Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ami régóta piszkál

2009.07.28

belülről. Mondhatnám nem kicsit, nagyon.

"A kínai bankrendszer az első félévben rekordmértékű új hitelkihelyezést hajtott végre, a pénzintézetek kétszer annyi kölcsönt nyújtottak, mint a megelőző év azonos időszakában. A növekvő hitelek hatására az ingatlanok iránti kereslet is növekszik, a 70 legnagyobb kínai városban 7 hónapja először emelkedni tudtak a lakásárak. Mindemellett a kínai gépjárműértékesítések júniusban 48%-kal gyarapodtak, ilyen mértékű növekedésre egészen 2006 február óta nem volt példa.

Mindezek nyomán a szabályozó hatóságok szigorúbb kockázatkezelésre utasítják a bankokat, a törvénymódosítások következtében a pénzintézeteknek hatékony hitelmonitoring rendszert kell kialakítaniuk és ellenőrizniük kell, hogy a hitelfelvevők valóban a szerződésben foglalt célra használták fel a kölcsönt. A környező ázsiai országok is hasonló problémákkal szembesülnek, Dél-Koreában már a kormányzat megtette az első lépéseket, hogy megakadályozza egy ingatlanpiaci lufi kialakulását."

A fenti kiragadott részlet volt az apropója a tegnapi magánkutakodásomnak. Két nagyon jó barátomat hívtam fel egy kis csevelyre, majd személyesen is felkerestem őket. Az egyik egy bankban "dógoz", a másik egy közepes méretű  szállítmányozási céget terelget. Talán az előbbi véleményéről már írtam korábban, most egy kicsit cizelláltabban beszélgettünk és sokkal lényegretörőbb voltam. Azt mondja a bankos, hogy ott ülnek a halom pénzen,de a módosított kockázatkezelési szabályzat alapján nincs kinek odaadni  Tehát a pénz a bankban ot van, csak éppen a nem akaródzik odaadni, mert nagyon félnek attól, hogy nem fogják tudni visszafizetni. A piaci verseny pedig nem teszi lehetővé, hogy normálisan beárazanak mindent, mert még ott van a korményzati szándék is, hogy olcsón kellene odaadni. 3x-es éves kamat mellett adnának a legtöbb hitelfelvevőnek, de akkor lelövöldöznék őket. A belső adatokból az látszik, hogy folyamatosan nő a kritikus hitelek nagysága, egyre többször végződik foglalással a történet, azon meg mivel a bank gyorsan cashre akarja váltani, még további vesztesége keletkezik.

A másik oldal ezzel szemben azt mondja, hogy tavaly szeptembertől a bankok gyakorlatilag lehúzták a rolót. Megszünt vagy limitálva  ( kisebb) lett a hitelkeret. Mindenért azonnal kell fizetni, gyakorlatilag alig van türelmi idő. A korábbi 3-5 napos elbírálási idő ( átszaladt a rendszeren a kérelem) 3-4 hónapra szaladt föl. Anélkül, hogy érdemben rosszabb helyzetbe került vlna a cég 3 kategóriával visszább vágta a bank a cégminősítést(!!!!!!), ezáltal komolyabb összegű hitelhez semmilyen formában sem tud hozzájutni. Mindemellett olyan kis apró szösszenetek mint: H.R nak decembertől legalább 100, Wáberernek több száz kamionja megállt, rendszám le stb. Az egykor nagyratörő megától a bank má elvitt 50, a napokban újabb  kb 40 autót fog elvinni.A kisebb szereplők kb 30%-a mára eltünt - ezek még enm azt mutatják, hogy csillapodnának a hullámok. A logisztika egy jó tükre az ipar teljesítményének. Egyelőre fény az alagút végén nem látszik- szerintem.

