Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009Q4

2009.10.05

Idézek a múlt hétből :

"Vissza a jövő hétre.   Arra kell tehát figyelni, meddig tart ez az esés, a támaszokra, és a jelekre. Jelre megyünk vissza longba, magam is csak arra fogok. Előtte nem. Essen amennyit akar. És ha elérkezett az indexnél a shortterület, akkor onnantól nyugodtabban és hosszabban is lehet shorpozikat felvenni. Sőt, még ki is építeni.Most valóban elérkezettnek látom az első longkorrekciót (egyelőre hívjuk így, meglátjuk mivé fajul)."

és folytatom ezen a a vonalon tovább.

A shortterületekre nem ért el egyelőre az árfolyam szinte sehol. Az első nem hajszálvékony fal megállította az esést. A hét kérdése, hogy belép-e ebbe a tartományba az index, vagy sem, de előtte a mostani megállószint elesése az érdekes. Dow 9280 ezen a héten a kritikus szint. És még egy fontos szint, a 8980 környéke. Első egy rottyszint, melyből várhatóan heteken át a piros színt kell a szemnek szoknia, a második érték egy erős támasz. Ez bizonyosan megfog elsőre bármilyen gyors esést. Az alászúrás más téma, olyan is van, de aztán lepihen itt, ha alá is szúr. Dow 9420 ismételt áttörése már várhatóan elindítja ezt a második, már nagyobb eséshullámot, mint az első volt. Érdemes ilyenkor az sp-t is megnézni, van -e ellentmondás. Illetve mit erősít és cáfol a ez a másik chart.

Az sp kissé más képet mutat, mint a dow, előrébb jár már. 1016 itt a 9420. A dow 9280-nak megfelelő rottyszint viszont magasabb itt, és sp-ben már megtörtént a mozzanat, ami dow 9280 nál fog. (de itt jegyzem meg előre már, 1075 átvitele a héten egy nagyon ritka és erős long momentum lenne , ritka az ilyen ha megvalósul, de lehet rá alapozni bátran - mindegy mennyi a valószínűsége, leírtam, ha ez a héten érintve lesz, nagyon sok van még hátra felfelé) . A két chart únióját használom, vagyis a két chart jelhalmazának összesenje az igaz az esetek nagyon döntő százalékában - nem számoltam meg sosem, de tízből kilencszer bizonyosan.  E szerint most az sp jelzi előre a további shortos heteket. Egészen 974-968 közötti tartományig, ami az a bizonyos fal, ami a downál 8980. Ott legkésőbb megállj lesz. Talán forduló is, mert van olyan erős az a fal. Részemről jelenleg nem tartom kizártnak, hogy a 10300 környéke még érintve lesz majd. Az esély ezzel az eséssel még nem fog megszűnni. Majd ha ezen nagyon erős támaszok alá kerülnek az árfolyamok, erre a hétre ez dow 8980 környéke és az sp 974-968, akkor elfelejthető. ÉS ha majdan valamikor mégis csak erőre kapna és elindulna fel az index, az értéeke is egész ások lesznek, ott majd újra meg kell nézni, meddig lehet a séta.

Eddig, és nem tovább érdemes egyelőre gondolkodni. Zavarja a képet hogy jelentésszezonban a volatilitás megnő. És ahhoz, hogy valami igaz legyen, előtte jó erősen hajlamos úgy csinálni, mint ha nem lenne igaz mégsem, aztán váratlanul teljesül, mert mégis csak igaz. Csak épp erős kanyarokkal. 

Az első longkorrekció tehát elkezdődött, és megállt az első valamirevaló támaszon. Most itt hezitálás, felpattanásnak és visszafordulásnak látszó tárgyak sorozata jöhet, de sajnos már felfelé tele van erős akadályokkal az index. Sp ben 1038 nál indul, downál 9600 nál kezdődik. Ezek alatt óvatos shortbelépő logikaliag elfogadható szűk stoppal (fal feletti stoppal) , lévén visszatesztelt ebben az esetben egy erős falat, amin viszont kereskedési időben úgy átment lefelé, mint kés a vajon. Menjen fölé, akkor megint partvonal kategória lesz, mert a kitörési szint nem ez. Az magasabb. Nagy jóindulattal is a 9760 alatti long nem biztonságos.  Tehát a fal feletti rész itt nem fordulás, csak a stop. Fal alatt ismét short, semmi gond. Ugyanonnan. Long csak kitörés sziintről.

És akkor most a long oldal : kitörés tehát van egy a hétre sp-ben, ami szokatlanul ritka de nagyon erős setup lenne. 1075 ről. Nem sanszos, de adat ez is, ideírtam. Ez az egy kitörési szint átvitele a héten jelenthetne egy olyat, ami a következőket nagyon meggyengítené. Azokat az  akadályokat felfelé, melyek a tartós emelkedés akadályai. Ugyanis hosszú, havi-hetes bontások alapján az összkép az, hogy a további emelkedés korlátos, sőt...nehéz ügy. 10300 még mindig a dowban a végső pont, ott található egy pontban szinte az összes olyan ellenállás, melyeket figyelembe szoktam venni. Egy sem hiányzik. +-50 pont és ott csoportosul minden.  Nos, ha ez az sp setup megvalósulna, akkor ezen akadályok nagy valószínűséggel le lesznek gyűrve. És irány a csillagok felé. Long a hétre csak a fent említett kitörési pontokon, addig vagy short, vagy partvonal.   A magam részéről viszont a 10300 verzióban már nem leszek benne, kivéve ezt az egy erős setupot, mert akkor igen, és azonnal és nem csak addig, sokkal tovább megyünk. Röviden a longos szemüveggel partvonal van most. Erről a mostani gyenguska ellenállásról megvenni szerintem kockázatosabb, mint amely rizikóérték belefér a trédelésbe.

Így látom a jövő hetet (illetve ezt a hetet).

Sok szerencsét mindannyiotoknak. 

****************okt12-16

 Rövid leszek, nem sokban változott a jövő heti teendő. Dow 9900 fölé zárás esetén 10300 ig elkísérhető az ügy, aki akarja. Én már nem. Az utolsó esés is az első hajszálvékony támaszon megállt, és megint fordult onnan. Shortterületre nem ért az árfolyam, duplatető veszély még van, 9900 felett már nincs. Néhány ismétlés : még egyszer leírom : korlátos már az emelkedés, mert a következő megálló erős. Nagyon erős. Nem olyan, mint az előző. És nem a fibo 50 % miatt, az kevésbé fontos, van még ott három másik dolog is, egy kupacban ott leskelődnek 10300 körül +-100 pont, és várják a sorukat. millió és egy példa volt már az évek során egy ilyen felállás utáni erős lefordulásra. Onnan a minimum zakó is 4 számjegyű lesz.  Nem száz pontok. Egy mozgó , dinamikus valami (nem átlag) közben leért 9900-re. Ez most nehezíti a második nekifutás győzelmét. Ezért fennáll a duplacici valószínűsége, long 9900 felett csak. Ezen a héten erre kéne figyelni. A piac megfordulhat 9900 alatt, és végleg is. Tudom, nagy a hapyy , itt a bika meg hasonlók...nincs itt. Az egy bear piaci rally, amiről nem szégyen lemaradni, annyira kockázatos.  Tudom, utólag nézve ez életünk nagy lehetősége lett VOLNA, és ha belongoltuk VOLNA , milyen sokat kerestünk VOLNA.  Sok sok volna. Persze lehet így is gondolkodni, de nem tanácsolom. Az előre látható dolgokból lehet keresni.Faltól falig (medvében). Bikában long és más semmi. Könnyű győzelem az olyan.

Tegye fel a kezét, aki az ilyen "életünk nagy lehetőségével" keresett valaha is pénzt. Antenna ralli 2000 körül, graphisoft ralli 3 éve kb, olaj 140 dollár 1,5 éve, olaj 40 dollárra le nemrég, eur usd 1.6 ig fel 1,5 éve...(most több nem jut hirtelen eszembe, de volt vagy száz ilyen lehetőség) igaz az utóbbi három szépen is trendelt, így aztán megfogható volt trendkereskedéssel. De az eur gbp majdnem 1,00 ig rallija múltkor (1 éve tán?), az viszont olyan "antennás" volt, no alig hiszem, hogy volt aki azt megfogva és tartva keresett. Ennek megvan a jó oka. A kiszámítható és kevésbé kiszámítható közti eltérés. És az irány logikus vagy sem. Nem logikus irányba nem nagyon szeret az ember belemenni, akármeddig is tart.

Faltól falig. Jó az. Megy az. Kiszámíthatóan, lassan, nyugodtan. Nem kell sokat markolni, mert keveset , de inkább semmit sem fogunk.

Más tőzsdék érdekesek közben.  Usa indexei viszik a prímet. Ehhez képest  Ausztrália már elérte a maga "10300"' -ját, most pont ott van. Hajszálra.  De nála nem esik egybe az a 4 dolog, szét vannak szórva. 2 fal itt van, a másik kettő 5200 körül leskelődik. Előrébb jár, érdekesség az AUD kamatemelése nemrég.Japán nagyon gyenge. Longra így nem jó, de ha a piac fordulna, bátran sellezhető. Nem is hagyom majd ki. Megközelítés : előrébb jár, vagy lemaradó? Ez jó kérdés. A havi bollszalag felével sem bír. Ami a leggyengébb, a szóbajöhető megállók közül.  Az igazi falak közelébe sem jutott. Esésben több, emelkedésben gagyi. Ennyit az index vs funda kapcsolatáról, Japánnak kéne az egyik legmagasabban lennie funda szerint.

