Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sok-sok....

2009.04.29

...dolgot nem láttam még életemben. Pld nem láttam olyat, hogy valaki egy utcán gazdátlanul heverő nagy értékű bankjegyet nem rak el, hanem helyette ott kiabál rémülten..kié ez? Nem láttam még olyan szülőt, aki ha a gyermeke valami nagyon rossz fát tett a tűzre, akkor mint jó példa jár elöl, és ahelyett, hogy földbe döngöli alaposan a  gyermekét és elhordja mindennek (ezzel saját magát minősítve, hiszen ő a szülő...ő "neveli" a gyermeket) ahelyett inkább megmutatja, hogyan kellett volna, és így adva egy követendő példát gyermekének. Nem láttam még ufót (zombit igen, amint kirakom a lábam a lakásból). Szóval sok-sok dolgot nem láttam még életemben. Így aztán nagyon nem szeretnék a "mindent látott" ember szerepében tetszelegni itt....

de azért olyat már láttam, hogy egy ilyen erős falat, mint ez a 8100-8300, a dow úgy vitt át, hogy átvert mindenkit. Szabályosan keresztülgázolt egy nagyon erős falon, ledöntve mindent, aztán 3-4 óra múlva esni kezdett...fal alá került ismét....és esett tovább...tovább...tovább...a TA trédelőket úgy átvágva, hogy csak pislogtak. Azt a ronda felső kanócát meg csak hónapok múlva "rendezte le " - vette ki testes gyertyával.

Álfelszúrás volt. Rég, volt, de sosem felejtem el, kimagaslóan sikerült bepalizni a társaságot.

Mit tudunk? Tudjuk, hogy az a fal ott van. Tudjuk, hogy régi, erős, vaskos, jó habarcsból, igazi terméskövekkel kirakva. Le nem dől, de lövik teljes gőzzel. Sikertelenül eddig. Tudjuk, hogy a támadó sereg a verbális fenyegetőzés mestere, nem is hagyja magát, szövegel és fenyeget ezerrel. Tudjuk, hogy ehhez a falhoz muníció kell, szövegeléssel nem fog ledőlni. Tudjuk, hogy jellemzően az ilyen helyzetekből trendirányú elmozdulás szokott bekövetkezni. Tudjuk, hogy ez a sereg egyelőre nem távozik. Makacs egy sereg.

Nem tudjuk mennyi a muníció. ez a fal csak akkor dől le, ha van muníció, másképp nem. Pénz kell. friss pénz, friss vevő, sok-sok pénz, hogy álfelszúrás helyett valóban ott is maradjon az index 8300 felett, és akkor jöhet a 9300. És akkor megcsinálja a medve az első normális korrekcióját.

Ha valóban áttöri, long. És el kell fogadnom, nem az jött, amire számítottam. Tévedni normális. Pláne a tőzsdén. Ragaszkodni tévedésünkhöz, állati ostobaság. Abból lesz a gigabukó.

No lássuk merre lesz a séta valójában. Szerintem egyébként kitárazás folyik, 8100-től osztják a jónépet. A bevásárlás sokkal lejjebb volt. De ez a helyzet változhat. Ha friss hús jön a paicra ,már  nem lesz kérdés a kérdés.

Lássuk, talán a héten el is dől.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

mi a neve

részvényforgató,2009.05.02 18:50

"Jó. Nem hülye. Hanem?"

Legyen market wizard aspiráns.
:)

mindenkinek

DLPH,2009.05.02 15:41

Ne vicceljetek már :) "megindul valamerre?" na jól néznék ki ha erre tőzsdéznék.

Lejjeb 1-2 hsz-el kicsit erős voltam (hülye szót használtam)...ezt gondolom, de nem kellett volna le is írni. Oké. Finomabban...megvezetett..így jó?

A lényeg : nekem nem "hülye" egy vesztes sem. Azárt van ez a blog, azért írok, hogy egy szűk értelmes emberi közösség ne veszítsen már.
Én ezzel segítek (önként).

Fenti leértékelésem ébresztő jellegű lenne, de olyan mindegy. Ha valaki lenullázza magát a tőzsdén, és még mindig azt hajtogatja "igazam van, volt és lesz" az milyen?

Jó. Nem hülye. Hanem? Hagyjuk...ezen a neten már annyi aberrációt láttam, ami három életre is elég.

mikor indul meg?

részvényforgató,2009.05.01 14:04

DLPH

""Majd ha megindul, be lehet szállni. Akármerre is indul. " - azért ez nem így van. Ugyanis ez a mondat maga semmit sem jelent, hiszen akkor az otp emelkedett 1 ft-ot, tehát megindult, mindegy merre és veszek? Ha esik 1 ft-ot, akkor másris eladom? Hiszen elindult "valamerre"."

