Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csak úgy...

2009.06.28


1. A kevélység : a büszkeség elfajulása; mig a büszke ember nagy becset tulajdonít személyes tulajdonságoknak, birtoknak, származásnak, kitüntetésnek, de azért nem néz le szükségképpen másokat, csak a magáét tartja nagyra, esetleg joggal, addig a kevély, főleg másokkal szemben, kiket lenéz, tartja magát nagyra, nagyobbra mint szabad. A büszke a maga érdemét beszéli; a kevély mások érdemét lenézi. A kevély ember rendesen hiú is, a kevélység az öntudat túltengése.

Nagy nyerő szérián vagyok túl.  Roppant elégedett is vagyok magammal. Rá is érek...hát nézzük ki mit csinál a tőzsdén és hogyan. Amit tapasztalok elborzaszt. Nem kis energiámba kerül meggyőznöm környezetemet, hogy mi a helyes, és nem értem mit nem értenek.  Természetesen az álláspontom heves ellenállást vált ki sokakból, innentől már a hiúságom sem engedi , hogy a dolgot annyiban hagyjam. Kiosztok én fűt-fát..a lényeg, tudom már mitől döglik az a fránya légy...

Másnap elveszítem amit a nyerő szériámmal kerestem, és mínuszba megyek, mire rájövök, mégsem tudom én mitől is döglik az a fránya légy. Magamba húzódok, csendes leszek. Lapulok mint nyuszi a fűben. Ami történt a mások kioktatása, a buzgó segíteni akarásom nem volt más, mint saját hiúságomra kent kellemes balzsam. Nem akarok már emlékezni sem rá.

2. A fösvénység: vagy fukarság, ismert lelki szenvedély, gyöngeség,

Nem jó ez így. Hol a nyerő szériám? Elvitte a cica...nem találom. Akármit is lépek, csak nem jön be. Lassan már bolhaméretű pozíciót veszek fel, de az sem jön be. Hát ez így nem lesz jó. Hopp...nini...itt egy jó kis alkalom. Na, sok volt a rosszból mostanában...próbáljuk meg egy miniatűr kis pozival, ez mindig be szokott jönni...Bejött.  Utólag visszanéztem, és nem értem mit csináltam és miért. Ennél sokkal kedvezőtlenebb helyzetbe belementem nagy tőkével, ebbe meg egy nyúlfarknyival. De legalább bejött. Igaz, mínuszban vagyok még mindig. De legalább bejött. Hurrá....

3. Az irigység.:nem más, mint önmarcangoló bosszankodás az embertársaink által elért sikerek, vagy megszerzett javak láttán, s annak okán, hogy inkább kívánnánk azokat magunknak.

De a kutyafülét neki...hogy lehet az, hogy ahol kiosztottam a jónépet arról, hogy mit kell csinálni, sokan sikererre vitték a tradet , míg én itt csücsülök mínuszban. Na menjünk, egy kis feszkólevezetésnek jó lesz ez...eltársalgom én ezekkel arról, hogy hogy is van ez...és el is társalogtam. Tartott órákig, de sebaj.  Ne higgyék már., hogy a bab is hús...azt hiszik ezek , hogy itt mindig csak nyerni lehet? Hát nem. Most jól megmondtam, hogy vigyázzanak a nagy mellényükkel, mert többet buknak majd el, mint amit most megkerestek. Nehogy már jól érezzék magukat...még mit nem...de miért vagyok én ilyen népszerűtlen?  Érdekes...

4. A torkosság.: habzsolom az elém kerülő ételt, italt, élvezeti cikkeket, többnyire nem az éhség, szomjúság csillapítására, hanem az ízek öröméért, aztán már nem is az örömért, hanem mert előttem van. Nem tudom abbahagyni az evést, az ivást akkor, amikor már tele a gyomrom. Még megveszem az újabb üveg üdítőt, és lóbálom a kezemben, hiszen egy pillanatig sem tudok várni, ha rám tör a szomjúság. Megveszem a csokoládét, de nem is egy táblát, hanem - mert éppen akció van – egyszerre többet is. Szétpattan a ruhám, a gyomrom, és segítségért kiáltok, mert rosszul vagyok. Magas a vérnyomásom, cukorbeteg lettem; éjjel nem tudok aludni a visszatörekvő gyomorsavtól, kilyukadt a gyomrom; beszűkültek az ereim, fekete a tüdőm a cigarettától; az alkohol már nemcsak engem, de a családomat is tönkretette, mégsem tudom abbahagyni, mert a kísértés rettenetes. Erősebb, mint én.