Tehát a hét veszélye a duplatető. Figyeljünk rá. Aztán még a fölött egy "utolsó" löket benne van a buliban. Lássuk. . Ha a héten 9900 alatt ismét lefordulna minden, higgyük el. Normális dolog lesz az. Nagyon is. De arra is, hogy ugyanaz a szint, ahonnan most fordult FEL irányba, még nem elég a shortokra, az még nem shortterület.

Sok szerencsét.

ps : Zuzzo kérdezte : mit áraz a piac? A kérdés jó. Válaszom nem tudom jó-e de egyszerű : a piac túldramatizál.  A túlértékelt első eséshullámra túlértékelt rallival reagál. Nem a valóságot árazza. Már rég átbillent FEL irányba az irreálisba. Még idén elkezd visszabillenni.

***************okt19-23

Hát ez most nem előre lett. Vasárnap éjjel hezitáltam, mi a fenét írhatnék ami hasznos, nem jutott semmi eszembe. Hétfőn annyi dolgom lett, el is felejtettem. Azóta ismét azon filózom, mit lehetne itt írnom?

Mivel elolvastam az előző hetet, ismételni nem szeretnék (olyan kötelező elfoglaltság fílingje lenne ennek, mint az átkosban a különböző időciklusos vállalati stratégia jelentések, ha nem volt semmi a világon ami érdekes, akkor is tele kellett írni valamivel 3 lapot, hogy jelentés formája legyen).

Most mi a  fenét ,mondjak ami új? 9900 duplacici veszély elmúlt, fel is ment, 10K fölé szépen, aztán most lefelé araszolgat,de ez meg a múlt, meg a jelen. BUX0912 lenne érdekes, hol lenne elvben annak a teteje? Ilyen kérdést kaptam, és DAXról is. A prímet usa viszi. S&p vagy dow, mindegy. Illetve nem mindegy, a kettő együtt erős jel. Ha ugyanazt mutatják nem árfolyam szerint, hanem a kütyük..azok álljanak együtt. Az árfolyamváltozás közel ugyanaz. Volt kérdés, mi a véleményem a szektorok átrendeződéséről, mintha a bankosból a reálba átmenne a történet.  Hát ha erre hajazunk, az már alig erőltetett kereskedés. Bennfentes úrék megtehetik, hogy játszanak ilyen belső indexszerkezet átalakulásra is, miközben az index lényegében stagnál, kissé tán változik felfelé, közben egyes szektorokból a pénzt kiveszik és betolják a még nem bejáratottakba...na és? Ennél sokkal könnyebb és egyszerűbb módja is van pénzt keresesni itt (ha szabad ilyen -"pld könnyű" - fogalmakat használnom egy olyan tőzsdei másfél év után, melyben többször is százéves rekordok dőltek meg).

Szóval hol vannak plafonok?  Nem egy időben "tetőznek " az indexek, a világ különböző részein. Némelyik már tetőzött is (Spanyol pld). A gyakorlatban libasorban szépen a zöme koccan egyet, van amelyik nem is koccan, aztán a lefordulásra amcsi megadja a vezényszót. Amíg nem hangzik el dow/sp részéről a "hátunkra fordulunk" vezényszó, addig a semmi ragozása képzelhető el reálisan más indexeknél. Olyan is elképzelhető, hogy néhány index fölészúr az erős ellenállásának, aztán vissza, megint fölészúr...satöbbi, mert ahhoz, hogy tovább menjen fel, kéne amcsi megerősítése, és egy következő árfolyamrobbanás 10300-10400 FELETT lehet csak. Az lenne akkor majd a szurkálós indexeknek a megerősítés.

Mivel erről nem nagyon írtam, megnéztem, hol vannak olyan erős akadályok , melyek nagyon nagy valószínűséggel "lefordító " szintek. Mindezeket abban a köntösben kell eképzelni, hogy HA a fent említett dow megerősítés NEM hangzik el.  Ez fontos.  Ezen belül tehát ezek lefordító szintek.

Kezdem azzal, amit kívülről tudok : 5950 otp (nem index de sokan kereskedünk vele), egy 10300-10400 közé zárás elődélutánján vagy másnap nyitás után ez meglehet, de ott kissé sűrű az őserdő, nem is számoltam hány dolog akadályoz.  Persze illikvid, így itt szentírás szintek kevésbé vannak mint mondjuk egy eur/usd esetén.

Dél-Afrika 24640 , Ausztrália 5150, Németország - no itt kissé más a helyzet, nagyon szét vannak szórva a falak, egyik már most itt van, totojgatja is lefelé alaposan, ha ezen átmegy , 6000-6100 között hajóvonták találkozása. Sűrű erdő. 6160 felett indulna a mandula erősen tovább fel.Sokat. És nagyon még. Álom ez egyelőre. Spanyolország előrébb jár, a legerősebb fal alatt sorozzák az indexet, 12200 -nál kezdődik száz pont vastagon áll őrt minden odaérkező fejére koppintva. Van is kanócos aláérkezés. Koccanás lehet, 12230 még benne van, de ez már nem ér meg longot, nagyon közeli. Partvonal a jó ilyenkor már.11300 rottyszint hetekre. Ezt csak úgy írtam, az most még mindegy. Olaszország nagyon nagyon lemaradó. Érdekes ez , és itt kissé elidőzöm. Ugyanis...ha az a csoda megesne, hogy dow végül áttöri ezt a falegyüttest, és 10400 felett megy a mandula tovább, Olaszországnak van hová emelkednie, légüres térbe jutott, erős akadályok 9000 ponttal feljebb, longolni ezt akkor érdemes lesz, igaz nem azért, mert keveset ment - nem ment ez keveset, de sokkal mélyebbre esett mint mondjuk Németország, 44K-ról 12K-ra, az azért nem semmi. Ebből duplázott eddig. De van hová mennie, tehát ez nagyon jó lesz longra, még japán pld shortra. Lefordulás és shortszintre kerülés esetén. Japán gyengécske,. azt kell shortolni ami longos fílingben se ment nagyon. Nem azt kell longolni ami keveset ment, az Olaszoknál nem az az erény, hogy nem ment sokat (végül is duiplázott), hanem az akadálytalan 9000 pontnyi tér. Ez a fontos. Ugye ez a gyakorlatban azt jelenti lefordítva napi szintre, hogy pld 4-5 nap NEM ESŐ dow időszak alatt is szépen megyeget napi 50-100-150-200 pontokat az index, miközben a világ pld csak totojázik. Nem mindegy az sem, hogy az első szellő lehajlítja az indexet vagy sem. Ha alig ment (Japán) és nagyon nyög, akkor hiába longos a szentiment, longolhatom én ezt, jön egy fuvallat, és lesz belőle egy szép piros csík (fekete) lefelé.  BUX0912 most jár egy falnál, aztán a 22800 lesz az. De illikvid. Itt sem szentírás, nagy lehet a szórás alá fölé szúrásokkal. És pont ez az, amitől kevésbé vonzó egy illikvid piac. Nehezebben kiszámítható a mozgása a sokkal kevesebb szereplő miatt. Így aztán kis pénz is ribilliót csinálhat. Bekavar. Azt meg nincs semmilyen technika ami megmondaná, hogy  néhány fejben miféle döntés születik. Majd. Valamikor. A távoli jövőben. Japánnak hasonlóan Olaszországhoz lenne tere felfelé, de erőtlen egy jószág ez. Itt az sem valósul meg, hogy míg a szentiment bullos, számíthatok arra, hogy emelkedik. Aki látta már helyi idő szerint éjjel mit művelnek ezek néha, elmegy a kedve a longolástól. Napi maxon zárt usa index éjjelén esik 200 pontot úgy, mint a pinty. Meg se kottyan neki. Az Egyesült Királyság nem néz ki rosszul, szétszórt itt is a falrengeteg, most épp az egyiket már átvitte, szabad az út egy ideig megint. De hiába, ha Usa a vezető. Az meg ha nem megy, leáll, nyög, akkor ez is. VIszont egy következő lökéshullám megtolja megint, nincs akadály. 5550 körül van vége a dalnak, az betonerős. Vasbeton.

Hát így áll ez  a "ralli van srácok, vegyünk mindent mint az őrült" dolog. Így és nem másképp. Idővel majd (3-4 hét) vissza lehet nézni, magam is megteszem, hogy ezen akadályok azok voltak, vagy sem.

Még egy gondolat, ez viszont nagyon fontos. Bizonyos ellenállások mozgóátlagok kombinációjából adódnak. Medvepiacon a mozgóátlagok zöme lefelé megy idővel.  Vagyis, az idő nem az indexnek dolgozik. Lesz, ami hetek alattt lejjebb jön, mint ahol most van. Így a 10300-10400 se lehet már csomópont, hanem szakaszos faltömeg, melyek sorban egymás után jönnek majd, mivel néhány lejjebb érkezett már. A dow pld most 10424 erős nagyon, 10400 és 10495, de 1-2 hét múlva ez már lejjebb lesz. Van itt két fibo is egy esés 50 % és egy emelkedéses 16x,xx (mindegy, mert azt én nem használom),  Az 50 % 10335 körül van.  Az viszont marad ahol volt, nem mobil. hát így állunk, már ha állunk, De szerintem most már inkább üljünk le, és csak módjával longolgassunk, rövidet, kicsit, védeni , zárni, várni, kialakul ez idővel. Azt látom viszont, hogy itt már lassan senki sem képes elképzelni, hogy egy tőzsdén esni is lehet. Lassan elérkezik az idő egy alapos beleadásra. Számomra nem ez a kérdés. Hanem az, hogy abból mi sül majd ki....korrekció lesz, mély és alapos, vagy ismét karmol a medve? Ez elsz az érdkekjes és ez lesz a kérdés majd. A devizapiac majd megmondja, Nem hazudik az.

