiváló munkát végeztek itt is. Így, hogy ők egy "vallási" köntösbe csomagolták ezt, (közgazdaságtan), és piedesztára emelték, létrehozva az egyik legbonyolultabb és legértelmetlenebb dolgot ami a világon létezik, és ezt az ideológiagyárosok háttértámogatásával minél nagyobb ködbe, kiismerhetetlenségbe és homályba tartják...így nem könnyű megérteni. Pontosabban fogalmazva csak annyit kéne tennünk, hogy a fejünkben hemzsegő sok-sok értelmetlenséget száműzzük. Hogy kidobjuk azt a töménytelen "szemetet " onnan fentről, ami a témában a kiképzőőrmesterek kártékony munkásságának következtében úgy lerakódott a fejünkbe, mint az érfalra a testben felszívódni és az enzimek segítségével lebomlani képtelen kalciumvegyületek, és lesz belőle egy "egészséges" kis érelmeszesedés. Sajnos ez inkább agyi érelmeszesedés.

Hadd említsek néhány alapvetést. Nem...nem célom senkit semmiről meggyőzni. A gondolat szabad. Tiszteletben tartom, és meghajlok előtte. Az egyenlőség és kiegyensúlyozottság elvén viszont a sajátomé is szabad, így most kiengedem kissé :

 1, bármely nemzet nem bocsájthat ki szabadon saját fizetőeszközt, ez csak kevesek priviléiguma (Usa, Svájc, Japán...pld.). Fel sem merül elég sokunkban, , hogy ez miért van így, normális ez vagy sem. Hogy a világtörténelem során minden keménykezű uralkodó, császár, király, vagy épp egy-egy születendő, de később már megerősödött nemzet ezzel kezdte, saját kontrollált fizetőeszközt bocsájtott ki magának és foggal körömmel védte saját gazdaságát, mert akkor az még gyenge volt....miután megerősödött, már persze hogy arról csacsog megállás nélkül, hogy tessék megnyitni piacaitokat , mert a szabad piaci verseny nemes, és okos jószág....és aki nem nyitja meg, az szembenézhet egy jó kis államcsőddel.

2, Amíg egy bank azt csinál amit akar, a központi jegybankokat senki és semmi nem kontrollálja , csak egy másik , felettes bank, addig ki mikor és honnan tudja, hogy épp mennyi "pénzt  " bocsájtanak ki és váltanak ide oda amoda a nemzetközi elektronikus pénzpiacon? Mert ők azt állítják? Mert a Gillette azt állítja, hogy az ő borotvája a legjobb? És akkor mi van?

Mert a FED azt álltja, hogy a mérlege rendben van? Hogy 1970 körül nem volt nagyobb arányú dollárteremtés mint most? Mégis kit szeretnének ilyen sületlenségekkel etetni? Megmondom...a célközönséget. Mindenkit. Bárkit. Minél több embert, annál jobb.Én sosem láttam semmilyen mérleget, ha látnám sem érdekelne, azt írnak bele amit akarnak.  A világ meg elhiszi vakon. Ilyen egyszerű ez. A bankoknak áll a világ. Ébresztő...No persze tőlük jön a legtöbb ideológiagyáros is. Meg az olajkartelltől. Logikus is , így utólag is.

Az intézményrendszereink épp a válságuk kellős közepében pancsikolnak, és akként kívánják magukat megmenteni, hogy még inkább a föld lakosságának irányából érkező feltétlen vakhit tartsa őket életben.  Ma bolygónk lakosságának 65 % -a szerint a pénz a legfontosabb dolog a viágon. Ha elérkeztünk a 95 höz, akkor vége. Ennek a résznek. És jön a központosítás, olyan módon, ahogy még sosem láttuk  a történelemben. Minden eszköz addigra már ehhez rendelkezésre fog állni. Egyébként ha kellően messziről és összehúzott szemmel ránézel mi folyik a világban, neked is szemet fog szúrni valami ilyesmi.Addigra már senki a világon nem is fogja érteni, hogy mi a túró is valójában a pénz. Már ma sem nagyon érti senki. Ezzel arányosan egyre kevésbé tudja bárki, hogy hogyan és hol készül, de legfőképpen KIK KÉSZÍTIK?  És milyen alapon fogják azt vissza és adják kamatra?  Ez a kérdés lassan már FEL SEM MERÜL.

Gondoljátok a devizapiacon "szabad- piaci" elvek alapján formálódnak az árfolyamok? Egyébként is...mi a fene az a "szabadpiac?" Egy újabb mítosz. A piaci esélyegyenlőség nem kevésbé nevetséges. Ez olyan, mint sosem élt hadvezérekről mesélni naphosszat. Hogy mit vacsoráztak. És hogyan éltek.

