Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A forintról, chartok nélkül

2009.02.02

Usd/huf

Masszív buy trendbe került, nem oly rég történt. Ezek után a trendváltások után nagyon ritka az azonnali hátraarc. Kár várni a fordulót. Persze az usd/huf még nincs ATH-n, mint az eur. 270 ig, kis-nagy völgyekkel, de elvárom a chart alapján, Fundáról nem beszélek. Minek riogassak? És no politika.  A világválság adott, innentől nem kell mesterségesen erősen tartani a forintot. Minek? Bármit rá lehet fogni a világválságra. Ne feledjük: IMF hitelt vettünk fel, Kahn, az egyik világvezér zavargásokat hazánkban is "el tud képzelni". Majd szítanak. A sok mesüge meg ugrik rá, és ismét tönkreteszik az Andrássy utat éjjelente. Változni meg semmi sem fog. Ha meg nagyon hideg lesz, majd hazamennek. no ennyi, mert no politika.

Visszaváltási határ : 212 körül, onnan zakózhat.

Eur/ huf  

Új ATH megvolt, Ugyan totál nem érdekel a sok nagyhangú liberális (érdekes a szó...liberation...szabadság...hát kérem...nem mondok semmit), szóval a szabadelvűek nagyon várták a forinttot 200 alá. Milyen alapon? Kosztót idézzem? Lassan frázis. Minden árfolyam előbb utóbb megy a helyére. Na most ennek hol a helye?  200 alatt? Meglehet. Egy másik univerzumban meglehet. De ebben nem.  Olyan erős forinttal minden exportcég kakukkosórába megy át, becsódöl. Ha ilyen gyenge a forint, a megrendelésállományuk esik vissza, mert gazdasági világválság van. De jó....és szerencsétlen magyar (magyar!!!!!) exportcégek (külföldi anyavállalat és kompenzációs elszámolások nélkül) mit kezdjenek magukkal? Amikor jól ment, mesterségesen indokolatlanul erős volt a forint, az MNB meg tétlenül nézte, feláldozták a választópolgárok pillanatnyi komfortérzetéért cserébe a magyar gazdaság (van olyan???), motorját adó exportcégeinket. Most, hogy lenne forint a sok euróból bőven, minden überfrankó, csak épp nincs megrendelés. Na mindegy...

Amilyen erős az euro még, olyan gyenge az angol font. Pedig a válság igazi vesztese végül Európa lesz. Sajnos. Nos, 330 felett nem nagyon tudom első körben elképzelni, ha egyáltalán tartósan megmarad 300 felett. Könnyen el tudok képzelni egy jelentős euro gyengülési hullámot hirtelen, amiből aztán a két gyengülő deviza keresztje nem fog igazi markáns irányt felvenni. Lökéshullámok lesznek le - fel. Az is fontos, hogy az euroelszámolás a gyakori, nem a font. Az MNB az eur/huf-ra van kihegyezve, a gbp/huf 400 nál senkit nem fog "érdekelni". De 330 nál már itt sikítozások és pánik indul. A devizahitelektől elkezdve ez nagy érvágás lesz (lenne) több vonalon (valójában persze nem lenne, de egy ilyen idióta országban a gyenge gazdaság mellé egy gyenge nemzeti valuta is gond...nem is tudom...van olyan scenárió akárcsak elméletben,  ami nem lenne hazánkban gond? ), ezért totojgatják majd ide-oda a kamatokat is, ahogy esik úgy puffan alapon. Ha ez monetáris politika,megeszem a kesztyűm. ilyet én is tudok. Kérem a 7 millás fizetésem. Na hagyjuk....

Visszaváltási határ : 280 tól, onnan erősebben elindulhat lefelé.

Gbp/huf

A kedvencem. Ez sunyin fel fog menni 400 fölé. Persze nem egyből...kanyarokkal, Mivel nem elsődleges kereszt, még forradalom sem tör ki miatta. Volt ez 400 felett 2006 májusában, vagy akkörül..már nem emlékszem. Nagy ügy. És?

Egy dolog várat még magára, az eur/gbp masszív hisszútávú sell trendje. Erre várok, meglátjuk meg lesz vagy sem. Gyakoriak mostanában a trendfordulások, határon táncigál a kereszt, De ha ez elindul le, a font/forint olyan szinten indul északnak, hogy csak a poros nyomát lehet majd látni,. Mivel nagyon volás, jó alkalmat kell találni a visszaváltásra. 400 felett napok kérdése is lehet a váltás, de előbb a chartot is meg kell nézni, csak utána váltok, ha egyáltalán elmegy addig, és lesz min gondolkodnom. Most kivárás van, legalábbis részemről. Ha igaz amit gondolok...(még nem biztos), akkor éves markáns erősödést várok a fontra, ami a forint helyzetétől kissé függetlenül is jót fog tenni felfelé az árfolyamnak.Nem néztem, de ha a font a régi erejében ragyogna, megdöbbentően drága lenne forintban.

Első célom 355, onnan egy kis lefordulás sanszos, a további kérdéses csak. Ha ott leír a chart egy normális, klasszikus alakzatot, akkor 355 felett már csak az ima segíthet. A 420 letesztelődik ismét. Tovább nem tudom. De idén nem tartom kizártnak az új ATH-t sem.

