Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009Q2

2009.04.20

D jul27-31

Történelmi falak alatt az index, nagyon megggyőző rallival és nem túl meggyőző támogatással jutott el eddig. Ezen falak fölé felszúrhat , de elsőre nem viszi át őket. Nem fogja. Lefelé van a "forró kályha elv", arról felpattan gyorsan, ha történelmi és erős az az ellenállás. Felfelében az ilyen falak megálljt parancsolnak, esetleg több kis próbálkozást a fölékerülésre,aztán váratlanul  vezényszóra egyszer csak hirtelen lefordul. De szüttyögés is megelőzheti.

1000 körül vastagszik ez az ellenállás az S&p ben,  9250-9450 között húzódik ez a dowban, a bét meg megy, amerre a szentiment viszi.Pontosan arra. Önállóan elemezni semmi értelme.

Fontos devizakeresztek egy széles sávban mint beteg legyek össze-vissza mennek. A sávon belül nem kiszámítható a viselkedésük. Az MSCI World index az elmúlt 1-2 hétben kapott egy nagyon erős long jelet, ez nagyon fontos. Látszik is az eredménye. 

Tudom, nehezen hihető, de ennyi volt egyelőre. Két dolog változott bennem a múlt hét után. Az első, alaposan megnéztem, és kizártnak tartom a falak átvitelét elsőre, ha a FEL erő is lesz a nagyobb továbbra is, erről akkor is le fog fordulni.  A kérdés, meddig esik. Van hely esni. Vélhetően ha a jelentéseknek vége, okafogyottá is válik ez a nem normális emelkedés. Vagyis megerősödött bennem az a vélemény, hogy kb az utolsó 10 % -ában vagyunk most a medverallinak, a 90 % -a már "elhangzott".

Ha még valaki emlékszik milyen egy bikapiac, az tudja, nem ilyen. A bika egy kiegyensúlyozott, nyugodt, volatilitástól mentesebb , fundamentális oldalról nem veszélyeztetett környezetben történő lassú !!! de biztos !!! emelkedés.  Ami történik most, továbbra is ékes bizonyítéka a medvepiacnak, akármennyire is hihetetlen. 2 % emelkedés, 0,5 % esés, 1 % emelkedés, 0,75 % esés, 2,1 % emelkedés...satöbbi...ez egy bikapiaci viselkedés. Másképp szólva, még bull piacon is ekkora száguldás az indexben előrevetííti  a jelentős esést. Korrekciónak is szokták ezt hívni. Mindegy mi a neve, a lényeg nem változott. Egyelőre. A mély erők lettek kiegyenlítettebbek, és sokkal kevésbé vezet már a LE irány a FEL iránnyal szemben. De még vezet.

Ez csak egy vélemény most amit írok: nem tudom hányan trédeltek közületek aktívan ezt megelőzően medvepiacon. Szóval csak annyit mondok : ne szeressetek bele egyik irányba se. Az előző medvében a legfájóbb pillanatban szinte a legváratlanabbul újult ki az állandó esés, a média hasonlóképp írt mint most, a közhangulat is hasonló volt mint most, és egy dupla alj lett belőle.Gyorsan lelátogatott az előző mélypontig minden.

A másik dolog ami változott bennem a múlt hét óta, a lefordulás utáni gyors, heves és szűnni nem akaró szakadást nem tartom annyira valószínűnek mint eddig. Vagyis úgy látom most, megnőtt az esély arra, hogy fájdalmas zuhanások után az index ismét nekimegy ennek a falnak (majd) amiről nemsokára lefordul (majd). És akkor át is viszi. Ha átviszi, sok lesz még fel. Pontosabban fogalmazva  tehát megnőtt ennek a varinak az esélye szerintem, de még mindig ezt tartom kevésbé valószínűnek, de most már nem annyira valószínű mint eddig volt. (MSCI nem lebecsülendő)

Tippözönt nem akarok. Hüyeség. Még változhat a dolog, és végül is nincs sok vari, beletrafálni véletlenül..még a látszatát is kerülöm.  Azért leírom mit valószínűsítek. Az a bizonyos dolog és INDOK , amikor az otp -ről írtam régebben , hogy visszatesztelheti az első szakadási szintjét (5950) még nem szűnt meg. Továbbra is él. Nagyon erős indok az . Ami nehéz :  időrendi sorrendbe tenni a jövő eseményeit. Mi mi után következik majd. Nos, most ebben a pillanatban ezt az  időrendi eseménysorrendet tartom a legvalószínűbbnek : volatilitás persze marad szokatlanul nagy, a piac bearish marad,  erről az ominózus falról lefordul elsőre minden, legalább az első támaszig visszapotty, ez heves és csalós is lehet, aztán az index ismét nekirugaszkodik, és másodszorra már átmegy ezen, és az első nagy szakadási szintig felküszködi magát az index végül (tehát szeptemberi nagy esések ily módon nem lesznek szerintem - kivéve, ha ennek az emelkedésnek a korrekciója tart még akkor) , ez az első nagy szakadási szint elég magas mindenhol.

Ezek havi szintű történések, tehát nehéz lenne megmondanom, mely hónapban mi lesz. De a folyamatok egymásutánját így tartom most valószínűnek. Rövidebben tehát : lefordulás most, kiadós esés, de erős támasz megtart mindent (max a második erős), onnan ismét neki ennek a szintnek ahol most vagyunk, átviszi, és hónapokon át fel a nagy letörési pontokig. Ott azok a pontok , pontosabban az alatti , de ahhoz közeli környék szerintem aztán végleg lefordít mindent, és 2010 első harmadában kiújul a vérmedve, mi sem ússzuk meg, sőt...nálunk ez hatványozottan fog jelentkezni, mert választási év is bonyolítja a dolgokat.

Ezt a "jósözönt" azért elteszem magamnak, mert érdekel majd később, hogy mennyit is ért. Alapos indokom van ezt hinni, mert a különböző időbontások információ , melyek egymásnak homlokegyenest ellent is mondanak most itt-ott, csak ezzel a forgatókönyvvel valósulnak meg hiánytalanul úgy, hogy menet közben kényelmesen "üthették" is az infók egymást, tehát más-más jelet adtak haviban pld mint hetesen, de mégis minden végül igaz lett.

A hét kérdése adott, és egyértelmű : megállít a fal vagy sem. Fontos, hogy ez nem esés, hanem emelkedés közbeni nagyon erős fal. Tehát az azonnali lefordulás nem annyira sanszos ilyenkor, mint esés után a forró kályha felpattanás. Szöszömötölés, tüttyögés megelőzheti az esést ugyanolyan valószínűséggel, mint az azonnali szakadás ahogy a falat megérinti.

Új long már ne, a régi longok stoppját közel vinni az árfolyamhoz, és NEM elhinni, hogy a fal fölé ment elsőre (felszúrás ugyanis lehet), ha long nyerő van, nyugalom, ha több napot fal fölé zár az index, csak akkor történt meg a csoda. Addig nem. Long nyerő után, ha a stop kiüt, kérek mindenkit, ne akarjon gyorsan, és kis esések után visszaszállni longba. Vagy még rosszabb : az álfelszúrásba ( ha lesz) belevenni. Akkor a stop a fal alatt közvetlenül, és azonnal kidobni.

Új short még ne, nagyon közel a falhoz kis apró méretet lehet, de amíg nem jön a LE jel , addig érdemi méretű short pozit nem szabad felvenni. Tehát a "fal alatt vagyunk" indokával csak nagyon kicsi short legyen, ha lefordul és jönnek a jelek, akkor már lehet bátran.

Ez a hét valószínűleg eldönti a fent leírt kérdést. Ehhez mérten kell eljárni.

Sok sikert kívánok.

***************

D jul20-24

Nagy és részemről nem várt fordulat állt be kedden az indexben, azóta is töretlenül halad előre. Ezzel hétfőn egy első, leggyengébb szintet teljesítette le irányba , aztán elképesztő iramban, nem túl meggyőző forgalommal kilőtt az index. Első alkalommal a heti elemzések során elszámítottam magam. Ritka és ellentmondó helyzetből nem várt fordulat állt be. Van ez így a tőzsdén - sajnos.

Két probléAma adódott azt hiszem : először is meg kéne magyaráznom, miért teszem azt amit, miért őrizgetem például a béten a shorjaimat még, holott máskor már ilyen helyzetben rég fordultam és longra álltam. Nem hiszem , hogy van ételme firkálgatnom, ha zavart hagyok magam mögött azzal, amit teszek. Így számotokra a blog olvasása értelmetlenné válna. Tehát tartozom a kimerítő magyarázattal. Ennek eleget is teszek. 

A másik probléma: objektív, elvonatkoztatva mindentől, mintha nettó nulla poziban lennék, meg kell néznem pontosan mi folyik itt, miként, minek értékeljem az elmúlt pár nap indexralliját. És a jelenlegi átfogó helyzet alapján a hét eseményeit előre kell jeleznem. Magamnak is nagyon hasznos lenne. Most nagyon elkél egy okos körülnézés, mert itt nagyot lehet zakózni, most ördögi a helyzet. A longosok elvérezhetnek kegyetlen gyorsan, ha bekövetkezik mégis , amire számítok (szubjektív), a shortosok simán elvérezhetnek , ha ez a tendencia folytatódik és az index a 9250-et osrtomolja mondjuk hét végén már. (9300 helyett, az már nem aktuális).

