Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A totális összeomlás még hátra van (magyarázat, hogy miért írtam ilyen butaságokat)

2009.04.06

Stag83 kérdésére válaszolok.

"Mit értesz végső összeomláson? A jelenlegi pénzügyi rendszer totális összecsuklását, vagy pl. háborút? Ha szerinted várható ez a totális összeomlás akkor érdemes bármilyen megtakarítást is pénzben tartani? Legyen az akármilyen deviza. Van értelme egyáltalán bármiben gondolkodni aminek pénz jellegű értéke van? Egy ilyen totális összeomlás esetén valószínűleg a legkisebb bajunk lenne, hogy mennyi az annyi.. Sokkal inkább lenne baj, mit eszel, vagy mi van a szeretteiddel, stb."

A visszakérdezés elképesztően aktuális , kissé magamba is szálltam, mert írok nagy szavakat, de tojok rá, hogy megmagyarázzam. Márpedig ez nagyon súlyos kijelentés, és aki ilyet állít, tessék elmagyaráznia is , vagy fogja be....ezúton kérek elnézést, amiért ilyen meggondolatlan voltam, hogy magyarázat nélkül leírtam ezt az igen súlyos víziómat.

Most rendezem a számlát : 

Nem fogalmaztam jól. Elnézést. A totális összeomláson azt a folyamatot értettem abban a másik  szómenésemben, amikor a "véleményem szerinti" reálisnak vélt aljat elkezdi támadni az index. De szedjük szét  a dolgot ízekre.Totális = rossz a szó, helyesbítek totális (teljes) rv piacokat elérő (derivatívákkal együtt) ....összeomlás = egy olyan folyamat, amikor "kikerül az ellenőrzés és befolyás" alól az index, és kitör egy pánikszerű hullám, amelyet azonnali pénzpumpával, (mindegy honnan jön) sem lehet megállítani, mert a HIT elfogyott, és senki sem hajlandó vásárolni már, csak eladni. Senki. Még a vallásos kisbüfik sem. (Ez már beszédes azért...) Senki sem. Nem visznek pénzt sehová. Semmilyen alapba. A sok kis tétel nem jön be (lakossági megtakarítások...hol vannak ezek már...) Aki szerencsés, előre ad el, (shortol), aki nem, az kiszállt és nézi az egyenlegét és ha megéri a másnapot az intenzív osztályra kerülés nélkül, akkor az arcszíne is visszatér másnapra, mert látja mi lehetett volna, ha nem adja el a pakkját előző nap.

Miért gondolom ezt, hogy egy ilyen "totális" összeomlás még hátravan?

Azért, mert az evolúciós gazdasági ökoszísztéma "planktonja" nem más, mint maga a fogyasztó. Tehát a fogyasztó.  Aki teszi a dolgát, vagyis elfogyasztja azt, amit megvesz. És ő köszöni szépen, de nagyon szarul van azóta is, semmi sem változott ...a világon semmi. Tökig el van adósodva. Hiába pörgetik fel a gazdaságot ezer trükkel, hiába pumpálnak bele pénzt, és 3 műszakban ver a pénzverde, hiába olcsó a hitel, lassan utánad hajítják, csak vidd már...hiába minden. Ez csak látszat , és tüneti kezelés.. A betegség adott. Vészesen fogy a plankton (mégiscsak kotyogok egy másik írásomról, pedig nem kéne...abba is hagytam) szóval a legutolsó (első, mindegy) láncszem továbbra is a leggyengébb láncszem Lehetnek itt várakozások, bízhatunk a daloló holnapokban, DE HA NEM TÖMÖD KI ZSÉVEL AZT,AKINEK MEG KÉNE VENNI AZT A SOK KACATOT - ZÖMMEL FELESLEGES - HOLMIT, AMIT EZEK LEGYÁRTANAK, AKKOR NEM LESZ KINEK ELADNI. Legfeljebb egymásnak. Az is érdekes egy móka lesz....Mondom másképp : a fogyasztó mit tesz? Vásárol...node...hogyan? Mi iktatódik be kötelezően ebbe a folyamatba normális vagy abnormális módon ? Megmondom : a pusztítás. Miért? Egyszerű. A fogyasztó vesz. Miért? Mert van miből. Eddig rendben. (Már ez sincs, nincs miből...most itt tartunk épp, hogy már nincs miből vennie..hitelt már nem vesz fel(nem is kap) , mert tökig el van adósodva, de ha meg a bank ad neki mégis, újabb bankválság lesz....nade éppen most próbálják a bankokat felállítani padlófogott helyzetükből mint harmincéves házasság után az asszonyka a hitvesi ágyban a kelléket.....de az csak nem áll fel...és éppen a végső , elkeseredett "mindenkinek adunk hitelt" ...fázisból próbálnak felállni állami pénzből......mentik magukat....akkor most megint kezdenék előről, de nem is előről...a fogyasztó azóta még rosszabb helyzetben van, munkája fogy, lakása értéktelenedik,. adóssága nő, mert a kamat ketyeg és IDŐRE ketyeg...(itt jön be az, hogy micsoda alávalóság ez...de ebbe nem menjünk most bele)