Pedig a "megindulással" egész jól lehet keresni, igaz nem hosszúak a pozíciók. Kérdezd csak meg ferenc86-ot a portfolion?
:)
Elképzelésem sincs, hogy a BÉT-en hogy tudja ezt ilyen magas jutalékokkal hosszú távon sikerre vinni, de állítólag megy neki.
(A Forexen könnyebben el tudom képzelni a hosszú távú nyereséget, az olaj ide-oda rángatásából pedig rendszerint magam is profitálok, mikor épp nincs jobb dolgom)

rbbj

DLPH,2009.04.30 22:51

Én köszönöm az érdeklődésed. Nyilván nem kereskedünk egyformán, és ez így természetes. Mi éppen sok mindenben eltérünk, de ez sem baj. Mindenki a maga szerencséjének kovácsa. Nincs jogom megítélni a cselekedeteidet. És fordítva is így van.

Az első hsz-ed véltem kioktatónak. Csak egymás közt : ennyi idő után már tudom, ki a jobb nálam. Pld. aki 20-25 éve képes ebből profitálni. És tényleg jobb. Láttam ilyet, tudom milyen az. Megdöbbentő volt számomra, hogy mennyire tudták előre merre megy a tőzsde, meddig és mikor. No persze ez más világ, mint ami a neten fellelhető ostobaságtonnák az elemzőnek kikiáltott ifjú huszonéves titánok tollából feltör. A tojáshéj a fenekükön, de már elemeznek és beszélnek hülyeséget össze-vissza. Ez még nem lenne baj, de ezt sokan komolyan is veszik. Némelyik bróker-elemző olyan fiatal még, hogy nevelésre szorul(na), ha lenne nevelésükre vállalkozó. Gyerekek még.A lelkes amatőr állapot egyik fázisában a páciens azt hiszi, na most aztán érti mitől döglik a légy. Amíg az első kötelező fejreállás után nagyot koppan, aztán elhallgat.
Az ilyenek előszeretettel kioktatnak bárkit, engem is. Ebbe kissé beleuntam. És most finom voltam.

Az igazság az, hogy amíg ennyi hülye tőzsdézhet (lásd vége a medvepiacnak ...vagy a philakszia átverőshowt) addig nincs értelme széles körben kommunikálni.

Kidobott idő.

Szia Robi.

csodálat

rbbj,2009.04.30 19:25

Egyébként csodálom az itteni aktív szerzőket, hogy minden kis kérdés megválaszolására szánnak időt (én pl. magamnak max. 2 mondatos választ adtam volna), ráadásul részletes válaszokra, írnak és írnak értékesebbnél értékesebb bejegyzéseket, szinte szünet nélkül stb.
Ugy gondolom, csak a vérprofiknak lehet ennyi szabadidejük erre, akiknek már mindennapi rutin a pozinyitás/zárás/menedzselés stb., és úgy általában csuklóból jön nekik minden. Anélkül ezt nem tudom elképzelni. Én sokkal kisebben próbálkoztam, de esélytelen volt. Csak csodálni tudom azokat, akiknek emellett van idejük családra, saját kereskedésre, netán főállású más szakmára. Gratulálok.

Róbert

köszönöm a választ

rbbj,2009.04.30 19:08

"rosszul tudom, nem volt máig eur/usd sell pozid?"

itt voltak a blogon bejegyezve nyitott pozi belőle. "Máig"-ot ugy értettem, legalább addig. Feltételezés volt csak, egyszerű gondolat, hogy ezeket a zöld gyertyákat nem ülted ki.

A devizákról, lefordulásról, satöbbi...dow : elolvashatod, itt van, egyszerű : fal alatt medvében shortol a spekuláns.

Na, ez volt nekem a leglényegesebb infó - innen ered a véleménykülönbségünk. Szerintem nem fal alatt, hanem úgy legtalálóbban "falban" vagyunk. És én nem gondolom, hogy feltétlenül minden esetben jó a fal alatt shortolni. Nem ritkán jobbnak tartom kivárni, míg feladják az ostromot. És ez most egy olyan állapot volt, ezért meg se fordult a fejemben komolyan, hogy be kéne lépnem poziba.

"Devizák : ne viccelj. Még mindig nem tiszteled a trendet?"

Ezt nem értem...

"Az az úr. Majd meglátod. Ismét."

