Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyzetértékelés röviden, mert sok a kérdező és a kétely

2009.04.03

No, a hétnek még nem lett vége, a fül meglett, és ez fontos. Amikor hét elején ment a vacila, merre az arra ott volt necces a dolog. Onnantól sima ügy. De azért nem árt tudni,  mi is van. Ez nem macirally. Az már volt egy, amikor másfél nap alatt ment a dow 1000 pontot, afterben ebből több mint 600-at. Az az volt. Ez a medvepiac első korrekciója. Magyarul index altrend. Jobban mondva nem nagyarul.

Ahogy vártam, megy minden a forgatókönyv szerint. Ez a szép a tőzsdében, ha elkezd úgy viselkedni, hogy kezelheővé válik. Volt egy durva időszak, amikor nem volt az. És döntötte a százéves rekordjait VIX től elkezdve akármi. Mindegy ez most már. Előre nézzünk. Tehát a jelen, mert ez a fontos. No meg a jövő....

Fiatalok. először is : medvepiac van. Ha kell, szólok, ha már nincs, Még nem kell. Az van. Ha ezt most nem hiszitek el, az se baj. Semmi gond. Majd akkor később visszautalok erre a bejegyzésemre, a dátumot is megnézem ...és még azt is leírom...olyan ez a medvepiac, hogy megöl szinte mindenkit. Miért? Elmondom szívesen...azért, mert megbolondítja az embert. Van egy indexmeghatározó devizakereszt instrumentumos long trendünk. Van egy index trendünk, ami sell. De van egy altrendünk, ami viszont long. Mindegyik köszöni szépen, jól érizi magát. Hogy miért nyír ki a medve? Azért kedves honfitársam, mert ilyen a természete. Alattomos. Gyilkos egy jószág. Azt fogja csinálni, hogy jó erősen felpörgeti a végső szakaszban az indexet, miközben a meghatározó devizakeresztek MÁR NEM változnak jó irányba, az index még megy egy pörgőset. Mintha speed -et vett volna be. Mint aki nincs észnél.Elmentek neki hazulról...látszatra....valójában az altrend volt kedves és eljátszotta kámfor című egyéni számát...lelépett veszett gyorsan...olyan sebesen, ahogy érkezett.

És...fel is szúr majd 9300-9400 fölé a dow (ott a végső állj - az előtt is van egy, 8060 és 8260 között, csak ezt átvive lehetséges a végcél...de ez kevésbé valószínű megálló lesz - persze ez a gond, medve van, bármikor hátraarc lehet),  de jó,maradjunk annál, hogy átviszi, akkor is ez a 9300-9400 LESZ A VÉGSŐ longzáró hely.Mindent zárni kötelező. Felőlem nem kell ezt sem elhinni. De jobban teszitek ha full partvonalat választjátok akkor. És NEM BELEVENNI SEMIBE AKKOR. Nyugi. Ha azt is átviszi, és vártok egy hetet, és tényleg átviszi....meg kell nézni, mennyire sérült a medve, mint állat. Ez nagyon kevéssé valószínű most.

Namost...furcsa módon érhet véget a korrekció, fölé is szúr...és elhagyja, és sokan belépnek mert...nini...átment egy nagyon fontos falon...és pfffffffffff.....nyekk....roccs....placcs...mondjam még?