Na mindegy...utáljanak csak...nem érdekes, ismét hétfő van, keressünk egy kis pénzt. Megy ez, a múltkor itt picivel belementem a poziba..mi a fenének...hülyeség. Bejött, be fog jönni megint. Be szokott. Nem lesz baj, Próbáljunk meg nagy pozival, mit félek itt.... Hopp., itt az alkalom, de jó....erre vártam....nahát..figyel ez a tőzsde engem, és ílyen gyorsan megcsinálja amit szeretnék? Na adtam neki...lássuk. Közben meg is nézem, mennyi lenne a pénzem, ha kiszállok. Hú de sok...nagyon jó. Na..gyerünk...nézd már...mit csinál ez az árfolyam? Ez hülye. Ezek nem tudják merre kell menni?  Nem baj, én tudom. Ez a lényeg, a többi nem számít. Amúgy is olcsó ez már nagyon. Veszünk még. Semmi gond.  Na na...nana...hát ez? Hova a fenébe megy ?  Nono...adunk még egy kicsit neki, most már mindegy...full áttéttel veszek még...ennek jónak KELL lennie, uhh ha ez bejön...de sok pénz lesz....semmi gond. Vettem.

Nap végére a mínuszom olyan nagy lett, hogy zártam mindent. Ne erről ennyit...menjen a francba az összes tőzsde...úgy ahogy van. Dögöljön meg. A szomszéd tehene is. Meg mindenki egy rakáson.

5. A harag.:az emberi lélek azon indulata, mely a megsértett, megrövidített, várakozásaiban megcsalatkozott, szokásaiban megzavart, önérzetében sértett ember lelkében ezen dolgok okozója ellen támad. A harag, a megtorlással párosulva bosszúvá válik. Ha ez az érzés hirtelen, nagy erővel támad fel a hirtelen harag (méreg) nevet kapja. A harag magasabb foka a düh. 

Na ja. Mert ugye ott volt X is,  aki ezt a pozit azért szintén felvette , ajánlotta is, még beszéltük is milyen jó lesz....mit képzel ez? Belerángat engem ekkora bukóba? Adok a pofájának , ezt nem teszi zsebre.Ilyen hülyeséget is csak a lúzerek ajánlhatnak másoknak. Na meg a brókerem...direkt kérdeztem tőle, mit szól ehhez....és mit mondott? Rendben ez jó ötlet, vegyek. Hol is a száma ennek a fajankónak? Hívom azonnal....menjenek a francba mind... na, nem tudom hívni, hív a barátnőm...ez meg mit akar ilyenkor? Hogy nem képes akkor telefonálni sosem, amikor nekem is jó? Hihetetlen....Mesterien eltalálja mikor  a legrosszabb...na hagyjál békén, menj szépen és törődj a saját dolgoddal, én itt tőzsdézem, a brókerrel kell beszélnem, más arcokakkal is....itt fontos munka folyik te meg itt csacsogsz nekem...lépj ki a vonalból, nem érek rád. Világos?

Epilógus (három év múlva):

Szia. De rég láttalak...nahát, te erre laksz:? Ja...csak a barátoddal sétáltatok egyet... És ő hol van?  Bemutathatnád....ja értem. Mozijegyet vesz az estére.  És itt hagyott?  Áhh...nem persze...csak beugrasz itt a barátnődhöz...értem. Hogy hogy vagyok? Hmm, kösz jól...mikor is? Két éve váltunk el...nahát, milyen jól nézel ki...a barátod miatt...értem. Biztos jó srác...hát nekünk nem sikerült, de örülök, hogy boldog vagy. Mert boldog vagy ugye? Igen...az...gondoltam. Nagyszerű....

A tőzsde? Milyen tőzsde? Tőzsdézem -e még?

Jahh, tényleg...na igen, annak idején tőzsdézgettem...de tudod nem volt az komoly....játék csak...persze.  Nem komoly. A tőzsde nem komoly embereknek való...hogy komolyan vettem amikor együtt voltunk? Tényleg? Nem hiszem..rég volt már nem nagyon emlékszem... Ennyire benne lettem volna? Ja hát voltak részvényeim igen...mi lett velük? Semmi eladtam...hagyjuk. Nem téma.

Hova megyek? Tudod, van itt egy kis bolt, és eladót keresett, egy éve itt dolgozom, jó kis meló, semmi baj vele...hol lakom? Elköltöztem, már nem ott lakom. Nem, nem vettem másik lakást. Egyelőre várok. Tudod...nem akarom elkötelezni magam, jó ez így, ha majd kialakul hol vegyek, veszek. Alaposnak kell lenni mindenben. Tudod?

Hm. Igen. Menned kell. Oké. Én is örülök, hogy összefutottunk.

Szia.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

4-es pont

Gabor01414,2009.06.30 19:18

Szia Dlph!
Azért a 4-es pontból ne hagyjuk ki a gyógyszer- és a hozzá kapcsolódó élelmiszer-lobbi megemlítését se,amelyek együttes erővel lassan de tudatosan tönkreteszik a tudatlan emberiséget.A többi gondolatod valószínűleg találó mivel nem ma kezdted ezt a mesterséget.Még nagyon sok boldog napot kívánok!
-Gábor-