Ismét? Mert miben vagyok trenddel szemben? Most írtam, hogy leginkább partvonalon vagyok. Az egyetlen kereszt, amit tradelek, az eur/huf, és azt meg longolom. Az is trendirányú. Pl. ott azt alakalmazom, amit te a dow-ban: csak a long jellege miatt az ellentétes irányba - fal felett veszem.
De én úgy gondolom, ott sokkal kisebb kockázata van, mint a dowban a shortnak.

Az első válaszod alapján vagy félreértettél engem vagy ismét nagyon-nagyon amatőrnek nézel, akinek 20-adjára is el kell ismételni azokat a dolgokat, amit nagyon hasznosan szajkózol a blogon is egy ideje már (pl. "Csakis.Ezek számítanak, nem pedig az a nézőpont, hogy "shortos" vagy "longos" vagyok-e (mint egy meccsen?)). Hidd el, ennyire nem rossz a memóriám, és olvasom a blogot, fel is fogom az esetek többségében, amit írsz.

De ismét nagyon szépen köszönöm a részletes választ és a rá fordított idődet és fáradtságodat.

Nagyon könnyű sajnos az éteren keresztül egymást félreérteni, ezt már nagyon sokadjára tapasztalom. Persze, vannak témák és van bizonyos szint, ahol nem nehéz dolog egyértelműen fogalmazni. De ez nem az a szint, vagy az én kifejezőkészségem rossz. Majd fejlesztem. Vagy talán mégsem, inkább leszokok a neten keresztül a megnyilvánulásokról. Ez megint csak egy megindult gondolatmenet, talán valakinek tovább fűzhető, ezért már nem törlöm ki, ha egyszer leírtam.

Még 1x köszönöm.


hoppá ELÍRTAM

DLPH,2009.04.30 17:56

a 13300 dow természetesen 8300 !!!!!!!! remélem értettétek,ott van a fal teteje.

A felszúrás kevés. Zárni is kéne ott. És ottmaradni. Ez aud jpy-re is igaz.

Fáradt vagyok néha. Bocsánat az elírásért.

a hitetők...

HUN_Shark,2009.04.30 09:48

Meggyőződésem, hogy funda nélkül akarják (és talán fogják is!) áthúzni USÁ-t az ellenállásokon.
Öntik hozzá a zsetont is, és mindenki emelkedést akar látni.

Olyan ez, mint a Colosseumban anno. Ha megvan a hangulat, akkor mindenki vért akar látni...
Itt most épp mindenki emelkedést.
Tavasz van, jó idő, az emberek optimisták, jókedvűek...
Pszichológia.

Aztán lehet, hogy már ma délután nyakunkba öntik a forró vizet. Az is lehet. Azt hiszem, hogy ilyen ez a medve.

Bár ekkora állatot én még nem láttam... :D

jóhír gyártás

zuzzo,2009.04.30 09:47

"375 millió eurós nettó profitra tett szert a BASF az első negyedévben, amely 68%-os esést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a 124 millió eurós elemzői várakozásokat felül tudta teljesíteni a társaság. "
na szóval így azért nem nehéz örömködni... azt mondom, hogy a cég eredménye a tizedére esik vissza, hátha kellően vad ez a becslés és elég mélyen van ahhoz, hogy ennél nagyobb legyen a tény eredmény.
Ugye értitek???? - ezek után érdemes lesz olvasni, hogy a jelentő cégek x%-a a várt eredmény fölött jelentett...( ha valaki elsikakdt volna fölötte az 1 évvel ezelőtti eredmény 1170millió eur volt, és ezen bázisra becsültek 124M eur-t - ami valljuk be nem túl kedvező piaci viszonyokra utal.....)

dlph

zuzzo,2009.04.30 09:26

köszönöm. Nagyon köszönöm, hogy ismét leírtad véleményedet, de annak is nagyon tudtam volna örülni, ha sok - egyébként- csak olvasó ember böffent valamit, a gondolataiból. Valóban nem mindennapi erők csatáznak az orrunk előtt.
Valóban nehéz is értelmezni mi folyik itt és mi minek a következménye. Nagyon nem mindegy, hogy valami reason or result.
Ha nagyon nem megy értelmezni ezért is kell hátralépni a játékasztaltól, és "ősi ökölszabályokat" elővenni.
Egy ilyen miatt ( emelkedés forgalom nélkül) mondtam hajnalban , hogy smafu ez egyelőre.
A dow-ban mértékegység nélkül a 300-as forgalom sem volt meg, viszont, ha 450-500 vagy afölött lett volna jobban elhinném, hogy emelkedni akarnak. Várok tovább: ha megjön a forgalom és marad az emelkedés, akkor ám legyen , egyébként szemlélődőm tovább.
A 10ynote is megszúrta tegnap este a támaszát, nálam annak is törnie kellene...