A hét kérdése, történése, a jelentgetések közben elalszunk az unalomtól vagy sem, erre esetleg lehet fogadni, lesz ezen a héten vagy sem egy lökéshullám, mely a fent említett bármelyik index vagy instrumentum szintjét megkoccantja alulról. Azon is lehet mélázni a nagy izgalmak közepette, hogy vajon miért hagytam ki életem egyik vélhetően legnagyobb rallliját ezen a fránya tőzsdén, idő az unalomban van az önmarcangolásra - de ezt csak kifejezetten mazochista hajlamúak tegyék, mert ennél feleslegesebb  és károsabb önmarcangolást nem nagyon tudok elképzelni egy tőzsdei tréder szabadidejére.

**************nov2-6

Ez se előre van, hanem hét közben.

Lényegében a long altrend első korrekciója zajlik.  Az Usa GDP adatra adott reakció figyelemre méltó. Hír után fel, másnap ugyanannyi vissza. Mostani állapot szerint ez még csak long korrekció az indexben, a karosmérleg felfelé nagyot billent, most lefelé billen egyet.

TA alapon érdekes a dolog. Folyamatosan jönnek a megerősítések sorban arra, hogy nem egy-két napos esés lesz ez, és még egyáltalán nincs vége. Mi lenne ha...ez az érdekes. És ezek megint csak szintek, amik fontosak. Kritikus szinteket sorolok hát fel. Ezek bármelyikének megvalósulása  (akár egy is) érvényesíti a mögöttes tartalmat.

Tehát a jelen szerint hetes szintű eséssorozatban vagyunk, annak is az elején, nézzük a szinteket. Ezek kb a következő 2 hétben érvényesek.

Chf jpy 84.80 alattt vége az index long altrendnek. Súlyos eséssek jönnek.

Aud jpy 76.50 alattt vége az index long altrendnek. Súlyos eséssek jönnek.

Eur jpy 129.20 alattt vége az index long altrendnek. Súlyos eséssek jönnek.

Eur usd 1,4440 felé minden shortot zárni kell, erős és jelentős fal az oitt, annak átvitele lefelé nagyon fontos lesz. Ha lesz. Addig viszont ebben a hullámban leeshet. Persze nem azonnal. 1.5040-től felfelé viszont felejtős az indexkorrekció. Long és csüccs keményen.

Németország most nagyon erős támaszon. 5300-5200 között erős fal. 5200 alatt 4840 a következő megálló, ott húzódik a long altrend korrekció vége is. Az alatt súlyos esések.Nagyon fontos : a németek most ELŐRÉBB JÁRNAK esésben, mint Usa. Japán is. Ott is fontos támaszhoz ért az árfolyam. Hogy ebből mi következik? Érthető most az esés megálló, de amíg usának van hová esnie, végleges megállás nem sanszos.  Ott nem értünk semmilyen támaszhoz még. És ne feledjük a triót : Usa-Eu-Ázsia. Így sorban adják az impulzusokat  a nap 24 órájára.

Dow long korrekció normális vége 9300-9400 közötti leszúrás. Az alatt további súlyos esések lennének.  Dow a héten 10090 től vége a korrekciónak , tovább fel , erősen. Erről még pár szót. Középtávon (1-2 hónap) egyre gatyább az index. Gyorsan kéne jönnie a visszafordulásnak, (1-2 héten belül), mert ha nem, egyre beborultabb lesz hosszúban az index, és olyan markáns jelekkel, melyek nem tréfálnak.  És a sok örömnapi belevevő mind beragad szépen, ahogy az illik.  Mert ha hosszúban beborult az index, akkor 2-3 nap emelkedését 1 nap alatt visszadja az index, és másnap még rátesz egy lapáttal. Vagyis elindul egy mély és tartós eséssorozat.

Ez még nem igaz, de már nem kell sok, és igaz lesz. Tehát nem kedvező long szempontból, ha az index itt pancsolna, oldalazna esetleg. Mert akkor megint egy mikulásrallival kevesebb lesz lekönyvelve.  Záros időn belül fordulnia kell további jelentős emelkedéshez (no persze mit kezd a 10300-10400 között húzódó ellenállásokkal...semmit, azt elsőre nem viszi át semmiképp). Nem is túl sanszos a visszaforduló, ahhoz még nem esett eleget, ha meg innen fordul vissza, mit sem ér, kicsi a lendület a 10300 átviteléhez. Odáig nyilván el fog menni, ha fordulunk.  Nem lesz akadály addig. De semmi nincs itt az usa indexben, miért fordulna....

S&p 996 ig longkorrekció, az alatt súlyos esések jönnek, 925 ig első körben. De ott már szó nem lesz long altrendől, és az árfolyamok viselkedése is egész más lesz.

Sp 1066 nál fent már erős falak most is, amíg azt nem viszi át, a long korrekció érvényben van.

Tehát belevenni addig TILOS bármibe, magasról short a divat, és a stop erős falak felett. Már írtam néhányat.

Sok sikert.

*************nov9-13

Kellemes kis kivéreztetőhely immár a nemzetközi piac, egy órán belül 150 pont dowban le -föl meg se kottyan, felső stoppok kiütve, lemegy, kiüti az alsó stoppokat is, aztán szép komótosan elindul fel.

Ausztráliai adat nemrég igencsak jó lett, kamatot is emelgetnek már AUD-ban. ( a jó mindig a várthoz képest jó). Péntek késő este óta hisztiszerűen megint minden északnak áll, fontos devizapárok is ezt most alátámasztják. Magas volatilitással száguldásszaga van megint ennek...

Dow a hétre 10120-10330 sima ügyenk látszik (de csak ha 10120 megvan a héten).És akkor a kocc is amire várok, meglesz. Úgy a jó, úgy a korrekt, az a megfelelő. 10450 is benne van, de a felett már ....nem nem. Semmiképp sem. Még nem.

Sajnos nem kerek a dolog megint. (lehetne egyszer már kerek is).  Ha nem állnának őrt ősi falak nem messze, nyugodt szép longidőszak is lehetne. De így...

Az árfolyamok viselkedése sem azt tükrözi, hogy nyugodtan egy irányba maradhat az ember. Stoppkiverések tömege.

Javaslok azért dolgokat ha már itt vagyok. Aki nagyon kezdő, hagyja most békén a  tőzsdét.  Letisztult időszak is van, (hihetetlen, de igaz),  egyelőre inkább papíron, de azért létezik az is. Akkor be lehet menni, Mindegy honnan, mibe, a lényeg, jó irányba állj. Ez most nem lesz egy tiszta long időszak (ha megmarad egyáltalán a héten erős visszaadás nélkül), és a psziché ilyenkor erős kihívásnak kell megfelejen a kis időegységekben nagy volatilitás miatt. Aki kezdő , ilyenkor könnyen megijed és a legrosszabbkor zár.

A haladók (5-6 év rutin), már egész mást tegyenek., Sávosan sok kis adaggal menjenek be. Most épp tegyük fel, meglesz a kocc. Mindenesetre TA alapon ezt látom. Tehát kis adag longok a végső lefordulási szint fölöttről indulva, célnak egy sávot ki lehet jelölni, 10330 tól szakaszosan felfelé lehet zárni. Védeni, satöbbi. Ki hogy. Kevés nagyobb tét most nagy rizikó. Szép nyerő gyorsan elolvad egy óra alatt is. Heti szintű, sok kis pozi kell. Kevés nagy helyett. Ha már kell a tréd.

A haladóktól ősibb trédelő rétegnek nem mondok semmit, tudják a dolgukat.

A hét tehát ismét a longos tábornak kedvez, de veszélyforrás számtalan van. Közeli ősi falak. Nagyon magas volatilitás. És elképesztő hírérzékenység. Ez sem jó. Nagyon nem.Most nagyon nehéz tőzsdézni, akinek megy, gratulálok, ha nem szerencséje volt, nagy erő van a kezében. Markánsan visszafordult minden, dow leheletnyi támasztékról, dax pld egy nagyon erősről.  Tehát most észak megint.

Kicsit a bikapiac végére hajaz ez nekem , de ez nem TA, hanem mindenféle együtt. Ez az egész nagyon ahhoz hasonlít, amikor a végsőt facsarják ki mindenből, mert fel kell menni, fel kell, fel fel fel...mese nincs, mert ha nem megy fel, nagyon le fog, (ha ott maradna nem kéne hajtani az árfolyamokat), nyereségelszámolás a divat minden befektetési tényezőnél, és jön az év vége. Csúfos tavaly után idén bizonyítani kell. Ha az emelkedés megtorpan, elfogy a szufla, nincs már benne gőz, akkor bizony realizálási hullám indul el, szinte az egész évet jellemző longolások realizálása indul, és az innen minimum 33 % , legalább, de ez még odébb van. Sokszor eljátszotta már a világ, hogy lám..itt van, eljött ez a hullám, aztán mégsem. (ebből mi látszik? nyilvánvaló...csőre töltve ülnek lesben , és azonnal realizálnak, nincs mire várni alapon...) Kérem, ez lenne az a bikapiac amiről itt oly sokan beszélnek? Hát az nem ilyen. Már láttam, tudom az milyen, Nem ilyen.  Medverallinak ez viszont nem piskóta.Ennyire  Ilyet még nem láttam. De a 60 feletti öreg barátaim (tinikoruk óta tőzsdéznek) se nagyon. Nem is értik, nem is tudják mire vélni ezt az észvesztő rallit,  és nagyobb vészmadarak mint én. Pedig a fekete hétfőt is látták személyesen face to face. Nem volt gyermekjáték. És mégis azt mondják, ennek csúf vége lesz, nem veszenek semmit, egy második le kör UTÁN már megnézik, de most bizonyosan nem (azt tudni kell, fél éves pozinál rövidebb egyiknek sem volt soha).