Mi a tünet? Tonnányi beragadt kisbüfi, aki nem akar hinni a szemének.  Ezt a tőzsdét meg mi lelte? Gondolja...mi a fészkles nyavaja van...hülye ez? (ezt szeretem, ez főleg Nobel díjas, amikor a kisbüfi hajlamos elhinni, hogy itt mindenki téved, csak ő nem, mert ennek felfelé KELL mennie, oszt nem megy) ...nem baj, beleveszünk...sőt...az elején még örül is...jaj de jó....olcsóbb, vehetek...szuper...és vesz. Na esik tovább. Nem baj, alááll megint. Már nincs pénze, az utolsóval állt alá. De sebaj...gondolja.... Jönnek a jó hírek, arra biztosan megrántják...eddig is megrántották. Mit ad Isten? Hát nem....kijön JÓ adat, erre kicsit lenyugszik az öntés, kicsit fel, na ugye mondtam és már számolja magában a hasznot fejben a kolléga...de jó lesz, most aztán kerestem megint mennyit...de nem jó az egész, mert nap végén beöntik mint atom, és zárás előtt a dow esik 300 pontot az utolsó 1 órában. emberünk meghökken ismét...Itt valami hézag van. Ez meg mi? Kicsit a gyomra furcsán viselkedik, mintha összehúzódott volna,.,étvágya sincs...gyanakszik a lelkem....nem sitemmel. így benéztem volna? Mi volt ez a nap végi öntés? Áhh. csak realizálnak, nem érdekes...majd holnap....

Másnap érdekes helyzetre ébred. Preben már csökkenés, a dow nyitáskor a tegnapi záróhoz képest is mínuszban van, no nem sokban, csak 1,5 %. És nyitás után esik. Emberem számol...mennyit is kerestem eddig? No nézzük ...ebben a ralliban a longjaimmal kerestem x forintot...na...még várok kicsit, igaz, közel a szint , amikor az összes nyerőm elmegy...hát most már nem zárok. Ennek vissza kellfordulnia.Vissza kell. Tudom...( ez az a pont, amikor a kisbüfi már az égatta egy világon SEMMIT SEM TUD, csak reménykedik...mert ugye szívós állatfaj a reményhal...)

Harmadnap rossz adatokra döntik a világ tőzsdéit, ő pedig már a mínuszait számolja, oda lett az egész haszna, sőt....vesztőre áll már...mert belevett a végén, és nem hitte el, hogy

1, a tőzsdén két irány van,

2, a trend medve,

3, hogy ez csak egy korrekció volt,

4, hogy a fundamentumok valójában gyalázatosak, csak kissé megkozmetikázták, hogy a ralli meglegyen....

5, nem hiszi el, hogy megint palira lett véve.

Mert az nagyon sz...r érzés. Engem? Palira? Ugyan...de azért visszavonul, már nem is fórumozik annyit, lelkesedése oda, kissé nagyon el  van kenődve.Szemét ez a tőzsde.- gondolja.  Sose arra megy, amerre kéne neki...lehet hogy nem is nekem való...

(és milyen igaza van....)

Te hogy vagy ezzel?

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

a felismerés

rbbj,2009.04.05 13:31

Kedves dlph,

Köszönöm. Bár nem írtam ezt így le sehol eddig, de a felismerés szerencsére ezen írásnál régebbi. Amikor ezt 100%-ban a kereskedésembe is beépítettem, az épp az ominózus konfliktust követő (v. megelőző, már nem tudom) időszak terméke, mikor az elméretezett pozik szükségszerű bukója erre végleg rákényszerített. Mondhatni, hasonlattal élve, ott egy kis alkoholizálás tomboló alkoholizmussá fajult. Aztán elvonóra mentem. És a kezelés eredményeként még a tombolásom előttinél és sokkal sikeresebb időszak jött el (hisz azért az ember tanul vmit az évek alatt, még a téboly közben is).
Amiért ez tanulságos: talán mással is megismétlődhet, hogy csak kis szenvedély még nála a tetővadászat, és majd elfajul.
Ezért nagyon vigyázatok: vagy irtsátok ki gyökerestül (jobb verzió) v. borzasztóan kontrolláljátok. Ha elhatalmasodik, mindent tönkretehet. Vagy legalábbis sok munkát, nagyon sokat.

Szól ez minden olvasónak is.

Felmerült,

DLPH,2009.04.05 04:56

hogy miért ilyen cinikusan fogalmaztam.....megmondom :

ÉBRESZTŐ !!

