Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Reguláció-dereguláció

2009.03.18

Drop írása a jövőről eszembe juttatta....tényleg...egyszer hangozzék már el, mi folyik itt most pontosan....nos, most leírom , hogy szerintem mi folyik...hiszen elkezdtek a piacok már megint az északi mágneses mező felé csörtetni. Kérem , alábbi gondolataimat tegyétek a helyükre...és kellő erő és bölcsesség legyen mindenkiben ha ezt logikalilag megemészti, és kívánom őszintén...NE LEGYEN IGAZAM. Ez az egy, amiben szeretném, ha a kőhomály kategória lennék, aki nem tudja mit beszél...mert olyan hülye.

A jelen  egyelőre nem más, mint amit az utolsó válság során is megtapasztalhattunk, mint gyógyírt. A címemben szereplő frazeológia egy olyan elvi és az elméletttől gyakran eltérő gyakorlati eljárásrendszert takar, ami a neoliberális közgadaságtan szerint maga az élet körforgása, a tőke pulzásála, a világpiacok mindenkori viselkedésére adott természetes emberi és társadalmi reakciók összessége. Természetesen ez így nem igaz.

Most a reguláció időszakát kezdjük el élni, és gríni tata köszönt be nekem az ajtón, számomra ez nem más, mint amit ő csinált egy évtizeddel ezelőtt.

Két alapvető kérdés létezik :

1, pontosan mi is ez a válság? Porszem került a jól működő gépezetbe (.com válság), vagy valami másról van szó, és maga a gépezet nem működik már?

2, Bármely uzsorakapitalista berendezkedésű pénzrendszer-válságra logikailag hány válasz adható (hány megoldás létezik)?

Ez a két kérdés létezik, ez a két kérdés a probléma, ezt kell megoldani, ezeket kell megválaszolni.

A regulációs-deregulációs tágulási és összehúzódási ciklusok a pénzrendszerben már régóta léteznek, de választ minden esetben csak egyszer adott (átmeneti megoldást !!!!!)  az alacsony kamatok melletti pénzdöntés a világra, és állami garanciavállalások és állami felvásárlások és az állami kontroll.

Ez most a második ugyanilyen válasz lenne, és ez számomra beszédes. Egyértelmű, hogy nem tudnak mást kitalálni, csak a szokásosat. Kamatcsökkentések...a virtuális pénz eltűnése, összehúzódás, állami felügyelet, állami pénz beavatkozik, szinte null százalékos interes rate átlaga mellett óriási tehercsökkentés állami pénzen, és további bősz pénznyomtatás a kereskedelmi bankok vérkeringésébe. A második válasz sosem volt jó, és mindig történt valami drámai. 1907 körül létrehozták a központi jegybank rendszerét . 1914-1918-ig le is futott az első nagy háború. 1930 körüli túltermelési világválság után a II.  világháború pörgette fel és látta el vérkeringéssel az ipart, forgatta fel fenekestül és helyezte más alapokra a társadalmi,politikai és gazdasági berendezkedést.

De....figyeljünk csak....az első világháború előzményei...:

"A 19. század végén a gyorsuló ütemű termelés (mely elsősorban a tudomány és technika mind újabb vívmányainak volt köszönhető), együtt járt a gyarmatbirodalmak növekedésével is: új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzése volt az államok célja. Ebből az időből származik az imperializmus kifejezés is: a birodalmi státusz megszerzéséhez és a gazdasági növekedés fenntartásához szükséges volt új piacok bevonása gyarmatosítása révén, így ez vált a korabeli politika fő céljává." - az idézet a wikipédiából van.

Nem ismerős? Riasztóan az.....

Ezt itt és most nem tárgyalom tovább de az elfajzott pénzügyi rendszer részben később kivesézem. Most csak annyit....nem fura, hogy két alkalommal is globális háború kellett ami végül elhozta a "fejlődést" ?

1971-ben Nixon idejében aláíródott az egyezmény, nem kell már aranyfedezet a dollár és semmilyen nemzeti valuta mögé. (ezzel a korlátlan pénzkibocsájtás előtt megszűnt az utolsó akadály is). / csak halk tippem....talán ennek "köszönhetjük", hogy a hidegháború nem váltott át melegháborúvá , nem volt rá szükség.../

A .com válság idején egy klasszikus regulációs fázis futott le, az eredménye irdatlan további pénzmennyiség került a világ pénzügyi vérkeringésébe, és Kína cinkosan vétkes magatartása (a dollár tartalékolása), ehhez bekapcsolódott, mint kihagyhatatlan tényező. Ily módon a válság tüneti kezelése lefutott, és átmeneti 7 éves nyugalmat adott a világpiacoknak.

Most mi történik? Érdemben semmi új. A szabad tőkeáramlás jótékony hatásába vetett hazug mítosz továbbra is él, életben tartják. Csak egy porszem került a gépezetbe -állítják -  a folyamatok ugyan meghökkentően erősek lettek (voltak), de nincs másról szó (szerintük) mint arról., hogy az állami beavatkozás, az alacsony kamatok, és a tőkeinjekcók a kereskedelmi bankoknak majd ellátják vérkeringéssel a világ pénzrendszerét.