Tehát a fogyasztó vesz, ha van miből. Az elején 1950-1970 megvette abból amit megkeresett. 1970-napjainkig megvette abból, amennyi hitelt kapott. Mostantól nincs miből megvennie, hitel meg nem kap...kapott régen... hadd fogyasszon a hülyéje tovább...és lett a bankválság,,,,amit persze megint a hülyéje hoz rendbe, hiszen az állam (értsd : adóból és közpénzből) támasztja fel a bankokat. Ez is egy ördögi kör. Illetve....átverés a köbön. Csak épp....a hülyéje ezt- ha három élete volna- se venné észre, hogy milyen ügyesen átvágták a palánkon.És most azt hiszi, vége a válságnak, és itt a medve alja.

Már engedelmet.......ugyan miért?  Ugyan mi oldódott meg? A bankokat feltámasztották ...ez várható volt, többször is írtam már... a bankokat megmentik...mindegy hogyan és miből, és erre fog a világ rallizni...ez is most van...erre rallizik,....persze nem csak erre...de ezt már írtam, hogy mire fel ez a ralli most...a bankok oké....és? Hát aztán? Kinek fog hitelezni? Na mert...nem teheti meg, hogy felelőtlenül hitelezzen...akkor végtelen ciklusba esik, mint egy ócska számítógépes program...és megy körbe körbe...és csak resetelni lehet, mert ez kezeletlen kivétel, olyan, amire a program nem készült fel. Erre sem készült fel a kutya sem, nem KEZELIK ezt sem, hogy a fogyasztó miből fog fogyasztani? Megmondom : semmiből. Ilyen szimpla ez. Hacsak...hacsak nem kényszerítjük rá, hogy fogyasszon. Ehhez viszont mindenképpen el kell pusztulnia előbb annak, amit eddig megvett. Trükkök százai kizárva. Fizikailag meg kell semmisülnie előbb annak, amit ismét meg akarok vele vetetni.

Milyen trükkök? Lássuk : a fogyasztó megveszi, de ha nem használja el, nem romlik el (URAM BOCSÁ ...MEG NE SZERELJE...az a legrosszabb....ezért kompakt, edobható dolgokat gyártottak, hogy még véletlenül se lehessen vagy ÉRJE MEG megjavítanod ...érted? ördögi ez is nem? veszel inkább újat, mert olcsóbb, mint megjavíttatni....)  Eldobható szarok tonnái, könnyű pénz, kapzsiság, legmodernebb cucc mindenből, mindezt már tökig eladósodva hitelből....a reklámok nyomják hogy végy még, vegyél megint, ez már rossz, ezt vedd, mert ez a jó., ez zenél is miközben fogat mosol....

A marketing a pusztítást is megcélozta az utolsó elkeseredett szakaszban. És ez valóban félelmetes, mert ha belegondolsz...mi a fene bizonyítaná jobban ennek a folyamatnak a tervezettségét mint az, hogy létezik marketing rendszer, mely ezzel a módszerrel él is?

