Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A startégiámról (c) DLPH 2007.11.23.

2009.02.09
Szép szavak ezek : "stratégia". Hangzatos megfogalmazások helyett a lényeg : a tőzsdéken a hosszútáv kiszámíthatóbb. Minél hosszabb, annál inkább. Sok pénzembe került, mire rájöttem, nincs ez másképp a devizapiacokon sem. Ehhez türelemre, megfelelő mennyiségű pénzre van szükség. Minimum. És kell egy startégia is. A puding próbája az evés. Nekem ez jött be, kipróbáltam. Sok pénzembe került, mire erre is rájöttem. Technikailag kiszámíthatóbb és a trendeket jobban lekövető piac ez. Próbáltam hírekre kereskedni, más módszereket is...egyik sem jött be. Állandó trédelés , odafigyelés mellett párszáz pipet megcsinálni havonta, éves szinten pedig szintén csak pár százat....siralmas. Merthogy sok likvidálással is járt ez a hírrekereskedés. Sok hűhó alig valamiért.

A módszerem lényege, belövöm a trendet, és azok váltószintjeit. Ezt kikeresgélni elég unalmas, fárasztó és hosszadalmas művelet. Hogy ezt miképp lövöm be, erről az egyről nem beszélek.Ezt megtartanám magamnak. Itt a trend a legnagyobb úr. Még hírre kereskedéskor is, trenddel szemben messze nem mennek annyit, mint trendirányba. De ezek rövid pár pipes elmozdulások csak. Nem foglalkozom vele.

Ha most megnézitek, láthatjátok, hogy 1 éve megnyitott eur/usd longot még most sem zárva csak ezzel az egyetlen pozival mennyi pénzetek lenne. Ez a lényeg. Ha elkaptok egy trendet, és van türelmetek kiülni, többezer pip lehet egy-egy ilyen tréden. Ha havi bontású grafikonokat elemzek és ott próbálom megállapítani a trendfordulót, és ha abba belépek.....az lenne a legjobb. De ott már 600-800-1200 pipes ingadozások is lehetnek menet közben. Azt már nem tudom csak úgy kiülni. Ezért egy megfelelően nagy időbontású, de nem ilyen óriásit választottam, és ott próbálok megfogni trendfordulókat. Ezek 1-12 hét( 1 hét-3 hónap) között tartanak általában, mostanában több gyors forduló is volt. Ettől nehezebb most kereskednem. Ilyenkor annak is örülök, ha van nyerő. Ha egy trend tartós, akkor fordulóig ezres nagyságrendű pipeket lehet összeszedni.

Ennek a buktatója a mohóságunk. A félelemből 4 év alatt(immár ötödik vége lassan), kinőttem. Nem félek vesztő poziban. Nem remegek be, ha trendben vagyok, nem bántom. Mert trendben vagyok.A trendfordulós szinteken általában magas zöld vagy piros gyertyákkal mennek át hevesen. Ha mégsem, mert olyan is van, az több felesleges ki -be ugrálást fog eredményezni. Főleg az a balszerencsés, ha a trendforduló határán sávozik az árfolyam le föl. Az ezeket lekereskedők jól járnak, én pont fordítva, mert ellentétesen szállok be. Long a sáv tetején, short az alján. De ez elenyésző bukta a nyerőkhöz képest, ezért meg kell játszani.Mert sosem tudom, melyik lesz egy szép combos kis trend, amiben ha nem vagyok mohó, benn is maradok majdnem a végéig szép eredménnyel.

A hiretelen jött nyerőknél hajlamos vagyok zárni (ritkán), vagy túl közel menni a stoppal (gyakrabban). Ez baj, mert ha vissza is korrigál, később kifejlődik, és az 1/3-át viszem csak el annak, amit el lehetett volna. Ráadásul kezdetben állandóan visszaugráltam, persze korrigált tovább, és ami nyerőket összeszedtem, azokat a felesleges visszaugrálásokkal elveszítettem. Mára már kidolgoztam egy aránylag biztonságosabb módszert a visszaszállásra. De ott már fordítás is van, vagyis trenddel szemben trédelek szűkebb stoppal. Mire végére érek a dolognak, több időt trédeltem sehogy, vagy trenddel szemben, mint trendirányban. Ez nagyon tanulságos tény. Nem szabad hagynom, igyekszem is így tenni. Vagyis amíg trendben vagyok, lehetőleg ne záródjak. Ha mégis, várjak türelemmel, míg újabb trendirányú pozit fel tudok venni.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

DLPH!

deviza ,2009.02.11 23:12

szia
Köszönöm válaszod!
Én most valószínűleg kockázatosan kezdem a devizákkal való foglalkozást mert amit erre tudok rászánni az 1000 usd.
Majd megpróbálok óvatos lenni,és vigyázni a tőkémre.
köszi.
tonyek

Tonyek

DLPH,2009.02.10 11:11

Szia.

Szerintem az arány : 4000 eur / 1 minilot (10 000 cfd)
Vannak helyek, ahol ilyen érdekes dolgok mennek, hogy pld, 0,01 lot (IBFX és társai), ott értelemszerűen osztani kell , tehát 40 eur. Ez így akkor egészséges pénzügyi egység 1 lot (vagy 1 db 0.01 lot).

Az egység a tőke arányában változik, 3000 eur alatt egyre kockázatosabb a dolog.

De ez nem ilyen egyszerű. Ugyanis az a kérdés, milyen módon trédelsz. Nálam egy stratégia kibír többszáz pip romlást is, van aki 10 pipen mínuszba már zár.

Mondjuk semmi közöm hozzá, de ez olyan, mint a tőzsde. Ugyanis az is. Ez is tőzsde. És a kiszámíthatatlansági tényező jelen van, azzal nem tudsz mit csinálni, nekimenni kár, mert nem tudod legyőzni. Egy 400 pipes cél érdekében kivárom, míg megérik. Stratégia kérdése.

A saját módszereim szerint ez így jó kezdőtőke.

deviza

tonyek,2009.02.10 08:48

Szia DLPH!
Tanácsot szeretnék kérni tőled olyan ügyben hogy a forexen mi az a legkisebb pénz szerinted amivel el lehet kezdeni trédelni.
köszönöm válaszod.