A bux shortjaimról annyit, nyilván senki nem követ itt senkit..véleményeket írunk. Ezért eszembe se jut azt írnom, hogy ne kövessetek. Több hetes ciklusra álltam át, és nagy időintervallumban próbálom most trédelni a bux0912-őt. Más oka is van amiért nem fordultam meg. Ez pedig a következő : nyilvántartok magamnak támogatott, és nem támogatott emelkedést. A támogatott azt jelenti, hogy minden olyan körülmény, melyet vizsgálni szoktam, megerősíti, illetve inkább jellemzően előre jelzi az index mozgását, jelen esetben emelkedését. Ennek hiányában nem támogatott az emelkedés.Mot az index húzza a körülményeket, (sokkal kevésbé mint ahogy az index mozog), és nem a körülmények határozzák meg az indexet. Ritka az ilyen, most épp ez van. Ilyenkor szoktam fájdalmas perceken , napokon , heteken keresztülvergődve , de kitartani eredeti elképzelésem mellett. Természetesen van stoppom, de az még messze van, 17K felett valahol, majd megnézem. Egyelőre nem foglalkozom még vele.Ezen kívül az emelkedés jellege (sok év megfigyelése) lehet bikás, vagy medvés. A bikás emelkedés egy nyugodt, lassú, 45 fokot sem elérő, higgadt lassú emelkedés, kis volával. A beleadások nagyon hevesek, gyorsak, az első valamirevaló támasz alá leszúrhat, de aztán azon zár, és folytatja ahol abbahagyta, komótosan kis volával araszol tovább fel.A medvés emelkedés ilyen, amit most látunk. Hevesen, több timeframe alapján is 45 fokot elér, vagy meghalad az emelkedés meredeksége, mintha sosem akarna megállni (hasonlít a bika végső szakaszához ez, csak ugye az bikapiacon van...). A beleadások pedig az elején hevesek,de aztán állj és felépülés helyett további komótos csorgás következik, majd további még súlyosabb esés. Jelenleg egy számomra meglepő fordulattal az előző hét keddjétől tán...folyamatos megállás nélküli emelkedés van. Amikor e sorokat írom, a dow hatodik napja töretlenül emelkedik nagyon magas szögben, 8804 épp most, (hétfő 11:39) és megy mint atom. 8850 felett újabb kilövés lesz, és akkor ma is képes lesz napi maxon zárni.Ennyit arról, miért nem dobom a shorjaimat. Egyébként számtalanszor láttam már ilyet, egy percig nem aggódom a miatt, hogy vesztesen jönnék ki a bux0912 shortból. Időben már nincs messze a szakadás, de árfolyamban még odébb lehet.

És most jöjjön a heti előre :

Az a kis kép nem véletlen a blog nyitóoldalán...valóban nagy a dilemma bennem most, hogy ere a hétre mi várható. Jelenleg a devizapiac semleges képet ad, nem támogatja ezt az eszeveszett tempót  , az egy eur usd ami nem hagyja magát, és arányosan megy északnak. Releváns jelző ez most, amíg nem lesz zakóközelben, addig nem lesz index esés sem. (lásd bankóprés "megoldás").

Dow : 8850 áttörése esetén (zárjon fölé kereskedési időben) jön a 9050-9250. Arról le fog fordulni. Shortjaim számára ezt a szintet tartom maximumnak. Olyan viszont nem volt még, hogy egy ilyen akadályt (ami ott van súlyos dolog) átvigye elsőre. Ha addig ilyen tempóban felmegy, még valószínűbb a nagyon heves csökkenés. Az ezt követő lehetséges események már nem e hét témaköre. Tehát max addig , onnan nyekk.

Eur usd : 1.4360-4380 vastag fal erre a hétre. Azt nem viszi át elsőre, és az egybeesés megfelelő, kb egyidőben elérhető e szint a dow fallal, de az eur usd előre mozog.

Aud jpy, eur jpy most vannak ellennállás alatt közvetlenül, amit ostromolnak épp most ebben a percben is. 76,80 és 134.50 ostroma zajlik. Ha sikerül,akkor eur jpy 135.10 , ha az is sikerül 135.90. Szinkron az eur usd haladásával nyilván longolható. De ezeknél a szinteknél (alatt) zárni, felette tovább long.

A 6 tőzsdenapja tartó töretlen emelkedés magában hordozza már a heves "korrekció" lehetőségét is. Nagyon gyege támaszról pattant minden, és 1 hónap összes csökkenését 6 nap alatt ledolgozta a dow. Részemről már partvonal, és kivárom , míg lehetőségem lesz. Kis rövid trédek esetleg. illetve a bux0912 sell, de az hosszú pozi.

Jelenleg minden északra áll, a falakat írtam, a lefordulás ezekről lehetséges csak, a semmiről nem fordul vissza semmi.

Annyit írhatok, amit tennék : ha nem lenne pozim, nem vennék fel újat. Megvárnám az első valódi és erős jelet a fordulásra, mindegy honnan történik. Ha longban lennék, türelmesen várnám a fordulást , a hasznot védeném. Ha shortban lennék, fájna a fejem megállás nélkül. 

Mivel a múlt hetem ezzel telt,fájt is eleget. Ritka az ilyen tőzsdei helyzet. Könnyű most hoppon maradni. Türelem kell. És rutin. Néha még az is kevés.

Erre a hétre nem tudok okosabbat írni, nem tudom ez az volt vagy sem, gyakorlatilag egy szűnni nem akaró medvralli kellős közepén (szerintem már a végén ) vagyunk, ami hirtelen váratlan indult el. Szinte biztos vagyok abban, hogy hasonlóan fog visszafordulni is. Aki longol, vigyázzon, ne abba tenyereljen pont bele.

Több sikert kívánok nektek sokkal, mint ami nekem kijutott a múlt hétre.

**************

 

D jul13-17

Az előző hetihez képest, amit hét közepén írtam nem sok minden változott. Az esések itt-ott elindultak erősebben, aztán lágyabban belevettek bátor harcosok, így az esés egy része fel lett tornázva.

A semmiről nem szokás lefordulni. Amikor az index altrend megfeneklett és végül shortra állt be, volt ott egy meglehetősen vékonyka és erőtlen ellenállás. Erről sikerült végül küszködve , harmatosan és nagyon "nyáriasan" lefordulni. Most az index lefelé áll, és mikor e sorokat írom, már minden tényező ezt erősíti, melyet figyelembe szoktam venni. Nem jó, hogy ilyen vékonyról fordult le végül, mert ez a hosszútávú erőtlenség bizonyítéka is lehet, ahogy a nem komoly lefordulást is jelentheti. Nem véletlen egy ideje ez a sok kettősség, uborkaszezonban nem lehet és nem is kell okosnak lenni.

Amortizáció, rozsdásodás már elindult, igazi eséshullám nem. Az eur jen érdekessége, hogy most jól jelez. Erős támaszon pihent le végül,  a 124,30 lesz a következő pihenőhely a héten, ha ezt a szintrészt elengedi. De csak akkor.

Ez viszont elindít az indexben egy következő csökkenőhullámot. 

Nézzük kicsit konkrétan. Tehát minden shortot jelez, egységesen. Langyos, nyugis rozsdásodás indult. A zöm erős támaszon pihent le, az elsőn ami lefelé útjába került. Dow 8150 után 7650 jönne a héten. Eur jpy ahogy írtam 124,30. A németeket várja a 4430. Persze mindez csak akkor, ha a támaszok elengednek.

Nyár van, és ez mindent meghatároz. Hosszú pozik ilyenkor a shortok is. Ha a világban nem történik semmi jelentős, akkor az augusztus még ilyenebb lehet. Erre fel kell készülni.

Részemről irányba álltam (le) és makacsul ragaszkodom ehhez, amíg a kép egységesen nem változik az ellenkezőjére. A megvalósulása zötyögős lesz, akár a visszafordulás, akár a további esés.

Illikvid környezetben türelem és sok kis pozi kell, sávosan be és kilépni. Jellemzően nem ilyenkor lehet nagyokat kaszálni. Feleslegesen ugrándozni viszont annál többet, mert a kis bontások sűrűn változnak illikvid környezetben. Nem kell használni ilyenkor. A potya forgolódás csak a pénzt viszi.

Írnék én többet is, de nincs érdemi infóm már. A lényeget leírtam, ha a piac mozog és erősen mozog és lesz a tőzsdéken élet, majd szaporítom a szót. Most minek?

Megalszik a szánkban a tej olyan izgalmas manapság a tőzsde. A semmiről nehéz sokat írni.

Mindegy, a lefelé van most napirenden. Kivárjuk míg beérik. Ha beérik. De szerintem beérik.

Sok sikert mindannyiotoknak.

****************

D jun29-jul2

Volt egy hevesebbnek tűnő csökkenési próbálkozás ismét hét elején az indexben, ami ismét megállt, ahogy az azt megelőző héten is, de most már csak a fele épült vissza körülbelül.

A kép egészen vegyes. Ritka amikor ennyi egymásnak ellentmondó jel látszódik egyszerre. Ez most már tipikusan kiegyenlített piac. Óvatosan a "sávozós" dologgal.  A sávozást utólag látni, ha most például a "sáv" aljára menne az árfolyam belevennél megint? Törvényszerűségek vannak. Mint a háborúban. Ha egy árfolyam ostromol egy falat, az előbb utóbb ledől. Lehet a sáv alján venni, aztán imádkozni, hogy ne szakadjon be semmi. És ha csak a sáv feléig megy vissza? Megérte a kockázat?  Mindig minden fal ledől. Mindig. Mindegyik. (havi csárton is , de arra kár várni, megőszülhetünk még előtte)

Induljon el valamerre a piac. Az a legkönnyebb. Akkor érdemes kereskedni. De nem indul. A FED hozza a formáját ahogy szokta, ha másképp nem megy , rózsaszín ködbe burkoljuk a jövőt. Verbális támogatás. El kell fogadni, ez van, ez (is) a dolguk. Szépeket mondani.

Továbbá : óvatosan a fej vállakkal is. Mint sokszor írtam már , a fele bejön, a másik fele nem (részemről az alakzatok felejtősek, amit hozott mindig el is vitte), de ezt is hangsúlyoztam már (lásd utoljára eur usd). Az eur usd elindul majd lefelé, de egész más okok miatt ha eljön az ideje. Ugyanis a devizapárok trendelnek és amíg nem alakul ki merre az arra, lehet itt méteres fejváll is, nem indul le.

A fő kérdés továbbra is az ami a múlt héten volt. Elindul a szakadás, vagy sem. Az 1. korrekció korrekciója. Ennyi a kérdés. Még mindig inkább lefelé áll a történet (60 -40 %), de ez már nagyon kiegyenlített helyzet, és menet közben a kitörési és letörési pontok közeledtek az árfolyamok felé. És ez például fontos. Erre felhívom kedves figyelmeteket. Ez magyarul annyit tesz, hogy most már kevesebb emelkedés is kitörést fog eredményezni és megy tovább a móka a sokat emlegetett dow 9300-9500 magasságáig. Ami egész hihetetlen, bár...bár most már annyian firkálnak és csacsognak szerte a médiában a medve végéről, hogy túlzás. Ilyenkor szeret a piac váratlanul és nagyot szembemenni a kívánságokkal és az elemzői "várakozásokkal".  Lefelé ugyanez van, közelebb vannak a letörési pontok is.

