Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emlékeztetőül..

2009.06.02

...ugye nem felejtettétek el a dow hetes és napi chartokat (ott vannak a helyükön), és a szinteket...ez a dow képes felsunnyogni 9300-ra suba alatt olyan "bikásan". De 9300-9500 között hasonló fal található, mint amit most itthagyott agresszíven. És a tumultus ott fenn nagyobb mint itt volt lent. Nehezebb lesz átmennie (szerintem nem fog, elsőre semmiképpen sem). És komoly esések indulhatnak. De csak onnan. Addig nem sanszos. És még valami, hátha elsikkadt : a medvepiac óta nem ált ennyire longra a piac, mint most. Ezeket már írtam régen,. most csak emlékeztetőül...nem kell félni poziban, nyugi, de mindennek van határa. És vissza is lehet szállni, nem kell egy nap alatt mindent megkereseni, és nem szalad el a tőzsde sem. Ha 9500 megvolt, sok lesz még a fel. De előreszaladtam,. Lássuk a 9300 meglesz-e. Ja és medvepiac van...nem árt ismételnem, nehogy itt bikát lássatok...ez csak egy (újabb ismétlés) első medvepiaci index korrekció. Ne lássunk bele többet mint ami, mert az káros lesz a pénztárcánkra. 

Ezek most a prioritások. Figyeljünk rá.

Köszönöm.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Portfólió

Petike,2009.06.05 06:18

Üdvözlet!
Az arányok állandók, vagy piaci helyzettől függőek?

Mimile

DLPH,2009.06.05 01:47

Szia.

Cash (fizikai valutaváltásokkal párna közt vagy bankba -attól függ mi a helyzet ) kb 50 %

Forex, nemzetközi piacok, árupiacok - 3 rész,hosszú pozik, közepes pozik, rövid tradek (swing), kb 35 %
(40 egységre bontva)

Bét - 15 %
(40 egységre bontva)

Az áramlás : tőzsde--> cash --> ingatlan (kiadható kis lakás frekventált helyen, szántó , erdő legelő mittudomén)

Ha a tőzsdei zsé apad (ritka de van olyan is) akkor az áramlás vissza, cashből a tőzsdére. Tavaly volt ilyen, nem számítottam ekkora zakókra ami volt utoljára (a vérmedve idejében). Azóta már bőven semmi gond.

Ilyenek az arányok nálam.

Portfólió

Mimile,2009.06.03 11:16

Üdvözlök mindenkit!
Nem találtam igazán a helyét ezért ide a legfrissebb bejegyzéshez írok. Arról kérem a véleményeteket, hogy milyen arányban osztjátok meg a pénzeteket az egyes pénzügyi instrumentumok között és azt milyen gyakran változtatjátok. Én kb. egy éve a tőkém felét forint akciós lekötésekben tartom (ez a biztonsági rész), a másik felét meg tőzsdeszámlán. Itt persze a tavaly őszi nagy buktám óta csak csücsül a pénz jó része, mert azóta nem merek beszállni csak a tőzsdézésre szánt összeg max. 20%-ával. Persze ez megint egy nagy kérdés, mikor van az a helyzet, amikor az ember a teljes tőzsdére szánt összeggel poziba léphet. Ha jól emlékszem és értelmezem DLPH, te a magyar tőzsdére szánt pénzedet 10 egyenlő részre osztod. Most 4 egység long pozid van, tehát 6 egység (60%) neked is ott csücsül a számládon "lesben állva"? Vagy van valamilyen módja az ilyen pénzek fialtatásának amíg bevetésre nem kerülnek?
Köszönöm, ha megosztjátok velem a fentiekkal kapcsolatos véleményeteket!

Köszönöm

Cris,2009.06.03 02:34

A tanácsokat, illetve helyzetelemzéseket.

Zuzzo kicsit kemény volt, de korrekt és igaza volt.
Egyelőre nem vagyok még ennyire tudatos, de igyekszem. Gyerekbetegség, de kb az összes pénzem benne van és teljes tőkém 15%-a a lebegő bukó eddig.
Kis pénzzel "játszom" 1500EUR volt a minimum, így ennyivel /nekem már ez sem kis pénz :)/.

Dropnak is válaszolnék, EUR-ban van a pénzem egy
külföldi cégnél, de lehet a 4 blue-t shortolni náluk napon túl, ezért választottam őket, mert Dlph és Ti is azt mondjátok, komoly zakó lesz itt még ősz körül.

Dlph-nak: Köszönöm szépen, ez nagyon jól esett! :)
Tudod az a poén, hogy 3300ról még rányitottam 3200n nem pedig zártam. Voltam utána bukóból 0-ban és eltaláltad...Nehogy már 0-ban zárjak. Ez volt 26-án. A többi már történelem.
Kicsit elszomorít, hogy ennyire átlagosan gondolkodom én is hogy a fejembe látsz.
Szoknom kell még a közeget, idegeimet erősíteni.
Nem a legalján eladni és a tetőn venni. Mert ugye mondanom sem kell, ez már remekül megy.:)

Így kicsit tisztább már a kép, köszönöm szépen mindenkinek!

Cris

Chris

DLPH,2009.06.03 01:41

Szia. Mindegyik előttem szólt tanult kollégával egyetértek. Sajnálom.Ha most kezdted, kis pénzzel trédelj. 2-3 év kell, hogy értsd mi folyik itt. Már a tőzsdén. Annyival egészíteném ki...történelmi forgalommal emelkedett brutálisat nemrég. Ez intő jel. Talán egyszer még visszateszteli ezt a kitörési szintjét.Talán....