A kiemelt cikkrészlet mellé hozzátenném azt a nagyon fontos tényt, hogy az eddig jelentett nagy bankok mindegyikénél azért ugrott meg a profit, mert a befektetési banki üzletág jó teljesítményt nyújtott. Mit is jelenthet ez? A bankokba nagyon sok lóvét belenyomtak a kormányok, akik - megfontoltságra hivatkozva- ülnek a nyagy kupac pénzhalmon, és ha már ott van az a sok lóvé,akkor megforgatják egy kicsit. Látjuk az egyes pénzügyi befektetési termékek árának az esztelen száguldozását. Az esztelen sok pénz ott van  a rendszerben és nem azt csinálja amire felhatalmazták, ellenben most már szabadon garázdálkodhat. Nem szólhat bele egyik kormány sem.  Ez valóban nagy fejtörést okozhat még. Nem állt még össze mire megy ki ez a játék hosszú távon Egyelőre olyan mint amikor kijön a gin a lámpásból.....

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

játék

részfényforgató,2009.08.06 19:09

Ja. Nem lenne értelme egy rövid időszak alatt ítéletet hirdetni stratégiák közt, mindenki boncolgassa kedvére a neki szimpatikusat.
Játsszon olyat, amiben jobban bízik!

OK

dodo2x,2009.08.06 09:55

Na, akkor ebben maradunk.
Többféle játékstílus van. És többféle időtávra lehet játszani.

esés+

részfényforgató,2009.08.05 23:09

Mázli, a mai portfolio hízásnak végül 2% lett a vége, pont mint tegnap. Peig nem Én irányítom.
:)

esés

részfényforgató,2009.08.05 19:39

Érdekes a mai esés!
Itt van mindjárt az AIG, vagy a már emlegetett LLoyds, amiből tartok pár darabot, és még több társuk is furán viselkedik.
Ma a small-midcap portfoliom 1%-al emelkedett (tegnap kettővel)
Valami nem jó...
:)
A biztonságot keresve azért néhány cégtől megszabadultam.
Ha holnap is csorog tovább le, akkor a leépítést is folytatnom kell.
De hogyan fogjuk ezt az eredményt összemérni az indexre játszott mozgóátlagokkal?
(Amit persze nem játszok)

turtle - kis kiegészítés

Lokátor,2009.08.05 10:13"A csapat minden tagja nyereséges volt, és hamarosan milliomos lett, bizonyítva hogy semmi különleges ész nem kell ehhez. A csapat tagjait Turtle-nek (teknős) hívták és ez lett később a kereskedési módszer neve is."

Még régebben olvastam róluk, a következőkre emlékszem: 1985körüli nagy bika előtt kezdték, 2 évig jól ment a dolog, aztán a 87es összeomláskor elvesztették vagyonuk vagy részét (felét, kétharmadát). Azóta úgy tudom, egyes teknőcök abbahagyták, némelyek sikeresek lettek alapkezelőként.

hír

részfényforgató,2009.08.05 09:22

dodo2x

"mit figyeljünk a hírekben, hogy tudjuk a majd a csúcsot elkapni, mielőtt esik 20 %-ot a piac."

Nem tudjuk hogy milyen sebességgel és mikortól fog 20%-ot esni, erre játszani eleve egy abszurd feltételezés.
A hírek-adatok értelmezésében sajnos nincs királyi út, és nagyon sok a kontraindikátor is.

"Hosszú távú mozgó átlagok nem fognak megvédeni a közelgő eséstől. Vagy ha neked 20 % esés smafu (nem számít), akkor mit vacakolunk egy-két ezrelék jutalékkal ?"

A leírtakban már benne van a válasz is a kérdésre:
Hosszú mozgóátlagoknál (kevés trade) kisebb a jelentősége a trade költségének, hiszen nagyobb elmozdulásokra jut ez a költség. (a hosszabb időtáv-nagyobb árelmozdulás miatt)
Rövidnél (sok trade) viszont kisebb elmozdulásokra, gyakrabban jut ugyanaz a költség.
Nem mindegy, hogy a tőkéd 2 ezrelékét 20-szor, vagy csak 2-szer fizeted ki egy évben, főleg ha a stratégia várható hozama mindössze néhány százalék évente, amennyiben jutalék nélkül számítod.
Mivel a jutalékot nem tudjuk csökkenteni (legalábbis nekem még nem sikerült), ezért csak a másik oldalon tudunk igazítani. (tehát kevesebb trade)
Ezért ad jobb eredményt a hosszú mozgóátlag, amikor a vizsgált időszak is hosszú (legalábbis években mérhető)

jóslás

dodo2x,2009.08.05 00:32

Bontsuk két részre a javaslatodat.

