Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ukrajna

2009.07.18

No nézzenek már oda .....:

"Az IMF ellenzi, hogy a jegybank közvetlenül finanszírozza az ukrán költségvetési hiányt

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellenzi, hogy a jegybank közvetlenül finanszírozza a költségvetési hiányt vagy erre fordítsa a saját nyereségét - közölte pénteken Viktor Juscsenko ukrán elnök hivatala. Az elnöki sajtószolgálat által kiadott közlemény szerint Juscsenko pénteken beszélt Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával. Az IMF-nek heteken belül kell döntenie arról, hogy Kijev megkapja-e a 16,4 milliárd dolláros készenléti hitel harmadik részletét.

Dominique Strauss-Kahn hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy a költségvetési hiányt a jegybank közvetlenül, vagy annak nyereségéből finanszírozzák - áll a közleményben. A költségvetés túlfeszített, mivel az adó- és exportbevételek jelentősen visszaestek. Eközben a kormány milliárdokat költ a bankszektor és a Naftogaz állami kőolaj- és gázipari vállalat talpra állítására. "

Erre nincs más jelző, mint ez már a pofátlanság teteje. Melyik bolygó ez? Nem kérdés már  a kérdés : kit érdekel van-e értelmes élet a földön kívül....először talán azt tisztázzuk, egyáltalán a földön van -e? Hogy a csudába lehetséges, hogy egy ilyen arcátlanságra a fél Európa nem hőbörög azonnal? Hát így. A nácik könyveket égettek..a globalizált pénzuralmi világhatalom a józan észt irtja. Tövestől. Nagyon hatékonyan.

Le sem kell fordítani : az van a sorok mögött, ami a sorokban is. Igen, jól olvasható, az IMF megtiltja egy szuverén államnak , hogy a saját központi bankja finanszírozzon saját pénzből saját állami nagyvállalatokat...a nemzet költségvetését....és egyáltalán...milyen alapon akar segíteni egy nemzeti jegybank a nemzetén?

Ezt a kóros korcs elmebeteg magyarázatot is van pofájuk odatenni : az export és az adó ( e két degenerált globalizációs pestis, a két legfélremagyarázottabb betegsége világunknak) csökkent, és ejnye bejnye meg irgumburgum. Egy,az egész világot behálózó pénzügyi gyarmatbirodalom egyik  gyarmata csak ne nagyon ugráljon.

A jó édes összes felmenőágitok...az.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Magyar helyzet

részfényforgató,2009.07.22 18:55

DLPH

"Forinthigítás ..nem nem. Ez nem olyan, mint a humet féle részvnyhigítás. Itt VAN mögötte fedezet (lenne) ha lenne szabad magyar forintkibocsájtás."

Az már régebbi írásaimból kiderülhetett, hogy nem vagyok az emisszió ellensége, még akkor sem ha azt nem követi sterilizálás!
Ez kétélű fegyver, ha az ország "managementje" rászokik, abból nagyobb baj lehet, mintha nem nyúlna hozzá. (ismerve őket: rászokik és 15. havi nyugdíj lenne belőle)
Gondolj mindíg arra, hogy mit vársz el attól az országtól, ahol befektetsz, aminek a devizájára cseréled a "jó pénzt". (A forint rossz pénz)
Esetleg erre valóban lehet az a válasz, hogy nem is kell nekünk az a pénz...
Jó lenne, ha tényleg nem kellene, de kell. (Nem azért kell mert ez a hivatalos álláspont, tényleg kell.)

" -az országból kivitt nyereséget nem itt költik el, tehát kifejezetten KÁROS a számunkra így "

Amit a statisztika működőtőke beáramlásként értelmez, az ma már tulajdonképpen csak a külföldi vállalatok profitját jelenti, amit itthon "beruháznak". Beérett a gyümölcs, nem kell már behozniuk új pénzt a terjeszkedéshez.
Sok olyan cég van, aki nem hajlandó Magyarországról szolgáltatást venni, ellenben kap adótámogatást.
Értelmetlenül. Első körben ezt kellene megváltoztatnunk.
Könnyen elképzelhető hogy az államadósságunktól csak inflációval fogunk tudni szabadulni, amely lehetőség megszűnik, ha az adósságot devizára váltjuk. (Ezt látjuk most)
Valóban ebből is az jön ki, hogy érdemes lenne a FED-jez hasonlóan eljárni, de mivel rengeteg a magándeviza hitelesünk, ezért ez mégsem olyan egyszerű...

