Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismétlések

2009.05.23

Nos, egyre többen látnak az indexbe emelkedést hosszútávon és a globális gazdasági fellendülést a jövő negyedévekre.

Ismétlem magam, nem árt, mert a rózsaszín hamar képes eluralkodni a fejekben.

Igen, a tőzsde előre áraz. Igen, most egy vélt vagy valós fellendülést áraz. (Technikai korrekció ez, semmi más, és még van hátra, mire egyáltalán az első korrekció véget ér - szintén technikailag). Ez elviheti az indexet végső szakaszában még magasra.

Igen ,látszólag ez egy pénzügyi válság, ami látszólag megoldódott. Érdekes...tehát elég volt kellő usd-t nyomni ismét a világra és  ismét ugyanazt eljátszani mint az utolsó 2-3 válságban.....? Elég volt a kamatot levinni , elég volt bankpánikot eljátszani, és aztán szintén játszva megoldani azt?

Csakhogy...ez itt most más. Olyan ez, mint a HIV vírus. A probléma már maga a monetáris rendszer tarthatatlansága, és ezt a rendszer foltozgatásával nem lehet megoldani.

Ismétlem tehát magam , mert itt az ideje (ezeket az elmúlt 3-6 hónapban írtam, most is érvényes):

Medvepiac van. Nem , nem tört ki a bika. Vannak indexkorrekciós szintek, és még az első "elvárhatót" sem értük el. Nem a bankok a lényeg. Azokat megmentik így is úgy is (saját magukat megmentik,mégis ki gondolta komolyan, hogy nem...),  A válság nem "pénzügyi", hanem "eladósodottsági". Egy szimpla pénzügyi válság megoldása csak döntés kérdése (lásd Részvényfogató). Ez így igaz. De itt sokkal többről van már szó, a lényegről. A lényeg pedig nem jelképek elhelyezkedése egy komplex rendszerben, hanem maga a rendszer sturktúrája  a probléma. Annak tarthatalansága. A pénzkibocsájtás mechanizmusa, a központi bankok szerepe, hálózata, e piramis csúcsán lévő nagy bankok, a nemzeti jegybankok hálózata, és legfelül a FED, ami egy magánbank, és tarka papírokat ad cserébe kamatra és eladósítja saját államát. De nem a sajátja az az állam...még ez sem igaz.

Jogos a kérdés, hogy a rendszer valóban képes -e ilyen lehetetlen módon is továbbélni, a bankárok, a bankok uralmának problémája a korai középkorig nyúlik vissza akkor kezdett gyerekcipőben elhatalmasodni az uzsorarendszer,. és ha többszáz évet így kibírt, akkor miért ne tudna továbbélni?

Mert ez a rendszer nem önállóan a jelképek rendszere, hanem a jelképek és az emberi és ternészeti erőforrások komplex rendszere. És tetőzik minden, Tűréshatáron az eladósítás, vagy elengedem vagy elinflálom (most ezt kezdték el szerintem...elinflálják  az adósságokat - a nemzeti eladósodottságtól az egyén szintjéig lefelé)., tűréshatáron a természeti erőforrásaink...de legfőképpen tűréshatáron az a rendszer, mely értéktelen papírdarabokat önt a világra és értékkel ruházza azt fel hangbemondásra, és ennek kamatos visszafizetésére kötelezi a világot, és a hangbemondásra értékkel felruházás hozadékaként ezt visszaadni csak az ember energiájának elszívásával lehet. 

Nagy nagy válságok előtt nézett így ki a világgazdaság. Lásd napóleoni háborúk vagy az 1800-as évek forradalmai...lásd első és második világháború.(újragyarmatosítás).lásd az "új világ " felfedezésének kényszerítő ereje majd megvalósulása -és ezzel új természeti erőforrásokhoz jutott a rendszer...

Most akkor a Holdon kéne nyersanyagbányákat nyitni. Vagy eltörölni ezt a töménytelen és tarthatatlan adóssághalmazt, ami már az egész világra rátelepült. Vagy elinflálni. Ez kezdődött most? Ha a szokásos jól bevált pénzgyártás beindult, akkor igen.

Nem kellene a válság végéről ábrándozni. Csak mert lekorrigálja magát egy index. Mondjuk a dow. Most a sokadik húzd meg után jön az ereszd meg. Ez nem lesz elég. Már nem.

Eljő az idő, amikor "látszólag" minden rendben lesz. De csak látszólag. De ezt is írtam már. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.