Pld Gilette..mit csinált, milyen marketing stratégiát hajtott végre? Emlékszel?  Tönkretette a saját termékét a kapmányával, amikor az még a boltokba ki se került szinte...miért? Mert azt mondta...mielőtt a konkurencia csinál ki és veri szét a termékemet, megteszem ÉN...ügyes mi? És ő maga állította egy hónapra se rá, hogy kijött egy új pengével , hogy NE VEDD MEG, mert van ennél egy JOBB is...ez az előző meg kell a kutyának...

Mit akarok ezzel mondani? A pusztítás be van építve minden esetben a rendszerbe.A megsemmisülés.  Amit a fogyasztó megvesz, annak EL KELL PUSZTULNIA: Ez a lényeg. Normális esetben ez történik ...csak épp...normális esetben mikor? No hát egy rotációs kapát mikor dobsz ki? Mennyi az élettartama? 40 év? Az összes ebből élő gyár és az összes bedolgózója, kooperátora mehetne kapálni, ha NORMÁLIS és nem elfajzott pénzügyi rendszer fogna minket körbe. Miért nem volt jó a cserélhető pengés borotva? Mert pengét a hülye is tud gyártani, és azon mit ragozol? Hogy veszed rá a hülyéjét arra, hogy vegyen egy műanyag szart ( kőolajszármazék politetilénvinilsztirolistennyila-tökmindegy műanyag..., és gyakorlatilag sosem bomló hulladék...), azon egy penge, már a neve is téged hülyít (eldobható...gondold csak végig...), már miért dobnék én el valamit, amihez ennyi alapanyag kellett? 1-2 borotválkozás után csak úgy dobjam el? No...hát persze. Természetesen azért, hogy eriggy te marha megvenni a másikat, de sebesen. Hogy a fejet cseréljük...? Van olyan is...de ritkán kapni hozzá PONT AHHOZ fejet,amit keresel, egy másikhoz véletlenül van, de ahhoz, amelyik szárat megvetted...ahhoz pont nincs...minő véletlen...ellátás szándékosan rossz...menjen már el a kedved a cserélhető használatától...majd megtanulod, hogy a legbiztosabb módszer, kidobni a régit, megvenni az újat. Természetesen nem csak borotváéknál van ez. A végső fázisban már életünk minden területén jelen van a pazarlás, a kódolt ÚJRAvásárlási kényszere mindannak, ami tulajdonképpen KIS RÁFORDÍTÁSSAL felhasználható lenne újra, de ez viszont NEM ÜZLET annak, aki gyártja.  És itt a bibi. Még egyszer : ez nem üzlet annak, akinek a részvényeire ácsingózunk itt épp, mert szerintünk már megvolt az alja...meg a túrót....dehogy volt meg az alja......

Tehát kvázi TILOS takarékoskodnod. Hülye az aki takarékos. Ehhez persze betársult az a társadalmi kotraszelektált elvárás is, hogy " há van pénzed öcsém, mit fogműveskedsz itt?....na majd én megmutatom nektek kistáskák, mennyi pénze van a bácsinak..".és brillíroznak az ostobák saját pusztulásuk nyitányának estéjén  Mert ez természetesen nem túlélő magatartás.Az ilyet a természet kilöki magából. Sehol nem élt túl semmilyen "pazarló" organizmus. Látsz valahol ilyet? Látsz olyat, amelyik a bőség idején nem raktároz?  Az ínség idején nem takarékoskodik és használja fel raktározott készleteit? Nem látsz, mert nem tud szaporodni az ilyen organizmus. Nem él túl. Tehát nem hoz létre utódokat, tehát (ha lenne is ilyen) azonnal ki is hal. A természet törvényeit nem lehet pofonvágni. Nekünk, embereknek, a legsebezhetőbb és legkiszolgáltatottabb "állatnak" meg főleg nem...se bundánk, se karmunk, se pajzsunk, se páncélunk, se semmink...csak a nagy mellényünk, és mivel egyszer élünk, öcsém...adj neki...ne sajnáld....nyomjuk ecsém hajnalig, igyunk együnk böfögjünk.---.na hagyjuk.