"a magyar KKV szektor a multiktól nyugodtan felfordulhat"

Ez is igaz, a kkv nem tudott a multik farvizein felnőni, ahogy azt sokan ígérték. Sajnos!

"magasan tartott kamatokkal ide vonzzák a tőkét?"

Vigyük le a kamatot, de akkor azzal kell számolnunk, hogy jelentősen gyengül a forint.
Ha erre még a jegybank is rátesz egy lapáttal, akkor a magyarok petícióban fogják követelni, hogy valaki vegyen meg minket sürgősen.
Én nagyon nem örülök ennek, de ez a helyzet.

elnézést

DLPH,2009.07.22 01:54

gyorsan írtam, van egy két fogalmazásbéli butaság ...pld az országból kivitt nyereséget nem itt költik el..ha kivitték nem is tudják...tehát helyesen : a nyereséget az országból kiviszik és nem itt költik el....satöbbbi...biztosan van még, nézd el nekem, későn írtam ezt

Részvényforgató

DLPH,2009.07.22 01:49

Most olvasom csak amit írtál. Eddig nem esett le.
Mondjuk örülök a véleményednek, mint ahogy minden blogíróénak, hiszen az éles szem észrevehette : valamilyen formában itt minden blogtársam az "ellenzékem". Belső ellenzék. És ez jól van így. Ha szabad így mondanom : szándékosan tettem, hogy ilyenné váljon. Ötven ember azonos véleményét olvasni bárkinek....időpocsékolás és roppant unalmas. Speki, aki csak a bux chartot elemzi (jól szerintem) de mást nem néz hozzá, Zuzzo, aki a "kötvényes és hozamos" (én nem), Drop akivel lényegében semmiben sem értünk egyet, de ettől még jól elvagyunk....satöbbi...nem sorolom tovább, mert nem ez az érdekes...Veled kapcsolatban az ilyen jellegű témákban amire most reagálok mindjárt, nagyon nem értek egyet. Szándékosan nem használom a "gazdasági téma" kifejezést.

Szóval a lényeg ..ezt írod :

"....akkor miért nem tud pénzt kibocsátani" -kérdésre a válaszod :

"Tud, de a Magyarországi tőkebeáramlás egyik feltétele volt, hogy a jegybank nem hígítja a forintot."

Nos , ez így fogalmi zavar csőstől. Persze értem, ez a "hivatalosok" álláspontja. Én meg nem vagyok az, sőt..Forinthigítás ..nem nem. Ez nem olyan, mint a humet féle részvnyhigítás. Itt VAN mögötte fedezet (lenne) ha lenne szabad magyar forintkibocsájtás.

Az igazság:

1, Nem tud. Nem szabad neki.
2, Ez nem higítás..ez szabad nemzeti fizetőeszközkibocsájtás. (lenne)
3, A hazai tőkebeáramlás hozadékai ( a teljesség igénye nélkül) :

-az országból kivitt nyereséget nem itt költik el, tehát kifejezetten KÁROS a számunkra így
- a kooperáció és saját gyártás alapanyagai importból származnak, hazai partnereket alig foglalkoztatnak, a magyar KKV szektor a multiktól nyugodtan felfordulhat ( a kereskedelemre is igaz ez)
- a munkabér a béka segge alatt, ide csak az olcsó rabszolgamunkáért, a pofátlan adókedvezményekért, és a megfelelő forintárfolyam miatt jönnek (erős hazai valutájukkal szemben a miénk gyenge pénz, nálunk az infláció nagyon magas, náluk nudli ehhez képest )
- az árképzés EUR vagy USD vagy GBP vagy CHF alapú, ez nekik kedvez ismét
- a betelepedésük olcsó, mert az állam a hátsójukat kinyalta, hogy kizsákmányolhassák a bennszülötteket-minket (mindezt államtitkári szinttől felfelé kenőpénzért teszik a politikusaink)