// egyébként is mi az , hogy elemzői várakozás? melyik irányba üéltették be a tömegeket inkább? ezt jelenti? az elemzői várakozások amióta medve van, képtelenek egyszer is eltalálni merre az arra - nem mondom, hogy könnyű , nem , nem az. a medvepiac az a piac, ami a kutyának sem kell, az az igazi tőzsde, ott derül ki ki mennyire ért is ehhez...venni és tartani a hülye is tud, bikában bevásárolni és tartani...na ez ám a nagyon nehéz...mindegy//

"Szerintem" rész következik :

- dow 8650 kitörési pont, az eur usd ennek jelenleg nem mond ellent, és ez elképzelhető nagyon is, de addig nem nyúka-piszka ..hagyni...ha áttöri, lehet longolni

- dow  8300 letörési pont, (de csak hétfő-kedd körül ennyi), és még mindig megmarad a kérdés, most akkor a harmadik héten is eljátsszák ugyanazt, egy nap szakadás aztán aláállunk ?

 - eur jpy 135.50 fölött még távolabbra került az index emelkedés-korrekciójának közeli lehetősége

- aud usd fontos lesz erre a hétre, 0.8150 kitörési pont, indexshortok zárása indul (mindegy miért függ össze, a blog keretei ennek magyarázatát nem teszik lehetővé számomra), de a szint fontos, érdemes nézni.

Sajnos nyár van, és könnyen lehet, hogy egy maszatolós, semmilyen, le-föl nyögős piac lesz, amihez tán hozzányúlni sem kéne, mert naponta meggondolja magát...volt már ilyen nyárközép, igaz, ennek az ellenkezőjét is láttam már, nyár volt, de jobban lehetett keresni mint télen. Ment minden ahogy az kell. Most épp nem ez van.

A lényeg : továbbra is inkább a "LE" az érvényes. Közeledtek egymáshoz a ki és letörési pontok, az árfolyam pedig közé van szorulva. Ez a jellemző. Erős elmozdulás valószínűségét csökkenti, hogy uborkaszezon van naptár szerint, és nem elég likvid a piac. Akkor viszont normális kezelhető elmozdulások nem lesznek a héten, csak napos szentimentek, lefelfellelefelfelfel....satöbbi. Ahogy esik úgy puffan.

Van még valami. Nem hiszem, hogy mindezek dacára ha az első short lökés (igazi) megtörténne a héten, ne követné sorozatos profitrealizálás. És az alja messze van. Ne feledjük : mikor is indult el a medvepiac 1. korrekciója? Időben? És árfolyamban? Bizony, nem tegnap volt. Hogy ez miért fontos ? Azért, mert egy sima kis emelkedéskorrekció is szép nagyot lódít lefelé az indexen. Van "tere" az esésnek..(hogy én ezt a frázist is de szeretem...."tere" ...uhh).

Na jó. Sok sikert. Ha pihenni akartok, most lehet, maszatolósra lett a figura véve. És esélye van további maszatolásnak is.

***********

D jun23-26

A múlt heti "megérzésem"  - persze nem érzés ez, hanem a chartok állása - alapján egy esés volt is. Talán pont hétfőn ha jól emlékszem. Azóta elég nyögvenyelős , semmilyen a piac. Uborkaszezon is lehetne..utólag majd kiderül. Részemről édes mindegy. Most kell nagyon figyelni. Benne van a levegőben egy alapos folytatás , kérdés merre...erre a hétre azt érdemes megvizsgálni, mekkora az esélye a megindulásnak és merre is várható ...lássuk.

Sajnos a folytatás a chartok alapján lefelé várható. Ugyanakkor jelen van, hogy egy bizonyos szint áttörése után hevesen elindul fel. Mielőtt valaki a "vagy le vagy fel " bölcseleteit olvasná ki  soraimból..no nem egészen erről beszélek. Helyzetjelentést próbálok adni, e szerint jelenleg az index lefelé áll, és erős korrekció korrekciója (vagyis a medvepiac első korrekciója , mint folyamatos első emelkedés korrekciója)  indul el a komplex állás szerint.

Csakhogy....csakhogy van itt valami , ami nem hagy nyugodni.  Jelentős erők állnak még mindig az emelkedés mellett, olyan nagy erők, melyekre a piac még egy normálisat esni sem bírt. Eddig. Ez egyre valószínűtlenebb emelkedés. Fundamentálisan persze....technikai alapon ennek a folytatása nem kizárt, de ehhez a jelenlegi helyzet így nagyon kevés. Úgy is mondhatnám, belépett az index az "esni fog" kategóriájába, de még nem állt neki.

A héten ily módon erre várok választ. Ha a piac esni kezd, kérlek ne vegyetek bele. A "van tér lefelé " frázis itt most érvényes, falak kissé lentebb találhatóak. Több is, kérdés mihez kezd ott az index majd, De ez az első falegyüttes - ha el is indulna a héten az esés -  meg fogja állítani. Tehát, ha elkezd esni az index, ne vegyetek bele, várjátok meg az első pihenőnapot minimum, és utána meg kell nézni, támaszon vagyunk vagy sem.És hogy állunk pontosan. Menet közben ne nyúljatok bele longgal, medvepiac van, elvben eshet mint a kő és sokat is.

A másik, ami érdekel a héten, az a bizonyos "hacsak"- A szinteket  konkrétan is meg kell nézni, mert ez így kevés, globális következő emelkedési periódus indulhat, ha konkrétan bizonyos árfolyamokat az index és sokan mások átlépnek. Ez a fontos még, mert ott minden short dobása és longolás könyörtelenül. Akármennyire is hihetetlen, tovább lesz a séta fel.

Vagyis két dolog a fontos tehát erre a hétre. Meddig eshet (első körben) a történet ebből a pottyállásból, tehát hol az a szint, ahol először érdemes belevenni? A másik :melyek a  kitörési szintek potty nélkül , ahonnan további irreális, hihetetlen, de mégis valódi emelkedés indul tovább, és a töttymötty időszaknak egyelőre vége, a dow a 9300-9500 szinteket támadva megy tovább északnak,  a sok shortos óriási elképedésére. A szintek erre a hétre, annak is inkább az elejére érvényesek. (Idővel ugyanis ezek kissé elmozdulnak- de erre a hétre nem jelentős).

Dow  kitörés :8800 (zárjon fölé és kész, megy tovább) 8200-8300-8350 vastag fal. 8200 alatt  nyekk indul 7800-ig. Ez belépő is shortra.

Aud jpy 79.30 és megy tovább  a móka felfelé. 74.00 erősen fog. Alatta várja a 69.50.

Eur jpy 137.50 és irány észak. De nagyon. 127.50-128.00 nagyon erős fal. Ha elengedi "akármeddig" eshet. Cca 122.xx

Eur usd (ezt kell nagyon figyelni most ) 1.4100 felett el kell felejteni a shortokat. Pumpa dolgozik megint. Messzire viheti fel. 1.3650 nagyon erős fal, alatta 1.3350, de ez már az előzőleg kötelezően felvett index shortok kötelező zárása is itt. És megvárni mi lesz. Mert innen aztán ha tovább le, akkor nagy baj lesz. Vége lesz az indexkorrekciónak is talán. Erre a hétre ez a szörnyűség még nem sanszos. Ha esni is fogunk, nem fog eldőlni még a héten, hogy vége a medve 1. korrekciójának, vagy sem. Az később lesz..

Sok sikert.

********************

D jun15-19

Visszaolvastam magam. Érdekes mennyire gyorsan képes változni a piac. Az ennyi volt és megalapozott az emelkedés...satöbbi...hsz-em annyiban hiányos volt, hogy hacsak....nos, ez a hacsak most meg elérkezett.  Amilyen gyorsan nyitottam a longokat erre, olyan gyorsan le is zártam. Ezeket előre beírtam. Óvatosabban kell fogalmaznom és cselekednem is. Amilyen szépen kijött a problémából minden, olyan hirtelen belekerült már megint, egy annál nagyobba.

Nem, nem megalapozott ez most. De heti szinten kéne néznem. Tehát erre a hétre mi várható? Esni valóban (eddig) normálisat nem volt képes a piac. Most érzem először azt, hogy nemsokára képes lesz rá.  Itt az ideje egyébként, és nincs vele semmi baj (egy ideig), mert nem fogja azonnal az altrend végét jelenteni. Ezen a héten remélem eldől, hogy lesz-e valóban kiadós indexkorrekció, vagy sem. Most a legesélyesebb erre a  korrekcióra. Ami majd a visszafordulásakor dől el, hogy csak korrekció volt, vagy egy újabb medvekarmolós időszak kezdete. 

Amire sokan vártak és korai shortokat nyitottak, talán most elérkezik. Viszont ha mégsem, és innen megint felépül minden, nagy menetelés lesz. És megalapozott. Óvatos fogalmazással is csak ezt tudom mondani.

Nézzük mire gondolok konkrétan :

Eur usd kritikus. Ha innen tovább le, nincs miről beszélnünk. Egészen 3530-3630 közötti területig eshet, és ennek meg kell fognia ahhoz, hogy ne alakuljon ki láncreakciószerű heves esés az indexben. Új bull 1.4300 áttörése esetén lesz,

Eur jpy 139 felett kilövés. Minden index a világban megindul lórúgással felfelé.Addig viszont nem, és a 135 érintése van napirenden.

Aud jpy 78.80 alatt baj van. Esés lesz. Chf/jpy 90.50 és nyekk.

Javaslom, türelem. Érdemes megvárni mi lesz ennek a helyzetnek a vége, és csak akkor lépni. A fent leírt módon. (short finoman, ha jelek jönnek, long csak akkor, ha határozottan megint fel az állás mindenhol)

Erre a hétre legyen ez a mottó : a sikert  a tőzsdén azok a pozik döntik el, melyeket NEM veszek fel. Ne adjuk vissza amit keservesen megszereztünk.