Újabb hazugság. És ezt is pontosan tudják. Sajnos 4-5 év (ha nem indul el egy látszat megnyugvás) és egy fenekestől felfordított új gyarmatbirodalmi rend kell. És az utolsó mentsvár, a hadiipar. 

"a gyorsuló ütemű termelés (mely elsősorban a tudomány és technika mind újabb vívmányainak volt köszönhető), együtt járt a gyarmatbirodalmak növekedésével is: új nyersanyaglelőhelyek és piacok megszerzése volt az államok célja." 

Csak egyben bízom : ma, a tudományok, a technika a távolságok lecsökkenése,a hadiipar totális ,a bolygóra nézve is pusztítani képes jellege,  az időtényező pehelysúlya és a kiépült digitális uzsoracivilizáció valójában nem más, mint egy merőben új, de immáron a világ szinte egészére kiterjedő gyarmatbirodalmi rendszer, mely a katonai megszállást sem kívánja már meg ahhoz, hogy a pénzügyi diktatúra kiépülhessen. és a gyarmattartás (energiaelszívás) üzemmód zavartalanul ,működjék. Ha ez igaz, akkor nem kell, nem lesz szükség egy mindent fenekestül felfordító új világháborúra. Ezt szolgálja nyilván az arab és muszlim világ ellen indított világméretű hadjárat is...a gyarmatbirodalom újrakonfigurálását és kiterjesztését.

Jövő????   Sötét.....

A pénzügyi oligarchia világot uraló rendszere alapjaiban remeg, amire most ugyanazt a választ adják, mint amikor egy porszem került csak a gépezetbe. Ez egy ideig életben tartja majd a piacokat felfelé. Tarthatja még egy ideig. Ha nem sikerül MONETÁRIS eszközökkel (bármilyenek is azok...senkit sem érdekel mennyire fájdalmasak...az IMF is tulajdonképpen nem más, mint egy monetáris eszköz. a cél érdekében..) megoldani a problémát, akkor az ERŐFORRÁSOK ÉS AZ ENERGIAELSZÍVÁS ÚJRAKONFIGFURÁLÁSA lesz, ami jelen korunkban kimerülhet a muszlim és arab világ még nem digitalizált nemzetei elleni totális hadjáratban is. Ha ez sem lesz elég, akkor valóban VILÁGHÁBORÚ  lesz, melynek célja, kimenetele számomra már az indifferens kategória. Ezzel az emberiség ( pontosabban a homo sapiens domináns alfaja a mohó sapiens) örökre letörli magát a világegyetem palettájáról.

Ugye mondtam, hogy elég sötét...elnézést azoktól, akik ezzel merőben nem értenek egyet. Nem célom nyugtalanító impulzusokat küldeni a világba kifelé.

De a tőzsdékre visszatérve...az első verzió esetén is (monetáris megoldások egy esetleg teljesen más monetáris rendszerben - amero..satöbbi..), tehát az első variáció esetén is igaz szerintem az, hogy MÉG NEM ÉRTÜK EL a végső mélypontokat. És a következő 2-3-4-5 év ennek jegyében fog eltelni, az aljkeresés jegyében. A többi verzióról nem beszélek, mert 50-100 évvel ezelőtti árfolyamokra esik vissza minden,. Nem is lehet tudni hová.

Rémmese vége...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rbbj

DLPH,2009.03.20 12:29

Ebbe a sorozatba bérletet kell venni.

hmmmmmm

robbaj,2009.03.19 22:26

jók ezek a horror sci-fi-k. Ma nem is nézem meg az X-aktákat. :)

rémmese kicsit tovább

HUN_Shark,2009.03.18 21:15

Nos! DLPH írása felkeltette az érdeklődésemet. Hála digitalizált társadalmunknak, kicsit utánaolvastam az előző írásomban említetteknek...

Szóval ezt találtam: Ezékiel 38-39. rész. Ezt érdemes elolvasni.
Az értelemszerű, hogy az izraeliták "egybegyűjtése", tehát az "államalapítás" óta nem zajlott akkora háború, amiről ezen a helyen ír a biblia. Tehát jövőbeli esemény leírására kell gondolni.