Sajnos bevésődött a fejekbe az összes demagóg baromság :

- saját fizetőeszközt nyomni nem szabad nekünk, és ez így van jól (egy frászt van jól..ép ellenkezőleg)
- a külföldi tőkét be kell hozni (milyen tőkét? termelőt? fent írtam hogyan "termel" , államadósságot finanszírozandót? ez aljas hazugság és csalás netovábbja...magasan tartott kamatokkal ide vonzzák a tőkét? minek? hogy az adósság kamatait tudjuk fizetni és magunkat finanszírozni...röhej..ezek meg a carry okán mennyit nyernek most? számolj csak...mondjuk 11 % kamat szemben az angol 5,4 % -al - ez volt bikában.... most mennyi a kamatkülönbözet? ...ezzel választ is adtam, miért ennyire erős még mindig a forint...) Egy pénzügyi gyarmat vagyunk, ellátva ideológiával. És millió hülyével, aki gondolkodásra képtelen kutya módjára csaholja azt,amit a szájába adnak. (olvasgass a neten..én már nem, mert rosszul vagyok tőlük) Sajnos ez a valóság.Persze lehet ezzel nem egyet érteni. Nyilván.

aztán majd...

HUN_Shark,2009.07.19 23:13

...az arab liga, és tagországai.

Ezek szerint a módszert most megismerhetjük, és ölbetett kézzel végignézhetjük... Kiváló. És szörnyűséges!

Drop

DLPH,2009.07.19 20:10

Természetesen nem reális.

De ne feledjük : egy nemzet bankszektora struktúrálisan a nemzetközi bankrendszer része, független a nemzettől, annak érdekeivel szöges ellentétben fungál, a rendszer sarokpontjai a nemzeti jegybankok, a piramis csúcsán a fed, a nemzetközi valutaalap és a világbank és még néhány koordinációs szervezet és pénzügyi "elosztó" központ áll, mögötte pedig ezek tényleges hatalmi struktúrája, mely rejtett, nehezen lenyomozható, de nem lehetetlen.

Következésképp (természetesen nem csak ezekből) minden nemzet bankszektora egy-egy fegyver, csőre töltve. Bármikor elsüthető.

Ha szívre céloz és verőeret talál, akkor az ország egyik pillanatról a másikra pusztán monetáris eszközökkel csődbe jut, a pénz nem áramlik , mert hirtelen eltűnik (koordináltan visszahívják) , és mivel kötelezően mindenhol ott van a pénz, a rendszer kihagyhatatlan része, ha a pénz nem áramlik, leáll a gazdaság. Így lecsupaszított és sebezhető prédává válik az áldozat, maga a kiszemelt nemzet. Mindenféle különösebb hajcihő nélkül. Se megszállni, se lerohanni se semmi nem kell. Csak egy dolog : legyen beépülve ebbe a rendszerbe.

HA nincs beépülve, nem marad más, mint a múlt elavult eszközei : pld a háború. Lásd például az arab és muszlim világot. Ők egyáltalán nem részei a globális monetáris kizsákmányoló rendszernek.

Eddig.

A hitelválság egész más, saját dugájukba dőltek bele. Nem volt szándékos nyilván, viszont mindenképpen törvényszerűen elkövetkezett.

Ettől a játék még megy tovább, és most épp Ukrajna a préda.

DLPH

drop,2009.07.19 19:44

Érdekes meglátás az országok feldarabolására tett kísérlet. Ebben lehet igazság.
Alapvetően ez a Közel-Keleten biztosan így van (pl. Irakban is ez lehetett a cél), Izraelnek több esélye van egy szétaprózott térséggel szemben.

Ennek ellenére nem gondolom, hogy itt erről lenne szó. Hitelválság van. A letteknek nem is ad pénzt már az IMF. Ránk is sor kerülhet még.