Jómagam már 16. éve intenzíven tőzsdézem, devpiaok 7. éve már. Azért mondom, mert láttam ezt-azt eddig.
Tartogatott nagy bukóim 2/3 -a nem volt értelme tartogatni. A maradék 1/3 volt, de mégsem szálltam ki jól, jó ha 10-ből egy sikerült.

Azért, mert az az 1/3, ami elkezdett aztán váratlanul javulgatni, nem jól menedzseltem le. Vártam, hogy jobban javuljon...érted? felém, és nem ellenem ment a piac, és nem akartam EGYÁLTALÁN már buktában zárni, és ITT....EZ A GOND. Mert aztán nem zártam, és vissza is romlottam, volt, hogy nmég rosszabbra, mint ahol eredetileg voltam.

Ezt szerintem te sem tudod majd legyőzni...ha javul ez a pozid...kivágod? Bukóban? Mikor látod, hogy minden esik...zárod? Nem azt gondolod majd...de jó, ebből még nyerő is lehet...a fene zárja a shortomat, amikor minden esik...

Ez a kérdés. A választ te tudod.

Chris

drop,2009.06.02 23:43

Nem szeretek tanácsot adni, de azért leírom.

2 dolgot tehetsz:

1. Vársz, míg az OTP árfolyama ismét leesik. Számításba kell venned, hogy időközben akár -50%-ra is lemehet a vagyonod. Nem lehet tudni. De valószínűleg menni fog még 3200 alá bőven.

2. Eladod. Ebben az esetben várd ki a megfelelő pillanatot és váltsd át a pénzed valutára (dollár, euró ízlés és hit dolga) és ne foglalkozz a magyar tőzsdével. 280-as eur/huf-hoz képest biztosan romlani fog előbb-utóbb a forint. Lehet shortolni DAX-ot, DOW-t is.

Szerintem az elkövetkező időben elég jó esélye van további emelkedésnek, a következő 1-2 negyedév viszonylag pozitív lehet az USA-ban. Aztán számítok nagy zakóra.

volt itt más is...

zuzzo,2009.06.02 23:39

eleinte csak szépen, majd lesznek nagy meghúzások aztán egyre jobban bebullozódnak a résztvevők és akkor nagyon figyelni kell... voltak ilyen intelmek is, nos érdekes fecske bukkant fel:
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=116032
csoda emberek osztogatják a tuti tippeket, tisztára mint a lovi-n a bukik.

milyen érzés?

zuzzo,2009.06.02 23:36

marha szar, görcsösen ragszkodsz a nehezen megkeresett pénzedhez és egyre jobban és egyre több csúszik ki a kezeid közül, és egyre idegesebb vagy és egyre több pénzed úszik és ettől méginkább ideges leszel.. pam pam. A péntek még olyan határesetvolt a Te árszintedn , de a mai nyitó gondolom kiverte a verítéket a homlokodon... Halvány reménysugár, hogy a bankosokat kezdik kicsit hanyagolni és talán visszajön még1x addig amikor eladtad - erre azért ne vegyél mérget, mert eléggé kiszámíthatatlan amit művel- most minden perc idegörlő, ha benyeled a buktát és tovább jön le akkor azért, ha tartod és megy följebb akkor azért. Nem világos mennyivel játszol és mennyi a bukód , de gondolom nincs fedezve sem stratégiád sem volt, céláraid sem voltak, stop szinted sincs....sűrűn imádkozz hogy csorogjon még egy kicsit majd zárd le. Egyelőre a piacok nem akarnak esni. Én személy szerint nem látom azt a fene nagy emelkedési potenciált, de most én vagyok a kakukk tojás.
A short záráson soha de soha nem szabad sokat tökölni ha ellenkező irányba mozdul a piac és átlépi a tűrésküszöböt.

Sziasztok.

Cris,2009.06.02 22:51

Sziasztok.

Jómagam általában csak olvasgatok.
Tanultabb kollégák nem is tanácsát, de meglátását véleményét kérném, a döntést úgyis mindenki saját maga hozza:
3200 és 3300-as otp shortom van.
Visszajött 0-ba én persze nem szálltam ki, igen a tojáshéj még a fenekemen. :)
Most viszont már egyre komolyabb mínuszban csücsülök.
Nagyon nehéz, első önkéntes veszteség realizálásom lenne. A nagyok az elején ezt hogyan dolgozták fel, milyen trükkök, praktikákat vet be ilyenkor az ember?
Az összes tőkém kb 15%-ról van szó legalábbis idáig.
Hálás lennék nem tanácsért, de akár saját történetért, hátha profitálhatnának mások - és persze jómagam :) - a tanulságos esetekből.

A válaszokat előre is köszönöm.

Cris

köszönettel

HUN_Shark,2009.06.02 22:13

Köszönöm ezt az emlékeztetőt.
A legutóbbi írásaid alapján ugyanis már kezdtem azt gondolni, hogy te magad is elhiszed, hogy ez itt már a bika korszak... (Az eddigiekhez képest ugyanis annyira hangsúlyoztad a long beszállót.)

Én magam most hezitálok, hogy long beszálló, vagy kivárás néhány napig/1-2 hétig, és 9.000 dow felett short nyitások...