Persze mi túl fogunk élni így igaz? Mi emberek...mi megtehetjük, hogy felelőtlenül a bolygónkat vécének használva odapiszkítunk magunk mellé, az erőforrásokat elvesszük a gyengébbtől, a napot befeketítjük, a fényt elvesszük az élettől, az életet elvesszük mindentől,mindent ide nekem azonnal...mert minden az enyém.....és senki másé..mert én vagyok az univerzum királya...ISTEN vagyok.....

Nem. Inkább egy barom. Az is a nagyon primitív fajtából.

Az emberiség ha nem nyírja ki egymást akkor a saját ürülékébe (hulladákába) fog belefulladni.....hihetetlen mit tettek velünk....mivé változott, mivé programozták át (lásd Nemar válasza) magát az embert.

Na vissza  a lényegre, mert sosem érek a végére. Szóval mindent úgy kell eladni, hogy végül TÖNKRE KELL TENNI...na itt válik kényessé az ügy. Ugyanis a variációk :megvárod míg magától tönkeremegy // ilyen kereslet mellé milyen rv árfolyamokat gondolsz? tippelj egy aprót....  //  vagy nem várod meg...ha nem várod meg, akkor elhiteted, hogy az már szar, úgy gyártod le, hogy megfeleően rövid pörgés után újra kelljen venni, megjavítani ne érje meg...a világmédia sugallja a VEGYÉL szót és ezt elmondja ezermilliószor, és ha eljött ez a mennyiség, akkor kezdi előről....elfogyott a pénzed? ...adunk...ne aggódj...no persze kamatra..de semmi gond...vegyél....vegyél még, még...még....még......még...........még.......

Lehet a gazdaságtörténészeknek tíz év múlva filózni azon, hogy melyik volt előbb és melyik jött utána rögtön és hogy is volt ez....pénzügyi válság után (alatt, előtt) fogyasztási válság, aztán lett belőle túltermelési válság.....filózzanak csak.

NEM LESZ KI MEGVEGYE hiába görcsölnek. Az alja ott lesz, amikor ERRE próbálnak lépni egy huszárosat. Fogalmam sincs mi lenne az...logikusan egy jöhet szóba.,..a fogyasztót ismét fogyasztásra képessé kell tenni. Na ez a kérdés: hogyan?. A válasz szerintem egyszerű. A felvetésedre....ha már nem lehet semmit sem csinálni, akkor (is) EL KELL PUSZTÍTANI A RÉGI TERMÉKET , hogy a fogyasztó ismét vehessen...ha nem ő pusztítja el, akkor majd én...de RÁ KELL KÉNYSZERÍTENI, hogy fogyasszon. És tartok tőle, a szokásos forgatókönyv fogja megsemmisíteni azt a sok mindent, ami felhalmozódik(ott). De ne legyen így: Mert akkor fogyasztó sem marad. Persze vannak ennek kifinomultabb eljárásai is. Lokális háborús konfliktusok szanaszét, ahol a termékek rendre pusztulnak a semmibe.

Nincs vége semminek. Majd..ha valódi árazás kezdődik, akkor már el lehet gondolkodni a végén. Addig nem. Persze nem csak ez jelzi majd a végét.  Éves chartoktól (gondolj arra a sokéves sp cahrtra, amit feltettem a blogra...) függetlenül planktonvirágzásnak kell elindulnia. Magyarul rakják rendbe a fogyasztót, hogy tudjon költeni. És ne úgy pusztuljon el az a sok legyártott kacat, amit egyikőnk sem akar.Élesszék újra a fogyasztót. De ezen ők veszítenek.....nyeljék le. Sajnos erre még nem volt példa a világtörténelemben. Ha létrejönne egy világraszóló egységes konszenzus egy ilyen megoldásra, ott lehet, hogy vége lesz, és az alját látjuk. Jelenleg a bal kéz nem tudja mit csinál a másik bal. Nincs itt semmi. Csak a szokásos. Öntik a pénzt megint befelé.