Ne felejtsd el, hogy Ukrajnában óriási hitelválság van, Kijevben a lakásárak sokkal magasabbak voltak, mint Budapesten. Reális lehetett ez?

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=118497&is=1

Közép EU

bozarg,2009.07.19 17:28

Dlph utcsó 2 hozzászólásával tökéletesen egyetértek.

Nem tudom olvastátok e? Kitalált középkor (Herber Illig)
Ha nem akkor alapmű és nagyon szórakoztató is egyben. Hátránya, hogy nagyon sok infó van benne, amitől kicsit lassan értelmezhető sok helyen a könyv. Bár akinek jó agya van annak bizos könnyebben megy az olvasása.

ja és még

DLPH,2009.07.19 15:47

Egy önálló, erős Ukrajna SENKINEK sem érdeke. Sem az Oroszoknak, sem az EU -nak, sem az Angoloknak, sem a jenkiknek. Senkinek.

Tesznek is róla. Kicsit arra hajaz nekem a dolog (de ez szubjektív) amikor Trianon-ban elhangzott : Európa közepén mostantól NEM LEHET nagyhatalom. Egy sem. Semmilyen. Mindegy minek hívják. Magyar Királyságnak, Osztrák - Magyar Monarchiának... nem lehet soha többé itt nagyhatalom. Szét is darabolták ízekre az egész térséget , az Osztrákok egy gűszűnyi helyen szoronganak mint 2 háború vesztesei,mesterséges állomok sokasága Szlovákia pld, amit az oroszok elvettek a Románoktól, azt a Románoknak odaadták és elvették tőlünk...Mi szerintem ennél kisebbek már nem lehetünk, mert akkor a nyugati határon ha valaki éleset köpne és nem figyel, szembeköpné a román határőrt.

Mi már elestünk végleg, nincs remény. Most Ukrajnával megy a játék, és ugyanarról szól. Mindegy milyen áron, de fel kell falni. Szétdarabolni nehéz, mert etnikailag egységesebb mint közép-európa volt hajdan.
Most hogy az EU jobbra kitolódott (ex-antant) Ukrajna elképesztően idióta helyen van.

Útban.

Nem magyarul : geopolitikai elheyezkedése is nagyon kedvezőtlen a két nagyhatalom (antant és oroszok)számára.

Ki fogják csinálni őket.

Drop

DLPH,2009.07.19 15:14

Elbeszélünk egymás mellett. Nem tudom érthetőbben írni pedig..Nem arról van szó, hogy aki ad kölcsönt az feltételhez köti vagy sem. Kösse. Lényegtelen.

Az adósítja és adósította el őket, aki most a "segítségére" siet, és feltételeket szab. Nonszensz. És miféle feltételeket? Nem ismétlem amit írtam. Hiányzik a közös nevező is. Alapfogalmakon egész mást értünk.

Vegyük ezt : "Ukrajnának bárki adhat kölcsönt. Te is, én is, Warren Buffett is, Oroszország is és az EU is. Egyik sem teszi, mert túl nagy kockázatot lát benne."

Kockázat? Ugyan már...Ukrajna egy GAZDAG ország. Tele ásványkincsekkel, olajjal, földgázzal, tele síkságokkal, melyek megművelhető földek, tele erdővel, tele tavakkal, folyókkal, az erőművek sokaságainak helyet adó természeti körülményekkel. Tele sok dolgos kézzel, egy ukrán hátán fát tudsz vágni, meg se kottyan neki. Én ne adnék kölcsön? Ugyan már. Az ukrán földek nem jó fedezet? Mindaz amit az ország a föld felett és alatt tartalmaz a humán erőforrásaival együtt...ez NEM JÓ FEDEZET? Na ne már....nem hiszem , hogy értitek mi folyik itt.

Hatalmas és NAGYON GAZDAG ország Ukrajna. Hát akkor miben szegény? Mi a gond mégis? És ez a lényeg, az erre adott válasz a lényeg. Egy ilyen ország hogyan lehet elszigetelve, nagy kockázattal megáldott ADÓS a tönk szélén táncolva? Egyébként miért is kéne eladósodnia? ÉS miért is kellett egyáltalán eladósodnia? Nem önként mentek az IMF -hez sem. Ez is egy gigantikus zsarolási játszma része.

