Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Negatív kamatok

2009.05.03

Értelemszerűen nem szeretnék veszíteni, nem azért tőzsdézem. Akkor inkább elköltöm a pénzem valami értelmes dologra. De ha már itt vagyok, ezt választottam, óhatatlanul felmerült bennem a kérdés már nem egyszer : mi az , ami megoldás lehetne a gazdasági világválságra? Mi az a helyzet, amiből azt gondolnám, van esély a nem összeroppanásra?

Eszembe jutott, (elég sci-fi ez is...) a negatív kamat. A monetáris és közgazdasági dogmákhoz szokott szemünk, fülünk és agyunk ezt elsőre nem is tudja hová tenni...ez meg mi a szösz? Nekem fizetnek, ha felveszek kölcsönt? Nos itt a bankközi hitelkamatról van szó. Illetve arról, hogy a gazdaságba kihelyezett forró pénz megdolgoztatása után (ha valóban a gazdaság élénkítése folyna- új munkahelyek teremtése...), akkor nagyon megérné a beruházónak ilyen forráshoz nyúlnia.

Hanem van itt egy bökkenő is...ezt elszigetelten ugyan meg lehet csinálni , ennek még nem lenne struktúrális akadálya, de erre globálisan, az egész bankrendszert érintően lenne szükség. Ezzel tulajdonképpen a monetáris kizsákmányolás visszamegy a kályhához, Olyan szinten lazít a szorításon, hogy az aranytojást tojó tyúk (adófizető) életben maradhat. Ezzel a kecske is jóllakna (a világot uraló monetáris kizsákmányolás tovább élhetne) a káposzta is megmaradna ( a polgár nem roppanna bele az uzsoracivilizáió szorításába, és lassan talpra állhatna).

Ha ez globálisan megtöténne, akkor gyakorlatilag megszűnne a monetáris kizsákmányolás, sőt...jólétet eredményezne. Nehéz elképzelnem, hogy amíg nem szakad minden húr...ez egyáltalán még a legtitkosabb ajtók mögött is szóba kerülne. "Kereseni" akarnak ezek. Ezzel nem keresnek, sőt...

A másik bökkenő : az olcsó pénz vs szerencsejátékok (pld tőzsde). Ha nem sikerül biztosítani a CÉLZOTT tőkekiáramlást a negatív kamatokkal, és jelentős része a piacokon kötne ki, olyan lufit gerjesztene, ami megjárná előbb az eget, aztán a pokol legsötétebb bugyrát is. Teljesen kontrollálatlan állapotokat idézve elő. Kezdődne minden előről, csak most nem 7 év alatt pukkanna ki, hanem fél.

Nem azért írtam ezt, mert milyen nagyszerű...ez egyáltalán nem nagyszerű, és elég baj. Mert ez szerintem az egyetlen olyan dolog, amit a globális pénzügyi oligarchia mindenáron el akar kerülni.És sajnos nem látok logikus más kiutat. Tehát a valószínűsége vajmi kevés, hogy ez esetleg megvalósíulna és a monetáris kizsákmányoló rendszer évekre parkolópályára tenné magát...most nem keresünk fiúk, most adunk...

Elég fantasy kategória ez.

Na csak elgondolkodtam "hangosan".

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Drop

DLPH,2009.05.04 14:43

Na. Hát ezért kezdtem ezzel : dogmákhoz és ökörségekhez szokott füleknek ez érthetetlen és a következtetések zagyvák.

"Ki tartaná bankban a pénzét? Senki. A bankrendszer összeomlana." - azt gondolod? Nem. De az uzzoracivilizáció parkolópályára állna egy időre.
Egyábként ez nagyon szomorú...Drop kicsit gondold végig : mi a jó büsöd francnak kell az embereknek BANKBAN tartani a pénzét? Hiszen a bank EZZEL jár jól. A pénzt nem szabad bankban tartani,. még ha magas kamatot ad, akkor sem. Az a végső. A pénzzel bánni nem tudó, vagy nem akaró ember megy a bankba.
Nem is tudom...az egész aberrált pénzügyi rendszer álságossága és ökör logikája csapódik le a válaszodból. Ádámnál Évánál kéne kezdenem, nem kezdem el. Szóval ez nem igaz, sem a bank, sem a pénzt birtokló ezzel nem veszít, ha nem rohan a bankba.
A bank túléli, "betétes"...az meg mi?