Jó reggelt...ez nem leánynevelde. Ez a világ legkeményebb terepe. És ti választottátok, önként, senki sem kényszerített erre benneteket...no akkor tessék felelősen viselkedni és nem nyavajogni meg sajnálni és sajnáltatni magunkat. Mindannyiunkra érvényes ez. Nincs kivétel.

ezért...

Rbbj nagyot léptél ezzel az írásoddal előre a siker felé. Gratulálok a felismeréshez. Jó volt olvasni, és örülök hogy 1 év után végre.......mert az első konfliktusunk ebből volt. És a tiszteletem megillet emiatt.

Sok sikert Neked. Légy ügyes.

bizony

rbbj,2009.04.05 00:08

én is átmentem rajta. Gondolom mindannyian.
Bár itt nem került részletezésre, de sajnos ez is a repertoárhoz tartozik: a korrekciók meglovagolása. Nem lenne ugyebár szabad. Mégis, magam is rendszeresen csinálom. És nem ritkán, feleslegesen elvisz koncepciók által hozott nyerőket.
Az egyszerű pszichó áll mögötte, hogy vmi már nagyon olcsó vagy nagyon drága. Az aljak és tetők kényszervadászai bizonyos szinteken már nem mernek a trenddel menni, és a partvonal helyett (számukra ez lehetne a helyes döntés, ha már nem bírnak a vonaton maradni semmiképp) ellene fordulnak. Saját tapasztalat is: egyszerűen ellene kell fordulni. Meg kell próbálni, ezt mondja a belső hang. Ha megfelelő fegyelem társul mellé, és előre meghatározott kilépési pontok, akkor tapasztalataim szerint akár még nagy átlagban nyerőben is ki lehet jönni belőle. De értelme semmi, mert a trendirány mindig többet hoz. Még a partvonal is többet hoz, mert bár nagy esetlegesen kisebb nyerővel leszek könnyebb, de rengeteg idegszálamat, időmet megspórolom. A legprofibb alj/tetővadászok sem képesek RÁFORDÍTOTT IDŐ ÉS ENERGIAARÁNYBAN hozamot termelni. De leginkább sehogy sem, vagyis egyáltalán semmilye hozamot sem.

Mégsem tudtam évek alatt sem leszokni róla. De amíg csak annyiba kerül ez nekem, mint egy sikeres és az élet csaknem minden területén egészségesen élő embernek egy káros szenvedély, addig megengedem magamnak ezt a luxust. Van aki iszik, van aki cigizik, van aki lebujukba jár. Nekem ez biztosítja talán a keresett adrenalint. Mit tudom én.

Ha le tudjátok győzni, érdemes. Gondolom legalábbis. Más, sokkal szebb dolgokra is lehet fordítani azt az időt és pénzt. Sok sikert hozzá.

realista írás

HUN_Shark,2009.04.04 18:56

Én ezen átmentem élőben!
Ugyanezen! :D
Na ott tanultam sokat!! :D

De mostmár tudok rajta nevetni. És egy tanulsága volt:
A kapzsiság bűnös dolog, és a pokolra visz!! :D
A másik:
Ettől függetlenül tőzsdén meggazdagodni, - vagy egyátalán meggazdagodni nem bűn! Áldásos dolog! :D

jelek...

zuzzo,2009.04.03 13:53

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=112914
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=112883

ejnye macko

quanto,2009.04.03 09:34

Kössszz!

Tanulság

picirigo,2009.04.03 08:35

Köszönöm az írásod, számomra nagyon tanulságos, érdemes mindenkinek megfogadni!

kis kiegészítés

DLPH,2009.04.03 05:28

Most néztem, sajnos 8300 körül is egy eszméletlen erős fal van. Kijár a pihenő, talán a jövő héten lesz egy két rázós nap...ott felette már szabad az út még egy ezres felfelé.