Nem. Alapjaiban nem értitek miről van szó. Pont arról amit írtam. Ukrajnát épp MOST TESZIK TÖNKRE, szimplán monetáris eszközökkel. És közben fokozatosan elszigetelik. Miért? MERT TÚL FONTOS. Kinek?

Az oroszoknak. Aki egy csöppet is járatos a világtörténelemben és ismeri az orosz birodalmi törekvéseket, annak többszáz éves hagyományait , az pontosan látja, hogy a Szovjetúnió felbomlásával semmi lényeges sem változott, csak átalakult ugyanaz a dolog egy másik köntösbe. Az orosz birodalmi törekvések továbbra is jelen vannak. Nagyon erősen.
Gigantikus játszma része ez : Ukrajna Eurázsia közepén egy gyöngyszem. Az oroszok ukrajna nélkül sánta paripa. Nagyon kell nekik.A nulladik másodperctől, ahogy a SZU felbomlott.

A nacionalizmus, az önállósodásra törekvés, a függetlenség óhaja egyre nagyobb az ukrán lakosságban.
Kijutott most nekik csőstől. Nagyon ingatag a kül és belpolitikai helyzet. Szemet vetettek erre az országra. Erről szól az egész.

És ebbe a világot behálózó monetáris zsarnokság nyakig benne pancsol, a keze mélyen benn a történésekben.

DLPH

drop,2009.07.19 14:44

Ukrajnának bárki adhat kölcsönt. Te is, én is, Warren Buffett is, Oroszország is és az EU is.
Egyik sem teszi, mert túl nagy kockázatot lát benne.

Ha az IMF (vagy bárki más) ad kölcsönt és ezt feltételekhez köti, az 100%-ig érthető. Ukrajna majd eldönti, hogy elfogadja-e vagy sem.

Egyébként részvényforgatóval egyetértek. A globalizációnak megvannak az előnyei és hátrányai is. Mi (a blogra írók) a nyertesek közé tartozunk. De szerintem a nyugati társadalom nagy része is.

pénz

részfényforgató,2009.07.19 13:33

kezdőfiúcska

"Másik fogas kérdés, ha az állam ki tud bocsátani állampapírt-aminek fedezete a majdani bevételei, azaz az adók-, akkor miért nem tud pénzt kibocsátani"

Tud, de a Magyarországi tőkebeáramlás egyik feltétele volt, hogy a jegybank nem hígítja a forintot.
Gondolom nem szívesen vinnél oda pénzt, ahol ez a veszély fennáll.
Megbízhatóságunk következtében jól el is adósodtunk, az állam elsősorban forintban, a magánszektor FX-swappontokért cserébe inkább devizában.
Most zajlik az a folyamat, amikor az állam is átáll a devizára.
USA vagy az EKB más kérdés, ők megtehetik.
:)


DLPH

"holott a nemzet maga képes magát ellátni"