Zuzzo

DLPH,2009.04.30 06:28

Szia. Pozi nélkül se rossz....az ember ugye teszi amit szokott. Részemről legalábbis. Nem trédelhetek másképp, és sosem térek el a szabályaimtól. Igen, ez valóban borzasztó nagy örömködés, van is mire nemdebár ? A fundamentumokról nem beszélek. Minek...nem csak azért nem, mert unásig tudja mindenki mi van, hanem azért sem, mert a fáziskékés az indexben töknormális, és eltelhet idő, mire arra megy, amerre a helye van neki.

Összességében azt tudom mondani, hogy vannak kezelhető, és kevésbé jól kezelhető időszakok. A mostani ez utóbbi. De csak ha rövidben nézem. Ha növelem a timeframe-t akkor mi változott? Semmi. 8100-8300 -ba belecsapódott, különösebb támogatás nélkül (háttér dolgokra gondolok). Felemás a kép. Erős falak alatt néhány fontos devizakereszt is. Eddig végig a medvében az ilyen falakat nem tudta átvinni. Ha most átvinné (később) az persze nem a medve végét jelentené, hanem csak annyit , hogy lehet tovább longolni.

Mondok egy ilyet, ami nagyon fontos mondjuk a következő 3-4 napra : aud jpy 72,30 és a 8300 át lesz törve. Akkor irány a 9300. Persze nem nélkülem.

Most sok az ellentétes jel. Ilyenkor nem csak az a fontos mi az a TA rendeszer, ami szerint kereskedem, ehhez az kevés. Ilyenkor tudni kell, hogy a sok jel közül melyik a fontos és melyik a kevésbé az. Utólag mindig tudok egy olyan TA elemet találni, ami ráillik az eseményekre. a gondot az okozza, hogy előre ezek nem jeleznek, a másik, előre nem tudom mit nézzek (de felesleges, mert utólag jeleznek ). Lásd B.Egon, aki nem átall ma már naponta mást mondani, mint előző nap és nem arra, hogy mi lesz 1 napra, hanem arra mond naponta mást, hogy mi lesz a következő 1 hétben...ugye érted? Hol eliiot (kávézaccból jóslás), hol nem elliot, hol le, (köv 1 hét), hol fel ( köv 1 hét).

Nem csak jó technikai háttér kell. Ami előre jelez. Hanem kell azt is tudni, mi a releváns összefüggés, melyik jel magasabb vagy alacsonyabb prioritás, és vágül így lesz egy ellentmondással nem terhelt diagnosztika a jelenről, iiletve a jövőről (olyan messze előre, amilyen messze elemeztem).

dow >= 13300 és aud/jpy >= 72,30 (mondom ÉS...és nem vagy) akkor az jel. Jel, arra, hogy megint longolhatok a béten is. pld.

Szia.

ki mit gondol most?

zuzzo,2009.04.30 04:48

nagyon érdekelne....
pozi nélkül sok ideje van az embernek nézelődni és a devizák a letörési szintről 2-3 nap alatt a kitörési szintig pattogtak fel.
Ha megnézem ma ázsiát, majd szét robban mindenki irányészak. Ha megnézem a tegnap amcsi eredményt akkor azt mondom, kamu, kifulladt az emelkedés, még csak bele sem vettek egy jóízűt sem. A FED-nek azon túl , hogy államkötvényt is vesz nem tudom mi egyéb
nagy jelentőséggel bíró municiőja lehetne még? hát dumálnak... egy kicsit jobbak a ilátások...
az olajosok örülnek, hogy emelkedik az olaj ára és hogy az emberek örülnek Obamának...
A dow a fal alatt eddig nem tudott jelentős erőket mozgósítani ( forgalom) ez így smafu.
Egyre izgalmasabb....

rbbj még egy apróság

DLPH,2009.04.30 00:55

"rosszul tudom, nem volt máig eur/usd sell pozid?"

ezen meghökkentem...nem is értem...honnan is tudnád ezt? a blogon itt van mi van.

és pont máig? honnan lenne erről infód? hogy pont máig?

A devizákról, lefordulásról, satöbbi...dow : elolvashatod, itt van, egyszerű : fal alatt medvében shortol a spekuláns. Devizák : ne viccelj. Még mindig nem tiszteled a trendet?