Egyfajta lehetséges magyarázata a leírtaknak, néhány gondolatban:
- a felsorolt népek: Ros, Mések, Tubál, Perzsa, szerecsen, libia, Gómer, Tógarma = Oroszország, Sziria, Törökország, Irán, Türkmenisztán, Egyiptom, Libia, Szaud-arábia.
- egyesült erővel támadják Izraelt, melyet le is győznek
- az utolsó pillanatban azonban az valamilyen módon megmenekül, és az összes ellene támadót legyőzi
- a leírásból egyértelműen látszik, hogy egy lokalizált atomháborút ir le
- egyértelműen leirja az utánakövetkező 7 éves fellendülési időszakot

Saját véleményem szerint ez egybevág a jelenlegi pénzügyi/gazdasági problémák kiútjának egy lehetőségével, melyet DLPH tőlem függetlenül is leírt.
Emellett mindannyian tudjuk, hogy egy komolyabb közel-keleti konfliktus kibontakozásához elegendő egy szikra: pl. Izrael megtámadja az iráni atomlétesítményeket, megelőzendő hogy Irán atomfegyverekhez juthasson.
Izraelben pedig éppen most választottak egy elég radikális kormányt ahhoz, hogy ez be is következhessék...

Nemszép jövendölés, de possible. Szerintem.
Ki-ki a saját lelkiismerete szerint trédelheti le a megírt forgatókönyvet...

Profétikus időket élünk?

HUN_Shark,2009.03.18 20:34

Sok évvel ezelőtt én magam is olvastam többféle bibliaértelmezést.
Mindegyik egyértelműen arra jutott, hogy az arab világnak be kell olvadnia a nagy "digitalizált fogyasztói társadalom"-ba. Ehhez viszont az iszlám bukása szükséges.
Szerintem ott kell jönnie egy iszonyatos háborúnak a következő 1-2 éven belül. Amikor "7 hónapig fogják temetni a halottakat." (Ezékiel, azt hiszem)
De utána egy 7 éves, sohasem látott fellendülésnek kell jönnie világszerte, melynek során a közel-keleti térség felvirágzik.

Ennek azért utána nézek, de egyébként igen valószinünek tarom. Ott és akkor durva mélypontok lesznek, az biztos!

Még jó, hogy messze vagyunk legalább fizikailag.

digitalizált nemzetek

nemár,2009.03.18 18:25

És mi van akkor, ha a muszlim világ ellenáll a bekerítő hadműveletnek? Ha a digitalizáció elen hatásos védelmi rendszert - hackereket, vagy valami - vetnek be? Nostradamus is azt jósolta, hogy a 3. világháború az araboktól fog indulni. Csak akkor még úgy értelmeztem, hogy ők a rosszak. Ma már fordítva. Európa, és a nyugati világunk hivatalos ellenségei gyakorlatilag megmenthetnak felszabadíthatnak a jelenlegi monetáris elnyomás alól. És a fokozódó digitalizációs kontroll alól. És egyébként is. Mit akarunk érteni digitalizáció alatt? A személyi adatok és a pénz digitalizálását, és egy birodalmi központi számítógép "delete" gombnak kitettségét? mert azért hogy egy gombon függjön a vagyonunk, és társadalmi személyiségünk...akkor már inkább hajszálon függjön. Na, nem jó sehogyse. Kibújt belőlem az elégedetlenkedő rabszolga.

Az épp eszem azt mondaná, hogy minden erővel támogatni kéne így az arabokat, muszlimokat, illetve azokat a meghatározó országokat, akik érdemben beleszólhatnak az ütközet kimenetelébe. Huh, it élünk a magunk kis getto-életébe. Ebből, ti a sikeres tőzsdézők felfelé buktatok a "fényűzés és kényelem" nevű pályára. De, ambíciótokat ti sem tudjátok mind kiélni. Ott vannak az olajmágnások harca. A titkosszolgálatok közötti küzdelem. Hány szinten folyhat még felettünk a játszma? És a legmagasabb szinten mi számít gólnak?

Ha már energiaigény és népesség

HunTotya,2009.03.18 09:06

szerintem vannak benne jó részek is:

http://astro.elte.hu/%7Ehetesizs/FFEK/jelentes.pdf

Válság

Waszeitung,2009.03.18 08:40

Az energiaigény és népesség drasztikusan nő a földön,a jelenleg használt fosszilis energiák pedig erősen kimerülőfélben,az alternatívák megvalósításához pedig ismét rengeteg energia kell....22es csapdája a szituáció,a háború az energiáért megy erősen,lehetőleg értéktelen papírdarabokért cserébe,sajnos sanszosnak tartom a fent leírtakat,pénznyomással,alacsony kamatokkal próbálunk kikecmeregnia bajból,Greenspan beismerte hogy ez is hozzájárult a jelen helyzethez,de nem tanultunk belőle.
Többi bolygó benépesülése jelenleg sztem az erősen fantázia kategóriaott létrehozni egy élhető kolóniát...odatelepülni,ott építkezni,építőanyagot odaszállítani,mind mind rengeteg energia,és az is a kifogyós fajtából.

Gyarmatok

Pete,2009.03.18 07:45

Szerintem nem ért véget még a gyarmatosítás, senki nem gondolt még arra, hogy a többi közeli bolygó v. hold kolonizálható? Lesznek olyanok bőven, akiknek elegük lesz a lepusztított Földből, és megpróbálnak lelépni innen. Ezek is fognak öltözködni fogyasztani, és egy darabig rá lesznek kényszerülve a földi köldökzsinórra.