Fizikailag fáj, ha bankban van a pénzem és nem dolgozik.

A pénznek keringenie kell. Alaptörvény. Annak, aminek van reális fedezete, tehát a melós tett érte valamit (nem hitel pld.). Keringenie kell. Még egyszer elmondom : olyan balfék ez a pénzügyi rendszer, hogy a maga átverőshowjával azt is elérte, hogy a negatív kamat mint olyan, értelmetlen zagyvasággá váljék.

Természetesen volt már ilyen, és nem vezetett káoszhoz. Sőt...a végső "megoldás". Japánban is volt pld, de másutt is.

A mésik ez a hitel dolog : ha fizetnének érte, mindenki ezt venné fel...nem nagyon érted...hitelt felvennii nem vásárlásra kell , nem a hetedik házra, nem a nyolcadik autóra de FŐLEG nem azért, hogy semmit nem téve elvigyem máshová, ahol semmit nem téve degeszre keresem magam mások munkáján (carrytrade) lásd forint. Célzott hitel projektekre van.

NEm olyan bonyolult ez Drop. Te hidakat, utakat akarsz építeni, gyárakat felhúzni, üzemeket létrehozni BELFÖLDI ÉRTÉKESÍTÉSRE, semmi export, és NINCS infláció, még akkor sem, ha a projectet ha befejezted (tehát ha befejezted) akkor nem kell annyit visszaadnod, mint amennyit felvettél.

Sajnos nagy a zavar a fejekben. Erről a zavart okozó tehet, senki más.
A

negativ kamat

Dodo2x,2009.05.04 14:19

A befektetők az USA-ba viszik a pénzüket kb. 0% kamatra, és nem hazánkba, magas kamatra, mert ott biztosabb, hogy kap is vissza valamit.

Valődi negatív kamat volt sokáig Svájcban a világháború után, az 1970-es években is. Ha beteted a bankba a pénzed minden évben kb. 1%-kal csökkent a pénzed, mégis sok pénz vittek oda pl. náci vezetők, a világ politikai diktátorai, sőt szocialista hazánk sok fia is ott rejtegette valutáját, mert abszolut biztos volt, hogy azt csakis ő kapja meg. A stabil svájci frank miatt viszont meg fogja kapni, amit betett.

hmmm

drop,2009.05.04 13:28

3. helyesen:

3. A negatív kamat a nem hitelpénz mennyiségét csökkentené, a hitelpénz mennyiségét növelné. A válság súlyosbodna. De nem biztos, mert az ötlet teljes káoszt eredményezne.

hmmm

drop,2009.05.04 13:26

Az ellenérvek:

1. Ha negatív a kamat, akkor negatív a betéti kamat is, amit a bankszámlán elhelyezett pénzedért kapsz. Vagyis fogyna a pénzed. Ki tartaná bankban a pénzét? Senki. A bankrendszer összeomlana.

2. Ha fizetnének azért, hogy hitelt veszel fel, akkor mindenki hitelhez akarna jutni. A CÉLZOTT hitelt ki fogja eldönteni? Az állam, kormány?
Ebben az esetben nagyon szeretnék a kormány közelében tartózkodni, munka nélkül keresném a pénzt, miközben az átlagember veszítené el a pénzét a negatív betétkamatából.

3. A negatív kamat a nem hitelpénz mennyiségét növelné, a hitelpénz mennyiségét növelné. A válság súlyosbodna. De nem biztos, mert az ötlet teljes káoszt eredményezne.

globális lokalizáció

okos,2009.05.04 08:58

a gyógyszer. Igaz, hogy legjobb ha az ember ismeri a falut és a falu pedig ismeri az embert. Helyben termelt dolgokat helyben fogyasztanak el a lakók, nagyvárosokat lebontani, vidéken utatépíteni de mindenek előtt "emberi" kapcsolatokat építeni.Ez a kiút szerintem.