Sok sikert.

*********************

D jun8-12

Ez a hét a szintek hete lesz. Volt egy kis beleadás, amiről gumilabdaszerűen pattant vissza minden (index, bizonyos devizakeresztek, mindenféle) A gumilabdaszerűen visszapattogás az erő jele. A volatilitás viszont nagy. Medvés dolog. Megy a küzdelem ezek szerint. A félősök és a bátrak közt. Utóbbi a kevés nagy, előbbi a töménytelen közepes és kicsi pénz. A medvepiac 1. korrekciója nem futott le, még él, és ismét köszöni, de jól van. Egy több hónapos folyamat ez,melynek koránt sincs még vége. Az érdekes akkor lesz, ha elér az első olyan akadályhoz, mely képest ezt megállítani is. Ezek még messze vannak.

Most az lesz az érdekes, hogy mi lesz ezekkel a szintekkel. Miért? Azért, mert egy korrekciócskácska lefutott a múlt héten , amit keményen meg is vettek már megint. De még nem úgy , nem olyan mértékben, hogy fel lehetne lélegezni. Tehát a kérdés az, ez az újszülött kis korrekciócska a héten átmegy alaposba, vagy megy tovább a móka, ahogy szokott :vagyis dow sunnyog felfelé egy-két húzósabb nap után, a béten meg esik-kel napi 5-6 % -ot minden, de az összkép fel.  Ideális terep a kapkodóknak a vesztésre. Tehát nagy "ívben" tőzsdézzetek a már 2-3 napra felvett trédek is erősen kérdésesek,az egyhetes pozik már kiszámíthatóak. Ott kezdődjön valahol szerintem egy-egy elképzelés. Az egy hétre tervezett folyamatokra kéne inkább mostanában kereskedni.

Vagyis a visszanövekedés még nem érte el a megnyugtató szintet. Ezért be is halhat (elvben). Erre kevésbé esélyes. De a héten most nem lesz kizárt.  Ha kiújul, akkor erősebb potty lesz, zuhanórepülés az első igazi támaszig. Vagy eléri a megnyugtató visszanövekedést, és akkor a shortosok keresgélhetik a belépőiket bátran, keresik is majd, vesztükre. Egyre csak megy fel fel fel...és nem akar esni.

A szintek hete lesz most ez, ez dönt el mindent. Azért még annyit, hogy az első igazi támaszig visszesni is töknormális, nehogy valaki azt gondolja, az altrendnek vége. Nem lesz vége, amíg el nem ér oda, ahol elvben vége lehet. Az meg nem itt van. Sokkal feljebb még.

Tehát a szintek : első oszlop az örömteli visszanövekedés szintje (onnantól vezúv tovább), második oszlop kritikus alj (onnantól potty az első igazi támaszig), harmadik oszlop az első igazi támasz (onnantól lefelé már gond van, lejjeb csak egy szint maradt mindenhol ami ha törik, vége az altrendnek és irány új mélységek felé minden, ezt az oszlopot nem tüntettem fel egyelőre, mert a jövő hétre biztosan nem aktuális).

Eur/ usd  1.4300  1.3940 1,3700

Dow : (első oszlop nincs, nagyon vitézül áll) , 8630 ,8450

Aud jpy : (első oszlop nincs, nagyon vitézül áll) , 76,40  74,40

Eur jpy : (első oszlop nincs, nagyon vitézül áll) , 135,40  132,60

Gbp jpy : 158,50  154,70  149 90

Németország : 5180, 5008,  4840

Még valami : aggodalomra adhat okot (elvben) az eur usd átlagánál jelentősebb múlt heti pottyanása. Valamit látni kell. 8 hónapja ilyen eur usd árfolyamhoz  10500 körüli dow értékek társultak. Az utolsó 5 éves (másoknak 7, de nem foglalkozom másokkal, nekem az 5 és kész) bika végén (!!!!) -ugyanis a végén volt ennyi az eur usd...tehát 2007 második felében 13700 !!!!! dowhoz tartozott ilyen eur usd érték. Nem semmi mi? Ki gondolná innen nézve....pedig de. A dow ATH-jához közel volt ilyen eur usd érték az utolsó bika végén.

Nyilván a legvégén döntötték dézsából a zsekát, hogy ne roppanjon össze az, ami természetesen összeroppant (utólag okosokodom most, akkor nem tudtam mire vélni ezt az 1.6 eur usd-t, csak elképzeléseim voltak, de nem bizonyosságom). Szóval az a lényeg, nem kell félni az eur usd stagnálásától, visszaadásától, a dolgát már elvégezte nekünk ahhoz, hogy bátrabban kereskedhessünk,. Persze nem mindegy mennyi, korántsem. Masszívan nem eshet.  Meg nem masszívan se nagyon sokat essen....de a lényeg : nem olyan mérce ez, mely állandóan és arányosan jelez. Tehát ha eur usd lepihen a héten mert elfáradt, és sávozni , töttyögni kezd egy erős támaszték körül, az index attól még nem fog esni. Mástól bármikor, de ez (csak ez) önmagában nem lesz érdekes. A trendfordulójáig semmi baj. Csak maradjon bájos (buy trendben), és minden rendben lesz az index altrend szempontjából. A héten nem fordulhat sell trendbe, az nagyin rosszat jelent, és jelentős visszaadás lesz nem sokra rá az indexben. Erre a hétre ez kizárt. Rendkívüli és váratlan rossz esemény nyilván felborít minden okoskodást, értelemszerűen akkor minden placcs, de ezt nem írom soha ide...minek...magától értetődő. Jahh...jut eszembe erről (is) stoppot MINDIG MINDIG MINDIG MINDIG MINDIG MINDIG MINDIG......

Szép és sikeres hetet kívánok nektek.

**************

D jun1-5

Az altrend él. És erős. ennek behalásából, visszateszszerűségeiből nem sok várható erre a hétre. Taktikát is kell már változtatni, nem jók már ilyenkor a rövid gyors kis haszonra menő trédek. Az árfolyamok viselkedése is "bikás", nem mindegy, hogy hirtelen mindent elsöprő emelkedések (shortosok zárása pánikszerűen és belevételek) után folyamatos esés, vagy épp fordítva...mert most már az árfolyammozgások tulajdonságai is megváltoztak. NincAs mese, akármilyen elképesztően hihetelen is józan ésszel, a medvepiaci kis bikuci altrend már nem tombol, hanem megy előre lassan de biztosan.  Heves beleadások, amiket aztán szép lassan rendre meg is vesznek. Egészen "bikásra" vette a tőzsde a figurát. Tegyük azt, amit a nagy pénz tesz. Mese nincs, Vegyük meg erős támaszokig az esést, és várjunk türelemmel annak felépülésére.

8200 től látok a dowban lehetőséget komolyabb visszaadásra, a felett ez a bohóckodás van, mint ezen a héten volt. Le - föl liftezés. De azért...elég ez már. Nem szokott ez a semmi sokáig ragozódni. Ha felfelé indul, 8600 fölé megy,irány az észak furcsa zöld napokkal és +2-3 % -os napi emelkedésekkel. 1-2 ilyen nap akkor nagyon sanszos.  A devizapiac a medve kezdete óta sosem látott mértékben a bikát mutatja. És a nagy pénz nem téved. Ezért jó ott matatni. Az ugyanis pénz. Elhiszem, hogy ha a kötvények így, akkor a rv piac amúgy...de ne feledjük...a pénz megy ilyenkor is egyik helyről a másikra. És ugye belátható...ha valaki a pénz állapotát és önmagán belüli mozgását figyeli és nem a különböző területek közötti áramlását,  előrébb jár egy lépéssel.

Szóval erre a hétre ahogy látom a heves lefordulás esélye csökkent valamelyest (nem szűnt még meg a 7800 esélye teljesen), de sokkal szebben áll longra minden, mint a múlt héten. Könnyen lehet egy nyugodt, kiegyensúlyozott, szinte észrevétlen emelkedés a piacokon, 1-2 nagy meghúzós nappal.

Ez a tőzsde, kockázat mindig van, de a trendek rendszere alapján ez inkább a medvepiaci korrekció első fele, első harmada lehet. Sok van még hátra, nem így áll semmi, amikor VISSZA akar fordulni. Lefordulni lehet, az más...de az altrend vége nincs napirenden.

Így aztán most nincs sok dolgom. Venni és csüccs. Medvepiac van, de azon belül a bika altrend (ás általában a bikapiac) a világ legkönnyebb piaca. Nem kell csinálni semmit, csak várni. Ebben mi a bonyolult?

Ezt tanácsolom most nektek is. Ha van pozi, alulról védeni stoppal (a hasznot is lehet és kellő távol követni alulról a történetet), ha nincs még pozi, akkor vagy megvártok egy beleadós napot (pénteken pld az volt), vagy erős kis bontású longjelekre beléptek.

Sávosan is lehet belépni szakaszosan kis tőkével. A cél továbbra is dow 9400-9300 első körben , és az ehhez tartozó egyéb más rv piaci árfolyamok. Ez a "B" pont. Az "A" pont most van. Kérdés : eljut-e az árfolyam A-ból B -be? Nagy valószínűséggel igen. Hogy közben ez nem egy egyenes vonal? Nem baj. Ha végre ismét jó idő lesz,menjetek úszni, sportoljatok, napozzatok, nem kell a szobában ücsörögve izgulni percenként. A lényeg a B pont. Oda menjen el. a többi nem érdekes.

Egészséget és sok sikerélményt kívánok nektek.

****************************

D majus25-29

A helyzet alig változott a múlt héthez képest, már ami a várható történéseket illeti. A szintek ugyanazok, az alaphelyzet ugyanaz, a várható események is a múlt héten írtakkal megegyezőek.

Furcsaságokból viszont kijutott bőven ezen a héten, Ez a "majdnem" hete volt. Egyszer majdnem kitört minden mint Vezúv, aztán mégsem. Egyszer majdnem behalt az egész és hajszál híja hogy nem vette kezdetét jelentős eséssorozat , amit nagyon erős támaszok állíthatnak csak meg, lévén régóta tartó emelkedés visszaadása kezdődött volna. Volna. De nem kezdődött. Csak majdnem. Majdnem sikerült mindkét setuppal keresnem is. De csak majdnem.

