Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A medvepiac első korrekciója

2009.03.20

"Heti elemzés" szerű írásaim szándékosak. Ne trédeljetek napi gondolkodásban. Nem vezet jóra, hosszútávon garantált bukó. Heti ciklusokban gondolkodva az ember már ki tud alakítani egy egészséges követési távolságot személye és a tőzsde közt, Ugyanis mint az autópályán 200km/h nál úgy itt is be kell tartani egy egészséges követési távolságot. Nem loholhatsz pontosan a poros nyomában 3 cm-rel a tőzsdének, mert bohócot csinál belőled. A stresszt és a hirtelen irányváltásokat nem bírja el a psziché, és kapkodás félelem, mohóság és a többi rossz elviszi végül a pénzünket. De nem ez a lényeg, hanem a korrekció ténye (igaz-e?), meddig várható el, az első egészséges korrekciós szint micsoda, addig miféle páylákat írhat le az árfolyam, és végül megvan-e a fundamentális támogatottsága mindennek, de mindezeket heti szemüvegen át nézve.  És az egészséges követési távolságot betartva.

No nézzük hogy állunk most :

Dow, és SP (ezek ikrek, semmi érdemi különbség nincs a mozgásukban). Semmiféle fül a boll szalag felénél nem képződött, erővel elmentek a boll szalag tetejéig napos bontásban. Ez várható volt (lásd utolsó hetes írásom), de nem ez a fontos, hanem az, hogy mi lesz ezután.Kis fülecske vagy nagy visszafordulás és medvetánc tovább..utóbbi most nem sanszos, épp most dönttöttek a világra megint gigatonnaszám usd-t, ami az usd indexében erőteljes nyomot hagyott megint.  Az indexet meg pénzből lehet felhajtani, Előbb zsé kell, aztán lehet vásárolni (mily nagy bölcsesség ez is...nagyon idiótán hangzik...de könyörgöm...hányan nem gondolnak erre...),  Pénz lett, most nézzük mit meddig és hogyan kergetnek fel. Ne feledjétek. Amikor a kicsik vesznek (mert már mernek, mert már elhitették velük, hogy vége a medvének) a nagyok akkor már adnak el, felfelé fokozatosan szállnak ki, a megtámogatott végső felpörgő szakaszban. A támogatás maffiajellegű, szervezetten ontja a média magából a jó álhíreket. Ilyen ez a világot behálózó pilótajáték.

Első, elvben elvárható korrekciós szintek : Dow : 9400, SP 1010  aud/jpy 73,80 

Más instrumentumot nem írok, nem is foglalkozom vele ebből a szempontból, mert több zavaró tényező is jelen van. A fontot ütik mint a répát, az euró a dollárgyár nyertese, a dollár meg az ami, az olajat préseli lefelé a recesszió, csak a bázisdevizája miatt drágul, a frank/akármi a svájci jegybank meglepetésszerű jótékonysági akcióitól terhelt, mit hagytam ki...a többi nem elsődleges tényező. A jennél pedig lassan neked fizetnek, ha felveszel abban hitelt. Mégsem akar tartós carrypozibázis kialakulni. De valamennyi ki fog, anélkül nem lesz korrekció. Az AUD megmaradt annak ami, a világ első nyersanyag, érctermelő és feldolgozó (ipari alapanyag ellátó) országának valutáját jelenleg nem veszi körbe semmilyen zavaró tényező. Így aztán egész kiszámíthatóan viselkedik, ami nem árt a tőzsdén az emberfiának. Ezért gondolom most jó indikátornak, és figyelésre érdemesnek az aud/jpy-t. Tehát ha belegondolunk...ha carrypozik épülnek, felfelé megy, ha az AUD ra megnő a kereslet (Ausztrál ipar) akkor is felfelé megy, mindkettő rv piaci long előjel illetve jel. Tehát számomra ez az instrumentum megfelelő.