Miért? Megmondom...legyen ez egy lóverseny jó? Namost...feláll a sok ló, mindjárt start. És lehet rohanni. Csak sajna a startvonalon a kivénhedt gebék tömege, meg néhány táltosparipa. Esetleg lehet fogadásokat kötni melyik győz jó? Nem létezik sem szabad piac, sem esélyegyenlőség. Az erősebb irányít, és a gyengébbtől vesz el. Ez a játék célja, ezért van. A mítosz célja meg az, hogy a gyengébb versenybe álljon, azt képzelve, van bármi esélye. No mert ha be sem áll versenyezni, egymástól kell elvenniük, de inkább kartellekbe tömörülnek, és védik az árat, ami állandóan felfelé megy. Érdekes...az ember azt hinné, minél nagyobb a konkurencia, a pórnak annál jobb lesz, mert majd egymás alá ígérgetnek, hogy eladhassanak. Energiát,üzemanyagot, kiflit... Persze...ahogy azt móricka álmában elképzelte...

Ha eddig nem is, most már biztosan dörömböl benned : jó jó de mi a fene köze van mindennek ehhez a héthez ? És a heti előregondolkodáshoz?  Ha úgy véled semmi, akkor tévedsz . Mindjárt elmondom miért. Nem tudom mikor született, tán nem lehet egzaktul egy születésnapot felállítani neki, de nyugodtan köszönthetjük legújabb mítoszunkat...a világmédia, és az összes általam eddig (a teljesség igénye nélkül) megemlített intézményrendszer is ezzel fog etetni...hát itt kérem volt egy 2008 as pénzügyi válság , és kész. Mint egy tudathasadásos állapot. A válság oké, az volt, de hogy miként lett az megoldva, mi is történt amitől megszűnt annak lenni, hogy miért is most kell befektetni ismét a piacokra, hogy a pénzügyi válság tehát MIÉRT robbant ki és ha már vége (mert állítólag vége..) akkor MITŐL oldódott meg a probléma...egy árva nyúlfarknyi sort sem olvasni sehol. Tehát volt valami probléma, aminek eredője a ködbe vész, a megoldása a változatosság kedvéért szintén a ködbe vész. Egyszer csak lett egy válság, aztán egyszer csak meg nem lett. Legújabb ideológiagyári termékünk. Parancsoljatok, fogyasszátok egészséggel.

Sokszor mondtam már, közeledünk egy olyan ellenállásköteghez, mely nem túl gyakori. Még a megközelítése sem. Ha bikapiac van, akkor ettől lassan, de biztosan távolodik az évek alatt. Ha medve van, ez az első ami megfogja, ott ellaposodik kicsit a szakadás, aztán ahogy alákerül, megy minden mint atom lefelé. Aztán nekitugaszkodott , és most már itt toporog az aljában, nem sok, 11143 mértanilag dow, és ott van. Természetesen ne tévesszen meg senkit, könnyű megállapítani hol van, de nem pont itt lesz az, le is fel is szúrhat , de végül mint a légy, amelyik a falon egy nagyot koppan. Ez is fog. Aztán elhallgat.  Érdekes az az agonizáció, ahogy ez zajlik most.

Eur usd? Találgassunk? Minek...eddig az infláció és a nyersanyagárak elszállása megakadályozva ezzel. Ily módon fenntartható ez az eszement állapot még, mint írtam régebben, nagyon fontos az, hogy a nyersanyagárak nem szállhatnak el egy alulfogyasztási válság elején.  Eur usd teszi a dolgát. Nem gyengül a dollár olyan mértékben, hogy a nyersnyagárak az egekbe szökhessenek. (érdekes, hogy ugyanakkor a gyenge gazdaságú carrycélpont nemzetgazdaságoknál pld az üzemanyagárakban ennek semmi hatása...lásd nemzeti fizetőeszközük erőtlenségét - de nem is ők a fontosak ilyenkor).

Sok tévesztéses időszak lehet, ha rövidben kereskedünk. Nem kell. Az, hogy 11K ról lefordul erővel (ha addig fel is megy - de szerintem fel - igaz, ezt nehezen elfogadva nyekket láttam a múltkor, hibásan...csak leszúrt alaposan, de semmi több), szóval olyan ez a dolog, mint egy nagyon erős mágnes. Egész addig vonzza az árfolyamot, amíg meg nem érinti. Abban a pillanatban ha megérintette töltést vált, és ugyanekkora erővel taszítani kezdi, mint amivel eddig vonzotta. Egy nagyon vastag shortépítési sáv adott, amiből lefelé lehet szakaszosan zárni, illetve már hasznot védeni. Ha kiüt, lehet újra nyitni. De most pénteken nagy löketet kapott a dolog ismét (momentum), ami felfelé erő az indexnek. Tehát most még a long is lehet, de csak amíg tart a lendüllet. És nagyon véges a dolog. 10500 fölé zárás megtörtént, innentől már nincs akadálya, de még egy alacsonyabb duplacici veszélye fennáll. Ha az sem, akkor a koccanás. Hogy melyik lesz? Nem tudom. Egyformán esélyes mindegyik, nem látok érdemi eltérést a két végkifejlet valószínűsége között. De mondom...egy ilyen fal nagyon vonzó, míg először meg nincs érintve.