"Erre most csak a híreket tudnám hatékonyan felhasználni, jelen helyzetben feleslegesnek érzem a döntéshez az indikátorokat."

A hírekről megvan a vélemény. Főképp a jónép etetésére valók.
De valami konkrétabb állítás is jó lenne, hogy mit figyeljünk a hírekben, hogy tudjuk a majd a csúcsot elkapni, mielőtt esik 20 %-ot a piac.

"Hosszú távon, ha mozgóátlagokat figyelnék, akkor mindenképp a hosszabbak mellett tenném le a voksot.
Függetlenül attól, hogy most sokan "nagy elmozdulást" várnak a piactól és ha így lesz, akkor valóban a rövidebb lenne a jobb."

Ez már kezd a javaslatomra hasonlítani, de még mindig hiányos.
Mit figyeljünk az MA-kon ? Hosszú távú mozgó átlagok nem fognak megvédeni a közelgő eséstől. Vagy ha neked 20 % esés smafu (nem számít), akkor mit vacakolunk egy-két ezrelék jutalékkal ?

jóslás

részfényforgató,2009.08.04 22:51

"Mondj a MA-knál egy jobb módszert a mostani BUX trend végének eltalálására !"

Erre most csak a híreket tudnám hatékonyan felhasználni, jelen helyzetben feleslegesnek érzem a döntéshez az indikátorokat.
Hosszú távon, ha mozgóátlagokat figyelnék, akkor mindenképp a hosszabbak mellett tenném le a voksot.
Függetlenül attól, hogy most sokan "nagy elmozdulást" várnak a piactól és ha így lesz, akkor valóban a rövidebb lenne a jobb.

verseny

dodo2x,2009.08.04 10:49

Kedves részvényforgató,

Jut eszembe, én legszívesebben tanulok, mint tanítok.
Csináljunk egy versenyt!

Mondj a MA-knál egy jobb módszert a mostani BUX trend végének eltalálására ! Az én javaslatom régóta ismert, eladás amint BUX MA5 < MA10.

A versenyt akkor zárjuk, amikor a BUX egy elért korábbi maximumához képest 20 %-ot esett.

Felőlem azt is mondhatod, hogy jel, ha a Balaton hőmérséklete 20 Cfok alá esik.

Annak fogok leginkább örülni, ha neked lesz jobb eredményed. Akkor megint tanulok valamit.

A verseny természetesen nem emberek (ész), hanem módszerek versenye lenne.

jutalék

dodo2x,2009.08.04 07:55

A programom - mint ahogy bármely brókercég - minden részvényszám változásra felszámolja a jutalékot. Shortra is, longra is. De nem ez a nagy tétel. Gondold meg, a végén meg kivágok mindent, függetlenül az ártól.
Ez a jutalék feltétel csak arra jó, hogy a program kiszűrje a valóban túl (abnormálisan) sűrű kereskedéseket.


Ha nem jön ki jó eredmény, ne használd a módszert.


Én jelenleg filterek nélkül használom és jók az eredmények. (A gyakorlatban is, mint az utóbbi hónapok mutatják.) Persze más módszereket is alkalmazok a trade indításnál, amire persze mondhatod, hogy ez már nem az a módszer. Hát bonyolult az élet.