Marx

nemár,2009.05.04 00:04

Hadd jöjjön elő belőlem egy kicsi marxizmus, de ha már a termelő szféráról beszélünk, és a gazdaság hosszútávú fenntarthatóságáról... Szóval, szerintem emberléptékű termelési köröket kellene kialakítani. Más szóval, hasonlóan ahhoz, hogy a család egységét helyre kéne tán állítani, párhuzamosan jó lenne, ha személyesen ismerném, hogy kinek termelek, amire az időmet, tudásomat áldozom, az kinek a javát fogja szolgálni. Egyrész, így biztosabb lenne az igények pontosabb lefedése, másrészről tudnám, személyes élményem lenne az értékesítés, és nem csak mint egy robot legyártanék 10 ezer facsavert másvalaki gépén, másvalaki faanyagából, valakik számára, akiket nem is ismerek. Ez így nagyon személytelen, és váltig állítom, hogy nem a termelés az első és a személyes kapcsolat a második, henem fordítva. Tehát, úgy látom, a megoldás kapcsán, nem is akarunk belemenni abba a dimenzióba, amitől az egyén tényleg magáénak érezheté az életét, a termékeit, és azt is amit megvásárolt. Hiszen tudja, személyesen elismeri azt, akitől vásárol. Ezzel a zárt emberléptékű trmelési körrel az egyén visszakapja a jogot, hogy pénzével szavaz, de ezen felül a munkájával is szavazna! Noha, tisztán látom, hogy a javaslatom kivül esik a mai pénzoligarchia érdekein, és túlságosan előreszaladtam az időbe, mert első lépésként csak olyan dolgokat tudunk megvalósítani, amivel a jelenlegi uralkodó réteg is egyetért, érdekeit nem sérti. Ha nem akarunk úgy járni, mint anno Krisztus - akit pont ezért kötöttek gúzsba.

Nyilvánvaló, hogy a technológiák viszik előre a világot, legyen az nano technológia, üzemanyagcella, klónozás, vagy ember barát perifériák (egér, billntyűzet, hangfelismerő szgép) Szóval, azt is el tudom képzelni, hogy helyi fejlesztésű technológiákon alapuló nagyjából zárt termelői körök fejlődjenek ki, akik nincsenek egymásra utalva sem pénz, sem technológia szempontjából... mnden részlete számomra sem tisztázott, mert a képességekből származó eltérések feszültséget gerjesztenek ebben a rendszerben is. A tulajdoni jogokat gyökeresen át kell gondolni, különös tekintettel arra, hogy mi a közvagyon, és mi a saját vagyon. Ebben látom a fő gebaszt.

bocs

zuzzo,2009.05.03 22:58

eltévesztettem a hsz-t az előbb de itt is jó lesz...
Eléggé szkeptikusan olvastam ezt a negatív kamatosdit, nem lehet, hogy a szerzőt is megfertőzte ( próbálja megfertőzni valami ocsmány uzsoraciilizációs betegség?- nem sértésnek szántam, bocs)
Azt gondolom, hogy ez a rendszer alapjaiban rendült meg, tehát új alapokat kell építeni, amire hosszú évtizedek alatt lehet egy újabb várat felépíteni. A hitel sztorit szerintem be kellene fejezni, egy egészséges szintre kellene visszazsugorítani. Ez ami most van ( volt9 20-30%-os önerő9 jóesetben) ennek annyi. A kezdő tözsdés is ugyanezt csinálja tdt-vel , aztán hamar rájön, hogy ez így nem megy, de addigra már nincs pénze, elfogyott. Az uzsoracivilizáiónak most éppen az a legnagyobb problémája, hogy valami palotaforradalmat kellene csinálni és látszik, hogy az a modell amit elképzeltek, ti a fejlődőnek nevezett országokat a fejlettek szintjére kellene felhúzni óriási ötlet és hosszú évtizedekig tart, tehát mehetett volna a verkli, csakhát porszem került a gépezetbe. A fejlettnek nevezett világban már olyan szintre vitték a gépestést és az automatizálást, hogy már csak a gombokat kell nyomogatni az ágyból és minden megy magától : motoros redőny, fényre érzékeny sötétítő fólia, automata öntözőrendszer, autómata szellőző rendszer, légtusztítóval, automata wc öblítés, mosogatógép, robotgép, gondolkodó mosógép - és jön az elhízás, emiatt konditermbe járnak , személyi fitnessz edzőt tartanak, és egy csomó agyament baromság. Tanácsadó cégek, anyag előkészítő irodák és egy csomó agymenés, mert a termelőszféra jóval fejlettebb és hatékonyabb mint amire szükség lenne. ( ott volt technológiai beruházás, meg is lett az eredménye...) Ki lehet találni bármit: pl építsünk szélerőműveket, legyen minden ház tetején napelem, de mindezt kinek a rovására tegyük meg: a szénszállító kamionos, a csővezetékszerelő, vagy a turbinagyártó rovására, nem egyszerű ismét egy hosszú ideig fenntartható gazdasági pályát előre megrajzolni.
Én amondó vagyok, hogy a hiteltúlburjánzás egyértelmű kudarc, ne tetézzük még ezt a bajt. Csakis a termelés oldalról jöhet igazi, hosszűtávú felépülés.