Az az úr. Majd meglátod. Ismét.

rbbj

DLPH,2009.04.30 00:50

Szia. A pozijaimról találhatsz infót az egyik menüben.
Adós vagyok a magyarázattal : (részben belefogok)

"..miért érdemes most shortban ülni?" - ez olyan állításos kérdés. Nem szeretem őket. Azt állítod, "shortban ülök" és megkérded : miért. Nem tudom ezt az "ülést" honnan veszed. Feltételezem, index shortra gondoltál. A devizapiac más világ, attól, hogy az index short, még lehet sell vagy long pozim bármilyen. Az index shortban ülésem ott van a bétes menüben. Nincs most bétes pozim.

"Majd ha megindul, be lehet szállni. Akármerre is indul. " - azért ez nem így van. Ugyanis ez a mondat maga semmit sem jelent, hiszen akkor az otp emelkedett 1 ft-ot, tehát megindult, mindegy merre és veszek? Ha esik 1 ft-ot, akkor másris eladom? Hiszen elindult "valamerre". A lényeg nem ez. Nem az irány, az irány adott, trendirány. Csakis.Ezek számítanak, nem pedig az a nézőpont, hogy "shortos" vagy "longos" vagyok-e (mint egy meccsen?)
Ezek határoznák meg a pozimat.
1, trendirány
2, fedezés stratégia szerint
3, fedezés bontása stratégia szerint
4, pozícióméret
5, az a komplex stratégia, ami szerint az összes pozi egy egységkként létezik, egymástól nem elválaszthatóan
6, setupok
ect.ect.ect. Nem sorolom. Ezen a blogon nem.

Amikor valaki nekem olyat ír mint most te, nem tudok vele mit kezdeni, mert nem állít semmit, azon kívül, amit írtál, de az semmi gyakorlatilag. Ennyiből nem tudom mit csináljak meddig és mikor , hogy "ha elindul valamerre...". Érted...a tőzsde mindig mozog valamerre. Annyit kérlek názz ki belőlem, hogy eljutottam arra a szintre 16 év tőzsdézés után, hogy nem szeretek bele abba a poziba amim van épp, és keresem nyakra főre az indokot, hog ymiért kell tartogatnom.

Szabályok, stratégiák szerint kereskedem.A pozijaimról tájékozódhatsz a blogon.
Köszönöm kedves érdeklődésed.

Szia.

kieg

rbbj,2009.04.29 20:23

Persze lehetséges, hogy a kérdéseimre ott vannak a válaszok már a blogon, akkor ne ismételd magad, csak béna vagyok, és nem értettem meg őket, én bajom.

Ha mégis válaszolsz, köszönöm.

jó, egy picit másképp,

rbbj,2009.04.29 20:17

és talán részben mást is kérdezek: rosszul tudom, nem volt máig eur/usd sell pozid? És úgy általában, a devizákban nem egy lefordulásra játszottál a napokban (nyitott pozikkal)? Ha nem, elég egyszavas válasz. Ha mégis ez volt a megjátszott elképzelésed, akkor is jó az egyszavas válasz, de akkor nem értem a dolgot (akkor sem, ha medve az irány, és ha már inkább esélyesnek tűnt/tűnik a lefordulás a falról, millió okból).

begyorsulós szakasz?

potter,2009.04.29 17:40

ez már a begyorsulós szakasz? és (mivel számomra hihetetlen) ez ilyen ütemben elmegyünk 9000-ig? korrekció se volt! valaki vágjon pofon:)!

érdekesen bullos a hangulat

zuzzo,2009.04.29 16:24

a tengerentúlon is tolják neki, csak nincs alatta igazi forgalom... ez így felemás, olyan mű szaga van.
Ettől függetlenül egy jól megkomponált forgatókönyvvel a FED könnyen át tudja ugrasztani a piacokat a fal másik oldalára. Eszméletlen, hogy mennyire nem vettek tudomást a gdp adatról és mindenki a "jó" gyorsjelentésekről beszél.

rbbj

DLPH,2009.04.29 12:56

Nem szívesen bántanálak meg, ezért nem írok lényegében semmit. Két dologra viszont megkérlek. Egyik, ha olvasol engem (nem kötelező), akkor egyik vari, hogy nem érted amit írtam, a másik, hogy érted. Azt a varit mellőzd, hogy félreérted, és átfordítod a magad kis tőzsdelátására.

A másik amire megkérlek, ez itt nem a pf fóruma. Kérlek írj ennél jobbat. Tudsz te...

Köszönöm, és én kérek elnézést.

elnézést

rbbj,2009.04.29 12:49

a sok félregépelés miatt.