Eur usd látványos szárnyalásba kezdett (usd gyengül) ez nagyon figyelemre méltó esemény, ennek első tetőzését 1,43-45 körüli tervezem (hogy onnan merre, az akkor majd ott eldől), irdatlan mennyiségű dollár került ismét a globális pénzügyi rendszerbe, ennek a rv piacokra is meglesz a hatása. Egyéb más háttérinformációk is azt erősítik meg, hogy a 9300-9500 dow első megálló meglesz , dacára, hogy mennyire gyenge látványt mutat most az index. Árupiacok a dollárral szinkron mozognak, ebbe nem tanácsolom bárkinek bármit beleképzelni, ezt (sem) tanácsos túlbonyolítani. A bázisdeviza gyengülése automatiusan ezt eredményezi. Semmiféle "menekülést" nem látok aranyba, és az olaj drágulása mögött sem látom a kereslet élénkülése miatti áremelkedést. Dollár. Ennyi. Nincs mögötte más. Recesszió van , tombol a világban, ez a tőzsdéken és otthon a légkondis kis lakásban nem tűnik fel, de pedig az van. Erős.

A volatilitás nőtt, ez nem jó jel, de lehet ez az erőgyűjtés jele is. A lényeg a lényeg, középtávon az index  továbbra is északra áll, rövidtávon kérdéses egy mély gödör kirajzolása robbanás előtt, dow továbbra sem tört ki a falából, mely hol felülről ejti vissza, hol alulról tartja meg. Falban ragadt. Van ilyen is. Ha vastag, bele lehet szorulni., mint egy fábaszorult féreg, Most ott kínlódik, és se le, se fel egyelőre.

Hosszútávba nem merülök bele, ez konkrátan csak a következő hétre vonatkozó prognózisom, és így összegezve nem lesz másról szó a jövő héten sem, mint amiről a múlt hét szólt.

Hosszútávra erősödtek az északi jelek, középtávra maradtak amilyenek voltak, rövidtávon most éppen megint az északi oldal vezet.

Áthúzódtak lényegében a múlt hét kérdései erre a hétre. Lássuk a válaszokat, hátha épp e héten jönnek meg.

Ja...bét...persze. Nos, fura egy világ ez, tonnányi utólag okoskodást olvastam most is a neten, utólag gyártott bölcseletkeben nincs hiány : pld a nagy forgalom megöli a trendet...meg egyéb ostobaságok. A bétes szitukra annyi a véleményem : tessenek eljutni addig, hogy különböztessék meg egymástól alapvetően ezt a két dolgot : előre megmondom mi lesz, vagy utólag ráhúzok egy sémát a múlt történéseire, a jövőre meg kijelentem : vagy-vagy. Mert nem mindegy, Nagyon nem. Sokan ez utóbbiból jól megélnek, három műszak a konzervgyárban kizárt. Írogatnak oszt jóvan. Az otp ilyen mértékű szárnyalását pld melyik fizetett technikai elemző mondta meg előre? Mindegyik esést várt. Nézzék meg högyeim, és uraim. Most is ott van, elolvasható, ha még nem törölték ki a szervereikről.

Természetesen nem becsülöm alá az otp rekord (43 milliárd?) forgalommal történt kitörését a 3200-ból. Ez nem volt semmi. Erős jel. Az 5950 visszatesztje is benne van Így benne van bizony.....ha hiszitek ha nem..(számonkérhetitek tőlem)  mire megint tombolni fog a vérmedve (mert tombolni fog még- ezt is számonkérhetitek tőlem).  Annyi az otp -vel a gond, hogy nem független. De jelenleg hosszúban (mondjuk erre az évre vonatkozóan) olyan erős setupot kapott fel, aminek (ha nem karmol megint a medve),  techinkailag 5900 körül van a teteje. A stopja nem érdekes, de 2000 alatt.  Nem is lenne ezzel semmi gond, ha 2010-re nem várnék egy nagyon erős rottyot hazánkban. Függetlenül az akkori nemzetközi szentimenttől. Így ezt a hosszú setupot nem kereskedem le. De a jel itt van, és el fogja vinni valameddig, ha nem is a setup tetejéig, de sokat visz rajta fel. Hosszúban, Hangsúlyozom. És abba sok kanyar és vörös hét is belefér, mire felér addig.

Sok sikert mindannyiotoknak.

*****************

D maj18-22

Egy olyan semmilyen , nehezen követhető (számomra) lefordulás jelei mutatkoznak, erős összevisszasággal. Ez kifejezetten rossz időszak a rövid trédekre, ilyenkor fontos, hogy az alapkoncepció mi volt és amíg annak oka meg nem szűnik, addig a pozik sem fognak megszűnni. Ez a környezet kifejezetten nem kedvez a kapkodó napi trédereknek, mert még véletlenül sem fogják eltalálni épp merre lesz a séta.

A vegyesvágott lényege, több meghatározó instrumentum átment erős támaszokon, néhány viszont lefordult róla mintaszerűen. Amelyik átment, az most épp a kitörés visszatesztjébe kezdett bele. Visszafordulós, altrendbehalós jelek nincsenek, de fordulós jelek itt-ott igen, néhol meg nem. Így a tényleg szuper, mert ez így semmire sem jó. Várni kell.

A hét eleji pöszmörgés bejött, a megpattanás nem, azt vártam, okkal, e helyett lefelé (vagy csálingálás) lett az irány. Maszatolós semmi. A World Index viszont erős ellenállás alatt, nagyon erős az. Későn vettem észre, pedig figyelnem kellett volna. Ha azt megnézem a múlt héten, akkor nem várok ennyire felpattanást. Nem néztem meg, kimaradt. De nem áll rosszul longra semmi (még), és a támogatás is megvan még az emelkedés mellett, de előtte most úgy fest, hogy lesz egy visszakanyar.

A dow szintjeim a következőképpen alakultak most :

(8850-megálló ) és 9300 a cél még mindig, ennek elérése nem esélytelen,Pontosabban ez a valószínű, akármilyen csikrogósan is, de ez.

Az altrend behal és nyekk (de alapos...) 7700 nál van. Ott kézzel-lábbal kimenekülök mindenből. Persze addig is lefelé ágban fedezem itt-ott a longokat, egy-egy rövidebb short jelnél , ha felerősödik a lefelé menet.

Shortbelépők addig is : 8340, 8160,8130,8090 ...aztán már csak a 7700 várja, de felette 7800 nál nagyon erős a fal, immáron alul.

Kitörés : 8450 -től, most épp a falban rekedt, és ott csálingál. Ez a bizonyos régről itt maradt fal, a 8300-8400 (eseteg 8200) ami fent útját állja, lent megvédi az indexet.

Egy vari erre a hétre: maga a kitörés. Nem szabad habozni, akkor hajrá. Lefelé ágban óvatosabban, (egyelőre), mert ez sima lendületvétel is lehet , mielőtt nekimegy megint a 8400-nek. Ezt tartom valószínűbbnek, a lendületvételt, és előtte a nekifutáshoz egy kis csökkenést még.

8160 tól viszont begyorsul az esés.

Az altrend még él, pihen egyet, erőt gyűjt, maszatol,. csoszog itt ebben a sávban, ezért most a kifejezetten nem jó időszak van. Számomra legalábbis. Ha felfelé indul el, nincs mese, sokat megy még. Ott eldőlt, tiszta sor lesz. És nagyot megy. Minden.

Ha lefelé indul el, szakaszosan kis shortok, longfedezés miatt és amúgy is kis zseton legyen azért, de 7800 ig az altrend nem sérül, ezért nem szabad eltemetni, még ha az egész hét is eséssel telik, de a lényeges szintek nem sérülnek. Tehát a lefelét egyelőre egy ideiglenes dolognak kell tekinteni.

Ilyenkor viszont minden felfelé fordulást komolyan kell venni, mert igaz, hogy a trend short, de ez az altrend ezen belül erős, és korlátos visszaadás nem az index altrend halálát fogja jelenteni, csak erőgyűjtést.

Sok sikert erre a hétre is.

*************

D maj11-15

Egy héttel megint öregebb lettem. Nem örülök neki. Az viszont kellemes, hogy minden nyitott kérdésre a hét történései választ adtak. Megtörtént a csoda, ramaty adatokat is vesznek, fontos szintek áttörve, alulról már támasztékok ezek, és meglepő módon a korrekciók is olyan "bikásak", hirtelen beleadások után lassú felépülés és új csúcsok végül.

Nem nagyon tudom a szót szaporítani úgy, hogy értelme is legyen. A medvepiac első korrekciója már szinte biztos, hogy lefut szabályosan. Tudom, hihetetlen, de ez van. Long. És kész. Várni kell.

Persze nem úgy, mint bikában, Itt ez sokkal veszélyesebb dolog. Hasonló nagyon az árfolyamok viselkedése (ez nagyon fontos dolog), mint egy bikapiacon, de könyörgöm ....medve van. Lassan állatkerti metafórákat nyomok itt vég nélkül, bika, medve, kacsa, liba (tömés) ...nem tudom...ilyenek...mondom másképp : BIZONYTALAN piac van. A volatilitás sokkal nagyobb mint egy bullish piacon, a hirtelen bedöntés valószínűsége is sokkal nagyobb, de ez most a medve óta sosem látott helyzet.

Leírom még egyszer : ennyire "szépen" longra még a medvében nem állt soha ez a rendszer. Menni fog még, nincs vége. Nem ennyi volt.

Keressetek jó beszállópontokat, és ne féljetek trédelni. Nagyon erős falak alatt lesz fordulás, és nem a bux számít...az egy semmi. Nem mérvadó. Ahol nincs semmi az árfolyam feje felett, és hirtelen lefordul, ott nem lesz forduló. Olyan nincs. A semmiről az index nem fordul le. A légüres tér nem visszafordító. Ha légüres semmiről fordul vissza, akkor az alsó támasszinteket kell nézni, és sorban szakaszosan belépni longba.