Ezért gondolom, nincs még itt az alja. A végső összeomlás nem lesz más, mint a rv árfolyamok vágtája egy olyan árazási rendszer szerinti szintre, ami VALÓS kereslet-kínálati viszonyokat fog majd tükrözni. Háború? Talán nem...bízzunk benne, hogy abban a tátongó borzalmas ürességben, ahol a homloklebenynek kéne lennie , nyomokban van egy-két neuron a kollégák dinnyefejében.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

put/call

részvényforgató,2009.04.11 12:31

"Utanakerdeztem az illetotol: put/call-ra nem tudott mit mondani"

EURHUF putot ezen az áron nehéz lenne elképzelni.
(Amerikai típusút lehetetlen, hiszen a megkötés pillanata után lehívom és van rajta 250 Ft nyereségem.)
Európai is valószínűtlen, a prompt ár alatt lenne értelme. (Nincs olyan magas a kamatkülönbség ami többet vinne felfelé a put opció árán, mint a volatilitás lefelé.)

", annyit mondott, h 10mrd euros nagysagrendben nyitottak 550re.."

Ezek a tranzakciók akár pénzmosásról is szólhatnak.
Persze az is lehet, hogy valakik pontosan tudják mi lesz, meg az is lehet, hogy az információforrás hamis.
:)

"nem tudom ti nyomon tudjatok-e kovetni valamilyen rendszerben."

Opciót bárhol köthetsz, szerződhetünk rá akár a kocsmában is.
Egyébként a klasszikus valutaválságokból kiindulva elképzelhető 4-500 Ft-os euró ár, ami aztán vagy visszamászik egy reálisabb szintre, vagy szépen hozzáinflálódik a forint. Szerintem az IMF épp azért lett felpumpálva, hogy ennek a kockázatai csökkenjenek.

clearing

részvényforgató,2009.04.11 11:17

"NEM LESZ KI MEGVEGYE hiába görcsölnek. Az alja ott lesz, amikor ERRE próbálnak lépni egy huszárosat."

Ha nem háború, akkor talán (persze csak ha jelentősen romlik a helyzet) egy világméretű clearing lesz, egy nagy adósságnullázás, aminek az eredményeképpen ismét az jár majd jól, aki pazarolt és úszott az adósságban.
Ki az aki egy ilyen precedens után nem fogyasztana 10-szeresen, 100-szorosan erején felül? Mikor úgyis lesz majd clearing, ha minden kötél szakad?
Ki lesz olyan marha, hogy takarékoskodni merjen?
Egy dolog szegheti kedvét a fogyasztási láznak, ha nyersanyagokból ,energiahordozókból, élelmiszerből hiány lép fel.

londoni opcio

stag83,2009.04.07 20:51

Szia dlph!
Utanakerdeztem az illetotol: put/call-ra nem tudott mit mondani, annyit mondott, h 10mrd euros nagysagrendben nyitottak 550re.. hupsz.. ha igaz nagyon durva. a valosagtartalmat nem tudom kontrollalni, nem latok bele, nem tudom ti nyomon tudjatok-e kovetni valamilyen rendszerben.
koszi

DLPH

stag83,2009.04.07 09:53

Szia!
Köszönöm a választ. Sajnos nem tudom milyen típusú opció volt, majd megpróbálom kideríteni. A többi részlettel együtt. Megint meggyőződtem egy picit h nem túl magas még az árfolyam ahhoz, hogy devizába dobáljam a pénzem..

