Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A fellendülés és egy megetetett társadalom.

2009.08.06

Megint rekord dőlt meg, évszázados. Most épp sikerült az 1929 es összeomlás utáni elképesztő rallit leutánozni, azóta sem volt ilyenre példa. Aki egy kicsit konyít a TA -hoz, az tudja, ez nem bullpiac. A bullpiac sokkal lassabb, komótosabb, nyugodt, kiegyensúlyozott emelkedés, alacsony volatilitással. Továbbá tudja azt is, hogy bikapiacon shorttal nehéz elvérezni, van idő zárni, nincs eszement emelkedés,  sok az apró csökkenés. Index shortra gondolok persze.... Bétes kispapírok shortja bikapiacon  - no komment.  Most egy kis múltidézés lesz, legyen ez az egyik : 06.05-én, az eszement ralli előtt írtam ezt, most is aktuálisnak érzem, ezért felhívom szíves figyelmeteket erre, ahelyett,hogy ismétlek olyanokat, amiket ott írtam.

/cikkek/dlph-irta/elkezdtem-irni-egy-hsz-t

Továbbá : hajdan a nagy szakadások közepette felhívtam szíves figyelmeteket, a medvepiac gyilkos, mert megöl shortost és longost ugyanúgy. Olyan nincs, hogy "short és más semmi." Miért nem bullish most a világpiac? Válaszom : már miért lenne az? Hiszen semmiben sem hasonlítanak. TA alapon nyugodt, kiegyensúlyozott emelkedés konszolidált világgazdasági könyezetben...lát valaki ilyet? Ugye nem képzeli senki, hogy nem lehet esni medvepiacon? De lehet. Hamarosan meglátjátok. Ha valaki elfelejtette volna...lehet azt elfelejteni? Kétlem...

Vegyük hát ezt a "fellendülést" - és nézzük meg, mi történt pontosan. TA és funda alapon. Most tart az index a medvepiac 1. korrekciós szintjének a végén. Megint egy múltidézés : itt van a blogon az is, amikor szóltam : most kezdődött el a medvepiac 1. korrekciója. Ennek sok hónapja már. Azóta ezernél is több pontot ment a dow, az aud jpy állásához mérten szóltam, hogy elkezdődött "valami". Gondolom emlékeztek erre. A lényeg, aki akkor belépett a korrekcióba, az most legyen kedves, és zárja le a longjait. Köszönöm. Shortolni akkor tessenek (ne úgy mint én) amikor jelek jönnek. Ma megjelentek az első fecskék, és Ázsia a kezdeti örömködését feladni látszik. Szingapúr egy hajszálra egy nagyon erős short jeltől. Egy hajszálra. Ja igen...Szingapúr...minek írom ezt? Most hadd ne magyarázzam el. Ez az index fontos. Érdemes figyelni. Okokat most kihagyom.

Tehát az 1. korrekciós szint végén vagyunk lassan (9250-9450) A világtörténelemben még nem volt példa, hogy átvigye elsőre (rekordok dőlnek meg sorban, de állítom 90 % , hogy nem fogja - az más kérdés, mekkora esés után lódul meg ismét, ha meglódul egyáltalán). Akkor irány az s&p 1230 körüli érték, és ott VÉGE. Vége. Annyi. Konyec.Nincs tovább. Ott metszi egymást a TA, és a funda. Az ott a 2. korrekciós szint. Innen még kb 23 %. Ott torlódik tonnaszám akadály a további emelkedés előtt. Hosszútávon is. Funda alapon nincs az a kozmetikázott adat, jelentés, bármi, ami feljebb vinné....hiába a sok dollár, a sok pénz a világ pénzügyi rendszerében , amíg dollár elszámolású minden nyersanyag, érc, ipari alapanyag, amíg a dollárhoz képest számítanak ki mindent, hiába a tonna papír...csak erre képes. Amit most látunk. Nagyüzemben nyomott bankóprés háttérteljesítmény nélkül, fogyasztás felpörgetése nélkül (hitelre felpörgetett már csődöt mondott). Ez kérem tisztelettel így hiperinflációhoz vezet majd, és nem a sokat emlegetett deflációhoz. Ez nagy baj lesz, mert alacsony fogyasztás, alacsony termelés mellett egyre elértéktelenedettebb lakossági tartalék, érték, ingó, ingatlan. Úgy látom, ez megy most. Erről is írtam már : elinflálják az adósságot, hát így könnyű...de az intézményrendszerek adósságairól van itt szó elsősorban, mérlegfőösszegekről és multinacionális cégek jelentéseiről, ahol az az öröm forrása, hogy csökkenő termelés mellett drasztikusan csökken a mínusz, a plusz nem annyira, így lehet szépeket álmodni. Mert hát merjünk szépeket álmodni. A fogyasztó ollója nem változik, amennyivel értéktelenebb az adóssága, a bére se ér semmit.