jó kis termés

zuzzo,2009.05.03 22:40

volt a blogon a hétvégén nem győzöm olvasni...egy apró kis szösszenet a munkahely témához:
fontos dolog meghatározni hogy mi az a cél amiért dolgozni szeretnénk, mert nem mindegy hogy az erdőírtáshoz metsző ollóval vagy láncfűrésszel fogunk hozzá.
Láttam ma este az m1 szól.szab végén egy kis bejátszást aparhát-ról. Örömmel töltött el, amit láttam, és a vicc az egészben az, hogy így is jól jöhet ki a képviselőtestület a polgármesterrel együtt a buliból, nemcsal úgy ha minden pénzt lenyúlnának...
A másik ami ebben a lezüllött országban és kultúrában elsikkad: adunk végzettséget és képzettséget igazoló papírt, de tudást és gyakorlatot azt nem. ( ezt már mindenki tudja) , DE az általunk hülyének tartott amerikai gyerekek már egészen fiatalon résztvesznek egy speciális coaching-on ami arra tanítja meg őket, hogyan orientálódhatnak egyes munkaterületek felé, mit kell ahhoz tenniük, hogy ilyen vagy olyan szakemberek legyenek, mit kell tenniük egy állásinterjún(!) - és ezeket a gyakorlatban is leszimulálják. A pályakezdő sem igazi pályakezdő, mert egy csomó a saját lábon maradáshoz szükséges információt képességet megtanítanak a gyerekekkel. A válságunk olyan mint az evolúciós fejlődés, aki merész, tettrekész és kreatív és tud dolgozni, az megerősödik, aki vár az EU-s pénzekre , az állami szociális hálóra az a süllyesztőben végzi.
Lásd misimókus kalandjai... szerintem roppant tanulságos mese.

DLPH

részvényforgató,2009.05.03 21:43

"Ha nem sikerül biztosítani a CÉLZOTT tőkekiáramlást a negatív kamatokkal"

Jó, de mire céloznál?
Ez már csak önkényes kiválasztás lehet, ami aztán sokak szerint jó ötlet lenne (jó objektun, jó organizmus stb.), sokak szerint meg nem.
És ki döntené el a negatív kamat mértékét?

Abban például látnék rációt, hogy a kamat mellé kellene egy másik szabályzási lehetőség is.
A tartalékrátát nem lehet hipp-hopp változtatni, mert egy ma még megfelelő működésű bank azonnal hitelállományt leépíteni - vagy tőkét bevonni kényszerülne, ha növelnénk. Csökkenteni ugyan lehet, de visszafelé már nehezebb az út.

kicsi agyamat

nemár,2009.05.03 19:58

én is csak egyre töröm... köszi a gondolatébresztő cikket, jó néha ilyesmin is tünődni, mégha csak álom kategória is sajnos.

OFF: ez a képzelt riport gyönyörű. Na, ezt nevezem én esztétikának. Kevés ilyen van. Mégegy:

http://www.youtube.com/watch?v=jOqiolytFw4&feature=related

Rf

DLPH,2009.05.03 13:12

Célzott tőkekiáramlásról írtam ha új a hitel Az infláció az érték és jelzőberendezés egyensúlytalansága a jezőberendezés javára. Célirányos tőkekiáramlás nem gerjeszt inflációt mert a fedezete az új létrejött objektum, organizmus..mindegy. A lakossági eladósodás drámaian csak így csökkenhet. Ez egy más világ és hitelezési kultúra.

Lenne.

nem tudna sokáig működni

részvényforgató,2009.05.03 12:39

Mindenki felvenne egy csomó hitelt, amit elköltene, de nem sietne visszafizetni, hiszen minél tovább tartozik, annál több hozamot kap.
Horribilis hitellufi és infláció lenne az eredmény.