Utolsó shortépítési lehetőség ez már (a szentiment longok után, az első shortjelekre lehet nyitni újakat, felfelében most CSAK shorjelek után, longmenetben ne...), szóval utolsó nagy shortépítési időszak ez.

Megnéztem ugyanis más összefüggésekkel is a történetet. És a  nagy harci helyzet az, hogy ha sikerül 11K fölé konszolidálódni az árfolyamnak, többször visszaérinteni felülről a 11K -t, és tartósan fölé keveredni, akkor ránkszakad a bikapiac.

Bármekkora képtelenség ez itt most ilyen fundamentunokkal melyeknek én látom azokat, el kell higgyem, a chart nem hazudik.

A fölött már indul a bull piac. Lehet mazsolázni onnantól, hogy mit érdemes hosszútávra venni.

Egy kis ünneprontás is hadd legyen...hazánk egészen el is szakadhat idén a nemzetközi szentimenttől, és forintostól mindenestől mehetünk szembe is vele. Egészen homlokegyenest szembe is. Nem először lenne így választási évben.

Gondolom ha a középkorba születek bele, máglyán égetnek el, mint egy eretneket.Nem kívántam vérre menő vitákat provokálni. Inkább olyan ez, mint aki "elvégzi a dolgát." Nem akarom magamba folytani, akármilyen sületlenség és/vagy eretnekség is ez bárki szemében. Nyugalom. Csak egy vélemény ez itt. Semmi több. Véletlenül az enyém.

Cssrébe e sok zagyvaságért, hadd ajánljak egy kis olvasnivalót is neked erre a hétre.

Ray Bradbury : Marsbéli krónikák.

*********apr5-11

Az együttállásokat folytatom, nem bonyolítom most, mert ez az érdekes.Ha mind fölé kerül, eldőlt.Ha a zöme fölé került és a zöme a lényegi zöm, akkor is eldőlt. Annyit még erről, évekig távolodnak aztán ettől a szinttől, ha lefelé, akkor rövidebb ideig de gyorsabban, ha felfelé,. akkor 4-5 évet legalább, és lassan. Támasz ellenállás szintnek ezt használni sokáig jó lesz.

 • Dow : A-hoz nagyon közel,ott toporog az aljában 1,5 % ra alatta ZÖM Nem
 • S&P még 4 % A-ig, le van maradva ZÖM Nem
 • Aud/jpy a héten ELÉRTE  ZÖM Igen
 • Ausztrália 3 % A-ig ZÖM Nem
 • Németország  A pont felett kicsivel , felülteljesítő. Stoppnak (megelőlegezve a bizalmat egy bikapiacra ) az 5955 adódik. Elsőként. ZÖM Igen
 • Spanyolország 1 % - al egy akadály alatt, lemaradó, messze még az A ponttól,
 • Franciaország 12-13 % ra  A ponttól
 • Olaszország 28-30 % ra A ponttól, nagyon lemaradva.
 • Hollandia 4 % ra egy nagyon erős akadálytól, A pont olyan messze fenn északon, hogy a ködbe vész...
 • Svájc 6-7 % ra A ponttól, addig jelentős akadálya már nincs
 • Hong Kong A pont FELETT . Tapad egy akadályhoz.  ZÖM Igen
 • Japán : 16-18 % ra A ponttól,(közben az lejjebb is jött)
 • Egyesült Királyság A pont FELETT !! Ha önállóan léteznének indexek a világban, ez már bikapiacos instrumentum lenne. ZÖM Igen
 • Nasdaq 100 "A" pont felett , annak visszatesztje után már tör felfelé. Bika ha csak ez számítana.Most épp falhoz ért. ZÖM Igen
 • MSCI World index : nem változott szinte semmit. ZÖM Nem

Ha valaha volt helyzet ennyire határon, az most van. Részemről, ha ez a három : Ausztrália, S&P és Dow is fal fölé kerül, bikapiacnak tekintem átfogóan a piaci állapotokat. Ez merőben megváltoztatja az ember viselkedési módját. Egyedi részvények keresgélése a világban elindulhat például. De erről később. Most csak ennyi száraz infó, így állunk most. Felhívom szíves figyelmeteket, hogy ha erről egy erőteljes lefordulás indulna, akkor az az lesz, aminek látszik. Érintés után lefordulás. Attól még persze nekimehet később megint. Ha valóban bika lesz majd, akkor ez a fal minden egyes támadással egyre gyengébb lesz. még átlendülés előtt.