Nálunk ez csak részben igaz (élelmiszerre vonatkozóan szerencsére maximálisan, bár a Gyulai és Hertz azért került rossz helyzetbe, mert a paprika, hús egy részét importálta, aminek nem tett jót a gyenge forint, ez valóban AGYRÉM)
Nincs viszont gázunk, kőolajunk, így sajnos teljesen független államunk sem lehet. (Amíg ezt nem tudjuk pótolni, addig egészen biztosan nem)
A másik -szintén komoly- probléma, hogy mivel a hazai piacunk kicsi, ezért nem is tudnánk olyan termékeket kifejleszteni, ami a pici, esetleg zárt piacunkon nem térülne meg.
Legegyszerűbb példa a film, mivel itt minden példány egy-egy fejlesztést jelent.
Kevés nézőszámra csak kis költségvetésű filmeket tudsz készíteni.
Ha a piacot kiterjeszted (globalizálod), akkor viszont tudsz nagyobb költségvetésű produkciókat is gyártani.
Ugyanez a helyzet áll még a termékek nagy részére (ahol a kifejlesztés drága), és nem csak a filmre.
Elvileg pont egy ilyen hatékony, nagy méretű piacot teremtene magának az EU, hasonlót mint az USA, ami akár be is zárkózhatna, ha úgy hozza a sors. (ekkor a globalizáció látványosan lassulna)
A jelenlegi árumozgások nagyobb része szerintem is felesleges és pazarló.
Ráadásul az ide-oda hurcolászással, egy nem megújuló forrást, az olajat és a gázt (de az uránium napjai is meg vannak számlálva) pazaroljuk, filléres rövidtávú haszon miatt. (a jövőbeni veszteségekhez viszonyítva filléres)
Azzal is egyetértek, hogy szintén pazarlás (bár ez "csak" az elosztás hatékonyságát rontja a bankok javára) a semmiért kifizetett pénzváltás költsége.
Erre megoldást jelenthetne a világpénz, de ugyanakkor óriási veszélyt jelentene a rendszerre, ha a magas szállítási költségek miatt mégis alábbhagy a globalizáció.
Ekkor ugyanis van központilag irányított pénz, de nincs mellé globális árupiaci kiegyenlítés, ami a megtermelt javakat illeti. Tehát a világpénz a nem kiegyenlített világkereskedelemben egyes államoknak nagyon jó, másoknak viszont nagyon rossz lesz.
Lehet tippelni, hogy melyik oldalra van jobb esélyünk.

Drop

DLPH,2009.07.19 11:00

"Nem kötelező az IMF-től hitelt felvenni. Ha nem kér segélyt Ukrajna, akkor az IMF sem szól bele, mit csináljanak. " - itt nem ez a lényeg.Mondjuk ne menjünk bele abba, hogy "nem kötelező", hiszen "csak" monetáris eszközökkel is bármely nemzetet a csőd szélére lehet juttatni, holott a nemzet maga képes magát ellátni, van elég földje, jószága, és elég dolgos kéz is , mely monika show-k sörbűzben és mámorban bámulása helyett - minő meglepő - dolgozni akar, képes, és a szándék megvan benne. Több lényeg is van itt : képzeljünk el egy lassan változó világot, ahol első fázisban hazudni, titkolózni, agyonmismásolni kell azt, amit meg akarok változtatni és a magam javára mások ellen használni. Erre a világtörténelemben számos példa volt. Aztán jön a második fázis, amikor ideológiát gyártok hozzá, és ezzel a fél világot beetetem, akik végül elhiszik fenntartás nélkül azt, ami elrendeltetett, hogy elhiggyék. És a végső fázis, amikor már sem magyarázni, sem félremagyarázni, sem titikolózni nem kell már. Mert onnantól a fű kék, az ég zöld, és aki a fűre gondol, azon túl , hogy rálépni tilos, a kék jut eszébe róla.Ekkor a munka bevégeztetett, a folyamat a végére ért. Strauss úr megmondta a frankót. Nem kapsz hitelt, ha segíted magad. Érzékeny pontot érint ezerrel : a hazai jegybank függetlenségét. No nem hazájától független, hanem a világot behálózó bankármaffiától független a kicsike, és az nem kóser.Ez nem járható út az IMF uraság szerint. Figyelemre méltó még, az export és az adó túlzott csökkenése, mint indok. Akkor szögezzünk csak le hamarjában alapvetéseket, muszáj elmondanom, hiszen egy újszülöttnek minden vicc új, ebbe a korcs pénzügyi világba meg beleszületett egy generáció (a harmincasok is roppant veszélyeztetettek, a huszonennyiannyi gyakorlatilag védtelen a hülyeség ellen).Tehát szögezzük csak le : az exportorientált debill világ és nemzetgazdaságok az állandó görcsös exportkényszerükkel (rá vannak persze kényszerítve) a saját sírjukat ássák, mert a PÉNZVÁLTÁS kötelezően beiktatódik az exportba. Világos ez? A pénzváltás, ami ma is , mint ahogy sok száz éve már, irányítja a világot, (ma már az egész világot), és ez az igazi hatalom. Az a képesség, hogy meghatározom egymáshoz képest a nemzeti valuták árfolyamát. Aki azt hiszi, hogy az egy szabad piac, annak nagyon fogalma sincs mi az a devizapiac. Egy (tehát csak 1) bank 5 perc bankközi művelettel olyan mértékben képes változtatni az árfolyamon, amivel a nem szabad devizapiac összes befektetője együtt sem képes. Kis túlzással.Másik alapvetés : cserekereskedelem ma már nem létezik. Már a szótárból is törölték. Ha mégis létezik, KÖTELEZŐ kifejezned pénzben. Világos ez? Tehát a pénzváltás megint ott van. A barter ma két "normális" adásvétel, semmi több. Ugyan már...miért is kötelező mindenbe a pénzt beiktatni? No miért? Nem kell válaszolni rá. Aki ezt nem érti,az áldozat. A rendszer áldozata. Ha érted, legalább tudod mi folyik körülötted. Tenni ellene...az egész más kérdés. Kínai gyufát vesz elő a német, ha rá akar gyújtani. Agyrém.Harmadik alapvetés : adó. Mi is az? Ma a világban 50 % -nál nagyobb arányban az ADÓBEVÉTELEK mire fordítódnak? Tessék. Mire? Nos? Megmondom : ADÓSSÁGTÖRLESZTÉSRE.
Az a cikk további hozadéka még, hogy már titkolózni sem kell. Ez szépen jelzi az agyonhülyítés mértékét naprakészen. És ez elborzaszt minden tisztességes embert. El kell, hogy borzasszon. Ha tisztességes.