Támogatott emelkedésről van szó, megalapozottan. (nem funda...nem kell félreérteni). ugye tudja mindenki, ha az aljról duplázna az index, akkor is még csak  egyet korrigált, semmi több. A dow 9300 - 9500 most már ( a jelenlegi állás szerint) akadálytalanul meglesz.

Szerencsére itt a tavasz (nyárelő) lehet strandolni, úszni....és ez a mostani helyzet kedvez a "nem bántom" - nak...napozva a legjobb tőzsdézni most...legalább nem piszkálok bele feleslegesen. Nagyobb bontásokkal dolgozzatok, (bullish altrend van) és lassan beérik minden. Erre a hétre (ez mondjuk 80 % ), egy totojázást várok dowban 8400-8500 körül, és aztán újabb megpattanást. Kell a bikapiactól sokkal szűkebb stop, de adjunk esélyt az emelkedésnek, nem kell félni.

Sok sikert.

(fél szemem Ausztrálián, nagyon fontos szint alatt álltak meg, ha kicsit is felfelé indul...teljes az összhang tényleg...)

*************

D maj4-8

Nem rossz ez a menj májusban a fenébe miután eladtál mindent szöveg...még a végén komolyan veszem... :)  Elképesztő tételben lehet sületllenséget találni a neten. Kontingensekben szállítják. aki tud olvasni, máris veszélybe került. Értsem ez alatt...tökmindegy hogy állok,  a piac épp merre áll, milyen stratégiám van...uccu neki eladni mindent oszt jónapot?  Hát ez is egy módszer. Nem biztos hogy  a legtutibb...de biztos jó.

Nem érdekes... foglalkoznék inkább azzal ami van. Nem tisztem senkit sem bírálni, de kérem...tessenek szíves huszon-harminconéves elezők végre tudomésul venni...más pénzével szórakoznak itt uraim. Nem firtatom ki milyen okos és jövőbelátó, de ....kérem tisztelettel : HETI szinten ELŐRE nem állhat hétfőn a tőzsde LE, kedden meg FEL, az indokrendszer pedig ugyanaz. Hiányoztak logikáról az elvtársak. Hamar mentek brokiszakra, nem volt idő foglalkozni olyan összefüggésekkel, hogy ha 1+1=2, akkor másnap nem lehet 1+1=3.  (Nem mondok nevet)

Na jó. Tényleg fogllakozzak azzal ami van. Tehát mi van? Ez a kérdés.

Nos, CSAK az indexet vizsgálva (bármennyit) sokra nem jutunk. Vegyük a dow-t. 8300 fölé nem zárt. Ez így rendben van, falban van a kolléga benne. Igaz, hogy 8150 körül van már annak a teteje, (mindegy miért, de nem állandó a fal vastagsága) igaz nem is vékonyodik naponta. Több idő kell hozzá. Jó, tehát necces az ügy. a devizapiac viszont azt ordítja immár egységesen : az irány FEL.   Elmondom megint : van sajnos , hogy az x/jenek "hazudnak" medvében azt mondják fel, aztán mégsem lesz fel...az usd relációi viszont ebbe betársultak immár, és az AUD is. Így kissé nyomatékosabb, és ERRE..tehát erre épül rá önállóan az index , ami most már inkább felfelé áll (nem kell félreérteni...a piac medve...és nagyon-nagyon csúnyán orrba fog vágni mindenkit, aki azt hisz már megint : buy and hold....).

Szerintem fordult a dolog. De a forduló (globális trenddel szembeni haladás) napjai meg vannak számlálva. Legkésőbb 9300-as downál menekülés kifelé. Mindegy ki mit mond. Olyan mindegy. Hajszálra a tetőt nem lehet eltalálni. Szerencsével igen, de az kit érdekel...engem itt biztosan nem.. Kaszinóba meg nem járok (ja jut eszembe..ott sem a szerencse számít...eleve vesztes vagy,...de ez itt kit érdekel...ezért abbahagytam a témát)...szóval tehát ez forduló. Hogy ez az indexen nem látszódik még..vagy épp annyit ment már. hogy biztosan kell csökkenés...meg különben is itt  a május, esni kéne...satöbbi...foglalkozzunk a chartokkal. A többi másodlagos.

Medvepiac lévén az ügy veszélyes. Egy rossz hír (bárányhimlő új halálos fajtája...megszállták a földet az ufók...mindegy) és már szakad az egész. Ez benne van, ezzel kötelező számolni. A lényeg nem a pánik, hanem a "fordulás vissza" ideje és szintje. Ezen belül , amíg a helyzet nem fordul vissza, lehet long pozíciókat kiépíteni. Egyébkén azt is elmondom, nem feltétlen lesz hamis a májusi menekülés dolog sem. Egy igazi medvepiaci őrjöngés gyorsan felviszi az indexet, ha épp senki sem fél. És van zsé is. az meg van, amíg az eur /usd megint nem áll lefelé. Furcsán magas eur/usd szintek is elképzelhetőek majd, ha ez a medvepiaci 1. korrekció normálisan lefut.

A hét kérdései logikusan :

1, lehet ez egy ál-fordulás, és egy kis tetőzés után irány a pince? (szerintem ennek kicsi a héten valószínűsége, de a visszafordulási pontokat komolyan kell venni - erről egyelőre nincsen szó)

2, lehetséges a kitörési pontok visszatesztje? (ennek szerintem elég nagy az esélye, ezért ezek jó beszállópontok lehetnek longokba (a stop kötelező))

3, meddig mehet minden és bármi? (ez jó kérdés. a válasz nem e hét kérdése lesz, hanem általános kérdés, amire azért nem árt a hétvégén már válaszokat keresni, medvepiac van...tudom...unásig hajtogatom...és nem ez tűnik ki, amikor szaggatnak mindent...lásd bét...)

Nyugalom. A piros színt nem árt megszokni, mert az a szín. A zöld most vendégségbe jött. Hamar megunja a banánt és lelép. Most viszont jól érzi magát.

Még valami : ellentmondás lehetséges a fundamentumok és a TA között. Mint most is. Semmi gond. Eljő mindennek az ideje. A rottynak is. Türelem.

Sok sikert és kevés éles hátraarcot erre a hétre is.

*********************

D apr27-30

Most inkább majd a technikát kell megnézni, a háttérben folyó események és valós folyamatok talán annyira nem is érdekesek, mondjuk van egy elképzelésem arról, kinek , kiknek, miért és meddig éri meg ezt a műsort eljátszani. Mondjam azt : politikai indíttatásból. De mi is az a politika? Pénz. Pénz. Pénz. Ez a három. Erről szól. És mindezt egy stabil (nagy a szórás, hogy pontosan hol kezdődik és hol végződik ez) alapokon kell folyamatosan, lassan de biztosan előteremteni. Ez a mostani történet is erről szól. A pénzről.

Egyrészt túl korainak érzem én ezt az örömködést még. Már ami a fundamentumokat illeti. Sokkal rosszabbul áll a világgazdaság, és benne USA helyzete, mint az most látszódik. Ezekkel a jelentésekkel alaposan elszórakoztatják a jónépet, Rendre a vártnál kedvezőbb jelentések kerültek napvilágra. Igen. No persze. Lehet itt áradozni és/vagy találgatni a medvepiac végéről...kár érte. Persze javaslom, kérdezzetek olyat, aki látott már medvevéget. Az megmondja rögtön, hogy így néz-e az ki. De ötvenen túl legyen, mert a .com válság kutyafüle volt ehhez képest.  A valóság sokkal kiábrándítóbb, mint amit most a befektetők elé tárnak. Sokkal. Befektető...de jó is ez a szó...már kódolva benne van, hogy venni fog. Eladva nem lehet befektetni ugyanis. Az kifektetés. De azt inkább mások művelik most, és elsősorban velünk. 

Ennek a műrallinak rossz vége lesz, mert a zöm mindig elhiszi azt, amit a média mutat, és ne feledjük...minden hír, minden adat, minden infó, egészen poltikusaink  permanens mosolydélutánjaikig bezárólag - mind média. Minden. Net, tévé, újság, rádió...és ezek78 % -a a világban jelenleg egy tőkés érdekcsoport tulajdona. Nem árt nem elfelejteni.Egy ilyen méretű válságban, ami szerintem még az 1930-as évek válságánál is nagyobb (hogy nagyobb, már sejtem erősen) miért is kéne mindenáron tőkés társaságokba fektetni? Árulja már el valaki nekem, szellemi alultápláltnak. Mert nem értem. Illetve dehogynem. Hülye balek mindig lesz. Csak ki kell pecázni őket.Politikai érdek az index megtámogatása, bármi áron. A tőkés társaságok kapitalizációja nem huszadrangú, pláne, ha jelenlegi elnökök és csapattagjaik (ezrekben mérhető a számuk) kapmányukat is ezek támogatják részben. Akarnak vissza is kapni valamit. Vegyük pld az otp-t. Aranyos volt, ahogy elszórakoztak itt egymással a mollal, és ahogy a mi kis poltikusaink tömik zsével ezt a két társaságot. (Mol közvetve, otp közvetlenül) Tudjuk milyen pénzből. A miénkből. Ha már csak abból az ovodás logikából indulunk ki, hogy hazánkban semmi sem történik úgy, hogy az az Usában már ne történt volna meg előtte (értsd: egy saját ötletünk sincs...persze honna is lenne...ahhoz agy is kéne a koponyában amit fejnek hívnak) ...csakis másolunk... Már ebből is levezethető, hogy az Usában ugyanez megy, csak nagyban. Arányában nem biztos, mert hazánkban ami zajlik az az egyik legnagyarányúbb gazemberség. De sebaj. Stressz-teszten megyünk át mi is. Semmi cicó,. amennyit elbír a lakosság (értsd : tűr mint egy barom), addig nyomják rá a terhet. Majd szól a barom, ha már nem bírja...akkor lazítunk (egy kicsit)...és szinten tartjuk a dologot ott.