De vissza erre a hétre és a longra.  Tehát longos a dolog, devizatámogatottsággal ismét. Megvolt egy disztribúció, meg lesz a kocc , aztán onnantól, az után egész más lesz a világ. Számomra is. Ezerrel bele kell bújni a "hogyan tovább"  -ba , mert ha ezt a falat is átviszi , akkor még 1500 pont is első ránézésre benne van a dowban, és a világ egy újabb csörtetési huillámba kezd. Pláne a sok shortos kényszerzárása is hajtja majd fel a történetet.  Vagy vissza (ez lenne a normális), de akkor pontosan kell látni, hogy meddig, és azt is, hogy lehet, lesz-e egy ilyen heves északi fordulás ismét. Semmiről semmiképp. És ott az az ősi falrengeteg feletti rész majd kliváló stopphely is lesz. Nem fogunk csalódni benne.

Felhívom a figyelmet a fent már értékkel általam leírt dow megszaladásra, az aud/jpy-re (nagy a kamatkülönbözet) és az eur usd-re, de nem feltétlen kell mindekttőnek felfelé állni, elég most, ha a kettőből csak az egyik. Szépen jelzi előre a héten, hogy az index mit fog csinálni.

Ennyi jutott eszembe most nem túl összeszedett, kissé csapongónak tűnhet, most ilyenre sikerült.

Nektek viszont ennél sokkal jobban sikerüljön minden trade. Ezt kívánom, és nygalmat, békességet, következetes okos magatartást ezen a tőzsdének álcázott kivéreztetőhelyen.

**********nov16-20

Tehát a 10350-450 között húzódó 2. medveralli megállóhely az érdekes, innentől ez számít. Részemről legalábbis ez. Volt egy előző 1. megálló is, nem is oly rég. 9250-9450 között. Nyár vége körül. Meglepően könnyen és gyorsan átvitte. Utólag láthatjuk, nem kis örömködés következett utána. Ugyanez a mostani fallal is elvárható. Ha átmegy, garantált a 11K a dowban, sp is valahol 1100 körül sima ügynek látszódik. Sőt...érdekes dolog ez, de még nem szeretnék előre szaladni, ott majd 1100-as sp körül kell először részemről alaposan megvizsgálnom, hogy medve vagy sem a piac még. Pontosabban nem ezt, hanem azt, hogy 1100 felett hol kezdődne a bikapiac, és milyen jelleggel várható az előfordulása. Ilyen fundamentumokkal jelenleg ezt nehéz elképzelnem, de már nem zárható ki a gondolat. Vagyis a fő trend a long lenne akkor már, és az esésekbe kötelező támaszok felett belevenni ...és így tovább, de most hagyjuk a bikapiacon szokásos tréder viselkedést, nem ide tartozik.

A hét teendője tehát : elhinni, hogy a csárt mit mutat. És ezek az ellenállások most a fontosak, mert ott vagyunk már megint. Noha az előzőt  könnyen és gyorsan átvitte, semmilyen kőtáblába nincs belevésve, hogy ez így megy már az idők végezetéig. Részemről akkor is komolyan veszem, látszat ide oda, nem számít. A teendő hát a héten, ami szufla még maradt a papírokban, fussanak ki ha tudnak, long haszonvédő stoppokat közel hozni amennyire csak lehet, a long kitettséget csökkenteni érdemes, és nem belevenni ha kiüt, nem visszamenni ismét, amíg egyértelműen és több napon át nem zár a dow 10400 fölé. Ha igen, két részben kell longolni, egy akkor, egy pedig akkor, ha visszateszteli a kitörési pontját. Ja igen...kitörés...emlékeztek a 9450 es falat milyen hevesen vitte át egyik nap? Na az volt akkor a kitörés, amit egy kis visszateszt is követett, ez teljesen normális. A második belépő lehet a 10400 -10350 közötti rész, ha addig lemenne. A pozíció mérete pedig olyan legyen, hogy 1000 pont felfelé, és ehhez fog jönni sacckb 300 ponttal lejjebbi statikus stop, vagyis ott forgolódni vele, a spread és egyéb költségek nem magasak a dowban, el lehet vele játszadozni. Aztán hagyni, hadd menjen tovább. Persze ehhez társulni fog majd a perifériák ralllija is, kis hazánkba is betör megint az eszeveszettség, és dől a zseton, vesznek mindent mint a bolondok. Otp sima ügy lesz akkor 6K felett, van ott 6250 és 6400 en is mindenféle fal, de megkocogtatja akkor őket, ez szinte biztos.

Na már úgy beszélek, mint aki biztos abban , hogy meg lesz a fal áttörése könnyen...pedig ellenkezőleg. Kevésbé valószínűnek tartom, a fundamentumok alapján. De ez manapság nem számít. Tipikus medveralli sajtosság (lásd az évezred eleji medveralli pld - csak akkor kicsiben, nem ekkorában). De hogy én mit hiszek, nem számít. Ha valóban a likviditásbővülés és a dollár további gyengülése nem vezet egyensúlytalansághoz, és megmarad a közel nulla százalékos kamata, akkor carrypénznek is megmarad, és amíg ilyen olcsó a hitel dollárban, addig fújják ezt a lufit, nem lesz megállás. Nehéz megmondani hol az a pont, ahol tartósan felborulna az egyensúly és a nyersanyagárak megszökése mellett recessziógyanús helyzet maradna továbbra is, (illetve recesszió , de a kozmetika nagy dolog a világban), és stagflációhoz vezetne a játék. Recesszióbéli erős infláció alakulna ki, aminek a vége brutális sötétség és mélységek a rv árfolyamokat illetően.

Azért hadd vészmadárkodjam kicsit, ahogy szoktam. Zavaros az ügy, mert a jelenlegi fundamentumok alapján SEMMILYEN rallinak sem lett volna szabad kialakulnia. Ilyennek meg pláne nem.  De ahogy az öreg Koszto megmondta : a tőzsde = pszichológia. És a tőzsde jóval előrébb jár mindig, "megszökik" mint az a pórázon tartott kutya, mely póráz automatikusan engedi egy ideig a kutyát elszaladni, aztán nem, és húzza vissza szépen lassan a kutyát  a helyére.

Sosem láttam még ennyire elszökni a tőzsdét a fundamentumoktól. Így a sok év tapasztalásom tulajdonképpen káros, mert most a szűz kéz keres nagyokat, bele mer venni tartósan mindenbe. Sosem látott még esést, ha látott, egyszer volt Budán kutyavásár alapon gondolja, ilyen esés nem sok van (lesz ) egy életben, most kell venni, minden megy, venni kell és kész. Nem trédelt az ezredfordulón sem, (egy éve sem), nem látta azt a rallit, amiből hirtelen és fájdalmas visszazuhanás indult oda, ahonnan elindult a ralli.

Ha visszagondolok, akkor mennyire más volt a világ fundamentális oldalról mint most...hihetetlen mennyire más. Abból egy bikapiac (így utólag persze) reális lehetőség volt.Most az az érzésem, mintha egy vékony hajszálon múlna csak a boldogság, és a bili hamarosan kiborul, és nem kicsit, iszonyatosan borul.

De ez nem érdekes. Meg kell értenie mindenkinek, hogy vagy egyféleképpen trédel, vagy sehogy. A világ folyása olyan amilyen, de a csárt nem hazudik. Menjünk csak faltól falig, ahogy az kell. És hogy e közben a nemzetközi szentiment, és a ránk erőltetett hangulat milyen, nem érdekes. Higgyen mindenki ami neki tetszik, 20 ezres otp-ben, vagy 400-as sp-ben (én az utóbbiban hiszek), nem érdekes. A tőzse nagyon sokat változott, nem csak az elmúlt 10 évben, de az elmúlt 2 évben is, egyre inkább ideges, hektikus a piac, valaha ekkora vola pld az otp-ben (ne menjünk messzire) elképzelhetetlen volt , ha esett 6000 ről 5000 re, vagy 2006 májusában 5K alá, már mindenki felkapta a fejt és vérengzésről beszélt...hol van az már...ma már lassan természetes a napon belüli 3-4-5 % változás, és nem is akármilyen hirtelenséggel, 2-3 óra alatt is akár, már arra sem kapja fel senki a fejét. Megszokottá vált ez a "frekvencia  " amin ma az árfolyamok mozognak, nyilván medvében alapban nagyobb, de ez azért így már túlzóan nagy, a kifuttatást , mint módszert erősen megkérdőjelezi. Mint egyik alapvető trédelési technikát. Lehet, hogy már az is  a múltté, nem tudom még...de lehet. A sok számítógépes automata program is nagyon rányomja már a béleygét a nemzetközi nagyobb pénzes instrumentumokra, és a devizapiacra is. A program könyörtelenül köt, zár, újranyit,ha kell egymás után többször is forgolódik. nincs ragaszkodási kényszere semmihez, teszi, amire programozták, és ha eljött a pillanat, úgy kivág mindent, mint annak rendje. Így aztán erősen bepiszkítja a csártot hirtelen, ha nagyobb pénzzel teszi ezt. No és marad utána egy szép kanóc vagy fent vagy lent, és hosszú ideig ott is marad. A hírek is...10 éve még örült valaki, ha egy hírt megtudott, mielőtt lement a nap. Ma már...napi 5-6 hír, egymásnak persze homlokegyenest ellentmondanak sokszor, vagy épp meglepően jó, vagy épp meglepően rossz, mindegy...erre a piac, elindul fel (vagy le olyan mindegy), hogy aztán visszaforduljon, majd ismét vissza...dowban ma már 100 pont ugrabugra egy hírre nem téma. Nem volt ez mindig így. 2000 körül sem, pedig akkor is medve volt.