mnb

kezdőfiúcska,2009.07.19 05:33

Nálunk, ha jól tudom, van egy olyan törvény, hogy az mnb elnöke saját hatáskörben egyes mnb ügyleteket, ha úgy gondolja, akkor 20 évre titkosíthatja. Nálunk mnb semmilyen szerv által nem ellenőrizhető, el nem számoltatható. Lényegében a pénzteremtés és a kamat, az a kulcs, azon áll vagy bukik minden. Vagyis 10, illetve 5 százalék valós pénz fedezete mellett emelheti a bank 100 százalékra a tőkét, azt hitelezi ki, vagyis teremti a semmiből, csak épp a kamatot nem teremti meg, amit rászámol, azt így a már meglévő pénzből fizetik be a hitelfelvevők. Így folytonosan pénzt szivattyúz ki a gazdaságból. Másik fogas kérdés, ha az állam ki tud bocsátani állampapírt-aminek fedezete a majdani bevételei, azaz az adók-, akkor miért nem tud pénzt kibocsátani, miért kell közvetítőközeg. Lásd fed, ami sosem volt federal, privat volt mindig is. A pénz lényegében adósság, azaz valaki valakinek tartozik azzal a bankóval, amivel fizetünk. Minthogy adósság, így mindig kamatot kell utána valakibnek fizetni, ami a másik tartópillére a pénzrendszernek.
Lényegében a pénz egy adóslevél. "This note is legal tender. For all debts. Public and privat."-olvashatjuk a dolláron.
Drábik János feszegeti a kérdést. Érdemes beleolvasni a könyveibe.

ukrajna

részfényforgató,2009.07.18 23:28

Próbálkoztak az Ororszoknál is, az EU-nál is, de az IMF volt csak nagyvonalú.

xxxx

drop,2009.07.18 22:59

Nem kötelező az IMF-től hitelt felvenni. Ha nem kér segélyt Ukrajna, akkor az IMF sem szól bele, mit csináljanak.

imf

részfényforgató,2009.07.18 15:31

Tulajdonképpen az IMF nem enged mást, csak a lejáró államadósság kifizetését, és minél kevesebb új hitel felvételét. Csak a lehető legszükségesebb likviditást akarja adni, hogy az államnak ne kelljen csődöt jelentenie.
Ez bizonyos szempontból érthető, de a bajba jutott államnak sajnos kevés. Ha ezeket a "támogatott" társaságokat elveszítik, akkor tovább merülnek az adósságspirálban. (Hiába kapott az állam likviditást.)