Kicsit gondokodtam, mi lehet az, ami kedvező bázisként hathat ennek a leendő bikapiaci állapotnak fundamentális oldalról. Nem jöttem rá. De még gondolkodom rajt.Részemről a medve akkor ér véget, ha az technikai oldalról minden instrumentumra a világban érvényes lehet. Tehát egy átfogó állapot. Nem keverendő ez a long trenddel, amibe a dow pld. már lassan 1 éve masszívan pancsikol. És a rv piacok zöme.

Sok sikert. 

****************marc29-apr2

Mindenkinek  ismerősek azok a bizonyos rések és  a gyertyakanóc otthagyások elmélete is - nyilván.  Megfigyelhető az idők során , hogy ha egy gyertya 2/3 -a kanóc akár felül akár alul, akkor az árfolyam idővel oda visszatér és testtel kiveszi azt a részt, vagyis fordul ott még egyet. De akkor már nem drámaian, hanem lassan , szépen , nyugodtan. Így valósul meg a "kanóc kivétele" testes gyertyával.A rések hasonlóképp előbb utóbb betöltődnek, de inkább előbb. Erre egzakt receptet nem tudok. Bizonyos piaci körülmények közt ez gyors, máskor lassabb. De betölti. Az oka nem fontos.

A devizapiacon is vannak kanócok, és vannak rések is. A kanóc gondolom világos, a rés oly módon keletkezhet, hogy hétvégén a devizapiac zárva van, így létezik egy nyitó és záró árfolyam. A nyitva hagyott tömeges rések a szakadások előtt fent keletkeztek (indexirány analógoknál) , melyeket lassan minden instrumentum betölt, van amelyik az utolsó fenti szakadáskor otthagyott rése helye fölött van már jóval. Az indexekkel ellentétes instrumentumoknál mindez fordítva igaz. Az indexsemlegeseknél nem figyelhető meg jelentős változás, mely az index okán, vagy/és azzal egy időben keletkezett, tehát arról ne beszéljünk most (nok/sek és társai...)

Jelenleg lent keletkeztek rések, nem kevés, indexben is (az nagyon beszédes), lent hagyott óriási kanócok kivét nélkül,  és nem kevés devizarés is. Ez így természeetsen nem szép, és hiányzik a konszolidált fordulás folyamata, mely nem hagy maga mögött réseket, pláne olyan óriásiakat felfelé irányba indulva, mint anno , amikor lefelé kezdett el potyogni. 

Minden jel szerint oda még egyszer visszanézünk, hogy mikor...nem találgatnék egyelőre, a 11143 (számított értékem, a szórása lehet 100-150 pont is a dowban - mert régi dolog) jelentős tényező, és fordító is lehet, illetve...lesz. Szerintem lesz. Nem hiszek, TA alapon (sem) a nem W alakban, de ez a W nem lesz szabályos, jobbra dől majd. Mikor...mikor...nyilván ez a kérdés.  Itt van most valami, ami fordító. Nézzük hogy állunk vele.

Azt figyeltem meg az évek során, hogy a tankhajó-szerű fordulások során (vagyis lassú, és az egész pénzpiacot érintő, pénzügyi alapostól, befektetési házastól , mindenestől fordulás) heves háború után történik, sosem akkor amikor számítunk rá (nem szól előtte senki), és a túlzó többség túlzóan optimista már ekkor. Már kezd az lenni...lassan itt az idő.

Ami fontos, minden dolog "valamiről" fordul majd le, de nem feltétlen erről a szintről, ami analóg lenne a dow ezen szintjével. Az első és legfontosabb, hogy az sp és dow IS egyaránt ezt érintse meg. Nem egyszerre fogják nyilván, lesz egy első meg egy második. Most az sp például lemaradó, második befutó esélyes, a dow közelebb került a szinthez. Szinte minden valami fontos dologhoz ér majd, és megérinti. Aztán a heves belharocok során ide oda cikáznak egyre növekvő volával, miközben a dolgok maguk elkezdenek önállóan menni annyit, hogy azt a "valamit" megérintsék újra és újra, de nem feltétlen azt (mint írtam már) ami analóg azzal ,ami a hetes charton jól kivehető az indexben.

A hét ennek jegyében fog eltelni, erőszakkal kapaszkodás felfelé, de amit érdemes megnézni és megnéztem, a fontos instrumentumok hogy állnak ez ügyben? Melyik lépte esetleg már át, vagy érintette és megállt, vagy ért valamihez, ami fontos nagyon ott fenn az egekben és hasonló prioritású mint a hetes chart mozgóátlaga.