Hogy ez egy tartós dolog lesz, vagy ennek az időszaknak (nem rövid időszak) a sajátja, ezt sem tudom még megmondani. De szerintem inkább ez már így marad. Egyre nehezebb lesz a tőzsde, már annak aki aktívan és sokat, és rövidebb időszakokra trédel. Az már most is biztos számomra, hogy hosszú időre pozit felvenni szemlecsukás, megfelelő távolságban tartott stop és türelem nélkül...nem nagyon lehet. Mert A pontból B pontba olyan kanyarokkal jut el az árfolyam, ami napi háromszor is bevatakozásra készteti a gazdát, persze rosszkor...ott már a pszichéje vezérli, vagy nagyon jól akar kiszállni, vagy megijed a hirtelen és váratlan ellene fordulástól...ami persze visszafordul - rosszkor persze -...és kész. Már belezavarodott , lassan nem is emlékszik minek vette fel az eredeti pozit..ez is sajnos egy gyakori forgatókönyv manapság.

Az egy trendkereskedést kivéve minden más technikát alapvetően meg kell vizsgálnom, a faltól falig jónak tűnik, és teljesítik is általában az instrumentumok, ez lehet egy kiindulópont a nem beleülős trendpozikon kívül.

De vissza a lényegre...tehát ez a hét.

A lényeg : long stoopokat közel hozni, hagyni, hadd üssön ki vagy menjen még ha akar, 10400 fölé zárás többször, és jöjjenek longok újak, körülnézve,mit vettek, mi ment a legjobban, mert az megy tovább is ,nem az, amit eddig nem vettek. Amit eddig nem vettek, az a kutyának sem kell kategória. Emelkedni nem tud, hát esni majd tud...lehet fogadni rá.

Ha pedig elindul egy erős beleadási hullám (csodák csodája..) akkor nem belevenni az esésbe. És ezt komolyan mondom. A mostani fal kétszer olyan erős, mint a 9250-9450 közötti volt,és nem is olyan vastag, csak 100 pont maximum. 10350-10450 között. Ha belemászott és erősen, aztán azt látjátok , hogy erősen elindul lefelé, akkor az egy megvalósult tömény falról lefordulás lesz, ami töknormális, és higgyétek el...az indexnek van hová esnie vissza., mire konszolidálódna (feltételezve, hogy nem végleges visszafordulásról lesz szó). A konszolidációs szakaszban lehet venni, ha nincs messze a végleges behalási szint.

Ha esni kezdünk, türelem. Türelem...türelem...türelem....ez lesz a kulcs a longosoknak. A shortosok ideje pedig akkor elérkezett.  Gyorsan és sokat fognak keresni.

Jelenleg technikailag semmilyen visszafordulási jel nincs,az egy fal ott áll pőrén és csupaszon,és kész. Ennyi van most, és csak van, az árfolyam meg kocogtatja, próbálkozik, hevesen, hol komótosan, de neki-nekimegy. Technikai esés jel egyelőre nincs. Természetesen lesz idővel, ha az árfolyam nem megy feljebb, hanem mondjuk egy "range " időszak jönne (ekkora emelkedés után kötve hiszem...meg amúgy is...mostanában range? inkább egy chemotox-al lespriccelt légy élete utolsó negyed órájának röpködéséhez hasonlítanak az árfolyamok rövidben)

Ja még valami...a fal átvitelének módja, sebessége, hevessége, az, hogy mekkora "problémát"  okoz majd a továbbhaladásban, beszédes lesz a jövőre nézve. Mint ahogy az előző könnyed átvitele is beszédes volt.

Sok sikert erre a hétre is.

***************nov23-27

Most csúcsot döntök, a legrövidebb heti mondandóm lesz. Minden ami előző héten írtam tartom, ehhez kell hozzávenni egy markáns töretlen északra fordulási helyzetet, ezt nézzétek, ez a releváns most :

Dow 10450 fölött ÉS eur/usd 1,5050 fölött. Tehát ÉS.

Ezzel kész. Vége, eldőlt.

Hogy mit érdemes ekkor venni és meddig? Dow 11K alatt ne is álmodozzatok zárásról. Felesleges és korai lesz. Csk azt vegyétek, ami eddig ment. Tehát még egyszer leírom : AZT A RÉSZVÉNYT VEGYÉTEK EKKOR, ami eddig is ment. Ami nem ment , az NEM IS FOG.

Nehogy vegyetek azért valamit, mert nini, de jó, ez alig ment, VAN HOVA MENNIE...badarság. LENNE hova mennie, de nem tud. Így helyes a mondat.

Közel a forduló. Közel ismét egy AB pont menetelés (az előző ha még emlékeztek 9400 körülről volt az A, a B meg itt)., most a B 11200 körül van, de még belövöm pontosan. 1,5 - 2 hónapig is tarthat ez a folyamat, mire odaért, nem kell kapkodni, a fő csapásiírányt adja meg de jó beszállólehetőségeket is ad idővel közben. 

Szakaszosan KIS TÉTTEL, sok pozi, sok KIS POZI, így trédeljetek, egy tulajdonképpeni beszállósávot képezzetek, és ott long. Aztán a kiszállósávhoz érkezvén szépen szakaszosan lehet (majd) zárogatni.

Nos, minedez arra az esetre, ha a fal ledőlt. Fent írtam, mikor dőlt el a dőlése.

Ennyi a mondandóm, de a héten sanszosan vagy erővel lefordul (az eddigiek csakl játék volt), vagy átviszi . Lesz még visszateszt is ha kitörne (kitörési pontokat szokás ugyanis). Egyébként ha ennyi korekkció után, mint ami most volt (200 pont tán? nudli...) átmegy a falon, az az erő jele lesz. 

Még írok kiegészítéseket ehhez, mert arra kérek mindenkit tisztelettel, ha így alakulna, hogy ledől ez a fal is, akkor A ból B be tessenek trédelni. Az a jó technika manapság. Közben inkább szembecsukás, mert a vola elképesztően nagy. De erről majd máshol másképp írok többet.

A lényeget leírtam. Az erő legyen veletek.

/////////////////////////////////////////

Kieg 1. : A pulykásünnep miatt csütörtökig a fal ledőlésnek meg kell lennie, ha nem lesz meg, meg kell nézni mi a fene van. Viszont falledőlés után pulykásünnep alatti visszaesés nem téma és nem is érdekes.

Kieg 2. 10600 körül kicsi falacska, aki robbanásra longol dow-t, 10580 körül húzza  a stoppot a fenekébe, mert onnan egy kitörési visszateszt sanszos. Kiéss odébb van még és elvi, és a chart idővel változhat is, de most innen a lényeg, 10580 alatt nem is érdemes még rövid longot sem zárni ( ha a fal ledől).

Kieg 3. Kész, eldőlt, eur usd nélkül is.

*************nov30-dec4

Tapasztalom, hogy minél kiszámíthatatlanabb a piac, annál több a feszült ember. Érthető. És megértem. Részemről semmilyen olyan jellegű vitába nem kívánok belemenni, ami arról szól, hogy van támasz-ellenállás vagy sem ott, azon módszer szerint mely alapján trédelek, vagy nincs ott semmi és arról főleg nem kívánok értekezni, hogy mit kellett VOLNA csinálni.

Erről az utóbbiról hadd írjak kicsit. Hátha ezzel is segítek. Pongyola megfogalmazás és nem is túl szép, de szándékosan írom így , nagy nyomatékkal : értsétek már meg végre , utólag minden hülye okos a tőzsdén. Egy szellemi fogyatékos is meg tudja mondani utólag, hogy mit kellett VOLNA csinálni. És most ebbe kicsit gondoljunk bele...szépen, csendben, magunkban...

Tessenek megérteni végre, ez a gondolkodás sehová sem visz. Sőt...agyonflusztrált saját lelkiállapotot eredményez majd idővel. És úgy még sikertelenebb lesz az ember. Nem kellett volna semmi mást tenni, csak ráülni gondolkodás nélkül a buy gombra és kész...és hasonló vélemények kifejezetten KÁROSAK. Igen, károsak.Nem elírtam.  Nem csak arra aki ezt gondolja, de arra is , aki ezt komolyan veszi....nédda ...tényleg...de hülye vagyok, hát nem kellett VOLNA mást tenni csak EZT, vagy AZT és kész. És......? És akkor mi van? És akkor miért is nem azt tettük? Aki ezt írja, HASZNA van ebből az információból? Semmi. Szélsőséges jövőbeli elgondolást is okoz esetleg azzal, hogy most meg ezt gondolja : na, akkor most ezt teszem és kész innentől. Na nehogy...