Összefoglalva : elndult, - látjuk a világban-  egy visszarendeződés. Az első a medvepiaci kirobbanása óta. Hogy ez mivé fajul....az lesz NAGYON beszédes. Mert ha még az első korrekciós szintet meg sem közelíti....az is kutyául beszédes lesz. Az onnatól váható szörnyű mélységekről nem írok már.Utólag persze már látjuk is, hogy a hosszú TA jeleit aztán leköveti az élet, nem véletlenül áll minden úgy, ahogy. Most épp az amerikai pénzgyár turbó üzemmódra kapcsolt. Ennyi. Nem több és nem kevesebb. Ebbe belemagyarázni mindenféle hüleséget...megy a rizsa a világban is, de szerintem nem kell túlbonyolítani. A FED és az amerikai kormány (valójában az ezeket irányító háttérhatalmak) döntése alapján (mert ugye belátjuk...ezt valakinek - valakiknek - el kellett dönteni), a pénzgyár beindult ismét. Tehát lesz miből vásárolni egy ideig.

El tudom képzelni az alábbi forgatókönyvet lazán :

Végcél a korrekciós szintek, de nem minden éri majd el, ha teljesülnek is zömmel, részeg ló útvonala szerű kacsázós emelkedéssel...első lépés pénznyomda gyárt, pénzdöntés bankközin,  tehát  usd gyengül. Láttuk. Az index követi. Majd. Na nem azonnal, mert be is kell vásárolni. Tehát nem árt negatív impulzusokat kibocsájtani a világba, Ez mintha már el is kezdődött volna, tegnap 2-3 negatív világvégeszerű cikket szemem elé rakott a net (pedig nem kértem - de ilyen ez a net, ontja magából az impulzusokat). Szóval egy kis altatás, ciklikusan ijesztegetés, a háttérben pedig megy a bevásárlás. Második fázis, vásárlások vége, index elindul felfelé, a maradék pénzek itt-ott szerte a világban próba-cseresznye alapon belevágnak a lecsóba , így valami csoda folytán hozzánk is elér a bétre némi zsozsó. és néhány csipszet kiszaggatnak felsőlimitre napokig. Bevásárlás kész, akik nem dolgoznak meg a pénzért, hanem kapják, már bevásároltak. Most jön a lényeg. Fel kell hajtani az indexet. És elkezdik felhajtani.Ha kell még itt-ott ebbe-abba belevesznek, hogy minden mutassa technikailag a ralli képét, és jön  a politika, és az őt maradéktalanul kiszolgáló média és a nagy nemzetközi "hiteles" minősítő intézmények ( valami csoda folytán ezek folyamatosan lökik a rizsát, és senkit nem zavar, hogy sose találják el mi lesz...de még nem is gyanús ez senkinek,aki tényező...persze ez is csak véletlen...naná). 

A felhajtás nem lesz más, mint a szokásos. Szöveg ezerrel. Ez a válság így...ez a válság úgy...nem is akkora...nincs is már...ha volt az már nem érvényes....a minősítők minősítenek, és löknek célárakat kifelé....a politikusok nyilatkoznak rózsaszínúeket,  No és jönnek az adatok kifelé. Még jó, hogy utólag lehet visszafelé módosítani őket, így aztán gyakorlatilag a hazugság, mint olyan, egzaktul ebben a rendszerben nincs is jelen.  Azt mondanak amit akarnak, ha nagyon más a valóság, kicsit igazítanak rajta utólag visszafelé. És az indexet felpörgetik a végső szakaszban,  mindenáron.

Vagy most (eddig...hét eleje) szálljatok be, vagy soha.  A balekszakaszban ne.  Minek? Balekból annyi van, hogy tengert lehet velük feltölteni, és mindegyik tudja a dolgát, jól idomított. Vesz a tetőn, elad az aljon. És kitart  papírt  70-80 % bukóig is rendületlenül, mert nem kell stop.

Rossz hírem van. A tőzsde világa nem kevésbé manipulált, mint létezésünk bármely eleme.Persze nem kell elhinni. Nem azért írtam.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

utólag visszaolvasva

kezdőfiúcska,2009.09.05 10:21

Szóról szóra ez történt.

visszaolvasva

ali07,2009.03.25 16:20

Eszméletlen jó visszaolvasni a bejegyzést!
A forgatókönyvet nagyon elkaptad.
üdv

mi a jó?

részvényforgató,2009.03.21 14:57

"Ne trédeljetek napi gondolkodásban. Nem vezet jóra, hosszútávon garantált bukó."