Előreszaladtam,és a vége nem is érdekes, mert egyre bizonytalanabb, hiszen idpben előpre van, és sok a ha. 

Most a 350 körül szint fogja megállítani. Arra és ott kell figyelni.

Van még egy vari, ez tetszene a legjobban...havi chart alapján 10-20-30 forint visszaadás után újra fel. No akkor  tényleg csak az ima menti meg az ATH-tól, ami idén még meg is lehet.De jövő év közepére még inkább valószínű. Pláne választások közeledtével a forint sem lesz topon....

Meglátjuk. Most ezeket látom.

Visszaváltási határ : 295, onnan nagyobbat eshet még, kár tartogatni onnantól. Majd ha visszafordul, lehet visszaváltani.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

amatoregy

DLPH,2009.02.08 16:05

Szia. Nem tudom, nincs nagy jelentősége. Amikor 230 volt az eur huf, ment a rizsa, hogy nem erős ez még, és 200 alá is benézhet.

Mint az olaj, 140 nél a Gazprom 250-et jósolt mostanra..

és így tovább és így tovább

menj fel a netre, és olvasgass
kb olyan lesz, mint amikor kinyitod a csapot, amire az van írva : HÜLYESÉG, balra fordítsd, ha erősebben akarod folyatni....

FT/EUR 200 alatt

amatoregy,2009.02.08 15:52

DLPH,

erről a 200 alatti Ft-ról még nem hallottam. Ez honnan jön?

Vagy félreértettem valamit?

még egy apróság

részvényforgató,2009.02.03 21:57

Elvileg profitálhatnánk abból ha a világ pénzügyi központjának számító USA-tól részt szereznénk a világ tőkeáramlásából. Ha például arról lehetne meggyőzni a világot hogy ez itt egy biztonságos hely, és majd innen megbízhatóan fektetjük be az itt elhelyezett javakat.
Ez csak egy lehetőség, szerintem ilyen nem lesz...

védett államok

részvényforgató,2009.02.03 21:52

Ja és Európa része Közép-Kelet Európa is.
Félnek tőlünk mint a tűztől.

védett államok

részvényforgató,2009.02.03 21:49

"Pl. a németek, osztrákok, de még a franciák is védettebbek."

Valószínű a legnagyobb bukó pont itt lesz.
Ez itt sajnos nem safe heaven, ide most nem hordják talicskával a pénzt, bár Európában valóban nem alakult ki akkora ingatlanlufi, (kiv. Spanyolország, Írország) mint USA-ban vagy az angoloknál, de már nem is erről szól a buli. Átrendeződünk, de nem Európa javára.
Nézd csak meg a "mértékadó" hitelminősítők Európára adott ajánlásait, az sajnos lényegtelen hogy ezek a minősítők lejáratták magukat, ez továbbra is meglepően kevés embert érdekel. Szivesen szembe mennék velük, de ahhoz túl kedves a pénztárcám.

Rob még

DLPH,2009.02.03 18:31

Mondjuk pld egy lehetséges jövő ez évben.
A válság enyhül. Elsőként fog a font magához térni.
Azt hiszed, a forint is? Tévedsz.

És akkor....milyen árfolyam lesz a font? Csak mondjuk 20 % -ot erősödik innen.

Könnyen lehet, hogy az első megkönnyebbülési hullám az egekbe repíti a gbp/huf- ot, és nem kell a forintnak semmit sem csinálnia, csak maradjon a 270-280 körüli eur huf pld.

Ez csak 1 vari. A megkönnyebbüléses. Amire nem sok esély van eddig.

Robbaj

DLPH,2009.02.03 18:24

Kedves Robaj, amit írsz nem mind igaz, és az is már a múlt. Magam a jövőre építkezem. ezek a fogalmak...lufi...eleve túlértékelt volt...nincs jelentéstartamuk nemzeti fizetőeszközök vonatkozásában.

Európa védettebb? De hát mitől? Nem értem.

Döntés kérdése...semmi más. Font? Már padlót fogott.

EUR? vennél?

Ahogy gondolod...

Megértem, hogy nagyon nem világos. Sosem értettünk egyet semmiben. Ezen blog keretei nagyon szűkek ahhoz, hogy megértessem veled 15 év tapasztalatát.

De majd igyekszem nem a levegőbe beszélni.

Németek

Defender,2009.02.03 15:38

Én azért nem mondanám, hogy a németek sokkal jobban megússzák, az autóipar történetesen hatalmas válságban van náluk, és ez az elsődleges gazdasági erejük.

nagyon nem világos....

robbaj,2009.02.03 11:23

...miért vársz GBP erősödést? Az egy dolog, hogy masszív leértékelődési trendben van. De fundásan is sokkal nagyobb vele a gond, mint az Euroval. Eleve túlértékelt volt, és most lufipukkanás után épphogy a helyére kezd kerülni. Az eurozóna tagjai közt pedig bőven van olyan ország, akit sokkal kevésbé visel meg a válság már most is, és majd a hátralévő időben is, mint az angolokat. Pl. a németek, osztrákok, de még a franciák is védettebbek.