Ez a történet itt a tőzsdén arról szól, hogy megmondjuk előre, hogy mi fog történni. ELŐRE. Sok fajta idegen véleményt és hozzáállást megismertem az évek alatt. Egyik meghökkentőbb mint  másik. Alig tetszik néhány. Az elemzések is furcsák. Ha elolvasok egy elemzést, akkor zömmel arról szólt, hogy mi történt eddig, de arról, hogy MAJD mi fog történni, nem ír mást, mint vagy fel vagy le. És kérem ezek komolyan megfizetett elemzőknek vannak nyilvántartva. Hát ez se semmi...

Van még a tévedhetetlenség mítosza is. Egy illető (az egyik a kettőből a magyar portálokon akinek írásait elolvasom, mert elolvasásra méltónak találom, de nem befolyásol a saját döntéseimben természetesen, csak egyszerűen kíváncsi vagyok több szem többet lát alapon, hátha épp lát valamit amire nem gondoltam...) , szóval egy illető kikezdése is elindult, mert valamiféle következetlenségbe torkollott ténykedése, mintha szerdán egész mást írt volna mint csütörtökön átfogó piaci állapotokról, melyek naponta nem változnak meg...és a személyét elkezdték támadni.

Az ember más csak ilyen. Ember marad, nincs más dolgunk, mint szeretni úgy, ahogy ő itt ezen a bolygón leledzik. Nem könnyű. Érzem magamon. Piszok nehéz gyakran....szóval a személyét támadják, arra senki sem gondol, hogy masszívan évek óta olyan véleményeket írt, melyek lényegiek, arról szólnak mi LESZ, és nem arról mi VOLT, és olyan háttérösszefüggésekről írt, melyek roppant hasznosak, és nem jut persze eszébe ilyen szemüveggel gondolkodni senkinek......nem ,arra a sárdobáló tábor már nem emlékszik.

Le a kalappal. Így kell viselkedni ? Hát...szóval az ember már csak ember marad...de hadd oszlassak el itt és most egy mítoszt is gyorsan. A tévedhetetlenség mítoszát. Ne keressétek azt, aki nem téved. Mert itt nem találtok. Olyan az ufók közt lehet, földi ember tőzsdei ténykedésekor képtelen rá. Ami fontos, hogy mennyi ideig ragaszkodik a tévedéséhez a páciens. Ez dönti el mennyire bölcs, megfontolt, és megalapozott a ténykedése. És mennyi pénze lesz. És ha olyan lüke, hogy másoknak is akar segíteni, akkor ez dönti el, hogy ez mennyire sikerül majd neki. Ez dönti el. Hogy milyen gyorsan képes belátni saját tévedését. No és persze a következetesség. Következetesen ragaszkodni kell ahhoz, ami nagyjából bejáratott, és sok év, akár egy vagy több évtized is bebizonyítota : így érdemes gondolkodni máshogy nem nagyon. Kivételek mindig és mindig vannak. A tőzsdén nincs olyan szabály, ami matematikai értelemben szabály. (A szabály attól szabály, hogy nincs közte kivétel -pld a másodfokú egyenlet megoldóképlete mindig ugyanaz, ha egyszer is nem az lenne, nem lenne megoldóképlet, csak egy lehetőség, ami döntést kíván a használata előtt). 

Hát itt van ilyen, vagyis nem...itt CSAK ilyen van, csak olyan van, hogy egy szabály előfordulhat hogy NEM LESZ IGAZ, de attól még, ha elég sok időegységet vizsgálok, szabály lesz, mert nagyon ritkán hamis. Ezzel kell beérnünk. Ezzel kell gazdálkodnunk, ebből kell megélnünk. Az olyan szabályokból, melyek előfordulhatnak, hogy nem igazak éppen. Akkor van ott dolgunk : eldönteni, hogy ez most KIVÉTEL, vagy csak csalóka látszat. És itt jön be a tapasztalat. Itt jön be az, hogy ezt a kíméletlen robotot ÉVEKIG kell ahhoz csinálnunk, hogy kiderüljön : nekünk való ez a hülyeség (tőzsde) vagy nem nekünk.

Látszólag más, de ide tartozik : ti, akik ezt olvassátok, ismertek már évek óta, (különben nem lennétek itt, hiszen jelképes összeg ugyan , de fizetős ez a blog). tehát Nektek miért ne írnám le, hiszen láttátok pld 2007 ben a régi közös blogon, mikre is képes az emberfia, ha a piac olyan, amilyennek megismerte (mondjam így inkább ...amilyen az utóbbi hat évben - akkor volt egy kis reformom -  kivéve az utolsó másfél évet), tehát láttátok , hogy sokéves szinten milyen teljesítmények hozhatók ki ügyesen a tőzsdéből. Nos, az idei évem pocsék. Rég volt ennyire gyenge. Számot nem írok, mindegy, de kellemetlen. Az évből nem sok van már hátra, és az idei évet a kevés sikertelenek egyikének könyvelem el. Ez már biztos.  No és a konzekvencia? Abbahagyom? Ó persze...még mit nem...vagy rémüldözöm, atya gatya milyen ez a tőzsde...hogy lesz így rendben minden körülöttem...hát az nem én vagyok. 2006 ban pld éves szinten kis híja és dupláztam. No az meg túl jól sikerült. Hát most visszakért a tőzsde....és akkor mi van? Visszakapta...költse gyógyszerre.

Nyilván oka van ennek, és nyilván ezt az OKOT meg kell találnom. Jelzem, egy töküres menüpont már fenn is van (nem gondoltam volna, hogy ennyire összetett a probléma) ezért üres még, majd ami erre a blogra vomatkozhat, azon észrevételeimet ott leírom arról, hogy miben és mennyiben más ÖRÖKRE MÁR a tőzsde a régitől  ,a megszokottól, és akkor , ha ezeket a vizsgálódásokat elvégzem, a lovak közé lesz csapva, de nagyon keményen Addig botorság. Ez nem gond, ez csak egy probléma megoldás nélkül. Ennyi az egész. A megoldást meg kell találnom. Már most jelzem, személyem már eddig is sok hagyományos TA kütyüt kivágott a kukába, de ennek folytatása lesz, és komplex módszerek algortitmikus levezetése is egész más lesz, sok új stratégia is kell, és sok régi halott már. Most döglődik épp.Nem tud már működni. Ez csak egy kis ízelítő...a megnövekedett frkevencia életveszélyes...most olvasom, a VIX ről azt állítja egy hozzértő újságíró, az index azt hivatott jelezni, hogy milyen volatilitás VÁRHATÓ a tőzsdéken...ez sajnos nagyon mellé...ehhez elég tudni, hogy a VIX index hogy számítódik ki...csak ennyi kell hozzá és belátható, hogy NEM EZT jelzi. De ez most mindegy, mert a fontos ez : képzeljetek el két árfolyamtartományt : mondjuk legyen 10200 és 10000. Első eset : az index napon belül kétszer megérinti a 10200-at, és egyszer a 10000-et. A VIX ebből kiszámolható. De ha ezt napon belül hatszor teszi, és lesz olyan is, hogy 200 pont le föl fél óra alatt is megtörténik a VIX ugyanannyi marad. Ezt értem én frekvencián, remélem ez jó analógia, az árfolyamok adott (bármilyen kis időegységen belüli )kilengési tartományai és az, hogy hányszor érintenek szélsőértékeket menet közben...nos ez ALAPOSAN MEGVÁLTOZOTT, és már ez így is marad.

A trédelőknek ez gond. Józan ésszel belátható, hogy gond.Nagy gond. És még egyszer : itt nem az a probléma, hogy milyen két szélsőérték közt mozog egy árfolyam. Hanem az,. hogy HÁNYSZOR teszi ezt menet közben. Nagyon nem mindegy. Ennek a változásnak az egyre eltejedő kereskedő robotok könyörtelensége a magyarázata nagy részben.

Gondoljátok hogy ez a tőzsde most, olyan mint amin monjduk így .: "felnőttem" ? Ez most könnyű? Itt könnyű keresni? Frászt . Ilyen nehéz tőzsdét még sosem tapasztaltam. És mint ezt is tudjátok, jónéhány év van már mögöttem. 

Vagyis : egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy általam becsült hazai véleményformálók  nem e blogon - (2 db össz) egyike téved.  Ez most valóban kőkemény. Durva, és kegyetlen. Ugye ránézünk a napos dow chartara és mit látunk? Fel fel fel március óta...:? sacckb. Most kívülről mondtam. Na ja...

Akkor MOST NÉZZÜK CSAK MEG EZT A PÉLDÁT. Ezt a Dubaj példát jó? Itt van. Mi is történt? Egy elsők közül való heti elemzésemben írtam nem szó szerint idézem, de kikereshető : minden TA elemzés akkor érvényes, minden heti előre gondolkodásom akkor érvényes, ha NINCS RENDKÍVÜLI ESEMÉNY. Na most volt egy. Ilyenkor egész más  a chart, a falak mintha ott sem lennének, lefelé azért, mert pánik volt (és lesz esetleg, az most mindegy), felfelé meg azért, mert ezt a pánikot az amcsik az ünnepi leves és a pulyka között elkalandozva egy kicsit a tőzsde világába MEGVETTÉK. Nagy erővel. Az index csak azért nem ment fel pénteken tovább, mert 19.00 kor helyi idő szerint ezek bezártak.