Én is ezt mondom, bár hosszú távú elképzelésem nem lévén mostanában gyakran ki-be ugrálok, egyelőre szerény sikerrel.
Jövő héten ha tud felfelé menni, akkor egy ideig tartani szeretném a longot. (Közben meg mindannyian sejtjük hogy ebből a pénznyomdából hamarosan nagyobb balhé is lehet...)

mi lesz

részvényforgató,2009.03.21 14:51

"Ezért gondolom most jó indikátornak, és figyelésre érdemesnek az aud/jpy-t."

Logikus!

"A felhajtás nem lesz más, mint a szokásos. Szöveg ezerrel. Ez a válság így...ez a válság úgy...nem is akkora...nincs is már...ha volt az már nem érvényes....a minősítők minősítenek, és löknek célárakat kifelé....a politikusok nyilatkoznak rózsaszínúeket"

1930 januárja is hasonlóan optimista volt.
Nem biztos persze hogy minden ugyanúgy megismétlődik!
Lehet sokkal gyorsabb lefolyású az egész, de sajnos lehet ez még rosszabb végű is ha Kína megroggyan, mert nem veszünk már tőlük annyi műanyag csingilingit. Nekik meg annyira nem hiányzik, nem kívánják azt a sok szart, belső fogyasztásélénkítés ide vagy oda...)

grat

Lokátor,2009.03.20 21:04

Nagyon tetszett ez az írásod, univerzálisan használható egyetemes igazságokat írsz le benne!

Gratula

Powerbroker,2009.03.20 18:37

Olyan profi ez az írás, hogy csak nyeltem egy nagyot a végén, hátradőltem és mosolyogtam. Nem csak hogy nem lehet, nem is szabad kiegészíteni. Ez így jó, kerek egész. Pont. :)

DLPH

kissherceg,2009.03.20 18:32

Sztm írj könyvet, olyen lesz, mint a Livermoore :)

shoppingolnak

HUN_Shark,2009.03.20 16:03

Bevásárolnak az okosságok, amig a nép nézi, hogy akkor ez most forduló-e vagy nem...
Aztán a legspekibbek elkezdenek rávenni 1-2 hét múlva.
Aztán a háziasszonyok a végén... :D

csak úgy

zuzzo,2009.03.20 15:31

remélem látjátok mit művelnek a mai első egy órában....feltapadva a "plafonra", , ekkora hirtelen jött emelkedés után sem esik vissza mint a kő, és egy óra alatt csináltak a dow-ban akkora forgalmat mint az év vége/év eleje fordulóján , január végén februárban szinte végig ( néhány kivétellel) egész nap. Ezek a kis apróságok is azt sejtetik, hogy az eddigiekhez képest valami megváltozott.

valahogy így

zuzzo,2009.03.20 12:40

ennyire választékosan, szájbarágósan és részletesen , - szerintem az utolsó kezdő számára is érthetően- megfogalmazni a lényeget. ... szóval jó formában vagy. Kezet csókolhat ezért az írásért minden olvasó. a távolbó csak azt mondom: köszönöm.
Kell, hogy a net megfelelő impulzusát elkapja az ember.
Talán a reggeli "olajos" csevegős soraimból is lejött, hogy az iparban még egy cseppet sem látszanak a gödör alja jelei, innentől kezdve nincs mire rózsaszín jövőt árazni, a medve most vonul el szusszanni egyet. Akik beragadtak azoknak lesz lehetősége csökkenteni a bukó nagyságát, 6k-s otp tulajoknak nem szabad pozitív eredményben reménykedniük, mert 350%-os emelkedés nem fog jönni az idén ebrd ide vagy oda... viszont 3k még simán lehet.
Ha csak a TA -t nézzük akkor érdekes, hogy a lefelé szorító "trendvonal"-ról egy méretes korrekció után sem fordult le eddig élesen az amcsi index ( méretes, hiszen a bankosoknál egy 50%-os emelkedés volt az elmúlt napokban....)
Figyelem és fegyelem , minden eddiginál jobban és elszántabban. Ha élesen lefordulna minden ( 5-8%-nál többet nem adhatnak vissza!), akkor viszont kegyetleneül oda kell adni minden papírt, hagy vigyék csak és egyúttal átállni short oldalra és onnantól nem piszkálni...