A túloptimalizálás nem azt jelenti, hogy ha a veszteségek jelentős részét le tudod faragni valami módszerrel (pl. szűrő), azt használod, hanem, ha minden tört ezreléket meg akarsz takarítani.

jutalék+

részfényforgató,2009.08.03 22:41

Talán látványosabb, ha azt feltételezzük, hogy a kbc "megváltoztatja" a jutalékstruktúráját és akciós lehetőségként azt mondja, hogy a pozíciónyitás ingyenes, csak a zárásért kell fizetni 380Ft-ot.
Ebben az esetben egy fillérrel sem fizetünk többet vagy kevesebbet, mint a régi rendszerben, és remélhetőleg látszik hogy az üzlet minden részletére jutó díjak összege a jutalék, nem csak az egyik láb.
Esetleg valamelyik zseniális marketingszakember kitalálja hogy a nyitás 100 Ft, a zárás 90 Ft, és menet közben (akciós részletfizetési kedvezménnyel természetesen) 190 Ft pozíció tartási díjat is kell fizetni, akkor is ugyanúgy 390Ft-ba kerül a trade, mintha a két nyitó/záró lábon kérik el a pénzt, ahogyan most is teszik.

jutalék

részfényforgató,2009.08.03 22:26

dodo2x

"Ezt nevezem én kb. 1 ezreléknek."

Az üzlet egyik lába 1 ezrelék, de azt le is kell ám zárni. (És ez még ugyanaz a trade!)
Ha ellenkező irányút nyitsz egy levegővétellel, az meg már két trade...

"A láncfűrész effektusra is utaltam már, amikor írtam, van 10 évből 1-2 amikor nem nyereséges a taktika"

Akárhogy szépítgetem, nekem nem jön ki ezzel jó hozam. Ha nullára veszem a jutalékot, sajnos akkor sem.

"Tehát vannak filterek, amivel akár a veszteséges időszakokat ki is szűrheted, és olyankor nem nyitsz pozíciót."

Máris bonyolódott a helyzet, innen már sokfelé ágazhat a dolog, és már csak az egyik elem lett a mozgóátlagokból. (Megjegyzem ez is egyfajta túloptimalizálás.)

"csak egy picit segíteni akartam, akin tudtam."

Jól tetted, legjobb ha mindenki maga jár utána annak, hogy mit játsszon!

időtáv

dodo2x,2009.08.03 22:09

A KBC honlapjáról kimásoltam:

"Kontraktus díja
a befektetési szolgáltatónak egy határidős kontraktus nyitásáért ill. zárásáért fizetendő díj
Jelenleg 190 Ft/kontraktus/kötés elektronikus úton adott ügyleteknél;"

Ezt nevezem én kb. 1 ezreléknek. Erre van egy külön változóm. Néha nagyobb értékkel is számolok, de nem jellemző. Azért túlbonyolítani sem kell a dolgot, mikor a lényeg az irány. Az igazság, hogy az már túlzott optimalizálás keresése lenne, ha minden kis paraméter beállításán lovagolna az ember. Az ún. túloptimalizálás viszont bajt szokott okozni.

Most például, amikor majd fordul a piac, és MA5 < MA10 lesz, egyszerűen bevágok mindent eladásra. Nem érdekel, hogy nem optimumon. Keressen egy kicsit más is (ahogy DLPH mondja), ha még lát benne lehetőséget. Említettem már, hogy a tőzsdén az időzítés fontosabb, mint az ár.


Időtáv választása a tradertől habitusától is függ. Függ a megcélzott kereskedési távtól, függ a gazdasági helyzettől
stb. Vannak más más módszerek, amikkel becsléseket lehet adni.

Lehetsz nyereséges day trader, és lehetsz nyereséges évtizedes távon is. De más időállandókkal kell dolgoznod.

A láncfűrész effektusra is utaltam már, amikor írtam, van 10 évből 1-2 amikor nem nyereséges a taktika, de a nyereséges időszakokban behozza a veszteségeket. Összességében nyereséges. (Próbáld ki!) A veszteséges időszakoknál kifizetett pénzt úgy szokás tekinteni, mint biztosítási díjakat. De ha kell, vannak módszerek, pl. az ADX (average directional index), amivel szűrni lehet a trendelő és kevésbé trendelő időszakokat. Tehát vannak filterek, amivel akár a veszteséges időszakokat ki is szűrheted, és olyankor nem nyitsz pozíciót.