Az Amerikai Egyesült Államok Washington függetlenségi háborúja óta nem élt át ekkora arculcsapást, amit az elmúlt 30 év produkált. Hol van már a "reneszánsz emberek" világa? Hol vannak a hatvanas évek amerikai családjai békében, kisvárosi kertvárosi kis házikókban a napi huszadik ügynökkel tárgyalva három hűtőben tartalékolt élelmiszerrel, hitelkértyával, és tele tenniakarással? No persze elküldték fiaikat a vietnámi háborúba, aztán ráeszmélt ez az agyonvezetett nép, hogy egy hazát nem lehet ezer kilóméterekkel a hazán kívül megvédeni. Az agresszió, semmi más. Hol vannak már az egyetemek diáklázadásai, Woodstock, hol van már az a generáció, amelyik az állandó ismételgetés feldolgozás, klónozás helyett képes volt újat alkotni, létrehozni magát a könnyűzenét pld, hol van már a párizsi diáklázadás, hol van már egyáltalán lázadás? Elfogadás, beletörődés van ,jól nevelt  birka mód. Elkülönült kolóniák élnek akkora területeken, mint egy fél hazai megye, most épp arról győzködik őket, hogy a kutyájukon kívül szereljenek magukra is egy - egy kis chipet, könnyebb lesz megtalálni őket, ha elvesznek.

Nyomor, társadalombiztosítás nincs, szociális háló nincs, helyette van gettó, Harlem, és most egy "harlemi" elnök, - nem véletlen - helyette van terrorizmus, Irak, Afganisztán, esetleg majd Észak -Korea, Szomália, és Iránnal is hepciáskodnak.  Szabadság és függetlenség helyett lassan mint a csontrák felemészti ezt a népet a konzumerizmus helyén maradt üresség helyére betóduló szubkultúra és ideológia tömeg, eszement ideológiák ,mint a nemzetközi terrorizmus elleni egyetemes harc eszméje, a multinacionális cégek érdekei mindenek felett,  a libertariánus közgazdasági hablaty,(nekik küldöm innen szeretettel ezt a képet).

Kép

Usa, ha minden igaz, épp ma befejezte a jelentések közlését. Láss csodát, milyen pompásra sikerült. De valahogy nem sikerült az 1. szint fölé tornázni az indexet. De megrángatni alaposan sikerült. Igazi medveralli ez. Alapos. Mindent elsöprő. Az ember mohó. Mindenki mohó. Verbálisan hol lesz majd az eszköz az index további pörgetésére? Realizálni fognak. Nincs sok már vissza.Így logikus. TA jelek is mutatják ezt.

És akkor lesz jó, ha csak ennyi lesz, és még lesz egy kis menet, egy csavar, egy nagyobb kanyar, és fusson neki még egyszer, hogy a 2. korr szint meglegyen,és akkor elvben elérhető lesz az 5800-5900 otp (akár - de utálom ezt a szót), persze meg kell nézni pontosan hol lehet a vége, de sokan ragadtak be ott, és egy kedves ismerősöm is, aki miatt nagyon remélem, elmegy addig az otp, mielőtt a vérmedve ismét tombolni kezd.

Mert fog. Nem ennyi volt. Nincs semmilyen világgazdasági fellendülés, semmilyen. Több pénz van, ami erős vételeket generál mindenhol (pénzpiacok). De nincs aki megegye, megigya, elrontsa, hogy megint megvehesse, nincs már ingatlanpiaci alapbull,  amire hatmilliárd embert el lehetett adósítani, és ki lehetett alakítani egy olyan degenerált korcs rendszert, ahol akkor volt jó, ha egy alapvető emberi szükséglet,  - lakás - ára az egekben volt (nem érdekes, hogy egy élet alatt nem tudod megkeresnei az árát), a lényeg, erre épült fel a hitelezési struktúra a 80-as évek elejétől turbózottan. És hát ugye...a hitel fedezetének elértéktelenedése hova vezet? Hitelpiaci összeomláshoz. Láttuk. Persze  pénzügyi válságnak hívják, mert a bankszektort érintette. Nem. Ez a kannibál kapitalizmus válságának első felvonása volt, a darab nem tudom hány felvonásos, de egész estét betöltő, az biztos. Mire elvben vége lehetne, beleszól a globális időjárásváltozás. De hagyjuk...ez igazán nem érdekes most. És elég szubjektív. Lévén csak én gondolom ezt így. Más nem hiszem.

Van egy mondás : a legreménytelenebb rabszolga az , aki azt hiszi magáról, hogy szabad. Bölcs mondás. Már annak, aki érti mit jelent. Most szépen elhitetik a jónéppel, hogy minden rendben, és "kitört a bikapiac srácok".

Legyetek résen.Erősen. Ha nem tudod ki a balek  az asztalnál, akkor te vagy az. Ez meg egy pókermondás. De igaz ez is. Ne feledjétek, 2010-ben választások lesznek, és nem úgy fest, hogy a nemzetközi pénzkartell kedvencei megint nyerni fognak. Ehhez mérten (és a világ akkor) tegyétek valahová mondjuk a forint, vagy az otp árfolyamát. 

Ne szeressetek bele egyik irányba se. Ha TA alapon mehet, menjen. De ha nem mehet, ne reménykedj. Hirtelen váratlan fordulatok és erősen. Ilyen a medvepiac. Ha megszoksz egy irányt, akkor leszel a legsebezhetőbb.