Megint midnenről írok, csak a lényegről nem...szóval tőzsde. Tehát sokkal rosszabb a helyzet, de a gondot az okozza a tőzsdén, hogy nem arra megy sokszor, amerre logikus lenne. Erre jó a TA, mert ami most folyik, az minden csak nem logikus. A hét kérdése markánssan nem dőlt el, hogy ennyi lett volna a lekanyar vagy sem. És már túlvagyunk rajt? És irány észak az első nagyon komoly falig? Ezt kell nagyon komolyan megnézni, mert akármilyen hihetetlen is lesz, ha fordultunk, akkor nagyot megyünk még. ...többet mint eddig az aljáról. Az más kérdés, hogy mi lesz utána...megsúgom...nem bikapiac. De ábrándozni lehet róla, az nem tilos.

Akkor itt folytatom hétvégén, meg kell néznem alaposan, hol vannak azok a szintek , ahol ennyi volt a le, és irány a fel, de kőkeményen. Még nem értünk el addig, de már nagyon necces.

Innen folytatom nemsokára a hsz-t.

A folytatás:

kritikus szintek, ahol a sell pozíciókat felejteni kell és ha ezt első rössel el is éri, hétfőn vagy kedden....akkor (persze nem folyamatosan emelkedve) de elérik a dolgok az első korrekciós szijtjüket is 3-7 héten belül. Nagyon valószínű, hogy el is érik már különösebb jelentős visszafordulás nélkül. Egyébként a visszafordulás utáni további menetelést tartom a valószínűbbnek, és azt, hogy még nem érte el a visszafordulás alsó szintjét az index (sem).

Dow : 8200 és kilövés. Már a 8300-8200 fal nem olyan erős, és lejjebb is van kicsivel.Kellemes visszafordulás alsó szintje a 7600 lenne, 7300 alatt vége a menetelés esélyének...és baj van. Nem sanszos egyelőre. 8300 felett irány a 8900, aztán a 9300.

Eur usd : 1,3320 felett index kanyar sztornó, 1,3560 aztán 1,3900, aztán 1,4180 és 1,4600 utóbbi három érték esetén minden kisbüfi elkezdni elhinni, hogy kitört a bika és nem zavartatja magát longjaiban. Ezzel keresni is fog, ezzel semmi baj. A gondot az fogja okozni, hogy a visszaúton folyamatosan belevesz és veszít, mert várja a bika folytatását és örül, mert milyen olcsón megkapta a pakkját. Így a nyerőjét szépen leamortizálja. Tipikus.

Eur jpy : 132,20 esetén irány a fel. Erősen. És tudomásul véve szomorúan, hogy ennyi volt a kanyar. Kissé messze van még ettől, a jen nem nagyon akarja elhinni, hogy ennyi volt csak a le. Japán amúgy is hatékonyan lép a túlzott jen erősödés ellen /interveniál, és fura módon pont jókor és jól teszi....hogy csinálják...érthetetlen...ehhez is értenek...felháborító: )/, így aztán még inkább fontos a lemaradó jen ténye. Egészséges visszakanyarnál a 125.00 körül értékkel nincs semmi baj, Belefér. 122.től medvevérengézés indul.

Aud jpy visszafordulása alig volt. 65.00 kritikus, alá ne menjen, addig mehet, belefér. A 65.00 nagyon fontos szint. 63.00 alatt tényleg vége a kanyarnak és már nem kanyar ez, hanem a medve kiújulása.. Egyébként ideális longbelépő is ott van (65.xx) lefelébe , akkor 78.00 ig el lehet kísérni, ott olyasmi lesz mint a dow 9300, nem elhinni semmit, zárni minden longot. És megvárni, hogy fordul vagy sem. Van itt még valami ...és ezt csak most vettem észre...annyi mindent kell néznem, hogy néha nem látom a fától az erdőt...szóval az itt a gond (és a további visszafordulást erősíti a dolog), hogy ez az instrumentum már megcsinálta (mint első fecske) az ideális korrekcióját  73,80 körül szinte pontosan. 104.xx-55.xx első fibo szintje. És arról lefordult. Csakhogy...ha lesz további fel, az ilyen közel ehhez a szinthez egészen képtelenség. Alacsonyabbról kell lendületet vennie, és másdoszorra már átviszi. De így....és mivel az aud és a jen is nagyon jól mutatja mi lesz (egyik sem agyonsúlyozott egyéb tényezőkkel), ezért ez eléggé magas prioritású jel. 65.xx -ig  kiváló lekanyar lenne, és ha onnan fel tovább...az elsőrangúan szép kis jel lenne a longra. És kezdődhet a második, erősebb tovább tartó medvepiaci korrekció.

Aud usd : ugyanez a határ , ami alatt már nem kanyar van, hanem medvetombolás lesz, a 0,6730 körüli érték. Brutálisan erős fal előtt most épp a dolog, és nagyon beszédes lesz, ha az eur jpy és eur usd -vel együtt fogja ledönteni ezt a nagyon erős falat.,ha 0,7300 fölé menne a héten. Vigyázni nem árt, más a felszúrás és más az átvitel. Átvitte, ha átvitte és nem esik vissza mint kő. Ha kő a vége és nem ottmaradás (alatta is lehet valamivel, de a kő nem kéne...), akkor nem vitte át. Álfelszúrás volt. De a lényeg, ez az a szint. És ezt kel figyelni.

Ezeket nézem a jövé héten,. Érdemes, mert meghatározzák, hogyan és miként és miféleképpen lesz a séta és merre. Még valami : ha ennyi kanyar volt az egész, és hétfőn-kedden átviszik ezeket, nagyon erős ralli indul, amibe be fogok szállni. Az indexek is megindulnak északnak olyan tempóban, ami kinyírja a shortosokat. Gyorsan.Namost...ha nem kanyar lesz, hanem további esés, vagyis ennyi volt a medvepiac korrekciója, akkor az brutálisan ronda jel lesz hosszúban. Durva esések kezdődnek akkor, először finoman...aztán nem finoman...aztán már csak az ember les, hogy megtartja-e az indexet az eddigi alj vagy sem. Megmondom...nem tartja meg, ha másodszor ilyen magasról ennyi korrekció után nekimegy, nagyot esik, koppan egyet, aztán elhallgat. Velük együtt a sok medvevéget váró vélemény is behal, és felejtésre ítéltetik. És mindenki arról fog mesélni , milyen utálatos is ez a medve, és senkinek sem barátja. Gonosz egy dög. No és persze senki soha nem mondta, hogy vége a válságnak. Hát persze...Az a gond, hogy hosszúban ekkor tulajdonképpen egy fals kitörésnek számítana, és csúnya behalásnak. Már az az eset, hogy ennyi volt és nincs tovább fel. Szerintem akkor új minimumot üt minden. Ismét. Sajna sokkal lejjebb (százalékban) mint amit most egészséges érzülettel el bírnánk képzelni. Mert látványosan fals és nagyon durva behalások után medvében iszonyat esések jönnek. De ez csak egy lehetőség, amire írtam a folytatást. De ezzel most nem fglalkozom, mert extrém napok tömege várható akkor, és sajnos akkor nagyon korán meg is érkezett.

Jön a nyár, csak nem nyáron akarják kicsinálni az indexet...menjenek inkább nyaralni....és akkor nincs ki eldajon vagy shortoljon...hopp...jut eszembe ...olvasgatok itt shorttiltásokról már megint....rossz előjel...akkor szokott zuhanni (rá egy-két hónapra) hogy ilyesmikkel foglalkoznak. Nem nagyon értem a logikát egyébként...egyrészt megoldottunk itt mindent, (lásd otp éves beszámoló...szép nem?)...lásd a jelentéseket az usában...ugyanakkor félünk a shortosoktól?

Miért félünk tőlük...nem értem elvtársak...hát ki az a hülye, aki (ha megoldottunk mindent) mint valami mániás...shortolna itt? Miért shortolna?  Valami gond van tán?

A tavasz a szerelem ideje...ne üljetek a gép előtt sokat...irány a strand, napozás, úszás, és mindenféle tavaszi dolog :)....a tőzsde megvár... a jó pozinak meg tetszeni szokott, ha békénhagyják....szép hetet nektek és sok türelmet. Nem árt itt errefelé.

************************

E hét legfőbb kérdése , korrigál az index altrend, vagy végleg visszafordul. Az a vari, hogy nem lesz esés, nem túl valószínű számomra, a mértékén van és lesz a hangsúly. De először nézzük azt a csoda kategóriát, hogy tovább rakétázik az index. Ekkor kijelölök egy sávot, ahol szakaszosan belépek a shortokba,. Azon egyszerű oknál fogva, hogy ez akkor kamu. És sajnos nem lesz kérdés, hogy átmeneti lesz a csökkenés, vagy ismét tombolni fog a medve. Mert az ilyen teljesen szabálytalan, indok nélküli trenddel szembeni csörtetésekből mindig heves hirtelen forduló és nagyon erős kiújult trendirányú mozgás várható. Vagyis rosszul fogalmazok. Több mint várható,: az lesz.

A devizapiac (lásd eddigi írásaimat) már jelezte, itt nem stimmel valami. A tőzsdéhez pénz kell. És a devizapiac a keresztárfolyamokon  keresztül 90 % ban előre és jól jelzi, hogy mely pénz milyen nyomatékkal vesz részt a játékban.

Az index erről nem nagyon vett tudomást. Eddig. A végső szakaszban képes csörtetni támogatás nélkül is. Tegye. Zömmel jó belépőket ad ilyenkor az index. Most épp sellt. Persze...vannak itt csatornák és egyebek...van itt rsi meg sok minden amivel nem foglalkozom. Még véletlenül sem. Eleget veszítettem hajdan ezek miatt. Szóval a lényeg : tisztességes, normális korrekció, vagy fordul a történet lefelé és új aljakat üt? Most az elsőt tartom egyelőre még valószínűnek. De ez félhivatalos. Ugyanis ennek megállapításához nincs elég infóm még, amik most a rendelkezésemre állnak, azok alapján ez csak egy kanyar lesz a végső nagy átverés előtt, amikor is a fél világot beültetik longba, és a medve végéről fognak áradozni.Abba az őrületbe - ha lesz - érdemes lesz megint beszállni, de ezt is előre fogja jelezni a devizapiac, ahogy szokta. Egyelőre még a lekanyar sincs itt, csak megtorpanás, pihenő, de én már a lekanyar utáni visszafordulásról írok....kicsit előreszaladtam. Ez nem ezen a héten lesz. Sőt...elvben nem tartok kizártnak egy megtámasztós (hírekkel, gyorsjelentésekkel , és jó alkalmakkor történő kis-nagy belevételekkel) stagnálást, amikor is a "jól értesültek" szépen osztják a jónépet, de úgy, hogy az index közben nem esik jelentősen. Ez nem kizárt. De mindegy, mert a stagnálás nem gond sell poziban, a lényeg, jöjjön, amire számítok. Nem probléma, ha várni kell rá. A tőzsdés nagy fegyvere a türelem. Érdemes elővenni és lövöldözni vele.