Én csak a legegyszerűbb megoldásokra akartam mindig felhívni a figyelmet, a hüvelykujj szabályokra. A mozgó átlagoknak is csak a legegyszerűbb alkalmazásaira akartam rávilágítani. Olyan finomságok vannak, amiket meg sem fogok említeni. Nem akarok tanfolyamot tartani, csak egy picit segíteni akartam, akin tudtam.

A szakirodalom forgatását ajánlom mindenkinek. És saját kutatásokat is kell csinálni. A legjobbak a saját magunk által kifejlesztett változatok.

időtáv

részfényforgató,2009.08.03 19:36

dodo2x

"jutaléknak a BUX-nál szokásos 0,1%-ot használom ilyen számításoknál."

Hogy jött ki az 1 ezrelék?
Én a kbc-nél 380 Ft-ot fizettem egy kontraktusra, aminek a tőkeértéke (most) 180.000 Ft.
380/180.000=2.11 ezrelék.
Nemde?
E mellé (sajnos) érdemes még odatenni a vétel-eladás közti különbséget is. Ezek együtt adják egy piac valódi költségeit. Ha nagy pénzzel kereskednénk, akkor még kalkulálni kellene a piacmozgató hatással is. Ez esetemben nem áll fenn.
:)

"én egy-két hónapos bull piacban gondolkodtam."

Na ez az amit (többek között) nem tudunk.
Ha ez lesz, akkor tényleg jó a rövidebb mozgóátlag is, de ez a stratégia elég könnyen átcsap láncfűrészbe, ami fel-le fog gyakori jeleket adni, miközben komoly veszteség keletkezik a számlán. (de csak apránként)

Ismétlés

dodo2x,2009.08.03 10:31

... a tudás anyja. Egy-két hónapja is írtam az időtáv választásról, de a világosság kedvéért megismétlem.

Filozófia hozzá:
Ha pl. egy ház alapjait kell kiásnom, eszközt kell választanom hozzá. Csinálhatom egy kiskanállal is, egy exkavátort is alakalmazhatok, vagy esetleg egy nagyobb bombát. Valószínűleg legtöbben az exkavátort választják.

Tehát:
Feladathoz a megfelelő eszközt.


Tőzsdére alkalmazva:

Ha valaki rövid távon kereskedik, pl. napon belül, vagy néhány napban gondolkodik, javaslom ne válassza a 100, 200 napos átlagokat, de még az 4 heteset sem. Válasszon 10 perceset és 1 órásat pl. day tradenél. (DLPH)

Ha valaki 50 éves trendben kereskedik, ne válasszon 1 órás, vagy akár 5 napos mozgó átlagokat. (részfényforgató) Én különben jutaléknak a BUX-nál szokásos 0,1%-ot használom ilyen számításoknál.


A DLPH által mondott EUR/USD emelkedés jól kereskedhető és valóban szép eredményt adott volna a hosszú idejű mozgó átlagokkal, ha az ember arra játszik. De ennek semmi köze ahhoz, hogy két héten belül merre ugra-bugrál most a BUX. A valutáknak persze van közük a tőzsdéhez, erre pont DLPH hívja fel a figyelmünket rendszeresen, csak az említett időtávoknak nincs egymáshoz semmi közük.


Mint korábban említettem, én egy-két hónapos bull piacban gondolkodtam. De ha valakinek más időtáv a véleménye, írja meg. Ehhez az időtávhoz jól passzol az 5 nap / 10 vagy 20 nap MA párosítás. Most a bull végefelé inkább az MA5 / MA10 -et javaslom az esetleges gyors esés kivédésére.

Szóval, ha MA5 az MA10 alá kerül az elkövetkező néhány hétben valamikor, sürgős eladást (short) javasolok. Ezt nem kell összetéveszteni az érzelmi alapon történő, lelkes longolásssal. Teljesen hideg fejjel, matematikai alapon javaslok bármit.