Ez a pénzügyi rendszer rég elfajzott. Tele kóros korcs zagyvasággal, irracionalitással,  képtelenséggel. Alapvető dolgokat elfelejtünk, és már nem is emlékezünk rá. A munka, az alkotás, a teremtés, az az érték. Ezt lehet és kell pénzben kifejezni, de olyan pénzben, mely nem játékszere hatalmasságoknak, hanem egy nemzet vagy egy közösség érdekeit szolgálják, van ha kell, és vissza van véve, mert már nem kell. Szuverén nemzet, független fizetőeszköz belső használatra. Morális értékekkel kell feltölteni a sörbűzben aszalódó fejeket, az üres bamba tévénézés helyett gondolkodásra kell megtanítani magunkat  - ismét. Nem a pénzt kell imádni, hanem szeretni és megérteni a családtagjaidat, szerelmedet , barátodat. És tégy érte valamit, és majd meglátod, ő is tesz érted valamit. Kicsit mindig többet. Ha adsz, többször annyit kapsz vissza. És gyakran nem is onnan, ahová adtál. Nem az értékes, akinek a fülén is pénz ömlik, hanem az, aki képes adni önzetlenül másoknak, aki képes segíteni önös érdek nélkül, az az értékes ember, aki a jót megdícséri, a rosszat pedig példamutatással próbálja kiigazítani, és nem elnyom, és nem büntet. Hanem megmutatja, hogy is kéne ezt csinálni. Mint pld ahogy Ron Clark tanított.

Ez a pénzügyi rendszer rég elfajzott.Nem bölcs dolog csodát várni ettől a struktúrától.

Tanítsátok meg gondolkodni, élni szépen, szeretni és meghalni szabadon társaitokat.

Köszönöm.

(bocs, hogy a végének semmi köze nem lett a tőzsdéhez...akor is leírtam....és kész)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ide írom

HUN_Shark,2009.08.07 20:38

mert nem tudom, hogy hova írjam.
Csak egy kis érdekesség. Néhány hete egyik számlámról felvettem némi összeget euróban. Az összeg nagyobb volt, ezért a bank nagy címletekben adta. 500 EUR-okkal teljesítették a kp felvételt.

Volt egy része, amit másik számlákon helyeztem el, egy részét pedig beváltani szándékoztam, hogy legyen apukánál kp is... :D

Pénzváltó talált egy olyan 500 EUR-os példányt, amelynek az egyik sarkából hiányzott egy 2mmx4mm-es darab. Azt mondta, hogy ő nem veszi be, mert ezeket a címleteket nála is ellenőrzik (mivel túl nagy), és nem fogják bevenni tőle sem.

Mondom o.k. megértem. Mentem másik bankomhoz, hogy ráteszem a HUF számlámra, aztán majd ha kell, akkor kiveszem kártyáról. Addig is jó helyen van ott.

Bankos megnézte. Egyből észrevette a hiányzó minimális darabkát. Ellenőrizte: nem hamis. De ő is azt mondta, hogy nem tudja bevenni, mert ebben a címletben a sérült példányt az ő fiókjuktól nem veszik át.

Ven nekem egy öcsém, aki kérte a segítségemet anyagiakban. Rábíztam az 500 EUR-ost, hogy váltsa be valahol, mert nekem sem időm, sem energiám erre a szőrözésre, mit itt előadnak.
Ő végigjárta az összes környékbeli váltót és bankot. Sehol sem váltják be, és számlára sem lehet feltenni!!!

1. Akkor ez a papírdarab most mit testesít meg??
2. Akkor engem most átvert a bank, amelyik kiadta??
3. Tudom, hogy az MNB-ben be tudom váltani, de akkor is...

Ez az elfajzott pénzügyi rendszer ujabb bicskanyitogatásra késztető apró kis eleme...

Ez Így van!

bozarg,2009.08.07 13:42

Nagyon örülök,

efs,2009.08.07 12:34

hogy olyanokat is lehet olvasni ezen a blogon, mint ami az utolsó (hosszabb) bekezdésben található. Nem akarok dicshimnuszt zengeni, de sokkal jobb lenne a világ, ha mindenki csak egy kicsit hasonlóan gondolkozna és cselekedne. Jó volt olvasni ezeket a sorokat. Köszi

mifolyikitt??

HUN_Shark,2009.08.07 00:28

Én csak azt néztem ma szolidan a késő esti híradóban, hogy vidéki rákos betegeket már nem látnak el a fővárosi onkológián, mert nincs rá pénz. Közben a fővárosi onkológia műtői üresen állnak.

4-5 hónapja az volt a hír, hogy az OTP 250 milliárdos bankmentő csomagot kapott...

12 hónapja az volt a hír, hogy az otp 250 milliárdért saját részvényt vásárol...


Rakjátok össze!

Fantasztikus

pecskeke,2009.08.06 23:35

Csak így ennyi: fantasztikus. Le a kalappal előtted Dlph, és mindenki előtt aki ebbe a blogba ír. Köszönöm, hogy olvashatlak benneteket.