Stag83

DLPH,2009.04.07 05:46

Első kérdésed ha arra irányult, hogy nyárra el tudok -e képzelni 550-es eur/huf-ot, igen, de ilyen korán csak rendkívüli esemény miatt.2010 első felére már normál üzemmódban is.
Persze messze nem mindegy mi volt ez. Put vagy call, annak is vétele vagy eladása? És mennyi, és hol?
Ezek nem mindegy dolgok. Az opciós világ egy más világ. A jelentéstartamok is egész mások pld a rv piacokon megszokottól. Pláne deviza vonatkozásában.
Amennyiben valaki(k) nagy tömegben ilyen pozíciókat sikeresen realizál(nak), az jelent valamit.

A második kérdésedre, a tiszta édesvíz (ha igaz, hogy elkerülhetetlen a globális éghajlati katasztrófa), óriási kincs lesz. Ennyi még józan ésszel itt és most is belátható.

dlph

ali07,2009.04.06 22:10

Ez szép írás volt gratula.
Sajnos tökéletesen egyetértek veled.
Nem látom a menekülési utat.
Megyek mert reggel dolgozom szevasz.

xxx

drop,2009.04.06 12:48

HUN_Shark

Erről nekem más a véleményem.
Éppen a bankok teljes vagy részleges államosítását akarja elkerülni az amerikai kormányzat.
Az adóparadicsomokat pedig tényleg nem ártana megszüntetni, de éppen az elitnek és a multinacionális cégeknek nem volt eddig az érdeke.

Világpénz elképzelhető, de egyelőre nehezen tudok elképzelni egy világot átfedő "pénzmaffia" létezését. Mások az érdekek és mások a hatalmi csoportok az USA-ban/Oroszországban/Kínában/Japánban/Indiában/Közel-Keleten - a legfontosabbakat említve.

Bár a pénz kibocsájtásának hatalma nagy úr, de a világ kielégíthetetlen nyersanyag és energiaigénye sokkal nagyobb kérdés lesz a jövőben. És egyik sem pénz kérdése. Azt is el tudom képzelni, hogy a világ kénytelen lesz valamilyen módon aranyhoz vagy valamilyen nyersanyag kosárhoz kötni a valutáit.

Sokszor írtam a korábbi blogon a várható olajválságról, ami egyre közelebb kerül. 5 éven belül biztosan elkezdődik, de szerintem hamarabb, akár már 1-2 év múlva. A mostani válság csak rontja a helyzetet, a világ kutatófúrásainak száma a felére esett vissza.
Ez a lényegi kérdés az emberiség szempontjából, nem a bankmentő csomagok. Pedig nem sokat hallani erről. A mainstream médiában gyakorlatilag semmit.

xxx

HUN_Shark,2009.04.06 12:25

drop!

Én még annyit hozzátennék, hogy az állami mentegetősdi miatt ugyebár a "szegény megmentett" bankokban állami tulajdonok keletkeznek.
Innentől kezdve már csak egy apró lépés, hogy az állambácsi lássa minden egyes kis számlamozgásodat, napi pontossággal.

Innen még egy következő lépés az adóparadicsomok beszüntetése, ami csak hogy tudjátok: nem a gonosz, pénzüket rejtegető nem adózó polgárok ellen zajlik. Ez hülyítés!
Lényege, hogy nem legyen a földön olyan bank, vagy pénzügyi rendszer, melybe nem lehet belelátni.

Az állam és a jog lesz a még szabályozottabb rendszer vaskeze!
Ha nincs láthatatlan pénzmozgás, akkor bevezethető a globális valuta. Akkor megszűntethető a készpénz.
És az állam a mi pénzünkön, felettünk állva fog kontrollálni bennünket. Sőt! Lesznek ennél cifrább dolgok is szerintem.
Ha meg nagy lesz a lázongás a növekvő szegénység miatt, akkor lehet csippeltetni. A törvény erejével...

DLPH

stag83,2009.04.06 11:52

Szia!
Köszönöm a válaszod,megtiszteltél, hogy ennyit írtál. bőven több volt, mint amire számítottam. Így most már rendben van a dolog, értem mit akartál írni tegnap. Csak az ott és úgy még ennél is durvábbnak tűnt. Persze ez sem egy leányálom.