No persze megint a látszat...vigyázzatok...a látszat megint csal. Elmondom, mert végignéztem,és végig is trédeltem, hogy mi történt.  A látszat szerint -1-2 % mínusz között zártak az amcsik. 10300 körül? Valahogy így....most mindegy, annyi amennyi, megnézhető. Csakhogy...olyan eszement jenerősödés indult éjszaka már, és olyan szinten zuhant Ázsia éjjel, hogy a vérmedve időszakot sejtette. Elképesztő volával és erővel indultak meg lefelé a dolgok, 30 pipeket ugráltak a jenek le föl (gbp jpy többet) közben szakadtak persze, ment  a műsor ment a PÁNIK ezerrel. Csakhogy...egészen az első valamire való támasznál leszúrás után (ekkor a dow 10100 körül volt, alatta is tán pár ponttal) tehát reggel VEZÉNYSZÓRA megfordult minden. A végeredményen ez nem nagyon látszódik, mert mínusz  és mire kinyitott, már feljöttek az indexek preben, tehát NEM ANNYI VOLT AZ EMELKEDÉS, amit a charton amcsi nyitvatartási időben láttok. Nem. Sokkal TÖBB: És töretlen. Attól a reggeli vezényszó pillanattól kezdve töretlen és folyamatos emelkedés volt , az első 10 percben 10100 ról 100 !!!! pontot ment fel, 10200-ra (nesze neked bikapiac mi? hát ilyen is csak medvében van...ne aggódjatok , nem fenyeget még egyelőre a bikapiac réme - sajnos nem -), szóval 100 pontot ment 10 perc alatt és délelőtt is egyfolytában emelkedett , EU nyitvatartás alatt pedig kis pihenőkkel, kis alig visszákkal ment fel egyfolytában. Aztán délután kinyitottak, kis hezitálás, megrántották megint és ment fel, míg egy nagyon erős falhoz ért fent ,ott megtorpant, és zárásra némileg visszaesett.

Röviden : az amcsi index reggeltől egyfolytában emelkedett. Megállás nélkül. Nem annyit dolgozott le, mint amennyi a chartján (napi ) ott van. Sokkal többet . Nagyon mélyről indult. És kis híja volt, hogy végleges beborulási szinteket átvisz 10100 alatt. Ha ott nem áll meg...iszonyatos zakó veszi kezdetét. Ez TA. Előlegezzétek meg nekem a bizalmat és higggyétek most ezt el...köszönöm.

Nos vissza tehát az eredeti kérdésre...vegyük csak ezt a pénteket és a hétfőt, ami eljön...tehát akkor most mit is kell csinálni, ? Ráülni a buy gombra és kész? Nem gondolkodva? Tehát ennyi a tőzsdézés titka? Ennyi lenne?

ELŐRE kérem megmondani akkor : tehát ebből garantáltan további emelkedés lesz? Igen? És ha Dubaj eszkalálódik? Akkor végignézzük longban hogy 8K ig esik a dow? Igen?

Azt akarom csak mindezzel mondani .: UTÓLAG KÖNNYŰ okosnak lenni, és azt állitani : ezt vagy amazt kellett volna CSAK tenni és semmi mást. Sajnos menet közben ilyesmi DÖNTÉSEKRE kényszerülünk, mint épp most is : hogyan tovább? És ettől válik a látszat egyszerűség (emelkedtünk folyamatosan) a valóságban komoly dilemmákká és nagyon sűrűn.

Jó. Akkor most ELŐRE valaki megmondja mit is kéne tenni? Mert az érdekelene kedves egybegyűltek. Engem ez érdekel. És nem hat meg, mit kellett VOLNA tenni.

A falaimról meg annyit : szeretném ha észrevennétek a nyilvánvalót : soha nem írok olyan falról, mely CSAK az én egyedi TA elemzéseim része. Ha falról beszélek, akkor van hagyományos TA fal is a környéken az enyémek mellett , jelen esetben a FIBO szintek. Ha valaki azt állítja nincs ott semmilyen fal, felőlem tegye, de a FIBO-ra is ezt állítja , nem csak a saját maszek "falaimra". No...erről ennyit, nem kívánok tovább erről mélázni.

Ennyire egyszerű ez. Ajánlom fenti szómenésembe mindenkinek kissé belegondolni.

És akkor más , nézzük miből élünk:

Rendkívli esemény ütött be, és ez beborította a TA -t. Felborította ideiglenesen , pontosabban szólva. De semmi gond. A kérdés ilyenkor mindig az milyen GYORSAN (vagy lasan) tér vissza  a normális kerékvágás. És kérem ez most fontos lesz : az is NORMÁLIS kerékvágás lenne, ha pld a 9960 - at átvive lefelé a 9500 körül nyugodna le, ott egy ideig időzne és tovább le akár 4400 ig, mindegy meddig,  mert a chartok szerint INDOKOLT. No persze ennek ellentmond, hogy a "falamat" már átivtte , tehát tovább fel (mondom én ) , ehhez a szakadáshoz elég volt egy rendkívüli esemény, ami az indexet "végleg " visszafordtotta, nos ilyenkor a "tovább fel" sérül medvében. Ez benne van a pakliban. Sajnos. Ettől brummogó a típusa a piacnak és nem fújtató. Ne feledjük : 2006 nyarán volt egy "majdnem" helyzet, nem sok híja volt, és tartós, további NAGY  esés indult volna (az még tovább viszi akkor le alaposabban az indexet, de a dow akkor nem volt összhangban velünk teljesen- ez már történelem- mindegy nem ez a fontos) hanem az a fontos, hogy a további tartós esés egy szintjén lett volna a dilemma : medvébe mentünk vagy sem?  De a szintek áttörése lefelé MINDIG újabb eséseket generál, míg egyszer csak egy falat NEM VISZ ÁT, hanem arról pattan erővel. No ott az már fordulás gyanús akkor. Most is ez van kicsiben egyébként, a 10110 éppen hogy megfogta, ahol az alsó végső támasz teteje helyezkedik el.

Akkor van rendkívüli helyzet, ha a charton lévő dolgok, mintha ott sem lennének. De ez csak átmeneti, visszatérnek a megszokottba akár folyamatosan zuhanhatnak is, akár mehetnek fel, de kiszámíthatóan, és ez a lényeg.Legyen kiszámítható, és akkor már a helyzet nem rendkívüli.

A jövő hét így nagyon sűrű lesz, mert lesz mit figyelnünk. Tehát a jelen most a dow esetében és az alternatívák:

10297-en áll most. A pénteki nap történései tehát, a ferde fekete vonalam alá szúrt (lásd chart nem sokkal visszafelé a blogban) nem normális az ilyen, ehhez kell rendkívüli esemény, de NEM TÖRT ÁT más, az esést erősítő további falakat., ezek 10110 től kezdődnek és nagyon sűrűek, egész 9960 ig. Ez itt egy kemény sáv. Ha shortos szemüveggel nézem tehát, akkor ez van : amíg ezeket nem viszi át a dow, addig NINCS SHORT. Kockázatos nagyon. A hirtelen váratlan visszapattanás miatt kockázatos.

Ha viszont ez a Dubaj dolog mégis visszataszítaná 9960 alá a jövő héten az idexet, minden longból két kézzel meneküljetek ki és short. Mese nincs. 9400 környéke a következő megálló akkor, a régi előző fal. És elindul a rég várt igazi korrekció (medve piac  1. korrekciójának - long altrendjének-  a korrekciója - uhh),  szóval ez indulna el, és akkor 8800 törésével vége is lenne a dalnak, és irány  új mélységek, sötét mélységek, a régi minimumpont nem fogja megtartani. Halott ügy TA szerit a W . Ennyit még én is látok. Nem lesz itt W. Alacsonyabb mélypontok. Nem is kicsit. Sajnos.

No ez a sötét verzió. De a lényeg mi is? Egyszerű : 9960 nem törhet meg, ott a vége minden esésbe vételnek (akármilyen indokkal is történt).  Most viszont a fekete ferde vonal (ami időben előre haladva lefelé dőlve ferde), épp az árfolyam feneke alatt van. Az árfolyam erre a támaszra ráült, és szépen ott lenyugodott. Ez normális egy pánik után, a VISSZARENDEZŐDÉS normálisnak tűnik (eddig), hiszen egy fontos támasz fölé ment, majd ráült az árfolyam. Ami az én elsődleges vonalam is egyébként. Van itt még 10330 körül a fibo, de az nálam csak egyérintős játék, már nem számít, már nem érdekes, egyszer megtette a dolgát, többször nem képes , felejtős. Már mintha ott sem lenne. Van még statikus vonal is , egy lokális régi tető, az se érdekes, az is csak egyérintős játék. Már csak az az idővel lefelé dőlő vonalam van, semmi más. (részemről legalábbis), Nos ez most tartja. Ez nem egyérintős.

Mik a lehetőségek a továbbiakra (csak index, a többit most hagyom szándékosan, mert őrült vegyes a kép  -eurjen eur usd pld hót ellenkezőt mutat), hagyjuk ezt most, az eur usd a magasabb prioritás jelenleg, és érdemes még aud jent nézni, az is fontos, ott messze nem ilyen ócska a kép mint eur jenben pld. Szóval vissza csak a dowra, amíg ez a dőlő fekete vonal tart, addig BULLOS valószínűséggel dolgozhatunk, de nem jó ha ezen mindig lepihenne, mert egyre alacsonyabban pihenne, ugyan támaszon, de az meg lefelé dől. Ez így akkor nem lesz jó. De elég valószínűtlen is, hogy e támasz felett nem ugrana meg ismét Ha felette van, meg kell ugrania, vagy otthagyja lefelé "örökre". Ehhez a dőlő dolgokhoz tapadás ritka (ez nem mozgóátlag azokhoz szokás hozzátapadni, ez nem az, ehhez nem jellemző a tapadás). Ezt a verziót eléggé kizárhatjuk tehát.