Nagyon fontos, csak épp sok idő mire az ember megérti...valami mindig jól jelez a TA ban , csak éppen utólag. Nem előre. Van ami előre is jól jelez, csak nem ugyanazt jelzik, az egyik ezt, a másik azt.  Meg kell értenie mindenkinek aki itt hosszú időt akar eltölteni : chartot "olvasni" akárki tud. Eldönteni, hogy melyik a releváns jel vagy jelegyüttes, és melyik nem, erre rá még látni azt előre, hogy épp a piaci általános helyzet és az instrumentumok összessége mit jelez , ami meghatározza majd, hogy az egyedi chartokon mi lesz releváns épp és mi nem...nos, a siker kapuja valahol itt húzódik. A manuális kereskedésé természetesen. A kereskedő robotok ugyanis egész más elven működnek. Egy probléma algoritmikus megközelítése egész másképp zajlik. Ott ilyesmi döntésre nincs mód, így a "visszaesés" és  a mindenkori "minimum pont " mértéke válik szemponttá. Már az egyenlegben. És az ehhez kellően kifinomultan összeállított  stratégiák együttese lehet nyerő csak. De ez más múfaj, és köze sincs a héthez, tehát hagyom a témát.

Nem ide tartozik szorosan, de kikívánkozik : azt olvasom a neten az elemző uraktól, addig emelkednek a tőzsdék, elszakadva mindentől, amíg a "pénznyomtatás megy". Őket idézem. Hát kérem, a média mindig lenyűgöz. Jó reggelt kívánok. Volt idő , amikor még azt sem ismertük el, hogy egyáltalán van ilyen. Most, amikor már nem számít, leközöljük hogy számít? Annak már rég vége sajnos. Ez már a múlt. Most épp derivatív pozíciók épülnek ki , mint a tortára a hab. Csak halkan jegyzem meg, nagyot pukanni is ezek szoktak és a legkorábban. Ehhez már nem kell friss pénz, csak "kockázati éhség.." - mindig is imádtam ezeket a hangzatos kifejezéseket, melyek mögé egzakt tartalmat józan ésszel nem nagyon lehet elképzelni. Mert hát valljuk be férfiasan...az ilyen kifejezés egy relatítv közegben egy relatívum állapotát hivatott kifejezni, kockázati éhség mindig van (mi más lenne a tőzsdén) kérdés mindig az, hogy az épp mekkora. Így ha nem mérjük ezt a fogalmat , hogy kockázati éhség, mondjuk kilóra vagy centire, vagy inchre, vagy ölre, akkor mit sem ér azon kívül, hogy lenyűgözi a naiv hallhgatók-olvasók tömegeit. Nagyon jól hangzik ugyanis. Egy ilyen mondatnak örülni szoktam pld : a kockázati éhség 1,2 amperóra volt tegnap, mára 3,4 decibell lett. Csak sajnos ritkák. Az is egy eredeti gondolat az elemző uraktól, hogy a pénz hajtja a tőzsdét, és az minél frissebben ropog, annál hatásosabb. Az autót meg benzin, ha nem dízel. Jogos. Ott a pont.

A chart nem hazudik, addig megyünk, míg falba nem ütközünk. Tehát megnéztem mennyire "egységes " ma a megérkezésünk. És mennyi van vissza. Lássuk hát :

De előtte még, újra leírom : jellemzően alacsony kamatú világban extrém piaci mozgások ideje elkezdődött, és nem lesz vége egyhamar. A tőzsde megváltozott. Ezt szerintem aki már 3 éve trédel, érzi is. Nem ilyen volt akkor pld. Persze előtte sem, sőt...előtte még könnyebb volt. Ez most egyelőre nehezül csak - félreértés ne essék...itt nem arról van szó, hogy veszünk és kész...itt rövid időszakon belüli heves mozgásokról van szó, ahol a védelem nem helyezhető el jól (stop), mert a megnövekedett frkevencia miatt mire nyerőbe fordulsz már nem vagy poziban. Kiütött a stop. Feleslegesen. A jól elhelyezett stoppok kora megérkezett. Ennek van ma már prioritása. Ha valaki ezt a problémát megoldja, a nehezén túl van. És a következő 5-6 évet így letrédelheti, ennél gyakrabban ilyen szinten nem változik a tőzsde belülről.

Tehát az együttállások : nevezem A-val azt a szintet, ami a dowban az általam sokat emlegetett 11143 szint. Tehát ez legyen A. A távolságok érdekesek, ki milyen messze van ettől a helyzettől, vagy haladta esetleg már meg azt.