Lenne még 2, nem teljesen idevágó kérdésem/észrevételem, de ez már nem csak neked, másoknak is szól. Szóval:

1. az egyik ismerősöm jelezte, hogy nyárra 550es EUR/HUF jegyzések is vannak már Londonban (lehet opcióra gondolt, nem volt időm kifejtettetni vele). Ez valós lehet????

2. A víz nagy kincs lesz nemsokara. Nyílván több tíz évben kell érteni de simán elképzelhető a jelenlegi klímaváltozási előrejelzések függvényében. Ebben a színben megvilágítva mi a véleményetek, miért akarják ezt a népet szétzúzni itt a Kárpát medencében? Nem tartozunk senkihez, de túl jó helyen vagyunk..xxx

drop,2009.04.06 10:59

Világszerte a bankmentő csomagok irdatlan mennyiségű adófizetői pénzbe kerülnek. Újabb adósságok az átlagember nyakába.
És mi a végső céljuk? A bankok mérlegének rendbe tétele és így újból tudjanak hitelezni. Ez a kommunikált cél, a valóság azonban az, hogy a korrupt pénzügyi elit menti a haverokat ill. egymást.
A bankok nagyon régóta először helyesen cselekszenek, amikor vonakodnak hitelezni. Ilyen helyzetben tömegesen új hiteleket kihelyezni nyilvánvaló bukás, ez nem is lehet kérdés. Ennek az ösztönzése őrültség.
A potenciális hitelfelvevők viszont nem akarnak újabb hiteleket felvenni, mert nem tudnak. És ahogy halad előre a válság, egyre nő a munkanélküliség, egyre kevésbé tudnak hiteleket felvenni.
Vagyis az egész bankmentés kommunikált célja, a hitelek felpörgetése sok sebből vérzik és kivitelezhetetlen.

Ráadásul ez emberek sem hülyék, a fogyasztói mentalitás a válság hatására át fog váltani takarékoskodásba. A pénzügyi elit próbálja ezt elkerülni, de nem fog menni. Talán még sikk is lesz takarékoskodni.
Nem régen a Wal-Mart vezére mondta, az emberek úgy nyilatkoztak az USA-ban, kevesebbet vásárolnak és általában még örömet is okoz nekik, hogy nem vettek meg minden szart.

Az egész leírt folyamat egyetlen lehetséges következménye a defláció. A világ legtermészetesebb dolga, hogy csökkenő fogyasztás mellett csökkennek az árak.
A világ idióta vezetése ezt akarja megakadályozni, nem akarnak deflációs spirálba csúszni.
Úgyhogy az árak egyelőre nem csökkennek, amitől még nagyobb lesz az eladás/termelés/kereskedelem visszaesése.
A világszerte terjedő pénznyomtatási vírus ellenére ez nem fog sikerülni. Az eredmény csak defláció lehet. Meggyőződésem, hogy az is van már, csak a kimutatások kendőzik úgy, mint 1-2-3 éve az infláció nagyságát.

A szomorú véleményem az, hogy "A világgazdasági válság egyetlen gyógymódja a világgazdasági válság".

köszönöm én is,

user137,2009.04.06 10:02

habár a hideg víz levert olvasás közben. jobb lenne ezt csak figyelmeztetésként elolvasni és "feltenni a polcra", mint a '84-et. Isten adja, h ne legyen igazad, még ha a rendszerbe feltétlenül bele is van kódolva a pusztulás.

Gratulálok

Pajkos,2009.04.06 08:52

DLPH!
Élvezet volt olvasni legutóbbi írásaidat, mint a korábbiakat is.
Gratulálok!

Köszönöm,

zsihaha,2009.04.06 06:56

válaszoltál nekem is. Bár a hátam is borsózik a rv piacok ilyen összeomlásának rémétől. Ne adja Isten, hogy így legyen, de valami azt súgja, hogy pontosan így fog történni. Egyben bízhatunk, az emberi kapzsiság mindig felülkerekedik, a gondolkodás, tervezés, előrelátás pedig egyáltalán nem jellemző. Sajnos!