A hétfő fontos lesz. Az, hogy miként viselkedik amcsi hétfőn, elég sokat el fog arról árulni, mik a hosszútávú szándékai őkelmének.  Feltétel, ha téblábol is, ezen vonal (ferde fekete) FÖLÖTT kell lennie.  Ez nem vicc, mert ha nem lesz válsághír se pánik 2. akkor semmi sem indokolná az alákerülést, csak egy valami, nem ennyi volt, a Dubaj dolog nem csengett le, lesz még később sokkal több gond is, más is, és a nagyérdemű megkezdte a kivonulást, tehát az a ferde dolog felejtős, ha beszorulna pld 10110 és 9960 közé, akkor már baj van. Nem feltétlen azonnal, de baj van, az erő felfelé már megszűnt. és indul a kitárazás. Sejtetve, hogy lesz még para folytatás, és erre fundamentális indok is később.

Az optimista forgatókönyv esetén a teendő : mivel nagy kitárazás volt most , sok stop és visszaszállás , adódott egy szép longbeszállási lehetőség a hétre dowba (nyilván akinek nincs már meg, vagy még nincs), ez pedig pont az előző csúcs, a 10490. A felett bátran long (kivéve rendkívüli esemény, de arra találták ki a stoppot) szóval bátran long,  a cél meg lesz a 11000-11200 közötti rész.

Néhány más dologról még : eur usd egy kicsit azért legyen mégis ....mint látható volt, kell az eur usd esése ahhoz, hogy az indexek érdemben essenek. Fordítsuk ezt meg, és tegyük a magunk javára hasznossá : tehát ha úgy esnek indexek, hogy az eur usd nem, bátran bele lehet venni (de csak támasz felett, vannak szabályok minden instrumentumra külön külön saját magára) tehát támasz felett vehető a dolog. Eur usd is esett, látjátok. De meddig? Megmondom : az utolsó erős falig (egy mozgóátlagig) esett. Tickre szinte.  És onnan fel.

Nos, e mozgóátlag alatt baj van, az eur usd esésre van ítlve, és ez a rv piacok shortolását is jelzi. Tehát, ha eur usd a héten 4800 alá kerülne, akkor tartós esést vetít előre, akár még a héten elindulva is 4440 fog erősen majd elsőként.  Sajna ebbe belefér a 9500 simán a dowban. Tehát összeillillenek mint borsó meg a héja ez a két dolog.

A napfényes oldal pedig : nem sérült még az eur usd trendje, bár necces volt, és ez további rv árfolyam erősödést jelez, amíg így marad.  5130 felett nagyot szól megint hirtelen, és összességében kanyarokkal de új ATH visszatesz közeli állapot is kinézhet neki végül. Nem sok az akadálya felfelé.

Most ennyit tudtam segíteni nektek, remélem sikerült valamennyire. Sok sikert és szerencsét is kívánok mindezekhez ( a jó játékosnak néha az is jól jön).

****************dec7-11

Kép 

Ezt gondolom, ami a képen van. Egy kis kiegészítés : a találgatás felsőfokon megy már, média és mások....nem szállok bele. Normálisan ennyit tartok relevánsnak, a többi merő tipp. Kamatemelés...világvége eleje, és egyebek...aztán majd valakik előre megint megmondták a tutit. Nem vagyok másra most képes, csak ennyire ami az ábrán van. De az legalább van. Szerintem.

****************dec14-18

Nem tudom már kontúrosan heti megrázó események eljövetelének prognózisát vagy/vagy alapon felállítani. Év vége felé ez kevésbé lehetséges. Kis forgalmú szokatlan emelkedések vagy esések ilyenkor előfordulnak, trendirányba szokás még jellemzően jól megküldeni az instrumentumokat a két ünnep között...de az utolsó 2 évben ez se úgy alakult mint előtte szokott. A 10350 -> 11 000 séta eljövetele aktuális részemről továbbra is, Dubaj lecsengése ennyi zöngével még inkább sejteti, erős vár a mi longunk, nem adjuk olcsón és könnyen.

Ahogy írtam már megjegyzésekben itt-ott, az eur usd szokatlan viselkedése vs. indexek, ez az ami érdekes mostanában. Az eur usd - hez köthető más devizapárok is hasonlóképpen alakulnak majd, vele a nyersanyagpiac is. Le.

Ismét leírom : ha az eur usd lefelé áll, ne vegyünk bele a nyersanyagokba. Minek. Van annál jövedelmezőbb és könnyebb elfoglaltság is. Pld eur usd short egy-egy támasz alatt picivel.

Ha valaki index esést vár az eur usd esése miatt, csalódni fog. Ezt már régebben is leírtam, így hát joggal ismételhetem meg, nem álszent a megállapítás, hiszen nem most írom először. Index esés sok-sok ok miatt elképzelhető, a világgazdaság eddig tárgyalt, és eddig nem tárgyalt jelenségei miatt bármikor elindulhat. De jellemzően a semmiről nem fordulunk vissza. Jellemzően. Itt most nincs semmi. Egy gyenge 10600 ott búslakodik árván, mint ellenállás, de gyengus. Kevés az.

Álmos, semmilyen, év végi jellegű , nulla izgalommal vegyes kereskedés folyik.

Annyit azért hadd javasoljak, - ha szabad - nyerő pozik csökkentése, a kitettségünk csökkentése ilyenkor indokolt, nem bölcs dolog nagyon beleszaladni nyitott pozíciókba, heves és volatilis mozgások várhatóak jövőre, az lesz a jellemző, nem ez az álmos semmi.

Továbbra is állítom : nincs (még) bikapiac, ne várjunk tartós és folyamatos rv árfolyam emelkedést, értem ez alatt : elmúlt a válság, vásároljunk be BEFEKTETŐKÉNT, és várjunk éveket, hogy megérjen....ez még NAGYON KORAI...

A válság nem múlt el. Több is van, és karmolni fog. De most a 11K megkoccantása a legvalószínűbb esemény az amerikai indexben. Ha nem idén, akkor jövőre. Mindegy. Egyelőre technikai alapon semmi sem mond ellent ennek. A jövő évi választások hazánkban külön csemege lesz, amitől érdekesen alakul majd a nemzetközi szentiment vs hazai...képesek lesznek egymás ellen is menni erősen, inkább úgy, hogy nemzetközi nem borús, míg nálunk menekülés zajlik...ennek a fordítottját nem tartom reálisnak.

Szóval semmi a köbön. Nem tudok újat írni...ja igen...egy valami ..holnap (szerda) úgy tudom kamatdöntő fed ülés és annak kommentárja lesz, no lássuk mennyire vagyok ostobácska ... ne feledjük...elég szóba hozni egy esetleges korábbi kamatemelés lehetőségét, elég csak verbálisan meglebegtetni...és máris indokolttá válik (utólag) , hova is megy ez az eur usd...

Kiderül mi áll mögötte.  Technikai korrekciónak ez már azért kissé sok ...valami van itt még.

Kívánom, ne aludjatok el ezen a héten se a monitorok előtt unalmatokban. Sok sikert.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Mindent vesznek!

részvényforgató,2009.10.08 18:31

Jól fogy a részvény, az arany, de még a kötvényeket is zsákolják! Ennek lehetséges okairól is ír ez a cikk:

http://blog.mfor.hu/penzmustra/5198.html

bocs, hogy kiragadok

zuzzo,2009.10.08 10:10

egy részletet, de nem mellékes...
"Az adóbevételek legnagyobb részét képező személyi jövedelemadó-bevételek 20, a társasági nyereségadó-bevételek pedig 54 százalékkal csökkentek. Miközben kevesebb adóbevétel folyt be az államkasszába a kiadások egyre csak nőttek (egy év alatt összesen 18 százalékkal)," in the USA...
mit áraz tehát a piac???

genesis

részvényforgató,2009.10.06 22:05

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=9&k=2&i=122327

"Fentiek szerint tehát a Acquisition Pro Limited tulajdonában állt 90,000 db Genesis Energy részvény Acquisition Pro Ltd. szándéka ellenére értékesítésre került, amelyet ezúton bejelentünk Önöknek, azonban az Acquisition Pro Ltd. valamennyi szükséges lépést megteszi azok mielőbbi visszaszerzése érdekében." - áll a közleményben."

Szép történet ez is...
(90k mondjuk nem akkora tétel)

örülök

zuzzo,2009.10.05 22:17

hogy Te is áttértél as s&p-re, mostanság ez illetve a teles piacot lefedő dwc olyan mint egy szerelmespár, kéz a kézben mennek és a csártjuk is nagyon hasonló.
A nazi most vonal alatt van, a djia fölötte, az említett duó meg mintha most éppen visszatesztelné (?), vagy most éppen fölészúr.
Egy másik ilyen képzeletbeli emelkedő vonal tartja már pár hónapja az eséseket vissza, most is. Kérdés, hogy akkor most melyik a relevánsabb.
Ma pl ránézésre az látszik, hogy a kispapírok felülteljesítik a nagyokat, és tényleg... :-)))
, viszont ha itten megtartják záróban is a mai szintjüket és holnap megjön a megerősítés
mehetünk fölfelé.
Más szemszögből olyan ez mint egy böszme nagy ék, 11500 (dwc) körül újra elfogy a levegő, viszont időben ott már nem annyira erős a ki-fel-le-áttörés...
a letörés is 100-200 ponttal feljebb kerül , megyünk bele a présbe és fogy a levegő...