 • Dow : A-hoz nagyon közel,ott toporog az aljában 2 % ra alatta 
 • S&P még 4-5 % A-ig, le van maradva
 • Aud/jpy még 2.5 % A-ig
 • Ausztrália 3,5 % A-ig
 • Németország most van épp A ponton , felülteljesítő, érdemes figyelni itt, hogy merre lesz a séta, egy range szakasz innentől nem az erő jele lesz, mert tapadni fog A-hoz, az meg semmi, az még csak egy korai kocc és kész , de kiderül...érdekes, mert EU gazdasági domináns nemzet
 • Spanyolország 2 % - al egy akadály alatt, lemaradó, messze még az A ponttól,
 • Franciaország 4 % ra egy akadály alatt, lemaradó, még messzebb A ponttól mint Spanyolország,
 • Olaszország nagyon lemaradó, a lefelé irányba utolsó nagy szakadási rését kezdené megközelíteni csak, de attól is még messze (még hogy a rv árfolyamok zömmel ott vannak, mint a válság előtt....miért? mert elefántcsontpartot felhajtották meg mellé pusztabögyörőt?....vak vagyok, nem látom ezt, kivéve azon cégeknél, melyek az usában a legmanipuláltabbaknak számítanak, nos...ott keletkeztek furcsaságok igen, de ilyet leírni tendenciaként ....nem ez a valóság, nem ez a jellemző...)
 • Hollandia 3-4 % ra egy nagyon erős akadálytól, A pont olyan messze fenn északon, hogy a ködbe vész...
 • Svédország 7-8 % ra A ponttól, addig jelentős akadálya már nincs
 • Hong Kong A pont FELETT !!. . A kitörési (elrugaszkodási) szakasza behalt, A pontot visszatesztelte (normális)
 • Japán : 30 % ra A ponttól, az alatti első nagy akadálytól 10 % ra. Nagyon gyenge a válság előtti időkhöz képest. ( a nagy Japán cégek árfolyama miért nem számít bele abba az "állításba", hogy a cégek zöme már a válság előtti árfolyamon van? - hogy a Nikkei milyen cégekből áll, érdemes megnézni....
 • Egyesült Királyság A pont FELETT !! , annak visszatesztje sem történt még meg, kitörés utáni pihenőszakasz ez most épp....nyilván az extragyenge font a rv árfolyamokra hatással van, de ez nem ide tartozik, de felette van, ez tény. Visszateszt kötelező viszont. Anélkül nincs tovább fel.
 • Nasdaq 100 ez jár a legelőrébb, erős nagyon. "A" pont felett , annak visszatesztje után már tör felfelé.
 • MSCI World index : 'A' ponttól messze alul, és veszélyes, mert most formáz épp egy duplacsúcsot.   - ergo a világ indexeinek zöme már nem képes egységesen menetelni, külön régiókat "hajtanak fel", de az összkép már sokkal konszolidáltabb , a vágta megszűnt (fal alatt !!! és ez nem mindegy - nagyon nem...)

Jellemzően A pont alatt vagyunk. A meghatározó indexek A pont alatt. "A" pontról még annyit : az utolsó tömeges fölékerülés 2002-környékén volt, és 2007 ig tartott.

Továbbra is maradt a kérdés , ami már hetek óta ugyanaz.

Sok sikert.

*******************apr12-16

Kezdetnek egy chart :

Kép

Attól a bizonyos "ennyi volt" alászúrástól kezdve , amit megettem, teszi ami előre látható volt. fekete vonalról pattanás utána tetejéig ment, ahol mintha ott se lenne az akadály, csak megpihent ott, de aztán tovább fel. 11K pénteken megérintetett. A lehetséges valószínű jövő és az ehhez tartozó forgatókönyv: új long ne. Már ne.Meglévőek stoppjának felhúzása ésszerű közeli szintre. Ésszerűn értem : napon belüli volatilitás ne üsse ki potyára az embert, de az első gyanús jelre dobás. Ez nálam erre a hétre 10863. Minden long cél :11110. Nem csak erre a hétre.  Egész addig a helyzetig, míg 11288 fölé nem kerül az index. Tartósan. Ráadásul visszateszt is lehet, ha valóban kitörés lesz onnantól. De nem lesz sima ügy. A vola a gyj szezon kezdetével megnő. Érdekes, pont eddigre ért ide. Két dolog is összefut itt : az a vastag kék vonal, mely most 11132 re esik. 50-100 pont eltérés lehet tőle. A medve esés 61,8 % fibo is itt van, 11247-en. Belefér simán a vastag kék szórásába. E kettő együtt adja az eddigi menetelés óta eltelt legerősebb akadályt. A vastag zöld felett részemről bikapiac van (van akinek sokkal hamarabb is, nekem nem), olyan helyzet ez, mint 2003 ban volt utoljára. Tudni kell még, ettől a vastag kéktől mindig (értsd mindig) eltávolodott nagyon. Gyakorlatilag bikapiacon egy érinthetetlen akadály ez, mely folyamatosan emelkedve folyamatosan "tolja" felfelé az árfolyamot. 2006 nyarán is messze volt tőle, 1000 pontos esést követően lett egy medvepiacot sosem látott széles kisbüfitábor számára nem várt esés a béten, elég meredeken és riasztóan. De még akkor se érintette meg, a közelébe se ment.