Tehát SHORT, amint MA5 < MA10 !!!!

Ez az MA játék csak egy módszer. Vannak más módszerek is, amiket használok, mint ahogy bemutattam többször. A döntést átmeneti időkben (trend fordulások) az ember többféle módon meghozhatja. De a fordulat után nagyon szokott zavarni, ha a trenddel (MA) szemben állok.


átlag

részfényforgató,2009.08.02 17:57

DLPH

"50 hetes a 200"

Ez már legalább megelőzi a kötvényhozamokat, de mint írtad is, önmagában a mozgóátlag (bármely paraméterrel játszva) kevés.

Dodo2x

DLPH,2009.07.31 22:37

Mit is mondtam? Mozgóátlagok...

Eur usd hetesen épp most metszette be az 50 hetes a 200 hetest felülről. Tehát ez egy short jel. Mondjuk így, short állapotba került. Mit is jelent ez pontosan?

2002.12 hónapban alulról metszette az 50 hetes a 200 hetest. Meglehetősen nagy rv piaci ralli és tényleges bikapiac indult ekkortájt...van akinek már előtte...mindegy.

Azóta felette volt, és láss csodát, most , 2009 ben 7 évre rá felülről bemetszette. Épp most. Nem a medve elején, hanem most. Eur usd 1997-2002 ig alatta volt 50 hetes mozgó a 200 hetesnek.

A napos mozgó hasonlóképp jelez, mindegy melyik melyiket (illetve pontosan , hogy nem mindegy), de az 1:4 arány 20:80 (Pareto - elv) a tőzsdéken (is) működik. Az 1:4 arány sok mindenre jó, mozgóátlagokra is.

De hogyan? Így? Kötve hiszem, hogy ez önmagában (mindegy hogy hetes vagy napos) elég lenne a boldogsághoz.

Csak egy példa volt a hasznavehetetlenségére. Ezért írtam, hogy ne foglalkozz vele, így ne.

De ez csak egy vélemény.

bonuszok

részfényforgató,2009.07.31 13:40

http://www.tozsdeforum.hu/i/c-valsagban_is_jo_bankarnak_lenni-menu-cimlap-submenu-onearticle-news_id-396798-red-eco.html

"A Goldman Sachs például 4,8 milliárd dollárt fordított erre a célra, ami kétszerese profitjának, a Morgan Stanley 4,475 milliárdot fizetett a nagyfőnököknek, miközben csak 1,7 milliárd dollár nyereséget könyvelt el. Mindkét bank 10 milliárd dollárt kapott a kormány bankmentő csomagjából (TARP)."

"A Citigroup és a Merrill Lync 5,33, illetve 3,5 milliárd dollár bónuszt számolt el, miközben külön-külön több mint 27 millió dollár veszteséget szenvedtek el."

Vannak még csodák is azért:

"Néhány kisebb bank ugyanakkor jövedelmével arányosan jutalmazta vezetőit"

zuzzo

amatoregy,2009.07.31 13:26

"miért a Tiéd is rózsaszín szakállas önarcképes? :D
na erre befizetek , de állok elébe
"

Az valóban nem, de az általad említett egyikről sokat tudok.

Majd küldök mailt. (Ha otthon összeraktam a rendszert újból...)

zuzzo

részfényforgató,2009.07.31 13:16

A könyvértéket talán arra érdemes lehet felhasználni, hogy két hasonló cég esetén a magasabb könyvértékűt preferáljam, ugyanakkor azt is észre kell venni, hogy magasabb könyvértékkel ugyanolyan eredmény elérése nem feltétlenül a vállalatot dicséri. Mindenesetre a nagyobb könyvérték (feltehetően) több tartalékot is ad.
Az OTP esetén úgy rémlik 4000 Ft-ról lehet szó, de meddig számítson ez a könyvérték mérvadónak?
Csak ameddig "tart" a recesszió?
Vagy csak ha éppen veszteséges a cég és nincs is más értékelhető adat? (Az OTP például most nem is veszteséges.)