Tehát a visszaesés mértéke lesz érdekes, és az, hogy időben lássa az ember, hogy ez most csak korrigálja az emelkedését, vagy a medve megint vadászik. Mint mondtam, egyelőre azt gondolom, hogy csak korrekció várható. De ezt  a szót nagyon nem szeretem, mert ez a tőzsdés (már ha keresni is akar...) kifejezett ellensége. Erre számítani, pozit építeni rá, a korrekcióvadászokról (tető-aljvadászok) már írtam eleget, nem ismétlem. Garantált bukta. Csak ki kell várni. Nem is tenném ezt, amit most, ha nem medve lenne az úr, és nem sell a trend. És ez fontos. Bikában ugyanezt a helyzetet vételre használnám, és megvárnám, míg kiesi magát az index. Ahogy most a béten az utolsó meghúzásokban már nem vettem részt, úgy ha bika lenne, ezekben a beleadásokban nem lennék ott.

Kis hazánk gigatőzsdéje...hát egy biztos. Bármi lehet...no persze adott keretek között....ezt nem szabad elfelejteni. Olyan kis pénzzel is pakolgatják már ide-oda a határidőt, hogy rossz nézni. Csak halkan kérdem.....elvtársak,,ha vége van már a medvének....csak egy egyszerű kis apró kérdésem van....mégis...hol a fenében van a pénz? A pénz...mint olyan.... :) Ez a "bármi lehet" azért nyilván nem igaz, túloztam. "Bármi" biztosan nem lesz. Azt nehéz megsaccolnom, hogy hol van pld a határidőben az a pont, ahol bele lehet adni. Mert a felrántások nagyon könnyűek, hiszen kis pénz vesz benne részt. Így aztán igazán tehető-vehető, ahová épp a heti bróker - szelek szerint kívánatos lenne. Mert hát lássuk be...a Richter mi a jó csodátol megy így? Ha valaki megmondja, ügyes. Változott valami? Semmi. Ja....de egy valami igen. az indexben most...(minő véletlen...asszta...) a Richter meglehetősen súlyos, szemben mondjuk egy otp-vel, amit azért el tudok képzelni, hogy pánikmentesen beadnak de alaposan. Még zöld Richter mellett sem elképzelhetetlen. De nonszensz lenne. Nem tudom, nem számítok semmi ilyesmire azzal a céllal, hogy lekereskedjem...csak illusztálom, hogy szerintem ez így alig fura és egyáltalán nem kezelhető helyzet a béten. Az más kérdés, hogy átmeneti stabilitást hozhat (nem örökre és nem szemben a nemzetközi szentimenttel) az, hogy az új kormány most aztán garantáltan elvégzi, amit a Valutaalap megparancsolt. Ha betartják, és épp nem szakad a világ, akkor mi sem fogunk,. Erre elég. Másra csak akkor, ha jön a friss pénz. No az már megjött, és épp most készül távozni. Fialva, No persze csak szerintem. Hogy átmenetileg, vagy hosszabb időre...mint ahogy fent már írtam - ezt még nem látom.

A fundamentumok : nem történik más, mint gyártják a jó híreket. Nem gond, nem venni akarnak, hanem kiszórni. Ilyenkor kötelező mindenkinek arról harsogni, hogy milyen jó nekünk fiúk, mert az Alcoa nem ment csődbe....hurrá....kit érdekel? A semminél a valami mindig több. Most "valamit" kihoznak. Ami nem semmi. Hanem valami. Hát ez szuper. 5  millió munkanélküli (ennyit vallanak be) az Usában? Na itt az ideje örömtáncot járni. Kamu.Jó az a valóságban nyolcnak is, és mi van azokkal, akiket sehol sem tartanak nyilván? Ha épp jól emlékszem, azt ünnepelték legutóbb, hogy nem NŐ a munkanélküliek növekedésének mértéke. Remélem értitek. Csökken a munkanélküliek növekedésének üteme. ez valóban örvendetes. A gond nem ez. A gond az, hogy elképesztően manipulálható ez a terület.

Fentieken túl, az eur usd semmi jóval sem kecsegtet innentől. És biza nem jó jel, hogy most már ennyire cefetül lefelé áll. Tehát a hét verziói ezek : stagnálás (osztják a népet) aztán ha már nem érdekük az index magasan tartása....reccs. Ha az index tovább csörtet fel, minden csökkenés nélkül, sávosan belépek. No nem longba.  Ha már a hét elején elindul a heves visszaadás, akkor az lesz a nagyon fontos, hogy hol az a határ, ahol még elfogadható kanyar előtti visszaadásnak minősül, vagy kiújult a medvepiac. Ezt az akkori chartok majd megmutatják.

Sok sikert mindannyiotoknak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

eur usd

eur usd,2009.04.21 13:57

en nagyon felek h 1-1,5 szinteknel mi lenne itt..:( jobb bele se gondolni

igen valami ilyesmi

zuzzo,2009.04.21 11:44

nézd meg az usd indexet mondjuk 30 évesen.....

EUR-USD

stag83,2009.04.21 08:35

nem ide való de megjegyezném. ahogy elnézem, eurusd chartban egy eleg nagy csökkenő háromszög fedezhető fel. 1,25 körüli talppal. Ha ez törik, 1-1,05 körüli célár van belőle. És nálam egyre inkább gyengének látszik, amolyan rotty előttinek ez a chart..és ha ez letörik..valszeg ránt magával részvénypiacot, meg mindent. pl HUF-ot is szépen:( Jól gondolom?

bac ismét

zuzzo,2009.04.20 22:20

szép lett a vége.... a ralli indulásának árfolyamára vetítve 80%-ot adott vissza 1 nap alatt... sztem bika ez a papír... :-(((

munkanélküliség

részvényforgató,2009.04.20 22:03

DLPH

"azt ünnepelték legutóbb, hogy nem NŐ a munkanélküliek növekedésének mértéke."


Ez a 'hír' nekem is nagyon tetszett, ha nem negatív az első derivált, akkor koncentráljunk inkább a másodikra... Őrület mennyire hülyék. (Ettől még sajnos sokan vannak és figyelni kell ám a hülyeségekre is.)

Az a baj, hogy az elemzők nagy része ezt maga is ugyanúgy bekajálja, mint a kedves olvasója.

BofA

zuzzo,2009.04.20 19:08

A BAC papírok az elmúlt 6 hétben bődületes rallit mutattak több mint 250%-ot emelkedett az árfolyam, nyilván fel sem merül a bennfentes kereskedelem lehetősége, a mai nap 18%-os korrekciója a meglepően jó hírekre bagatell az emelkedéshez képest, az akkori értékre nézve viszont közel 60%, gyorsan olvad.....
a fénykorban stabilan 50$ fölött forogtak a papírok, jelenleg már 9 alatt ismét, de még gí is van benne 190% plusz a ralliból.... és ezzel kvázi hatod értékkén forognak a papírok....és nem szabad elfelejteni azt sem, hogya junk kategóriát nem véletlenül találták ki és oda sem lehet csak véletlenül bekerülni....
ha ezt otp-re akarnánk vetíteni akkor az jönne ki, hogy 11000-es otit beverték 620-ra majd jött egy ralli 2200 ig, az elmúlt héten lejött 2000-re ma meg 1620-ra... méghogy látják a fényt az alagút végén.... na ja, a papírok is agyon vannak konszolidálódva egy adott szinten, majdha olyan lesz az árfolyamgörbéjük mint az usd/cny tavaly augusztustól , akkor lehet miről beszélgetni....

"szinergon"

zuzzo,2009.04.20 13:55

Mi ez a telekom deal? lemaradtam valamiről???

ricsi kapcsán...

zuzzo,2009.04.20 13:30

Lássuk csak mi a fenét lehet csinálni a (b) réten : a ricsit 2-300 milcsivel lehet jobbra -balra pakolgatni az utóbbi időben, látszik, hogy nincsenek benne komolyt tételek.
A telekom osztalékos tisztán oly nagy fantázis nincs benne - forgalom sem.
A MOL -ban vann sacckb 30% közkézhányad ebből lehet, hogy 2-5% szintén valami baráti kezekben van, a többin lehet marakodni...
A kicsik közül a rába-t valószínűleg elmossa a válság ( felvásárolja egy nagyobb piaci szereplő), az egis szépreményeit elfújták az oroszok, a többi kicsi is elég érdekes... már csak az az egy legény van talpon a vidéken....
Namármost el lehet azon gondolkozni hogy milyen tekintélyes cégek vannak magyarföldön.... a sok multi ha felforrósítják a talpuk alatt a szőnyeget, gyorsan elcuccol inne, mint ahogyan nem értették az audiban 2 éve, hogy a jól bejáratott korszerű gépsrokat miért kell itthon leszerelni és miért kell helyette a 20 éves Ingolstadtiakat fölállítani???? hát ez ennyi manapság 2-3 hónap...
Ha a bét helyzetéből kellene visszafelé következtetni, akkor SIRALOMHÁZ, SZELLEMORSZÁG... még szerencse, hogy nem így van :-(((

köszönöm

user137,2009.04.20 08:29

hogy ez még a reggeli KV előtt beesett. nem szoktál ilyen nagyon biztos lenni a dolgodban, de a múlt meg az azelőtti elemzésed is ennek a hétnek a biztos előrejelzése, iskolapélda, irigyellek a tisztánlátásodért.

Zuzzo "forró pénzes" tegnapi írása és a heti elemzésed alapján a héten napi 15 percet engedélyezek magamnak tőzsdeinfók olvasgatására, zárás után. Úgy hiszem, h jobb ettől távol maradni, ha meg akarja őrizni az ember a maradék idegeit.