Ezt most azért írom, mert ennyi pokolgépen és időzített bombán ülve, mely a fundamentumokat illeti (józan ésszel megközelítve legalábbis), ki a fenének van kedve longolni....hát...márpedig 11288 felett már csak az ATH alatt valamivel szint fog erős akadályt képezni. Ha meg azt is átviszi...sok évre adott az irány, nagyon sokra. Azért jó ezt szóba hozni, mert sok szó esik , hogy esnie kéne, és a fundamentumok így meg úgy...azok brutál rosszak. De egy művi világban élünk, ahol nem az számít mi van, hanem az, hogy az emberek mit hisznek arról, hogy mi van. A fundamentumok alapján a buxnak évtizedes minimumon kéne lennie. De nem ott van.

Miért? Egyszerű...semmi köze mára már a tőzsdének a fundamentumokhoz. Ugyan már...mi köze? Hazánk (és ez nem titok) elképesztően gyenge gazdasági teljesítményt nyújtott az elmúlt 8 évben. Kérem, tessék ezt megnézni, ebben a világon semmi politika nincs, nézzék meg kedves olvasóim, hogy állunk e téren. Semmi újat sem mondtam. Sehogy. Csapnivalóan rossz minden mutató. Minek tölteném az időt ide belinkelni azt, amit úgy is elértek bárhol a guglin.

Erre mit tesz a tőzsde? Megy mint atom felfelé. Gondoljátok az usában más a helyzet? Frászt más. Erre mit tesz a tőzsde? Megy mint atom felfelé. Ha Usa megy, mi is. Ha Usa nem megy, mi sem. Hol itt a hazai fundamentum? Maradnék részemről továbbra is a csártoknál. Tehát a heti teendők részemről : szűkíteni a longok stoppjait, közelebb vinni amennyire csak lehetséges a fölös kiütést elkerülendő. 11110 körül kézzel zárni a dow longokat. És várni. 11288 fölé zárva el lehet gondolkodni azon, hogy beszállunk vagy sem. Részemről természetesen igen. Megpróbálom észrevenni, hogy ez álfelszúrás , vagy valóban megyünk tovább. Ha long 11288, akkor annak stoppja és shortszint is a fal alatt, tehát  11070 kiváló lesz sellnek is. És így tovább, míg el nem kezd eltávolodni ettől a vonaltól az index. Mert el fog.

Ez ebben a szép, hogy ehhez sosem tapad tartósan. Jó kiindulópont le is és fel is. Viszont nagyon erős. Nem hiszitek? Nem baj. Nem azért írtam. Ki fog derülni. 11288 long esetén 11600 körül nulla védése aktuális, és lássuk, azon a statikus puklin átmegy -e. Ha igen, következő stoppnak már a 115xx kiváló lesz, és az már bikás stop, messze messze alulról kísérjük az árfolyamot felfelé. 124xx -nél pedig kézzel zárjuk a longot, ha odáig felmenne.Mert ott van egy kis ócska akadály. Felette tovább long.

Előreszaladtam. Hol vagyunk még ettől...sehol. Egyébként szerintem a viág x-edik csodája lenne, ha átvinné. Csak úgy. És menne tovább töretlenül. Mivel elsődlegesnek tartom a szentiment alakulására a dow-t, azért erről írok. De nem árt most megnézni, a többiek hogy állnak. Ja és még el nem felejtem...2000 előtt már volt egy 3-4-5 év, amikor dollár erősödés mellett mentek az indexek felfelé, nem is akár hogy. De erről korábban már írtam.

S&p ugyanez a fal 1224, de már alatta valamivel nem árt zárni, alakul a papírforma, már nem annyira lemaradó mint egy hete, a dowhoz képest. Két stop adódik, egy 1186 on, (spórolós), egy 1179-en (bőkezűbb).

Javaslom most a mértéktartást. Nem hallani mást már, mint longot, mindenhonnan. Veszélyesen erős fal alá értünk, ahogy azt vártam. 11K megvolt, itt már ha egy erős lefordulás indulna, teljesített a cél, megvolt. Jobb most kézreülni, és megvárni mi lesz. Új pozi nem kell most. A régiek karbantartása elég.

Szerintem egyébként le fog fordulni. Az a papírforma. Miért viselkedne állandóan papírforma ellen, a nagy számok törvénye alapján állandóan a kivételeket képezve?  Jele még nincs fordulásnak. De leírom azért : short csak az első jelre, de csak arra. Csak azért, mert fal alá értünk, ne. Felesleges. Innen eldől nagy távolságokra az irány. Ha tovább fel, akkor hosszabban lassabban fel, ha fordulunk, akkor erősen és gyorsabban le. A trend sem mindegy. Amíg az indexek nem váltanak sell trendbe, addig hiába is várunk komoly esést. Nem fog jönni. Most arra célzok, hogy long indextrendben egy esés csak korrekció. Semmi más. És az S&P 1069 környékén váltana trendet, ha az ma lenne. Mélyen van az még a nettó shortopozikhoz.

A figyelőlistámon lévő instrumentumok állása most :

 • Dow : A-hoz nagyon közel,ott toporog az aljában 1 % ra alatta ZÖM Nem
 • S&P még 2 % A-ig ZÖM Nem
 • Aud/jpy a héten ELÉRTE , MEGÁLLT, ZÖM Igen
 • Ausztrália 2,4 % A-ig ZÖM Nem
 • Németország  A pont felett kicsivel , ez így még csak felszúrás és kis megtorpanás is, de felülteljesítő. Stoppnak 6014 adódik. ZÖM Igen
 • Hong Kong A pont FELETT . Duplacsúcs veszélyes, ha lefordulás lenne.  ZÖM Igen
 • Egyesült Királyság A pont FELETT !! Ha önállóan léteznének indexek a világban, ez már bikapiacos instrumentum lenne. ZÖM Igen
 • Nasdaq 100 "A" pont felett , annak visszatesztje után már tör felfelé. Bika ha csak ez számítana.ATH ig nincs akadálya már (de nem önálló, vigyázat...). ZÖM Igen
 • MSCI World index :a képen, ZÖM Nem

 

 

Ja és természetesen ez az egész véleményem a bétre is igaz, bár gondolom ott már partvonalon vagytok a választások miatt. Túl lutri ez így már. Várjuk meg a dow hogyan alakul, és ahhoz képest lehet a béten végre már a szó szoros értelmében long pozikat felvenni. Akkor magam is mazsolázom, és most hagjyuk , hogy ez mennyire ésszerű, vagy reális. A tőzsdéknek ma már a XXI. században alig van közük a racionalitásokhoz. Régen még csak-csak. Ne feledjük, Koszto sem ilyen tőzsdén nevelkedett...magam már abban is kételkedem, egyáltalán beérik-e valaha a tőzsdei árfolyamok a fundamentumokat...de nyilván beérik, csak olyan sokára, ami normálisan már nem kezelhető le. Közgazdasági tőzsdézés elég esélytelen így. No nem mintha a többi fajta mosolyország lenne manapság...

Sok sikert.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vallottak a bankvezérek

bozarg,2010.01.14 13:27

Nem linkelem be a cikket, gondolom több oldalon is írtak róla, csak egy két érdekesség.

"A bankvezérek nem ismerték el felelősségüket a válságban... a hibás üzleti döntéseknek is szerepük volt a válságban, de elsősorban a politikusokat és a gazdaság egészét hibáztatták a gondokért a bankvezetők."

"a vezérek továbbra is bíznak abban, hogy egy újabb pénzügyi sokk esetén megsegíti őket az állam, hisz túl nagyok ahhoz, hogy elbukjanak. Blankfein szerint akár saját bankja, akár a Bank of America, a JPMorgan Chase vagy a Morgan Stanley esetében beavatkozna a kormány, ha ennek szükségét látná."

Hogy miért nem bírják ezeket meglincselni odakint.

A meghalgatás legjobb mondata a bizottság elnökétől: “úgy tűnik nekem egy kicsit, mintha hibás fékekkel adtak volna el autót, majd biztosítást kötöttek volna ilyen autók vevőire"one trade

bozarg,2010.01.12 00:12

"Nem szalad el ez a tőzsde sehová. És hadd kérdezzek egy nagyon egyszerűt... mi van akkor, ha semmi mást idén nem trédelsz, csak az ELSŐ TANKHAJÓFORDULÁStól kezdve felveszel pozit, és aztán a VISSZAFORDULÁSkor zárod? És ez lesz egész évi trédelésed?"

Az maga lenne a tökély. :) Na persze a sávos beszálló miatt több lesz, de ugrálni nem szeretnék.

heti elemzések

bozarg,2010.01.12 00:03

Már kezdtek hiányozni eme remek írások, jó újra olvasni a sok bolond hír mellett valami értelmeset is.